Hyasintara som burfugl: Alt du må vite!

Hyasintara (Anodorhynchus hyacinthinus) er en ettertraktet og populær papegøye som er kjent for å være vennligere og bråke mindre enn alle de andre ara-papegøyene. Den er kontaktsøkende mot både eiere og andre, og er en ypperlig papegøye for de som ønsker seg en livslang kompis og har god plass til den.

Til tross for at hyasintaraer er veldig populære, er de vanskelig å drive oppdrett på. Dette har ført til lite tilbud og høy etterspørsel, og konsekvensen av dette er høye priser. Det er ikke uvanlig å se ungfugler til salgs for over 100 000 kroner!

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du må vite om å ha en hyasintara som kjæledyr, som hva den spiser, hvordan hverdagen er med en hyasintara i hus, og alt annet du trenger å vite.

Merk at innholdet her er artsspesifikt for hyasintara, og tar utgangspunkt i at du allerede har lest den store guiden for hold av papegøye. Der får du en omfattende innledning i papegøyehold, med info om fôring, stell, sykdom, bur og lignende.

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Om hold av hyasintara

Hyasintara skiller seg fra mange av de andre araene ved at den er svært nysgjerrig og godtroende. Den har ingen problemer med å hilse på alle som kommer på besøk, og er snill og vennlig mot alle og enhver.

Denne arten er kjent for å være mer tålmodig enn andre papegøyer, og biter svært sjeldent (utenom i parringssesongen hvor de kan bli litt hissige).

En hyasintara er middels god på å etterligne lyder og snakke, og kan lære mange ulike ord hvis du legger innsats i det.

Samtidig er de også kjent for å skrike lite. Dersom de har et trygt og stabilt hjem og får nok aktivisering vil de sjeldent skrike i det hele tatt!

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Til tross for at hyasintaraer er nysgjerrige og glade i fremmede har de lett for å knytte seg veldig tett til én utvalgt favorittperson. De vil likevel være vennlige og glade i alle i familien, men det er neppe noen tvil hvem den liker best.

Ellers er det viktig å være klar over at hyasintaraen er den største flygende papegøyen som finnes, og har et vingespenn på godt over 1 meter. Det betyr at den tar mye plass, og trenger mye plass for å kunne fly løst.

Du bør derfor ha en god plan for hvordan fuglen skal få strekt på vingene sine. Noen har plass nok i store eneboliger når de åpner dører mellom rom, mens andre har mulighet til å lufte hyasintaraen sin i innendørshaller eller lignende.

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Aktivisering av hyasintara

Som alle papegøyer trenger hyasintaraer mye aktivisering, og må få god tilgang til leker og oppgaver. De er kjent for å være superflinke til å ødelegge leker på 1-2-3, så her er det bare å begynne masseproduksjon av papegøyeleker hjemme.

Hyasintaraen bør også få være utenfor buret eller volieret sitt mesteparten av dagen.

Hvis ikke hyasintaraen får nok oppmerksomhet og aktivisering kan den i verste fall utvikle ulike atferdsproblemer eller psykiske lidelser.

Dette kan utarte seg ved at den biter, skriker eller plukker fjær. Man ser ofte at dette skjer med papegøyer som ikke får nok oppmerksomhet eller får dekt behovene sine.

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Fysikken og utseende til hyasintaraen

Hyasintaraen er den lengste av alle flyvende papegøyer, og fra hode til tuppen av stjerten er den hele 1 meter lang! Vingespennet kan være mellom 120 og 140 centimeter, så dette er en veldig stor fugl!

Vekten til hyasintaraer ligger som regel på mellom 1,2 og 1,7 kg, så de veier ikke all verdens selv om de er veldig store.

Selve fjærdrakta er knallblå, og den har et tydelig gult parti over øyne og ved munnvikene. Blåfargen er mørkere på vinger og stjert. Nebbet er sort og krummet.

Det kan være svært vanskelig å skille hyasintara fra andre blå araer med gule øyeflekker, men det kan gjøres enkelt ved å måle dem siden hyasintaraen er betydelig større enn noen av de andre. For eksempel ser indigoara (Anodorhynchus leari) kliss lik ut, men blir bare 70 cm lang.

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Bur / voliere til hyasintara

Når man skal ha hyasintara møter man raskt på problemet med buret. Så godt som alle papegøyebur lider av to store problemer; de er for små, og de er enkle å ødelegge for hyasintaraen.

En hyasintara har nemlig et supersterkt bitt som kan knekke over stål som brukes i mange typer bur, så den beste løsningen når man har en hyasintara er å lage et spesialtilpasset bur / voliere til den med gode materialer som tåler å bli bitt på.

Noen velger å gjøre om et ekstra soverom eller lignende til bur, og kun ha gitter der hvor døra normalt sto. Dette er ofte en grei løsning, og det er i alle fall mye bedre enn å ha den i et papegøyebur som er for lite for den.

Fôring av hyasintara

Den naturlige kosten for hyasintaraer er frø og nøtter, og du bør gi dette ved siden av basisfôr ment for søramerikanske fugler.

For eksempel kan du gi Prestige Premium Parrots (beregnet for arapapegøyer) sammen med Prestige Exotic Nuts.

Det er også anbefalt å gi den ekstra frø og nøtter ved siden av, og du bør gi en variasjon som inkluder:

  • Paranøtter.
  • Valnøtter.
  • Mandler.
  • Macadamianøtter.
  • Kokosnøtter.
  • Pistasjnøtter.
  • Cashewnøtter.

Pass på at nøttene ikke har blitt saltet! Du kan helst gi med skallet på, så har den også en type aktivisering i å skaffe seg maten.

En morsom aktivitet er å gi den en hel kokosnøtt. De elsker kokosnøtter, men må jobbe en del for å knekke den, men til slutt vil de klare å komme gjennom det tykke skallet ved å bruke det sterke nebbet sitt.

Ellers bør den få frukt og grønnsaker som alle andre papegøyer. De fleste gir dem daglig grønt, noe som anbefales.

I motsetning til de fleste andre papegøyer er de ikke så veldig glade i å spise store mengder frukt og grønt, men det er viktig at de får i seg litt hver dag.

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Hyasintara på CITES vedlegg I

Hyasintara er på en liste som heter CITES vedlegg 1, og dette har som formål å stoppe all fangst og salg av villfugler i handelen.

I praksis betyr det at man må dokumentere at fuglen sin kommer fra oppdrett, og at oppdrettere av rasen må følge visse kriterier fra Miljødirektoratet for å avle på fuglen.

Som eier av hyasintara betyr det at du må ha ID på fuglen din (enten mikrochip eller ringmerke). Det setter også strenge krav til når man reiser over landegrenser med araen, og at du har riktig dokumentasjon når du skal selge den.

For å drive oppdrett av hyasintara må du registrere deg som oppdretter hos Miljødirektoratet. Dette er nokså raskt og enkelt, men du må gjøre det før du avler.

Ellers er det krav til at oppdrettere fører et avlsregister og selger fugler med dokumenter, slik at kjøper kan vite at de ikke får en fugl som bryter med CITES-prinsippene.

Hyasintara i naturen

I naturen finner vi hyasintaraer i de søramerikanske landene Bolivia, Brasil og Paraguay. De lever dypt inn i regnskogen, men kommer også til savanneområder eller grasmark for å spise.

Som mange andre papegøyer er hyasintara truet med utryddelse. For noen år siden var den kritisk truet, men den har blitt nedgradert til å kun regnes som sårbar av IUCN sin rødliste.

Dette er fordi det var forventet at bestanden av fugler skulle synke, men det har aldri skjedd. Nå er det en stabil populasjon på rundt 6 500 hyasintaraer i naturen.

Noen av utfordringene til hyasintaraen er at den er så verdifull. En levende ungfugl kan selges for tilsvarende nærmere 100 000 norske kroner, så den er et verdifullt bytte for dyresmuglere.

Heldigvis er det ikke så veldig enkelt å fange dem, men siden én fugl kan gi en person tilsvarende en årsinntekt er det ikke mangel på folk som prøver.

Hyasintara
Hyasintara. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om hyasintaraer

Hvor mye koster en hyasintara?

Prisen for en ung hyasintara kan være alt mellom 80 000 og 120 000 kroner, så dette er uten tvil en dyr fugl. Voksne fugler som kan brukes til avl er typisk ennå dyrere, og kan fort koste over 150 000 kroner. Avlspar er igjen ennå dyrere, og vi snakker fort om mange hundre tusen kroner for et par som regelmessig legger egg.

Hvor lenge lever en hyasintara?

Hyasintaraer kan bli rundt 50 – 80 år gamle i fangenskap under gode forhold.

Er hyasintaraer sosiale?

Hyasintaraer er veldig sosiale, både mot mennesker og andre fugler. De trives godt i både par og i større flokker.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar