Achatina fulica er en afrikansk kjempesnegle som trolig er en av de mest populære kjempesneglene i hobbyen.
Denne arten kan bli opptil 20 centimeter lang, men får et skall som typisk blir rundt 12 cm i fangenskap. Achatina fulica er blant de afrikanske kjempesneglene som regnes som enklest å holde, mye på grunn av at det er én av få arter som trives i vanlig romtemperatur.
Arten kommer med litt ulike fargevarianter, og kan ha både lyse, mørke og stripete skjell. Det finnes en albinovariant som er populære i handelen, hvor man har kritthvite snegler.
I denne artikkelen går vi i detaljer på kravene til akkurat Achatina fulica. For en generell innføring i afrikanske kjempesnegler kan du klikke her for å komme til denne guiden. Der er det full info om fôring, innredning av terrarium, bunnmateriale, kjøp og alt sånt.
Hold av Achatina fulica i terrariet
Achatina fulica er enkelt å få til å trives. Den bør få ha mellom 20 og 25 varmegrader i terrariet, og en luftfuktighet på minst 75 til 80 % relativ luftfuktighet. Om den får dette vil den trives godt!
Achatina fulica i naturen
I naturen finner vi Achatina fulica i Øst-Afrika, men den har også etablert seg i mange andre land som Kina, India, Taiwan, USA (i delstaten Florida) og flere andre land.
Det er mange land som ser på Achatina fulica som en potensiell trussel mot lokalt dyreliv. Den vil trolig ikke kunne utgjøre noen trussel her i Norge, da den ikke tåler såpass kalde perioder som vi får fra tid til annen.
Oppdrett av Achatina fulica
Oppdrett av Achatina fulica regnes som svært enkelt. Sneglene blir kjønnsmodne en gang mellom 5 og 9 måneders alder, og vil ikke bruke lang tid på å legge egg etter den tid. Hver snegle kan legge opptil 1 000 egg hver, flere ganger hvert år!
Det vanligste er derimot eggklaser på rundt 200 egg, noe som også er veldig mye. Eggene klekker etter mellom 5 og 21 dager, og rundt 9 – 12 dager er vanligst.
Som alle andre afrikanske kjempesnegler kan den formere seg helt alene, da den er en hermafroditt som kan produsere både sperm og egg, og kan fertilisere seg selv. Dette er derimot relativt sjeldent for denne arten, så det er uvanlig med egg om du kun har én snegle.