Hold av pinnedyr

Pinnedyr er en familie med insekter som er mest kjent for sin utrolige kamuflasje. Disse dyrene har nemlig utviklet seg til å være kliss like grener eller blader fra trærne de bor på. De er dessuten enkle dyr å holde i fangenskap, og alle som setter seg inn i pinnedyr kan holde dem lett i fangenskap.

Alt du trenger for å holde pinnedyr er et eget terrarium eller bur, litt ferske blader, et bunnsubstrat og en flaske til å spraye vann i terrariet deres. De spiser kun blader, og det enste du trenger å gjøre er å gi dem blader daglig og terrariet en spray med vannflasken, så er de fornøyde.

Fuktighet er alfa-omega for pinnedyr!

De vanligste pinnedyrene holdes i vanlig romtemperatur, men må ha en viss luftfuktighet for å trives. Dette ordner du ved å ta en sprayflaske med vann og sørger for at det alltid er fuktig i terrariet deres. Kjøp gjerne et hygrometer for å passe på at du har et sted mellom 60 og 80 % luftfuktighet i terrariet.

Hygrometer kan kjøpes hos dyrebutikker som Zoo.no her. Et vanlig hygrometer er veldig billig, og er en ekstremt god investering når man skal holde pinnedyr i terrariet. Det er også mulig å gå for et mer avansert, digitalt hygrometer for bedre kontroll.

Hvis du ikke gidder å sparye vann fra en flaske hver dag er det også mulig å kjøpe en såkalt fogger. Denne sprayer vann for å simulere luftfuktigheten i en tropisk regnskog, og dette fungerer utmerket for å ha en høy luftfuktighet. De finnes i både billige og mer avanserte, elektriske varianter. Begge deler fungerer for å øke fuktigheten, men foggeren er jo skikkelig kul da.

Selv bruker jeg en sprayflaske designet for reptiler for å øke luftfuktigheten. For min del trenger jeg ikke å gjøre det så ofte at jeg ville brukt mye penger på en automatisk fogger.

Vietnamesisk pinnedyr
Vietnamesisk pinnedyr. Foto: Dr. Bernd Gross / CC BY-SA 4.0.

Ulike arter pinnedyr

Det finnes over tusen ulike arter av pinnedyr i naturen, men det er langt ifra alle som holdes i fangenskap. I Norge er godt over 99 % av alle pinnedyr enten indiske pinnedyr (Carausius morosus) eller vietnamesiske pinnedyr (Medauroidea extradentata).

Av disse er det indiske pinnedyret aller mest vanlig, men det er heller ikke spesielt sjeldent å komme over det vietnamesiske pinnedyret.

Indisk pinnedyr
Indisk pinnedyr. Foto: Pasha Kirillov / CC BY-SA 4.0.

Artene som holdes i Norge er såpass like at all informasjon i denne artikkelen gjelder for begge artene.

Vietnamesiske pinnedyr kan være enten brune eller røde, og blir typisk toppen 12 centimeter lange når de er fullvoksne.

Valg av bur / terrarium til pinnedyr

Det er ikke spesielt vanskelig å finne et egnet terrarium eller bur til pinnedyret. Det enste kravet de stiller er at det er plass nok til at de kan henge oppned fra taket, så høyden på buret må være minst 2 ganger så høyt som lengden på pinnedyret.

Som alle andre dyr liker de å puste, så det er nødvendig med en måte de kan få luft inn i terrariet eller buret på uten at de klarer å rømme.

Et veldig billig og godt alternativ er å bruke Exoterra terrarium i plast. Dette er veldig billig, har innebygd ventilering, og har mulighet for at pinnedyret kan henge fra taket.

Man kan også lage et enkelt terrarium selv ved å kjøpe en plastboks som man stikker noen hull i lokket på for å sørge for at det kommer luft inn. Heng opp litt netting på undersiden av lokket for at pinnedyrene kan henge der, så har du et knallbillig og velfungerende terrarium.

Du bør enten ha to terrarier, eller et egnet sted å ha pinnedyrene mens du rengjør terrariet deres. Det er jo veldig enkelt å ha to stykker, så kan du innrede det ene, flytte pinnedyrene over, for så å tømme det gamle terrariet. Så slipper du å flytte pinnedyrene frem og tilbake til en annen beholder mens du rengjør terrariet.

Innredning av terrariet

I terrariet trenger man egentlig bare bunnmateriale og mat. Pinnedyrene spiser jo blader, så innredningen vil først og fremst bestå av kvister med ferske planter på.

Bunnmateriale

Bunnmaterialet for pinnedyr kan være så mangt, og mange velger naturbark eller noe sånt i bunnen. Dette fungerer godt, men det er viktig at det ikke inneholder insektgift! Andre muligheter er mose, kokosnøtthusk eller terrariejordjord. Bunnlaget bør kunne hjelpe med å holde på fuktigheten i terrariet.

Noen gode typer bunnlag som kan brukes er:

Dekorasjoner

Noen liker også å ha ting som steiner eller røtter i terrariet, og det kan man jo selvsagt ha dersom man ønsker det. Pinnedyr trenger ikke gjemmesteder siden de bruker kamuflasjen sin som dette, men røtter og steiner er fint for å dekorere med.

Vietnamesisk pinnedyr
Vietnamesisk pinnedyr. Foto: Drägüs / CC BY-SA 3.0.

Pinnedyrets atferd

Pinnedyr gjør ikke så all verdens ut av seg. De bruker mesteparten av tiden sin på å stå helt stille for å gjemme seg for dyr som vil spise dem, og resten av tiden på å spise blader.

En viktig ting å vite om pinnedyrene atferd er at de skifter man jevnlig frem til de er i fullvoksen størrelse etter ca. 8 måneder. Dette skjer flere ganger i året, og når de gjør dette henger de oppned på en kvist eller fra taket i terrariet. Om de ikke har et terrarium som er høyt nok til at de kan henge oppned vil de kunne knekke og ødelegge bein under hamskiftet. Dette er ikke nødvendigvis superfarlig, men noen ganger kan de dø som følge av det. Hvert hamskifte varer i alt fra ti minutter til et par dager, og et pinnedyr skifter ham til sammen 6 gnager i løpet av livet.

Det er mulig å ta pinnedyrene ut av terrariet, men de er svært skjøre, så vær veldig forsiktig når du har dem i hånden. Du kan løfte dem opp ved å ta hånden foran dem og dytte veldig forsiktig på baken deres. Da vil de omtrent automatisk gå fremover i hånden din.

Du bør aldri klappe et pinnedyr, holde det fast, ha det inne i en lukket hånd eller generelt være for hardhendt mot det. De har veldig lett for å knekke bein.

Fôring av pinnedyr

Pinnedyr spiser kun ferske blader, og bør helst få ny mat hver dag. De er glade i urter, og veldig mange gir de en stamme med sitronmelisse daglig. Om du har tilgang til det kan de også få ting som:

  • Bringebærblader.
  • Salat.
  • Persille.
  • Basilikum.
  • Ripsblader.
  • Jordbærblader.
  • Ligusterblader.
  • Løvetannblader.
  • Eikeblader.

På sommeren kan du altså bare gå i en hage og plukke så mye løvetann eller bringebærbusker du gidder, så har du gratis mat til dem hele sommeren. På vinteren kan du ta en tur til krydderhylla på en dagligvarebutikk, eller dra til en butikk som selger planter for å kjøpe noe der. Man kan klippe av ett og ett blad og servere til dem, eller la hele planten stå i terrariet.

