Goulds amadin (Chloebia gouldiae) er en type praktfink som er kjent for sine utrolig vakre farger. I naturen finner vi den helt nord i Australia, men den har også blitt svært populær som burfugl rundt om i verden. I Norge er den relativt sjelden, men det er absolutt mulig å få tak i et par eller en liten gruppe dersom man går inn for det.
I dagligtale kalles de ofte bare for goulds. Kroppen til denne lille fuglen blir ikke mer enn 13 centimeter fra hodet til det lengste halefjæret, og vekten er ikke mer enn rundt 12 g!
Goulds amadin kommer i mange ulike fargevarianter, og hodet kan enten være rødt, sort eller til og med gult. Både kropp og rygg kan også variere mellom grønn, blå, gul, lilla og sølv! Det er kanskje de skarpe kontrastene mellom fargene på hode, rygg, bryst og mage som er mest spennende med denne fuglen, så det er sjeldent å se fugler med slike utrolige farger. Hunnene har litt blassere farger enn hannene.
Litt om hold av goulds amadin
Goulds amadin er en ganske snill og rolig fugl som ikke krever all verdens. De trives best i vanlige romtemperaturer, og bør enten parvis eller i en gruppe. Temperaturen kan godt være rundt 22 – 23 grader hvis den bor i et eget fuglerom.
Det er en veldig stille type fugl, og de sitter ikke og bråker slik som mange andre finker gjør. De lager noen få plystrelyder fra tid til annen, men de føles aldri som spesielt bråkete. Man kan derfor fint ha dem i stua uten at det blir plagsomt mye støy.
Goulds amadin eller andre finkefugler blir aldri like tamme som papegøyer eller undulater, men vil likevel kunne temmes i den grad at de for eksempel vil sitte på hånden din. De vil derimot sjeldent like å bli klødd eller klappet.
Det er en relativt enkel fugl å ha med å gjøre, og så lenge du gir dem en stabil temperatur, ferskt vann hver dag, tilgang til riktig type fôr, og renser buret for skitt, så trenger du ikke å gjøre stort annet. Så det er langt ifra det dyret som krever mest av deg som eier. Men det er viktig at du setter deg godt inn i hvilke behov de har, og hva du kan gjøre for å få de til å trives.
Ettersom de må holdes i par eller grupper får de tilfredsstilt alle de sosiale behovene her, så de krever ikke at du som eier skal være sosial med dem med mindre du ønsker det. Det betyr at de egner seg mye bedre enn for eksempel papegøyer for yrkesaktive personer som stort sett er på jobb fra morgen til tidlig ettermiddag fem dager i uken.
Håndtering av goulds amadin
Goulds amadin er fugler som ikke bør håndteres for mye. Om de vil sitte litt i hånden din for å få mat er det fint, men du skal aldri jage etter de for å tvinge de til å bli tatt på. På mange måter bør man tenke mer på goulds amadin som reptiler eller akvariefisk i at de er for å se på, ikke for å leke eller kose med.
I verste fall kan goulds amadiner dø av stress hvis du prøver å håndtere de, for de er veldig sårbare mot stress.
Voliéret til goulds amadin
Goulds amadin trenger et bur med litt størrelse, og hvor stort du må ha avhenger selvsagt av hvor mange fugler du skal ha i det. Om du har et for lite bur vil du se at de minste fuglene blir mobbet.
I buret må det være en matskål, drikkeskål og flere greiner den kan sitte på. Fyll gjerne tett på med leker og sittegreiner, men prøv å se om du får til å ha en åpen plass i midten av buret hvor de får muligheten til å fly litt.
Fôring av goulds amadin
Goulds amadin kan fôres med vanlig tropeblanding, gjerne en type beregnet for praktfinker. I tillegg kan den gjerne få hirsekolber, og litt frukt og grønnsaker.
En god fôrblanding er Prestige Premium Tropical Fink, som kan kjøpes på vanlige dyrebutikker eller bestilles via Zoo.no her.
Om du kan ut i hagen for å plukke litt grønt på sommerhalvåret kan du godt gi dem løvetannblader, for dette er snaks for dem!
I naturen er de insektetere, så hvis du har lyst kan du selvsagt fôre dem med dette også. De blir veldig glade for marker og andre små insekter som de kan få plass til i det lille nebbet sitt.
Oppdrett av goulds amadin
Når man skal ha oppdrett av goulds amadin bør man helst sette paret i et eget hekkebur, selv om noen også lykkes med å få dem til å hekke i bur med en hel flokk.
Fôr de godt opp til hekkekondisjon, og når de har mørke nebb er de klare. Fuglene bør være minst 12 måneder gamle før du begynner å bruke dem i avl.
Om de ikke har dannet par kan de skilles i et eget bur en liten stund før de settes sammen med en fugl av motsatt kjønn i hekkeburet. Der vil de bygge rede, men de er ikke spesielt gode redebyggere. Legg gjerne litt redemateriale i fuglekassa for å hjelpe dem med å komme i gang.
Man ser forskjell på kjønnene ved å se på fargene til fuglen. Hanene har tydeligere farger, og disse er sterke, mens hønas farger er mer pastellaktige. Spesielt blåfargen er betydelig sterkere hos hannen. I tillegg har haner litt lenger stjert enn hønene.
Goulds amadin legger 4 til 7 egg, og ruger disse i 14 til 18 dager før ungene klekker. Det tar deretter et sted mellom 21 og 25 dager før fuglungene kommer ut av redekassen, og har nå en grågrønn fjærdrakt som de vil beholde frem til de er voksne ved 6 ukers alder.
Anskaffeles av goulds amadin
Goulds amadin regnes som en ganske sjelden fugl. Det er ikke den man ser oftest i handelen, og det er relativt få private oppdrettere av den i Norge. Man må derfor regne med å være ganske tålmodig hvis man ønsker å oppdrive en liten gruppe av denne fantastiske fuglen.
Goulds amadiner med gule hoder regnes som mer ettertraktet enn andre hodefarger, og er både sjeldnere og som regel dyrere.
Spørsmål og svar om goulds amadin
Nedenfor har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar om goulds amadin. Dersom du lurer på noe annet kan du spørre i kommentarfeltet, så får du svar raskt.
Goulds amadin er en av fugleartene som bråker minst. Alt du hører fra dem er litt koselig plystring, men denne er verken spesielt høy eller veldig vanlig.
Goulds amadin er en fugl som må holdes i par eller større grupper. De vil mistrives sterkt om de holdes helt alene!
Man kan få kjøpt goulds amadin både på dyrebutikker og fra private oppdrettere som legger dem ut for salg på nettsider som Finn.no eller i Facebook-grupper.
Forventet levealder for goulds amadin er et sted mellom 4 til 7 år, selv om de kan bli opptil 10 år i visse tilfeller.
Goulds amandin er en relativt kostbar fugl, og du kan fort regne med å betale et sted mellom 800 og 1 500 kroner per fugl. Om du kjøper dem privat kan priser være lavere, og det er mulig å få fugler til rundt 500 kroner fra oppdrettere.
Goulds amadin er originalt en insektseter, men fint fint spise en kornblanding beregnet for finker i fangenskap.
Det hersker litt forvirring rundt hvilket navn som er det riktige for denne fuglen, da norsk Wikipedia kaller den gouldamadin, noen nettsider kaller den gouldsamadin, mens jeg og en del andre steder kaller den for goulds amadin. Grunnen til at vi bruker navner goulds amadin er at den ble kalt opp etter ornitologen John Gould, og navnet er ment for å si at det er «hans amadin». På engelsk kalles den for Gouldian finch eller Gould’s finch.
Ironisk nok regnes ikke lenger goulds amadin som en type amadin, for den har blitt flyttet til å regnes som et medlem av astrildfamilien istedenfor.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.
Informativ og fin artikkel! 🐦
Hei jeg har en par dem har agg men dem satte på om dagen med ikke om natta natta dem er ut av kassen
Hei,jeg har kjøpt et par gouldsamadin fra butikken og de har sagt om de er par men jeg er ikke sikket om deres kjønn, ifølge de tingene son jeg har lest i nett om dem, mine oppfører helt motsatt. Hvordan kan jeg skjønne om Gouldsamadin kjønn?
Hei, Mohsen.
For å se forskjell på kjønnene må du se på fargene til fuglene. Hanene har en mye sterkere og tydeligere farge enn hønene. Hønene kan se litt pastellfarget eller blasse ut i fargen, og har i tillegg litt kortere stjert (halefjær).
Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.
Heisann. Våre Goulds har fått kyllinger og vi ser de gjennom åpningen. Hva er de «selvlysende» prikkene rundt nebbet?
Mvh Kim.
Hei, Kim.
Gratulerer med kyllinger hos denne spennende fuglen!
Disse selvlysende flekkene på kyllingene er helt normalt, og har utviklet seg til å være slik fordi kyllingene gjemmes vekk i bekmørke huler i naturen. Så da er det enklere for foreldrene å finne frem til de sultne ungene når de har vært ute for å samle mat til dem.
Dette er jo ikke noe de har behov for i fangenskap, men det er nå kult å se på 🙂
Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.
Hei, jeg har spørsmål ang. Goulds amadin. Hva er beste medisin når de blir forkjølet? kan vi bruke vår medisin for eksemple,( Paracet som mikstur eller Solvipekt) med veldig lite mengdet?
Hei, Mohsen.
Dette er et spørsmål du nesten må rette til veterinær.
Generelt sett kan de ikke få menneskemidisin. Slik jeg har forstått det er i alle fall Paracet giftig for dem.
– Nicklas fra Dyreliv.no.
Hei, Hva er beste medisin når en Goulds amadin blir forkjølet? Kan jeg bruke Paracet som mikstur eller solvipect i liten mengde?
Mvh.
Mohsen
Hei, Mohsen.
Paracet er giftig for alle fugler og de fleste andre dyr. Aldri gi dyr medisiner ment for mennesker uten å ha avklart det med en dyrlege først.
Dersom du har syke fugler bør du kontakte dyrlege for hjelp og råd.
– Nicklas fra Dyreliv.no.
Hei, jeg her en goulds amadiner jente som hu har fått opphovning med rød farge der under hale jeg tror det er der som kommer avføring og hun er veldig plaget. Vet du om hva er årsaken?