Rasene som er med på Fra bølle til bestevenn sesong 2

Fra bølle til bestevenn tok Norge med storm når det ble lansert, og nå i august 2021 er serien tilbake med sesong 2 med nye hunder, nye hunderaser og nye problemer.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på deltakerne i sesong 2, hvilken hunderase de ulike hundene er, hvilke problemer de har, og selvsagt litt om hvorvidt disse problemene er vanlige for rasen.

Fra bølle til bestevenn kan sees på NRK Nett-TV gratis, og hele sesong 1 er tilgjengelig, mens sesong 2 får én ny episode hver uke i løpet av august og september 2021.

Yorkshire terrier – Zlatan

Zlatan er en liten yorkshire terrier som sliter med at han er altfor knyttet til eieren sin Sondre Hole NIlsen. Når Zlatan er hjemme alene tisser han på gulv, i sofaen eller hvor han får mulighet, selv om det er kort tid siden han ble luftet. I tillegg har Zlatan angst for å kjøre bil.

Les også: Dette kan være grunnen til at voksne hunder tisser inne.

Rasen yorkshire terrier er blant de aller minste hundene, og voksne hunder veier faktisk ikke mer enn 3 – 4 kg. De regnes som aktive hunder som trenger overraskende mye mosjon og mental aktivisering i forhold til størrelsen dens, og er en ypperlig familiehund. De er flinke til å lære seg nye ting, og for mange allergikere kan rasen fungere fint.

Uten å ha sett mer enn én episode av sesong 2 kan vi nesten regne med at tissingen inne har med å gjøre at Zlataen er for knyttet til eieren sin, og får litt separasjonsangst når han er alene. Det er ikke uvanlig, verken for yorkshire terriere og andre raser, og har gjerne blitt et ekstra stort problem nå som mange har hatt hjemmekontor i flere år.

Separasjonsangst er heldigvis noe man fint kan jobbe seg gjennom, spesielt når det er såpass mildt som i dette tilfellet.

Les mer om yorkshire terrier på raseprofilen dens her.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

Schæferhund – Odin

Schæferhund er blant de mest populære hunderasene både i Norge og i resten av verden, og er uten tvil den mest brukte hunden. De brukes som både politihunder, narkotikahunder, vakthunder og mye annet, og det er ikke så rart. Schæfere er nemlig veldig flinke til å jobbe, og er enkle å trene.

En schæferhund er derimot en stor og kraftig hund som kan bli overveldende om den ikke får riktig trening fra den er ung av. Når hannhundene nærmer seg vekt på 40 kg er det viktig å ha den godt trent, for her er det mye krefter i kroppen!

Dette har eieren til Odin, Tore Winther, får kjenne på. Odin er en skikkelig problemhund, og eieren er redd han skal bite mennesker om han får sjansen. Som man ser i første episode av sesong 2 av serien er Maren usikker på om Odin i det hele tatt kan være sammen med de andre hundene, eller om han er en tapt sak. Odin er veldig til å bjeffe på og kjefte på andre hunder.

Scæfere har ikke nødvendigvis noen større risiko for å bli problemhunder som glefser og kaster seg etter andre hunder enn andre raser, men ofte blir det veldig dramatisk når disse store rasene oppfører seg slik. Det er overraskende vanlig å se småraser som chihuahuaer holde på slik, men siden de er så små blir det aldri like skummelt for de involverte partene.

Schæferhund med valp
Schæferhund med valp. Foto publisert med tillatelse.

Boxer – Louie

Boxere er store og energiske hunder som trenger mye mosjon og mental aktivisering. I Norge er det vanligst å bruke dem som familiehunder, mens i andre land rundt om i verden er de brukshunder som brukes både av politiet og andre myndigheter.

I sesong 2 av Fra bølle til bestevenn møter vi boxeren Louie og eieren Emeli Louise Jakobsen. Louie har uvanen at han gjør utfall mot andre hunder når de er på tur, samtidig som han hater alt av skateboard.

En fullvoksen boxer kan fort veie rundt 30 kg, og ha veldig mye drakraft når den kaster seg mot andre hunder, så en slik atferd er det naturligvis viktig å bli kvitt. Denne atferden er heldigvis mulig å trene vekk med nok arbeid.

Boxer
Boxer. Foto publisert med tillatelse.

Berner sennenhund – Leo

Hvis du synes boxeren eller scæferhunden var stor, så er berner sennenhunden Leo i en annen kategori. Han er ikke helt ferdig utvokst under innspillingen av serien, men her er det viktig å ta tak i problemene mens han ennå er ung, for voksne hannhunder av rasen berner sennenhund kan faktisk veie rundt 50 kg.

Disse kjempene er intelligente og snille kjæledyr, men Leo lider av å være typisk unghund; han tygger på alt som får plass i munnen hans, og drar som et uvær på tur. Å kjempe imot når en slik stor hund drar krever mye, og da blir turgleden fort vekk.

Siden Leo er såpass ung er det gode sjanser for å få han på rett spor. Mye av dette vil også forsvinne med alderen, men spesielt det at han drar på tur er noe man bør ta godt tak i først som sist, for det forsvinner ikke av seg selv hvis man ikke gjør noe med det.

Berner sennenhund
Berner sennenhund. Foto publisert med tillatelse.

Shih tzu – Bingo

Shih tzu er en liten hunderase med lang og ofte allergivennlig pels. Disse er ofte veldig gode familiehunder, men krever en del mosjon og mental aktivisering. Rasen har vært brukt som vakthund, og det er derfor ikke uvanlig at de bjeffer mye.

Bingo har derimot ikke problemer med bjeffingen, men det eierne Nadja Ben-Shams og Soofi sliter med er at Bingo hopper og lekebiter noe helt voldsomt når de får gjester. Dette har ført til at familiemedlemmer ikke tør å komme på besøk fordi de har blitt redd for Bingo, og synes det er skummelt selv om det er en liten hund.

Det er ikke uvanlig at hunder som dette blir superglade for å møte mennesker, og rett og slett ikke klarer å kontrollere seg når de blir så glad. Det er derimot ikke så morsomt for alle andre, og heldigvis er det fint mulig å trene hunden til å være roligere når den møter mennesker.

Les mer om shih tzu på raseprofilen dens her.

Shih tzu
Shih tzu. Foto publisert med tillatelse.

Staffordshire bull terrier – Joey

Staffordshire bull terrier har raskt utviklet seg til å bli en av de aller mest populære hunderasene her i Norge, og den er spesielt vanlig i storbyene. Den er kjent for å være en ypperlig familiehund som er kjempeflink med barn, og kan passe godt i et liv i en leilighet så lenge den får nok mosjon og mental aktivisering.

Noen ting som karakteriserer staffordshire bull terrier er at den alltid vil leke. Mange sier at den er som et barn i hodet sitt, og ikke tenker over konsekvenser før den leker.

Rasen stammer fra kamphunder, og en del av dette sitter dessverre igjen i rasen. Noen er snille som dagen er lang, mens andre har en naturlig teft til å komme i krangel med andre hunder.

Staffen Joey har disse klassiske staffordshire bull terrier-problemene ved at han er kjempesnill hjemme, men gjær utfall mot hver eneste hund han møter på tur. Da glefser han, bjeffer og viser tenner på en tydelig aggressiv måte, og det er ikke noe moro for familien.

Dette er relativt normalt for rasen, men som ofte kan bedres eller trenes helt vekk for de fleste hunder.

Les mer om staffordshire bull terrier på raseprofilen dens her.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

Dvergschnauzer – Mia

Dvergschnauzer er en liten hund med stor personlighet. For veldig mange fungerer rasen helt perfekt som en familiehund, for her får du mye hund uten at den tar mye plass. Rasen er både rolig og stille samtidig som den er aktiv og livlig, og lærer seg ofte å passe inn i ulike familier med ulikt aktivitetsnivå.

Mia er på mange måter definisjonen på en gneldrebikkje. Om det er noe som beveger seg i nærheten av henne blir det bjeffing i lange stunder fremover, og hun reagerer på både andre hunder, mennesker og alt annet.

At hunder blir gneldrete på denne måten er ikke direkte uvanlig, og det er mange raser som har tilbøyelighet for å holde på slik hvis de får lov. Hvis hunden først begynner med dette og holder på slik til den er voksen, kan det være vanskelig å bli kvitt atferden, men om man rekker å trene det vekk mens den er valp får man en mye enklere jobb.

Dvergschnauzer
Dvergschnauzer. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar