Skorpion som kjæledyr: Stor guide om hold av skorpion!

Skorpioner er et overraskende spennende kjæledyr som er nokså uvanlig her i Norge. Det er likevel fullt lovlig å holde skorpioner i fangenskap, og det er innimellom mulig å finne skorpioner til salgs i dyrebutikker.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva man må vite når man vurderer å skaffe seg en skorpion som kjæledyr, hva slags terrarium den trenger, og hvordan man håndterer den.

Det finnes over 1 400 ulike arter skorpioner i verden, men det er kun et fåtall som holdes som kjæledyr. I Norge kan du nesten bare glemme å finne andre enn de 3 – 5 mest populære artene, mens det på internasjonalt nivå er et titalls ulike skorpioner i handelen.

Siden det er litt variasjon i hva hver enkel art trenger vil denne artikkelen være litt generell, så kan du heller klikke deg inn på artsprofilen til hver enkelt skorpion for å lære mer om den. Men informasjonen her stemmer for de skorpionene som er vanligst å se i handelen i Norge.

Keiserskorpion
Keiserskorpion. Foto: Mike Michael L. Baird / CC BY 2.0.

Hverdagen med en skorpion som kjæledyr

Skorpioner er kjæledyr som krever veldig lite av deg som eier. Når du har terrariet og alt utstyret klart er vedlikeholdet minimalt, og alt den trenger er å fôres 1 til 2 ganger i uka, samt at du må passe på luftfuktigheten.

Ellers krever ikke skorpionen noen oppmerksomhet eller kjærlighet fra eierne dine. Den vil helst være i fred, så dette er et dyr som ser på fremfor et du aktivt interagerer med. Så tenk på det mer som å ha et akvarium enn å ha et faktisk kjæledyr.

I noen perioder vil skorpionen grave seg ned i bunnmaterialet eller gjemme seg veldig godt, så ser du den kanskje ikke på 4 – 5 dager. Dette er helt normalt, og ingenting å bekymre seg over. De er mest aktive på natten.

De aller fleste skorpioner må holdes alene i terrariet, med unntak av keiserskorpioner og arter fra Heterometrus-slekta. Disse kan holdes i familiegrupper, men krever da et stort terrarium med mange gjemmesteder og god fôring.

Vietnamesisk skogsskorpion
Vietnamesisk skogsskorpion. Foto: Chris huh / CC BY-SA 3.0.

Terrariet til skorpionen

Det er mange typer terrarier som kan brukes for å holde skorpioner. De aller fleste arter klarer seg fint i et lite terrarium på 30 x 30 x 20 cm. Du kan bruke ekte glassterrarier (som raskt koster litt penger), et gammelt akvarium eller en plastkasse.

Et populært valg er ExoTerra Plastterrarium Large. Dette er veldig billig, og har nok plass til en skorpion.

Det er selvsagt mulig å kjøpe finere terrarier også, og ExoTerra 30x30x45 cm er et godt valg. Her får du et veldig flott terrarium som kan innredes som du vil.

Det er også mulig å velge større terrarier dersom du ønsker det. Dersom du skal ha flere sammen må du velge et terrarium som er minst 80x40x30 cm stort.

Innredning av terrariet til skorpioner

Når du har selve terrariet på plass er du på god vei, men innredning er vel så viktig når du skal holde skorpioner.

Først og fremst; sørg for at alle luftehull tettes igjen med netting. Husk at selv om ikke skorpionen kan rømme er det små insekter du skal bruke til fôring som gjerne vil stikke av, og det er ikke noe moro med kakerlakker eller sirisser i leiligheten akkurat. Du kommer også til å bli overrasket over hvor små hull skorpioner kan presse seg gjennom, og hvor høyt opp i terrariet de kan komme til.

I bunn av terrariet kan du bruke ugjødslet torvjord som er minst 5 centimeter dypt. Om du har anledning kan det godt være dypere, og opptil 20 centimeter er ideelt. Da kan skorpionen grave huler og gjemme seg når den ønsker det.

Av dekor og gjemmesteder anbefales det å ha noen flate steiner som settes på skrå slik at skorpionen kan gjemme seg under dem. Ellers kan man ha dem rett, men grave en liten fordypning under dem.

