Rosenhodet dvergpapegøye er en liten kjærlighetsfugl fra Sørvest-Afrika som regnes som en populær hobbypapegøye. Det er trolig den aller vanligste Afrikanske dvergpapegøyen i norske hjem, og regnes som en relativt enkel fugl.
Dette er en svært sosial fugl som bør holdes i par eller små grupper. Det er vanligst å holde dem i par på to fugler av ulike kjønn. Rosenhodet dvergpapegøye regnes som en partsom fugl som gir lyd fra seg hele dagen, men som ikke er spesielt flink til å lære å snakke eller si ord slik som mange andre papegøyer.
Arten er i utgangspunktet kjent for sin rosafarge på hodepartiet, men i fangenskap er det avlet frem mange fargevarianter av arten, inkludert flere varianter som mangler det karakteristiske, rosa partiet.
Atferd og personlighet hos rosenhodet dvergpapegøye
Rosenhodet dvergpapegøye regnes som en ganske enkel papegøye, og er trolig en av papegøyene som krever mest fra eier så lenge man holder dem i par. De har ofte sterk personlighet og liker å gjøre mye ut av seg, og lager lyder hele dagen lang.
Det er vanlig at rosenhodet dvergpapegøye knytter tette bånd til eieren sin, og velger ofte én eier som de legger all sin kjærlighet til. De er veldig enkle å temme (regnes som de enkleste av alle kjærlighetsfuglene), og elsker kos og oppmerksomhet fra mennesker.
Det er en del som opplever at disse raskt blir «enmannsfugler» som altså kun godtar kos og stell fra én person i hjemmet, og kan være uinteressert eller til og med agrresive og avvisende mot alle andre eiere (inkludert barn).
Noen fugler trives godt sammen med andre, mens andre rett og slett ikke fungerer sammen. Om de ikke går overens med hverandre må man nødt til å skille dem. Det kan derfor være en fordel å kjøpe dem inn som par som selger eller oppdretter vet at trives sammen.
Rosenhodet dvergpapegøye er veldig glad i leker, og bør få ha et bur med mange ulike leker i. Arten er kjent for å være spesielt opptatt av å rive i stykker papir som dopapir, og lager lange strimler av dette.
Det er veldig sjeldent at man får rosenhodet dvergpapegøye til å lære seg ord, og hvis den først lærer noen ord vil den kun lære noen svært få noen. Dette er ikke en typisk papegøye som lærer å snakke mye.
Hold av rosenhodet dvergpapegøye
Rosenhodet dvergpapegøye er relativt enkle å ha som burfugl, men som med alle fugler og papegøyer krever de mye tid, oppmerksomhet og daglig stell.
De aller fleste har fuglen i par, da dette gir best resultatet med tanke på fuglens atferd.
En rosenhodet dvergpapegøye trenger et relativt stort bur, og jo større plass den har, jo bedre. Grunnflate på 50 cm x 80 cm anbefales som et minimum.
Som med andre papegøyer trenger rosenhodet dvergpapegøye å få være mye utenfor buret. Aller best er det om den kun bruker buret når den er hjemme alene og når den skal sove på natten, og har mulighet til å gå fritt inn og ut resten av døgnet.
Fuglene krever stell i form av å bytte vann én eller to ganger om dagen, daglig fôring, daglig oppmerksomhet og sosialisering, og ukentlig rensing av buret.
Det er viktig å være klar over at en rosenhodet dvergpapegøye fort kan leve til å bli 15 til 20 år gammel, så dette er en svært langvarig forpliktelse!
Fôring av rosenhodet dvergpapegøye
Denne fuglen må få en frøblanding som er beregnet på Afrikanske dvergpapegøyer, da den er svært sensitiv for feilernæring. Jeg anbefaler typen Prestige Premium African Parakeet Mix. Denne er spesialutviklet med tanke på Afrikanske dvergpapegøyer, og har en frøsammensetning som er nokså lik det disse fuglene finner i naturen.
Det aller viktigste er bare at du finner en som er laget for riktig type fugl. Husk at dvergpapegøyer som denne ikke trenger mye nøtter.
I tillegg til frømiks kan den fint få frukt og grønnsaker, og bør helst få dette daglig. Fokuser på grønnsaker med mye vitaminer og mineraler, men litt frukt er også fint som tillegg til frømiksen.
Fysisk beskrivelse av rosenhodet dvergpapegøye
Rosenhodet dvergpapegøye blir som regel mellom 13 og 17 centimeter lang fra stjert til toppen av hodet, og veier et sted mellom 40 og 60 gram. Vingespennet er ca 10 centimeter.
Fjærdrakten er naturlig lys grønn farge med mørkegrønne vinger, og blå fjær på ryggen og stjerten. Hodet er grønt med rosa fjes. Visse populasjoner har egne fargevarianter, blant annet i Etosha National Park i Namibia hvor de har gult bryst.
I fangenskap er det også utviklet mange ulike fargevarianter, som helt rødt hode, oransje fjes, blå kropp, gul kropp, turkis kropp, albino, hvitt fjes, og oransje fjes. I tillegg finnes det en rekke kombinasjoner av disse fargevariantene.
Det er nesten umulig å skille på kjønnene uten å ta en DNA-test.
Rosenhodet dvergpapegøye i Norge
I Norge er rosenhodet dvergpapegøye er ganke vanlig art, og den holdes av tusenvis av nordmenn rundt om i hele landet. Det er sjeldent vanskelig å få tak i unger, og man ser dem også relativt ofte til salgs i dyrebutikker.
Mye av artens popularitet stammer trolig fra av den lille størrelsen, og at den regnes som en del enklere å ha med å gjøre enn mange andre papegøyer. I tillegg er det altså vanlig å holde dem i par, og de legger egg uten spesielle krav, så mange som holder dem som hobbydyr fra unger de selger fra tid til annen.
Prisen for en rosenhodet dvergpapegøye er ganske lav. Noen selger håndmatede unger for så lite som 300 – 400 kroner per fuglunge, så de er ikke spesielt dyre i innkjøp. Normalpris er på alt fra 300 til 500 kroner per fugl, og man må ofte regne med å kjøpe dem i par (slik at prisen totalt sett da blir dobbel).
Rosenhodet dvergpapegøye i naturen
I naturen finner vi rosenhodet dvergpapegøye i savanneområder, fjellområder, og buskmarkområder i Sørvest-Afrika i landene Namibia, Sør-Afrika, Botswana, og Angola. Den finnes i området rundt Namibiaørkenen, men bor kun i randsonen, ikke inne i selve ørkenen.
Arten lever i flokker, og i noen tilfeller opplever man at flere småflokker holder seg i nærheten av hverandre slik at det oppfattes som enorme mengder med fugler.
Rosenhodet dvergpapegøye lever av å spise frø, bær og plantedeler den finner på bakken. Mange lokale bønder opplever papegøyene som et skadedyr som kommer i store flokker og spiser opp hele avlinger på kort tid.
Tidligere fryktet forskere at arten var truet som følge av at mange villfugler ble fanget for å bli solgt som burfugler, men per 2024 regnes rosenhodet dvergpapegøye som ikke truet i naturen.
Det finnes også ville grupper med rosebhodet dvergpapegøye i ulike land rundt om i verden, inkludert i flere ulike stater i USA. Disse stammer fra burfugler som har rømt, og overlevd i naturen.
Sykdom hos rosenhodet dvergpapegøye
Rosenhodet dvergpapegøye er som andre fugler stort sett frisk, og den største utfordringen er helseproblemer knyttet til feilernæring. Dette oppstår hvis den får frøblandinger som har feil sammensetning av vitaminer og mineraler som den trenger. Dette er også grunnen til at jeg flere ganger har anbefalt sterkt om å kjøpe en frømiks laget spesifikt for afrikanske dvergpapegøyer.
Ellers er den som andre fugler utsatt for diverse virus og bakterieinfeksjoner. Gode rutiner for å ha god hygiene i buret er et veldig godt forebyggende tiltak.
Disse fuglene er veldig flinke til å skjule sykdom, så hvis du først merker at den er syk, er den typisk veldig syk, og du bør kontakte veterinær med det samme.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.