I tillegg til tingene på listen ovenfor spiser de veldig mye annet, og du kan egentlig bare prøve deg frem med alle ikke-giftige planter. Sørg også for at de ikke inneholder noen insektdrepende midler! En god regel å huske på er at hvis vi mennesker kan spise bladet er det også trygt for pinnedyret. Unngå barnåler fra gran og furu.

Man trenger ikke å gi drikkevann til pinnedyrene, for de får i seg vannet de trenger fra bladene, både ved at det er fuktighet i selve blader, men også ved at bladet er fuktig etter å ha blitt sprayet med vann for å holde luftfuktigheten høy.

Vietnamesisk pinnedyr
Vietnamesisk pinnedyr. Foto: Markus Hennig / CC BY-SA 3.0.

Daglig stell av pinnedyr

I tillegg til daglig stell ved å få fôr trenger man ikke å gjøre all verdens for at pinnedyrene skal være tilfreds. Du bør bytte ut alt bunnmaterialet minst én gang i uken, da det har fort gjort for å komme muggsopp i et så fuktig klima.

Ellers innebærer det daglige stellet egentlig bare at du sjekker at alt står bra til med terrariet og pinnedyrene, og sprayer litt vann for å øke luftfuktigheten hvis det trengs. Bruk gjerne et hygrometer for å sørge for at luftfuktigheten alltid holder seg mellom 60 og 80 % relativ luftfuktighet.

Oppdrett av pinnedyr

Oppdrett av pinnedyr er så enkelt at det nesten ikke kan kalles oppdrett. Alle pinnedyr som holdes i fangenskap er hunner, og de formerer seg via kloning. Det betyr at pinnedyrene legger egg med unger som er 100 % genetisk like på henne selv. Så du kan få oppdrett på pinnedyr med kun ett dyr.

Pinnedyr kan legge egg etter at de er ferdig med det fjerde hamskiftet. Dette er typisk et sted mellom 6 og 8 måneders alder. Deretter vil hun legge egg flere ganger om dagen.

Eggene legges nede i bunnmaterialet, og er utrolig små, så det er vanskelig å få øye på dem. Det kan ta flere måneder før eggene klekker, men det avhenger av temperatur og luftfuktighet. De nyklekte pinnedyrene er noen få millimeter store, og nesten umulig å få øye på, men du ser dem ganske enkelt når de har vokst seg litt større.

Hvis du vil ha oppdrett av pinnedyr er det bare å la være å bytte bunnmateriale. Dersom du ser mugg eller sopp i bunnmaterialet kan du prøve å rense det uten å fjerne alt, så blir de fleste eggene værende igjen.

Det er også mulig å prøve å sile ut eggene fra all møkka i bunnmaterialet for de som ønsker det, og da er det bare å finne frem et par papirark hvor man kan bruke pinsett for å fjerne bark og møkk fra egg. Ha gjerne et forstørrelsesglass, så blir jobben enklere.

Indisk pinnedyr
Indisk pinnedyr. Foto: HydroSnowFul / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om pinnedyr

Nedenfor har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar folk har om å holde pinnedyr. Om du lurer på noe vi ikke har svart på er det bare å spørre i kommentarfeltet nedenfor.

Hvor gamle blir pinnedyr?

Den forventede levealderen til pinnedyr i fangenskap er et sted mellom 2 og 3 år. Det er svært sjeldent at de blir over tre år gamle.

Hvor får jeg tak i pinnedyr, og hvor mye koster det?

Det er veldig mange dyrebutikker som selger pinnedyr, og prisen du kan forvente er mellom 10 kroner og 40 kroner per pinnedyr. Størrelse vil påvirke prisen.

Ellers er det veldig enkelt å få tak i pinnedyr privat, for det er veldig mange som får unger på pinnedyrene sine uten å planlegge det. Det er mange som gir bort unge pinnedyr helt gratis på Finn.no! Der er det bare å dra og hente pinnedyrene du vil ha helt gratis.

Ellers er det mange som selger pinnedyr privat, og priser på 5 eller 10 kroner per pinnedyrunge er vanlig.
Prisen for alt du trenger for å skaffe deg pinnedyr er ikke spesielt mye heller. Terrariet kan du fikse for rundt 200 kroner, hygrometeret koster en hundrelapp, og barken til bunnmaterialet koster også under hundrelappen. Da mangler du bare en sprayboks til vanning, noe som koster noen få tiere på Europris eller lignende butikker. Totalt kan du fint få alt du trenger til pinnedyr for rundt 300 – 400 kroner.

Maten kan du jo dyrke eller plukke gratis, men på vinteren kan det hende du må ut i butikken for å kjøpe noen bunter med sitronmelisse eller en annen urte.

Kan pinnedyr bite?

Pinnedyr har ikke kjever som klarer å bite oss mennesker, for disse er spesiallaget for å tygge på blader. Så du trenger ikke å være redd for å bli bitt i fingeren når den krabber på hånden din.

Er det lov å ha pinnedyr i fangenskap?

Det er helt lovlig å holde pinnedyr som kjæledyr i Norge, ettersom insekter og andre leddyr ikke er nevnt i «Forskrift om forbud mot å innføre, omsette og holde eksotiske dyr» som forbyr andre eksotiske dyr. Så du kan fritt kjøpe, selge og eie pinnedyr som du måtte ønske.

Det eneste leddyret som er omfattet av dyrelover er bier, da disse regnes som produksjonsdyr, men de har jo fint lite med pinnedyr å gjøre.

Er pinnedyr gode kjæledyr for barn?

Pinnedyr er egentlig ganske gode kjæledyr for barn, men man må selvsagt sette grenser som forhindrer barnet fra å ta pinnedyrene ut av terrariet i tide og utide. Men generelt sett er det veldig enkelt å få pinnedyr til å overleve, så dette er en fint dyr å bruke for å lære barn om ansvar. Lag en rutine på å mate og spraye vann på pinnedyrene hver dag før barnehagen eller skolen, så har de egentlig alt de trenger.

Når barn skal ha dyr er det viktig å huske at det alltid er en voksen som må være ansvarlig, og sørge for at pinnedyrene får mat og vann, og får rengjort buret sitt dersom barnet ikke husker eller gidder det lenger.

Noen barn er veldig flinke til å ta seg av pinnedyr selv, mens andre må ha mye hjelp. Her er alle barn ulike, og du kjenner jo ditt eget barn aller best.

Hva skal jeg gjøre med det gamle hamet eller hamskifte hos pinnedyr?

Når pinnedyret har gjennomført hamskiftet ligger det gamle skallet igjen. Dette kan du bare kaste i søpla. Om du lar det ligge kan pinnedyrene også finne på å spise det for å ta næring fra skallet.

Hva skal man gjøre dersom pinnedyret mister et bein?

Det er ganske vanlig at pinnedyr mister et bein eller to, for disse sitter ganske løst. Noen ganger mister de bein når de skifter ham, mens andre ganger mister de bein når de ferdes rundt i terrariet. Det er egentlig ingenting man kan gjøre med dette når uhellet først er ute.

Unge pinnedyr kan faktisk få beine til å vokse ut igjen, og det vil vokse litt tilbake for hvert hamskifte den tar. Voksne pinnedyr som ikke lenger skifter man har derimot ikke mulighet til å gro ut beina sine igjen, og må leve resten av livet uten dette beinet.

For de fleste pinnedyr er det ikke problematisk om de mangler et bein eller to, men om den mister nok bein kan det selvsagt bli vanskelig for den å spise eller bevege seg.

Dersom du har problemet med pinnedyr som mister bein kan det tyde på at det er for lav luftfuktighet i terrariet. Sørg for at hygrometeret sier at det er minst 60% luftfuktighet, så har man mindre problemer med tap av bein.

Hvor stort terrarium trenger man til pinnedyr?

Pinnedyr trenger et terrarium som er minst høyt nok til å dekke 2x lengden til pinnedyret. I praksis må det derfor være 25 centimeter høyt. Selve størrelsen på resten av terrariet velger du selv avhengig av hvor mange pinnedyr du skal ha.

Hva spiser pinnedyr?

Pinnedyr spiser kun ferske blader, og må ha tilgang til dette til enhver tid.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Oppdatering 16. oktober 2021: Eføy er fjernet fra listen over mat man kan gi til pinnedyrene. Mange har gitt dette uten problemer, men det har også vært noen som har opplevd at pinnedyrene har dødd kort tid etter at det ble fôret med eføy. Jeg anbefaler heller å være på den sikre siden og unngå planten, selv om det har gått fint for mange.

41 kommentarer om “Hold av pinnedyr”

    • Hei, Benita.

      Det er riktig at eføy er giftig for mennesker og mange andre pattedyr, men det er helt trygt for pinnedyr 🙂

      Det er faktisk mange som mater pinnedyrene sine utelukkende på eføy, da det er en vintergrønn plante (så den har blader på vinteren selv om den står ute) og er veldig lett å ha med å gjøre. Så det er en super plante å kjøpe inn hvis du vil produsere din egen mat til pinnedyrene!

      Svar
      • Hei!
        Hadde for Ca en uke siden kjøpt eføy til pinnedyrene mine etter jeg leste denne artikkelen.. Plutselig oppdaget jeg at nesten alle pinnedyrene mine er død… Mistenker det kan være pga eføyen! Anbefales ikke!!

        Svar
        • Hei, Emily.

          Dette var trist å høre! Det var rart at de skulle dø av det, for både jeg og mange andre har fôret med eføy til pinnedyr i lang tid.

          Hvis du har muligheten hadde jeg vært supert om du kunne sjekke eføyen din. Er det vanlig eføy, eller en spesiell type? Står det et vitenskapelig navn (på latin) på planten?

          Og hvilken art pinnedyr er det du har?

          Ble mange spørsmål, men jo mer info jeg har, jo større er sjansen for at jeg får løst mysteriet!

          Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

          Svar
          • Huff, det var leit altså.

            Det var jo veldig merkelig at eføyen skulle ta livet av dem, for det er jo helt vanlig eføy du har kjøpt. Jeg har jo brukt den til mine mange ganger tidligere uten problemer. Men jeg skal i alle fall oppdatere artikkelen med en advarsel. Takk for at du deler erfaringene dine med oss andre.

            Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

        • Ikke spiselige planter (for mennesker) kjøpt i butikk kan inneholde sprøytemidler. Planter vi mennesker kan spise som stemor kan også ha sprøytemidler på seg. Viktig og la planten stå i 3-6 uker og gjerne vaske den. Før den brukes (Ingen garanti). Import er verst. De har helt andre regler for sånt preparat i utlandet enn i Norge. Mye sterkere ting også.
          Kan nesten med sikkerhet si at det er sprøytemiddel som har drept dem.

          Svar
  1. Hei.
    Vi har pinnedyr i barnehagen, og nå har eggene begynt å klekke. Vi skal gi noen pinnedyr videre til andre avdelinger, men lurte på hvor store pinnedyrene må være før vi kan flytte det til et annet terrarium?

    Svar
    • Hei, Rebekka. Så moro at dere har pinnedyr i barnehagen!

      Du kan trygt flytte dem over når du klarer det. De trenger ikke noe fra moren sin, og klarer seg like fint i det nye terrariet som i det gamle.

      Det er litt sent å si nå, men det er også fint mulig å flytte eggene over til et nytt terrarium for å gjøre det litt enklere.

      Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
    • Hei, så gøy med pinnedyr i barnehagen, det har jeg også lyst til å ha hos oss. Hvordan gjør dere i helgene? Står at de skal mates og sprutes med vann hver dag.

      Svar
      • Det går nok helt fint om dere gir dem godt med mat og sprayer med vann før dere drar hjem på fredagen. Bare ta en sjekk på at luftfuktigheten ikke går under 60 %. Hvis det er problematisk kan dere prøve å gjøre følgende:
        1) Sett en skål med vann i bunnen av terrariet, og dekk den med noe så pinnedyret ikke drukner.
        2) Tett igjen en del av luftlommene slik at det ikke fordamper for mye ut fra terrariet.

        Det kan nok være litt mer problematisk ved langhelger eller ferier, og da kan det kanskje være enklest å ha noen som kan ta dem med hjem.

        Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no 🙂

        Svar
  2. Hei!

    Kan man legge tørke- eller avispapir i bunnen som man samler sammen og kaster hver uke? Eller må det være sagflis eller lignende?

    Svar
    • Hei, Lene-Marie.

      I utgangspunktet er det ikke noe farlig med å bruke tørkepapir i bunnen, men det kan bli litt problematisk med tanke på luftfuktighet. Pinnedyrene bør ha minst 60 – 70 % luftfuktighet, og da må man spraye med vann i terrariet innimellom. Litt fuktig bark eller noe sånt er jo bare fint, og holder godt på fuktigheten. Men jeg vet ikke helt hvordan det blir med tørkepapir i bunnen når man skal ha det så fuktig. Jeg ser for meg at det kan bli ganske uhåndterlig, og sikkert ikke veldig enkelt å bytte.

      Du kan jo prøve for å se hvordan det fungerer for deg. Jeg anbefaler tørkepapir eller dopapir uten trykk, for det kan jo hende at pinnedyrene prøver å smake på det. I så tilfelle er avispapir litt dumt, for blekk er ikke spesielt godt for en liten insektskropp.

      Hvis du ikke har enkel tilgang på bark kan du vurdere kokoshusk, mose eller vanlig plantejord. Kjøp plantejord slik at den er steril istedenfor å grave et hull i hagen.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  3. Hei, leste en plass at det er forskjell på eføy-arter som har helt grønne blader og eføy med hvitt i bladene. Det stod at pinnedyr kun kan spise eføy med helt grønne blad. Vet du noe om dette? Har akkurat skaffet meg et par pinnedyr men de har ikke spist noe første døgnet.

    Svar
    • Hei, Anja.

      Dette er jeg dessverre usikker på. Vanlig eføy finnes i en variant med hvite flekker eller spetter, noe som kalles for en variegert variant av planten. Om det er snakk om en variegert eføy er den trolig ikke farlig å spise, for dette kommer rett og slett av at en del av plantcellene mangler klorofyll som gjør dem grønne.

      Hvis hvitheten kommer av at det er en annen art med eføy kan det være at det kan være giftig. Jeg ville nok heller valgt noe annet for å være på den sikre siden. Det er mye man kan plukke ute i naturen som de kan spise nå på året.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no 🙂

      Svar
  4. Hei, jeg har lest ett annet sted at man bør unngå å spraye direkte på pinnedyrene, fordi de kan få problemer både med mugg og under hamskiftet, men du skriver spraye på dem?
    Hilsen Karina

    Svar
    • Hei, Katrina.

      Det er et godt poeng! Jeg har alltid sprayet mine, men det kan godt hende at dette potensielt kan være skadelig. Dette skal jeg sjekke ut nærmere, og oppdatere artikkelen om det trengs!

      Takk for at du tok deg tid til å kommentere med dette spørsmålet / infoen 🙂

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
    • Hei, Cmj.

      Det skal i utgangspunktet gå helt fint å importere pinnedyr og pinnedyregg fra utlandet. Bare sørg for at de merkes tydelig med familie og art, og at de er på listen over organismer som kan innføres uten tillatelse. Denne finner du her: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2015-06-19-716/KAPITTEL_1#KAPITTEL_10

      Alle dyrene i orden Phasmida / Phasmatodea er på listen, så i praksis kan alle pinnedyr, vandrende blad og så videre innføres uten søknader.

      Men selv om jeg har gjort min beste tolkning av regelverket må du huske at du som importere selv er ansvarlig for å sjekke det opp, så jeg anbefaler deg å ta en dobbeltsjekk med Mattilsynet selv. Sånn at du er på den sikre siden.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  5. Hei, kan man sette en hel basilikumplante eller sitronmelisseplante fra butikken, med potte og jord, inn til pinnedyrene, eller har potten/jorden insektgift som kan skade pinnedyrene?

    Svar
    • Hei, RR.

      Jeg er ikke sikkert, men jeg tror ikke disse har insektsgift. Men gi planten en god skyll i rennende vann for å vaske vekk eventuelle rester før du setter den inn.

      Hvis du prøver på det må du gjerne oppdateres oss på hvordan det går.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  6. Hei hei. Jeg kjøpte økologisk eføy på coop extra. Ingen problemer for mine pinner. Har inne hos de vietnamesiske og achrioptera fallax nymfene. 🙂 Mulig det de andre har kjøpt som dyrene har dødd av var sprøytet med insektsmidler eller noe?! Men like greit å ikke ha det på lista 🙂
    Tok foresten også kontakt med de som plantet fram eføyene og hørte om de var trygge . Sjøl om det sto at de var økologiske. hehe

    Svar
    • Hei, Caroline.

      Takk for at du deler erfaringen din med oss andre!

      Det er litt merkelig med den eføyen som ser ut til å forårsake død hos noen, men går fint for de fleste. Men det er jo lurt å kjøpe økologisk eføy ja!

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  7. hei pinnedyret mitt beveger seg ikke og jeg har gidt den alt den trenger og jeg vet ikke om den er død eller ikke vet du noe som kan hjelpe han vi tror han døde fra hvor gammel han var men vi vet ikke på grunn av jeg fikk de for en månde siden og han er tvilling med den andre jeg har bør jeg kaste den og håpe for at den andre for egg eller

    Svar
  8. Heisann 😊
    Vi er nye i denne pinnesyrverdenen 😀
    Går det an å gi dem bjørkekvister med blader? Den skal vell ikke være giftig med tanke på at folk kan tappe sevje av den til å drikke? 😅
    Og hvilke type trær ellers? All type frukttrær f.eks?

    Svar
  9. De skal jo ha det funtig. Kan man sette inn en foggee som man bruker i terarie? Eller blir det for mye for pinnedyra?

    Svar
    • Hei.

      Det er alltid lurt å ta en god skylling av alt grønt som legges inn i buret. Dette for å vaske vekk eventuelle insektsvernmidler eller lignende som kan sitte på dem.

      Mvh Nicklas

      Svar
  10. Hei ene pinnedyret våres begynner å ligge mye stille på bakken av buret og ligger på samme plass vær eneste dag virker som pinnedyret ikke har noe særlig livs gnist i seg men spiser litt innimellom da.

    Noen ide hva som kan være galt?

    Mvh. AK

    Svar
    • Hei, Arne-Kristian.

      Det er ikke så enkelt å si. Er alt riktig i terrariet med tanke på fuktighet, rent bunnmateriale uten mugg, og fôring?

      Det kan være så mangt som plager det, og det er ikke alltid så lett å si noe med sikkerhet på såpass små dyr. Kanskje er det bare sykt.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar
  11. Hei, takk for fin nettside.
    Jeg håper du kan svare på min datter sitt spørsmål: Hvis man kjøper sitronmelisse på butikken, er det trygt å plassere hele potten inn til pinnedyrene? Eller bør man kun gi stengler og blader, uten potten? Det er altså jorden som kommer i potten jeg lurer på om pinnedyrene tåler.

    Svar

Legg igjen en kommentar