Det finnes mange ulike typer gjemmesteder som selges i dyrebutikker. Det meste av huler og slikt laget for reptiler fungerer også godt til skorpioner.

Man trenger også en vannskål, og denne bør være veldig grunn slik at skorpionen kan gå opp i den uten å drukne.

Keiserskorpion
Keiserskorpion. Foto: Axeblokie / CC BY-SA 2.5.

Terrariet bør også ha en varmpelampe som gir en jevn temperatur på mellom 24 og 30 grader. Vær veldig forsiktig med varmematter hos skorpioner, da de ofte graver seg ned, og kan da brenne seg på den.

Til slutt trenger du et godt hygrometer. Luftfuktigheten skal ligge på mellom 70 og 80 % til enhver tid, så du må følge med. Om den blir for lav må du fukte bunnmaterialet litt eller spraye litt vann på veggene. Bruk gjerne en sprayflaske som gir svært små vannbobler.

Les om hvordan du kan kontrollere luftfuktigheten i terrariet i egen artikkel her.

Håndtering av skorpion

Det er i utgangspunktet helt mulig å håndtere noen skorpionarter, men det frarådes. For selv om du har en art som ikke er farlig å bli stukket av, er håndteringen farlig for skorpionen.

Ikke bare synes skorpioner det er svært skummelt å bli håndtert av mennesker, men de er også skvetne av natur. De har veldig fort gjort for å hoppe ned fra hånden din, og kan raskt skade seg i fallet.

Malaysisk skogsskorpion i hånden
Malaysisk skogsskorpion. Foto: Bernard Dupont / CC BY-SA 2.0.

Og husk at alle skorpioner kan klype! Selv om de ikke har gift som er farlig for mennesker er de fleste klyp ekstremt vonde, og svir skikkelig selv fra nokså små skorpioner. Om skorpionen føler seg truet vil den første klype, og stikket kommer først om den ikke klarer å rømme etter å ha klypt deg.

Den beste måten å håndtere en skorpion på er ved å kjøpe en butt pinsett som brukes når den skal flyttes. Om du skal ha den i hånden som på bildet over bør du alltid ha den rett over et trygt underlag som den kan falle ned på uten å skade seg.

PS. ikke fall for fristelsen til å kaste skorpionen hvis den stikker den. Det er overraskende mange som gjør det, og dette er dessverre en vanlig dødsårsak for skorpioner i fangenskap. Så vær forberedt på å bli stukket, så du ikke skvetter og kaster den i veggen.

Fôring av skorpion

De fleste skorpioner i handelen er veldig enkle å ha med å gjøre når man skal fôre dem, og godtar de aller fleste insekter. De må ha levende insekter, og bør fôres omtrent 1 til 2 ganger per uke.

For å bestemme mengde fôr gir du til den spiser opp, så fjerner du det som er til overs etter noen timer eller neste dag. Jo høyere temperatur det er i terrariet, jo mer mat trenger skropionen.

Dersom den kaster seg over insektene med det samme kan det være tegn på at den er veldig sulten og at du bør øke mengden eller frekvensen på fôringen.

Det er vanligst å fôre med sirisser, kakerlakker og gresshopper, men ta det du har tilgjengelig i den lokale dyrebutikken.

Mange velger også å avle på fôrdyr selv, noe som selvsagt er mulig. Det er egentlig veldig enkelt, og sparer deg for en del penger og styr.

Arter av skorpion som er vanlig å holde som kjæledyr

Vi skal se raskt på noen av de skorpionene som er vanligst å se til salgs i handelen, men dette er ingen komplett liste. Noen ganger ser man også ukjente arter til salgs, så det er ikke alltid så enkelt å vite hvilken art man har.

Keiserskorpion (Pandinus imperator)

Keiserskorpion er den arten som er mest vanlig å se i handelen, og det er noen gode grunner til nettopp dette. Den er blant de minste aggressive skorpionene, har nesten ingen gift, og lever lenge. De trives godt i terrarier under riktige forhold, og regnes som den enkleste arten for nybegynnere.

Voksne keiserskorpioner blir mellom 15 og 20 centimeter lange, og er nesten helt sorte med unntak av en rød flekk på halen. Arten trives både alene, eller i familiegrupper i større terrarier.

Keiserskorpion
Keiserskorpion. Foto: Tobias Bär / CC BY 3.0.

Heterometrus-arter som Malaysisk skogsskorpion (Heterometrus spinifer)

Alle Heterometrus-skorpionene er jungelskorpioner fra Asia, og de er alle kjent for å være egnede skorpioner for å holdes i fangenskap. De tåler å leve i terrarier godt, og de fleste lever lenge så lenge luftfuktigheten er riktig.

Også disse kan holdes i familiegrupper, men da trenger man et terrarium med litt størrelse og mange gjemmesteder. Alle Heterometrus-artene regnes som mer aggressive enn keiserskorpion, men de er likevel nokså rolige av seg.

Malaysisk skogsskorpion
Malaysisk skogsskorpion. Foto: Jidnesh Doshi / CC BY-SA 4.0.

Rødkloskorpion (Pandinus cavimanus)

Rødkloskorpion er nok en skorpion man ser i handelen fra tid til annen, men denne er mer sjelden enn de to over. Arten kommer fra Afrika, blir mellom 9 og 13 centimeter stor, og er hardfør og enkel å ha med å gjøre.

En rødkloskorpion er ganske hissig av seg, så denne vil du nok ikke håndtere uten pinsett! Disse må heller ikke holdes sammen, for de vil angripe hverandre.

Rødkloskorpion
Rødkloskorpion. Foto: Totodu74 / CC BY-SA 3.0.

Hold av giftige skorpioner

Det er mulig å kjøpe giftige skorpioner, men dette er svært uvanlig å se i handelen i Norge. Ikke bare regnes det som nokså farlig å holde giftige skorpioner, men alle de giftige skorpionene er dessuten ganske krevende arter som krever helt spesielle forhold, så de egner seg ikke for nybegynnere.

Det er også usikkert om myndighetene vil innvilge importtillatelse for giftige skorpionarter dersom du søker om det.

Oppdrett og avl av skorpioner

Det er faktisk ikke uvanlig at folk får små skorpionbabyer når de kjøper én skorpion i dyrebutikken. Grunnen til dette er at det er gravide hunner som er størst, og det er disse som er mest attraktive i handelen, så da selges det jevnlige gravide hunnskropioner.

Dersom du selv vil avle trenger du åpenbart én av hvert kjønn. Disse settes sammen i et stort terrarium (minst 80x40x30 cm) i en periode. Parringsdansen er svært omfattende, og de fleste tror de ser aggresjon da de faktisk kan stikke hverandre med halen under dansen. Men dette er helt ufarlig for dem.

Øk gjerne temperaturen til 30 til 35 grader, og senk den ned til 25 grader på natten i perioden når du prøver å få hunnen gravid og mens hun går med egg.

Etter paringen tar det alt fra 6 til 9 måneder før ungene klekkes! Du bør flytte hannen til et annet terrarium i denne perioden, i alle fall når ungene klekkes.

Om du skulle få skorpionbabyer er disse supersmå og helt kritthvite. De sitter trygt plassert på ryggen til moren de først 7 til 14 dagene etter fødsel, og får gradvis farge i løpet av denne tiden.

Skorpion med unger på ryggen cc
Skorpion med unger på ryggen. Foto publisert med tillatelse.

Som eier trenger du ikke å gjøre all verdens. Moren trenger så mye fred og ro som mulig. Du kan prøve å gi skorpionen mat om du ønsker det, men ta vekk fôrdyrene med det samme dersom hun ikke er interessert. Velg så små fôrdyr som mulig, og server eventuelt døde, oppkappede biter om det trengs.

Etter hvert som ungene slutter å oppholde seg på ryggen til moren kan de fjernes. Da kan du sette dem i egne terrarier eller holde de som en familiegruppe.

Selve terrariet og stellet er likt som hos voksne skorpioner, med unntak at du bør ha nærmere 85 % luftfuktighet i det. Etter hvert som de har vokst seg større kan man senke luftfuktigheten tilbake til et normalt nivå.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar