Lori som kjæledyr

Lorier er en stor gruppe med papegøyer som alle hører til øynasjonene i Sørøst-Asia, samt i Australia og New Zealand. Disse papegøyene har spesialiserte tunger som er utviklet for å suge nektar og spise frukt, og er dessuten kjent for sine utrolig fargerike fjærdrakter.

De fleste lori-papegøyene er godt egnet som burfugler og hobbydyr, men disse fuglene er ganske sjeldne å holde som hobbyfugl her i Norge. Mye av grunnen er trolig at de er vanskeligere å fôre enn andre papegøyearter. De er likevel å finne rundt om, og fra tid til annen selges fuglunger av private oppdrettere og dyrebutikker.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som har å gjøre med å holde lorier som burfugler. Vi skal se på hvor stort bur de trenger, hvordan man fôrer dem, hvordan man temmer dem, og alt annet du trenger å vite før du kjøper deg en lori.

Regnbuelori.
Regnbuelori.

PS. dersom du seriøst vurdrer å skaffe en lori anbefaler jeg også at du leser artikkelen om å ha papegøye som kjæledyr. Der får du mye info om hvordan det er å holde papegøyer som kjæledyr, og all informasjonen der gjelder i høyeste grad for lorier også.

Typisk atferd og personlighet hos lorier

En typisk lori er en nysgjerrig, smart, utforskende og bråkete fugl. Mest av alt er den kanskje leken, og veldig mange som er med lorier forelsker seg i den lekne personligheten når den bruker enhver anledning for å more seg.

Det er viktig å merke seg at en lori er en svært bråkete fugl. De kan skrike og bråke store deler av dagen, og det frarådes i utgangspunktet å ha dem i en liten leilighet eller noe tilsvarende. Du kommer garantert til å få komflikt med naboen om du kjøper en lori i et leilighetskompleks.

De fleste har dem i egne fuglerom eller i frittstående bygg som låver og garasjer som er ombygd til egne fuglebur.

Lorier er intelligente fugler som kan lære triks, og som kan bli flinke til å snakke. Det er aldri noe problem å lære dem enkle ord, og de elsker å herme etter mennesker.

Intelligensen dens betyr også at den er kapabel når det kommer til å stikke av, og de fleste opplever nok at fuglen på et tidspunkt lærer seg hvordan den skal åpne buret sitt fra innsiden. Så ha dobbel burlås fra første stund eller sørg for at den ikke kan rømme om den først stikker ut av buret på natten.

Rød lori. Foto: Rober Howie / CC BY-SA 2.0.
Rød lori. Foto: Rober Howie / CC BY-SA 2.0.

Hold av lori

Lori er en super papegøye for alle som er spesielt interessert i papegøyer. På mange måter regner man hold av lori som ennå mer krevende enn andre papegøyer som grå jako eller ara-papegøyer, da lorier i tillegg til å kreve veldig mye tid og oppmerksomhet også krever en veldig spesiell diett.

En lori trenger en eier som kan bruke mye tid på den, og som lar den få bo i et stort voliere eller fly fritt mange timer om dagen. Lorier er svært lekne av seg, og bør ha tilgang til leker den kan ødelegge og undersøke.

Mange beskriver lorier som mer klovnete enn andre papegøyer, og de elsker å finne på ablegøyer. De er som oftest veldig utatvendte, og nysgjerrige på alt som skjer rundt om i huset.

Loriene er som regel veldig enkle å temme, setter pris på sosial kontakt med både eier og andre mennesker, og er stort sett snille av seg. De har som de fleste andre papegøyer en tendens til å velge seg én favoritteier som de vier all sin oppmerksomhet til.

Siden det er bråkete fugler som kan skrike mye er dette noe man må ta i betraktning dersom man ønsker seg en lori. En stille lori tilhører sjeldenheten, og den vil som oftest skrike høye og mye selv om du klarer å dekke alle behovene dens.

Det er en del lorier som legger til seg uvane med å bite på mennesker, så det er såklart noe man må tenke over før man skaffer seg en. Dette er ikke en god fugl å kombinere med småbarn.

Regnbuelori portrett.
Regnbuelori.

Man bør holde lori for seg selv, da de kan bli både territorielle og sjalu mot andre fugler. Det er dessverre mange eksempler på lorier som har angrepet andre fugler den har delt voliere med når den har følt seg sjalu, så den bør i utgangspunktet ikke holdes sammen med andre fugler uten at eier har kontroll over fuglene.

Ellers er det verdt å merke seg at lorier griser mye, også mye mer enn andre papegøyer. Ikke bare blir det mye søl når de skal spise nektar og mye frukt, men avføringen til lorier er også mye våtere enn hos andre fugler. Dette betyr i praksis at du kommer til å få papegøyebæsj på gulv, vegger og overalt, og denne nesten helt rennende avføringen kommer jevnt og trutt gjennom hele dagen.

Alt i alt trenger enhver lori en veldig dedikert eier som kan gi den oppmerksomhet dagen lang. Den trives nok aller best med en eier som er hjemmeværende eller tilbringer mye tid i hjemmet, og som har mye tid til overs tilk fuglen.

Regnbuelorier.
Regnbuelorier.

Buret / volieret til lorier

Lorier er veldig aktive fugler, og trenger derfor et stort bur. Du har i utgangspunktet to valg: ha et stort voliere hvor de eller den kan fly fritt som den vil, eller ha et vanlig papegøyebur (som f.eks dette buret), men lar den få være utenfor buret mesteparten av dagen.

Jeg vil i utgangspunktet anbefale de fleste å velge et voliere, da loriers støynivå sjeldent er forenelig med et normalt liv innendørs. Den kan ikke holdes i et stort voliere sammen med andre fugler, og bør få ha buret helt for seg selv.

Ulike loriarter

Det er per 2024 over 50 ulike loriarter, og i teorien mulig å holde alle artene som burfugl, så lenge de ikke er på CITES-vedlegg I eller truet i naturen. Mange av artene egner seg godt til fangenskap hvis man klarer å gi dem riktig fôr, og de aller fleste artene har helt vanvittige fargekombinasjoner.

Det må nevnes at det er mye forvirring rundt navnene til loriene i hobbyen. Grunnen til dette er at den vanligste arten, regnbuelori, ble delt inn i tre arter i 2019, og hobbyen henger litt etter på å oppdatere navn.

Regnburlori (og berglori)

Regnbuelori er den vanligste typen lori, og nesten alle lorier her i landet er en variant av det som kalles for regnbuelori. Det er kanskje den enkleste og vakreste av artene.

Regnbuelori var en av artene som ble delt inn i flere arter i 2019, så nå går den under flere ulike navn. I praksis omtales de aller fleste ved det gamle navnet regnbuelori fortsatt, og per 2024 brukes dette navnet om artene Trichoglossus haematodus, Trichoglossus rubritorquis, og Trichoglossus moluccanus innenfor hobbyen (men har andre kallenavn i vitenskapelige miljøer). Mange kaller også arten Trichoglossus haematodus for berglori (noe jeg støtter, da det minsker potensiell forvirring).

Regnbuelori er kjent for sine utrolige farger med en grønn kropp med skarpe kontraster. Den vanligste varianten har rødt bryst, oransje nebb, blått ansikt og gul nakke (Trichoglossus haematodus), etterfuglt av Trichoglossus moluccanus med blå kropp, gulrødt bryst og knallblått ansikt.

For å gjøre alt veldig mye mer komplisert er det også flere underarter av hver av disse regnbueloriartene.

Alle de tre regnbueloriene er populære i hobbyen, og de kommer alle fra Australia. De fleste loriene i Norge er en av disse regnbueloriene.

Berglorier. Foto: Johan Fredriksson / CC BY-SA 3.0.
Berglorier. Foto: Johan Fredriksson / CC BY-SA 3.0.

Rød lori

Andre populære lori er rød lori (Eos bornea). Denne regnes typisk som den nest mest populære lorien, men her i landet er den veldig sjelden. Rød lori er som navnet tilsier, rød. Den har et oransje nebb, og noen felt med knallblått på rygg og vinge.

Denne arten mangler de store fargekontrastene foran på brystet, men er en veldig snill og god papegøye som egner seg godt i fangenskap.

Rød lori. Foto: René Modery / CC BY 2.0.
Rød lori. Foto: René Modery / CC BY 2.0.

Kapusinerlori / fiolettkragelori

Kapusinerlori (Eos squamata) er ennå mer sjelden i Norge, men holdes av noen få invidiver. Denne arten har en rød kropp med en fiolett krage. Arten stammer naturlig fra Indonesia.

Kapusinerlori / fiolettkragelori. Foto: Wolfgang / CC BY-SA 3.0.
Kapusinerlori / fiolettkragelori. Foto: Wolfgang / CC BY-SA 3.0.

Fôring av lorier

Lorier har en veldig spesiell diett, og de er spesialisert for å spise frukt, nektar og pollen. De bør i utgangspunktet få nektar og frukt 3 til 4 ganger daglig, noe som blir en del arbeid for eierne dens.

Det er mulig å få kjøpt nektar på noen dyrebutikker, men de fleste har det ikke tilgjengelig. Men spør om de kan kjøpe det inn for det, så kanskje du får tak i det. Ellers må du lage fruktnektar selv.

Ideelt sett gir du fruktnektar med oppskåret frukt ved siden av 4 ganger om dagen. La det stå fremme i maks to-tre timer før du tar det vekk, så det ikke råtner. Du bør rotere på ulike typer frukt, men hold deg vekk fra sitrusfrukter og andre sure frukter.

I motsetning til alle andre papegøyer skal ikke lorier ha verken frømiks, nøtter eller pellets. I verste fall kan frømiks og pellets føre til at fuglen mister de følsomme børstene på tungen sin, og får permanent skade. Det er også eksempler på lorifugler som har dødd av feilernæring.

Beltelori. Foto: Crisco 1492 / CC BY-SA 4.0.
Beltelori. Foto: Crisco 1492 / CC BY-SA 4.0.

Stell av lorier

Det er veldig viktig at du bytter vann og rengjør etter fôring ofte. Siden de spiser fersk frukt og nektar blir det mye gris, og det er dessuten god grobunn for bakterier. Dårlig rutiner på å fjerne gammelt fôr er blant de tingene som øker risikoen for sykdom hos lori mest. Så ta vekk alt av frukt, ta en rask vask, og bytt vann et par timer etter at den har fått hvert måltid.

Som med andre papegøyer bør du vaske buert til lorien minst ukentlig. Det er anbefalt å fjerne så mye avføring som mulig så raskt som mulig før det tørker, men det er jo helt umulig å alltid bli kvitt alt med det samme.

Som andre papegøyer bør lorier bades jevnlig. Noen bader dem daglig, men det holder med et par ganger i uken. De kan få badet ved at du gir dem en skål med lunkent vann, så vasker de seg seg. Etter badet på du tørke den, enten ved at den får være i et varmt rom eller ved at du bruker hårføner. Lorier er kjent for å mislike dusjing, så en badeskål er det beste valget.

Regnbuelori
Regnbuelori. Foto publisert med tillatelse.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar