Hvordan få veterinærhjelp over videochat eller telefon

Veterinærbesøk via mobiltelefon ble veldig populært i tiden hvor koronapandemien gjorde det vanskelig å besøke fysiske veterinærer, og det ble på kort tid etablert flere gode aktører av slike videochat-tjenester her i Norge.

Disse tjenestene er ikke noen direkte erstatning til vanlige veterinærbesøk, da man får bedre sjekk av dyret sitt ved å fysisk ta den med til veterinær, men de fungerer heller som en ekstratjeneste for de gangene veterinæren er stengt, du er usikker på om det er nødvendig å dra til veterinær, eller du trenger veiledning for til å håndtere situasjonen selv.

De fleste forsikringsselskap lar deg få tilgang til én av tjenestene for veterinærhjelp over app gratis, og her kan man ta opp helseproblemer eller skader på denne måten uten å måtte betale noe som helst for det.

Slik fungerer konsultasjoner med veterinærer over videochat eller app

Selve konseptet med veteinærhjelp over videochat er egentlig veldig enkelt. Du laster ned en app (se mer om de forskjellige aktørene og appene nedenfor), registrerer informasjon og deg og dyret ditt i appen, og bestiller en videochattime. Noen apper lar deg få time ganske med det samme, mens andre har tradisjonell timebestilling.

Som regel får man time innen veldig kort tid, så det er sjeldent nødvendig å vente spesielt lenge.

Underveis i bestillingen beskriver du problemet, inkluderer informasjon om dyret ditt, og tar gjerne med bilder av problemet hvis det er noe å ta bilde av.

Når det er timen din må du inn i appen din og starter samtalen. Man velger selv om man vil ha videochat via mobilen eller bare ha kontakt via en normal telefonsamtale. Prisen og fremgangsmåten er i utgangspunktet helt lik.

Når du begynner samtalen har allerede veterinæren lest hva du skrev inn da du bestilte time, så det kan godt hende at de allerede har en god formening om hva du må gjøre.

Dyret bør være fysisk tilgjengelig for undersøkelsen, og det kan være at veterinæren ber deg om å utføre enkle sjekker på dyret for å hjelpe til med å vurdere helsetilstanden. Dette kan for eksempel være å sjekke refleksevner på bein eller lignende.

Hvis veterinærene ikke klarer å hjelpe deg over videochat eller mener at det er nødvendig, kan de videreformidle deg til en fysisk dyreklinikk. De kan også hjelpe deg med å vurdere om skaden eller sykdommen er alvorlig nok til at du bør oppsøke fysisk veterinær, eller om du kan behandle det selv.

Hver time varer i gjennomsnittlig 10 minutter, men det avhenger selvsagt av problemet og hvor mye man må snakke rundt det.

Ulike aktører og apper som tilbyr veterinær på mobilen

Nedenfor har jeg samlet inn informasjon om de tre store aktørene av veterinærhjelp over videochat og telefon, og per juni 2021 er det kun disse tre aktørene som opererer i Norge.

Agria Vet Guide

Skjermbilde fra Agria Vet Guide
Skjermbilde fra Agria Vet Guide.

Agria Vet Guide er en app til Android og iOS hvor man kan ha en konsultasjon med veterinær over telefon eller videochat. Appen er laget av Agria, og alle kunder av forsikringsselskapet får gratis konsultasjoner, men den er åpen for alle. Andre må derimot betale per konsultasjon.

Hvis man foretrekker det kan man ta hele konsultasjonen ved at man blir oppringt istedenfor via videochat. Men dette har også ulemper siden veterinæren ikke kan se dyret ditt.

Agria Vet Guide er åpen fra 07.00 til 24.00, så man kan nesten når som helst bruke den for å få hjelp. Man kan få hjelp til både kjæledyr som smådyr, hund, katt og fugl, så vel som til hest på appen. Den er ikke tilgjengelig for gårdsdyr slik jeg har forstått det.

Man får tilsendt en journal etter besøket, noe som kan være kjekt hvis man trenger videre behandling hos en annen veterinær i fremtiden.

Inkludert i forsikring fra: Agria. Ubegrenset antall konsultasjoner.

Priser: 299 / 499 kr.

Les også: Slik fungerer Agria Vet Guide.

Agria Vet Guide er tilgjengelig til iOS og Android.

AniCura-appen

Veterinærkjeden AniCura har en egen app hvor man kan komme i kontakt med veterinær over videochat på mobilen. Her er det ingen timebestilling, men du logger på i appen og kommer i kontakt med veterinær etter kort ventetid.

Skjermbilde fra samtale i AniCura-appen
Skjermbilde fra samtale i AniCura-appen.

På AniCura-appen kan du få hjelp til skade, sykdom eller veiledning av hund og katt. Den er ikke åpen for smådyr, hest eller gårdsdyr.

Selve appen fungerer ved at du legger inn informasjon om dyret ditt, tar en kort samtalen med den digitale assistenten Annie om problemet, og venter litt på at en veterinær skal bli tilgjengelig. Jeg har aldri måttet vente i mer enn et par minutter, men det kan jo selvsagt også ta lenger tid.

AniCura-appen er åpen fra 07.00 til 22.00 hver dag.

Inkludert i: AniPlan. Dette er ikke en forsikring, men et kundefordelsprogram du kan bestille hos AniCura.

Priser: 349 / 549 kr. 180 kr for en ren reseptkonsultasjon. Første besøk er gratis.

AniCura-appen er tilgjengelig for iOS og Android.

FirstVet

FirstVet er en uavhengig, nettbasert dyreklinikk som er uavhengig fra både forsikringsselskaper og fysiske dyreklinikker. De har derimot avtaler med en rekke ulike forsikringsselskap som gjør at det er stor sjanse for at du kan få gratis konsultasjoner hvis du har dyreforsikrings. Se mer om disse nedenfor.

Med FirstVet kan man få hjelp til både hund, katt, kanin, andre smådyr, husdyr / gårdsdyr og hest. Appen er tilgjengelig fra 07.00 til 24.00 hver dag.

Inkludert i forsikring fra: Frende, Gjensidige, If Tryg, DNB, Eika, Sparebank 1, og Storebrand. Antall konsultasjoner varierer fra forsikring til forsikring, så sjekk hva som gjelder din avtale.

Alle NKK-medlemmer får dessuten 1 gratis konsultasjon.

Priser: 349 / 549 kr.

FirstVet er tilgjengelig for iOS og Android.

Skjermbilde fra FristVet sine sider
Skjermbilde fra FirstVet sine nettsider.

Det er ikke generell mulighet for å få resept via videochat-veterinærtime

Som en generell regel er det ikke mulig å få resepter via apper hvor veterinærene ikke kan fysisk møte dyret, noe som er basert på terapianbefaling fra Veterinærinstituttet. I praksis har de lov til å skrive ut flåttemiddel, og i noen tilfeller ormekur, men ellers må man oppsøke en fysisk dyreklinikk for å skrevet ut resepter.

Merk at hvilke forsikringer som dekker gratis konsultasjoner, prisen for å bruke tjenesten og lignende kan endre seg fra tidspunktet denne artikkelen ble skrevet. Sjekk alltid med aktøren og forsikringsselskapet ditt før du bruker dem.

Legg igjen en kommentar