Artsprofil: Serval

Serval er et afrikansk kattedyr som ligner litt på en liten gepard med guloransje kropp og sorte flekker. Dyret er brukt for å utvikle katterasen savannah, men serval holdes som kjæledyr flere steder i verden.

Det er for øvrig også stor debatt rundt hvorvidt servaler i det hele tatt egner seg som kjæledyr, og de som har servaler må regne med å bruke mye tid og penger på å tilrettelegge hus og hage for å skape et fint miljø for dyret. I praksis vil servalhold minne mer om et dyr i dyrehage med et stort hegn enn et husdyr som bor i hjemmet til eieren.

I Norge er det ulovlig å ha serval som kjældyr, og man kan ikke under noen omstendigheter importere, kjøpe eller eie en serval som privatperson her i landet.

Nærbilde av en serval.
Nærbilde av en serval.

Serval kort oppsummert

  • Et kattedyr fra Afrika.
  • Ikke spesielt domestikert.
  • Ulovlig i Norge og mange andre land.
  • Enormt mye energi.
  • Ofte ikke så interessert i mennesker eller andre dyr, men knytter ofte et sterkt bånd til én omsorgsperson.
  • Vanvittig gode jegere.

Generelt om hold av serval

Serval er et villdyr som holdes av spesielt interessert noen steder i verden. De er kjent for å være nokså uinteressert i mennesker, men kan likevel knytte bånd til eierne sine. Ofte knytter de sterke bånd til én utvalgt omsorgsperson, og er mer eller mindre likegyldige eller fravikende for alle andre mennesker.

Glem likevel aldri at serval er et villdyr med ville insinkter. Selv om det virker tamt vil en serval benytte enhver anledning til å stikke av, og bør aldri holdes i hjem med barn eller andre kjæledyr. Dette er en kapabel jeger! Den har ingen problemer med å renske nærområdet for gnagere og småfugl, og kan trolig fint se på nabokatten som et enkelt måltid også. Den bør absolutt ikke holdes i et hjem med hunder eller katter.

Ellers kan man på mange måter tenke på serval som en litt uinteressert, stor katt. Den har et veldig høyt energinivå, og elsker å hoppe og lage kaos. Forvent at den tisser mye innendørs (servaler blir sjeldent stuerene), ødelegger det som er av møbler, og kommer til å velte/knuse det meste av løse gjenstander.

Servaler kan ikke vandre fritt slik som utekatter, og vil neppe komme hjem igjen om du slipper den løs. De er vandrende jegere i naturen, og kan vandre mange mil i løpet av en dag.

En serval. Disse ville kattedyrene har vært brukt for å utvikle katterasen savannah. Foto: ErRu / CC BY-SA 3.0.
En serval. Foto: ErRu / CC BY-SA 3.0.

Tilpasning i hjemmet

En serval vil ikke trives godt i et vanlig hjem på samme måte som en katt eller hund vil. Den trenger et stort område hvor den kan vandre, så se mer for deg et hegn slik du ser i dyreparker enn en normal hage.

Den bør ha et stort hegn hvor den kan være mesteparten av dagen. Dette må være rømningssikkert med sikring minst 50cm under bakken også. I hegnet må den få områder til å klatre, svømme / bade, spise, og et eget inneområde.

Inneområde i nordisk klima må være relativt stort og ha alt den trenger for å aktiviseres, ettersom den ikke vil trives utendørs på vinterhalvåret. I praksis fungerer det ofte veldig dårlig å ha en serval i hjemmet sitt, selv om det er noen som har fått dette til å fungere OK.

Dessverre er det mange som holder serval inne i hjemmet sitt som om det var en stor katt. Dette vil føre til svært dårlig livskvalitet for servalen!

Så de som holder serval skikkelig har dem mer som om de har en liten dyrehage, ikke som et dyr som bor inne i huset slik som hunder og katter.

Aktivitetsnivå

Servaler har et tidsvis enormt aktivitetsnivå. Som hos huskatt vil servalen ofte halvsove eller slappe av, men når den først er våken har den et behov for å få brukt den atletiske kroppen sin.

Om du eier en serval må du regne med å bruke mye tid på å aktivisere den. Den bør få daglige lekeøkter som imiterer dens naturlige snikjakt. Selve lekingen blir derfor ganske lik som slik man leker med vanlige katter, men i litt større omfang.

I likhet med katter og hunder vil en serval som ikke aktiviseres nok finne opp egne leker. Dette kan ofte hardt gå ut over møbler og inventar, spesielt hvis den har tilgang til huset til eieren.

Serval.
Serval.

Fôring

Servaler er kjøttetere, og bør derfor først og fremst fôres med rent kjøtt. I praksis løser de fleste som holder serval dette ved å gi råfôr inkludert bein. Dette finnes til både store kattedyr og til hunder. De kan også få fisk og smågnagere som rotter, mus og lignende. Mange jakter også vilt som de serverer til servalen sin, noe som er ypperlig hvis man har mulighet til det.

En serval vil ikke fungere godt med «kattemat» eller andre pellets over tid. Dette vil føre til feilernæring og store helseproblemer.

Servalens fysikk og utseende

En voksen serval veier mellom 15 og 20 kilo, og har en mankehøyde på rundt 60 centimeter. Kroppen er tynn og atletisk, med lange bein.

Selve pelsen er gul med sorte flekker. Buken er hvit med de samme sorte flekkene. Ørene er veldig store i forhold til resten av hodet. Den har også en uproporsjonal lang hals som den bruker for å stikke hodet sitt opp over gresset på savannen hvor den naturlig bor.

Serval.
Serval.

Lovlighet rundt å ha serval som kjæledyr

Det er ikke lov å holde serval som kjæledyr i Norge. I mange andre land er det lovlig å ha disse kattedyrene som kjæledyr, inkludert i Storbritannia (krever en Dangerous Wild Animals-lisens) og flere stater i USA.

Det er ikke tenkelig at lovligheten rundt hold av servaler kommer til å endres i Norge i nær fremtid, og det er ingen politiske partier som kjemper for redusert regularing av eksotiske dyr som servaler og andre kattedyr.

Så dersom du ønsker deg en serval er den beste muligheten din å flytte til et land hvor arten er lovlig.

Pris på en serval

Serval er et ganske kortbart dyr, og i de fleste vestlige lang hvor det er lov med hold av serval må man regne med å betale et sted tilsvarende mellom 50 000 og 100 000 norske kroner for en kattunge. Voksne servaler er ofte billigere, da det er flere som kvitter seg med servalen sin når den blir ungdom eller voksen, og de innser at de ikke klarer å dekke behovene dens.

En serval som sover.
En serval som sover.

Helseproblemer med servaler

Servaler har ingen spesielle helseproblemer, og den største faren regnes for å være at de setter fremmede objekter i svelg eller magesekk. Dette kommer av at de altså spiser ting de ikke skal, som sko, barneleker og andre ting som får plass i munnen deres.

Slike fremmede objekter må ofte fjenes kirurgisk hos veterinær. Dette er naturligvis en farlig og kostbar affære.

Det er viktig å være klar over at det kan være svært krevende å få riktig helsehjelp til en serval. Ikke bare i Norge hvor det er ulovlig, men også andre steder i verden hvor det faktisk er lovlig å holde dem som kjæledyr.

Dette kommer av at servaler er veldig ulike fra vanlige huskatter, og må ha spesiell behandling hos veterinær. Sørg for å ha en veterinær med spesialkompetanse på servaler i bakhånd om du skal skaffe deg en.

Serval i naturen

I naturen finner vi servaler i Afrika hvor den er utbredt i store deler av kontinentet sør for Sahara. De lever i områder med høyt gress og god tilgang på vann, og er vanlige å finne på savannen, åpent gressland, i fjellskråninger og skogsområder.

Servaler er mest aktive i skumringstimene, og bruker disse for å jakte på byttedyr. Som andre kattedyr er det en snikjeger som bruker gresset til å skjule seg mens den sniker seg inn mot hjortedyr og andre smådyr den kan felle. Den feller mest småbytter som harer og smågnagere, men kan også ta små antiloper og dyr av lignende størrelse.

Som oftest er servaler ensomme dyr som hevder sitt eget territorium, men det er også observert små grupper som hviler sammen. De jakter likevel alene. Territoriet deres kan være opptil 18 kvadratkilometer stort.

Serval på en savanne.
Serval på en savanne.

Hold av serval i Norge

Det er som nevnt flere ganger tidligere ulovlig å holde serval som kjæledyr i Norge, men arten har fått en del oppmerksomhet i media ettersom det var en løs serval i et nabolag i Os i Bjørnafjorden kommune, sør for Bergen sommeren 2023. Denne servalen hadde rømt fra eieren og ble observert av folk i nærområdet.

Noen dager senere ble den funnet av eier igjen. På grunn av at servaler er ulovlige ble både Politiet og Miljødirektoratet interessert i å få tak i både eier og katt, og eieren la på flukt og gjemte seg og dyret på et hemmelig sted i landet.

I siste halvdel av 2023 ble det altså mye medieoppmerksomhet rundt servaler i Norge. Trolig er det svært få personer som holder disse kattedyrene ulovlig i landet.

Servaleieren som hadde en rømt serval i 2023 ble i januar 2024 siktet for ulovlig dyrehold. Det har ennå ikke vært noen rettssak i saken. I september 2024 ble eier og serval pågrepet av Politiet. Eier er siktet for brudd på dyrevelferdsloven og naturmangfoldloven. Det har kommet frem at servalen nå oppholder seg i Kristiansand Dyrepark frem til Mattilsynet kan finne en permanent omplassering for den.

Serval for å utvikle katterasen savannah

Serval har vært brukt som utgangspunkt for å utvikle den unike katterasen savannah. Dette har gitt en katterase som har mange av de gode egenskapene til huskatten, men også mye av det unike med servalen. I praksis oppfører savannah seg veldig likt på en veldig energisk huskatt, men har det karakteristiske serval-utseende.

I Norge er det kun lov å holde savannah om den er femte generasjon eller mer. Det betyr at det i avlen er veldig liten prosentandel med serval i kattene som brukes.

Savannah er for øvrig en veldig fin katterase som passer for de som ønsker seg et veldig spesielt kjæledyr, og egner seg i alle fall betydelig mye bedre i et normalt hjem enn det en ren serval gjør.

En savannah-katt på tur i fjellet. Foto: will.wade / CC BY-SA 2.0.
En savannah-katt på tur i fjellet. Foto: will.wade / CC BY-SA 2.0.

Legg igjen en kommentar