Om kjæledyrpass ved reiser til utlandet

Når man skal ta med hunder og katter til utlandet trenger de er eget kjæledyrpass. Dette er på mange måter likt våre egne pass, og fungerer som identifikasjonspapirer for dyret. I Norge kan autoriserte veterinærer skrive ut kjæledyrpass til dyr som skal være med til utlandet.

På passet til kjæledyret ditt står det all informasjon om dyret, inkludert ID-nummer, navn, fødselsdato, rase, farger, vaksiner og litt annen informasjon. Målet med dette er at man skal kunne identifisere hunden når man passerer grenser, slik at man vet at hunden som er med deg faktisk er dette dyret, at den har fått vaksinene sine, og at dyret er den rasen du sier.

Alle hunder, katter og ildre som reiser til utlandet må ha et eget kjæledyrpass, selv når du bare reiser til Sverige. Kjæledyrpass er godkjent i alle EU- og EØS-land, og kalles noen ganger for et EU-pass. Om du reiser til andre verdensdeler er det ikke gitt at kjæledyrpasset godkjennes, og det kan være egne regler og krav for å ta med seg dyret dit.

PS: dersom du skal reise til utlandet med hunden din er det også litt mer enn bare kjæledyrpass du må tenke på. Les stor guide om å ta med hunder til utlandet her.

Kjæledyrpass
Kjæledyrpass.

Slik skaffer du et kjæledyrpass

For å få et kjæledyrpass til dyret ditt må du booke en time hos veterinær. Det er veldig vanlig å kombinere time til å få kjæledyrpass samtidig som du tar vaksine mot rabies eller ormkur, da man trenger dette også for å ta med hunden til utlandet.

Du må ha med deg dyret når du skal få kjæledyrpasset, da dyrlegen må kunne verifisere dyret ditt ved å lese av ID-chippen. Dersom dyret ikke har fått mikrochip kan du også sette dette hos dyrlegen samtidig. Alle dyr som skal ha kjæledyrpass må ha ID-chip.

Man får med seg kjæledyrpasset etter timen, så det er heldigvis ikke slik som med vanlige pass at du må vente flere uker for å få det. Veterinærene kan skrive det ut på klinikken og signerer det før det lamineres.

Ungarsk vizsla
Alle hunder trenger et kjæledyrpass hvis de skal til utlandet. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om kjæledyrpass?

Hvor mye koster et kjæledyrpass?

Prisen på et kjæledyrpass er gjerne mellom 400 kr og 600 kr. Men husk at du typisk også må betale for selve veterinærtimen siden de må undersøke hunden din, så totalt blir det fort en tusenlapp. Som regel pleier folk å kombinere rabiesvaksine og ormkur med kjæledyrpasset, og da slipper man jo å betale for en egen time til undersøkelse, siden dette gjøres samtidig med vaksinasjonen.

Dersom du trenger både rabiesvaksine, ormkur, ID-chip og kjæledyrpass kan det fort koste rundt 2 500 til 3 500 kroner.

Hvilke dyr trenger kjæledyrpass?

Det er kun katter, hunder og ildere som trenger kjæledyrpass når de reiser til utlandet.

Er helsekort det samme som et kjæledyrpass?

Kjæledyrpass og helsekort er to forskjellige ting. Helsekort er noe hunder får når de får vaksiner, men dette er ikke gyldig dokumentasjon når man reiser til utlandet. Så fort man krysser grensen er det kun kjæledyrpass som er godkjent. Helsekort er ofte godkjent dokumentasjon innad i Norge.

Hvor lang tid tar det å få tak i et kjæledyrpass?

Veterinærer kan selv lage, skrive ut og godkjenne kjæledyrpass, så man kan fint få tak i et kjæledyrpass «på dagen» om det er hast.

Må dyret ha ID-chip for å kunne få kjæledyrpass?

Det er ikke mulig å få kjæledyrpass hvis dyret ikke har ID-chip / mikrochip. Det eneste unntaket er for dyr som er født før juli 2011; for disse dyrene er også ID-tatovering i øret godkjent. Men dette fases jo gradvis ut ettersom det blir færre dyr som ble født før 2011.

Hvorfor trenger man kjæledyrpass?

Hensikten med kjæledyrpass er for å forhindre at uvaksinerte eller uregistrerte hunder, katter og ildre reiser mellom land. Det er også nyttig for å la hunder identifisere rasen sin hvis det er tvil om de tilhører en ulovlig hunderase. Kort fortalt er det et ledd for å stoppe smugling av dyr.

Legg igjen en kommentar