Tigerastrild (Amandava amandava) er en astrildfugl fra Asia, men som også finnes i mange ulike land rundt om i verden. Det er en veldig vakker og populær burfugl som er ettertraktet på grunn av den vakre fjærdrakten hannene har i parringstiden.
Dette er en liten og snill fugl som ikke bråker spesielt mye. Normalt er de lysebrune på magen, og mørkebrune på hodet og nedover ryggen og vingene. Under parringstiden får hannene derimot en knallrød fjærdrakt med noen sorte områder og hvite flekker.
Utenfor parringstiden ser hannene omtrent ut som hunnene, selv om de fortsatt har litt sterkere farger. Det kan være litt vanskelig å se forskjell, men det er mulig å få til med et trent øye.
Hold av tigerastrild
Tigerastrild er en relativt enkelt fugl å holde, og trenger et varmt sted å stå, et fint og rent bur, og tilgang til mat og drikke. De trenger en del varme, så du må regne med å varme opp rommet hvor de står.
Du bør holde dem parvis, så enten 2, 4 eller 6 fugler, og så videre. Ha en jevn kjønnsfordeling, og aldri hold én alene. Om du skal ha ujevn fordeling er det lurt å ha overvekt av hunner, for det kan bli litt krangling om du har flere hanner uten en partner.
Det er en relativt frisk fugl, men de må ha et rent og hygienisk bur for å unngå parasitter. Bytt bunnen av buret hver tredje dag, og vask resten en gang i uken, så vil de stort sett ikke ha noen sykdommer.
Tigerastrildene er glade i å bade, så gi dem gjerne en badebalje med ca. 1 – 1,5 cm vann ukentlig. Da vil de kose seg godt i vannet!
Håndtering av tigerastrild
Tigerastrild er ikke spesielt glade i å bli håndtert av mennesker. De kan trenes til å spise mat fra hånden, men er en fugl som primært skal være inne i buret eller voliéren sin uten å tas ut.
Voliéret til tigerastrild
Tigerastrilder trives i vanlige bur eller voliér ment for finker, og kan enten bo alene som en gruppe, eller sammen med andre små finker som sebrafinker eller sivastrilder. Det er en veldig vennlig art, men blir ofte mobbeoffer for større og mer aktive og aggressive fugler.
Tigerastrild trenger å stå et i relativt varmt rom, så du må regne med å varme opp rommet de står i døgnet rundt. Vanlig romtemperatur over 20-22 grader er godt nok.
Det er en art som liker å ha tilgang til ulike hus og gjemmesteder, så innred gjerne med flere fuglekasser og områder hvor de kan trekke seg litt unna.
Fôring av tigerastrild
Tigerastrild skal hovedsakelig fôres med frø, og vanlige finkeblandinger er gode som Prestige Premium Tropical Finches. I tillegg bør de få litt grøntfôr minst 3 – 4 ganger i uka, og da kan du plukke litt gress eller løvetannblader i hagen, eller kjøpe litt salat eller spinat til dem.
De takker også ja til melormer, bananfluer og andre småinsekter om de får tilbud om det.
Oppdrett av tigerastrild
Det er litt vanskelig å få til oppdrett av tigerastrild. På våren må du begynne å fôre hannene med næringsrik mat som insektsblandinger for å få ham i parringskondisjon før sommeren.
Du kan enten ha de i flokken, eller flytte par over til egne bur, men buret må i såfall være stort. Tigerastrilder vil ikke avle i små bur.
Innred med et utvalg av reir og reder, og gi de redemateriale til å bygge flere selv dersom de ønsker. Kokosnøttfiber, gress og høy eller halm fungerer bra.
Hvis de legger egg i løpet av sommeren kan du forvente mellom 4 og 7 egg fra hvert par. Etter 12 til 14 dager klekker eggene, men det tar ytterligere 21 dager før de forlater rede, og du kan begynne å se dem.
Unngå å titte på ungene, da foreldrene kan finne på å forlate dem om de blir forstyrret når de ruger egg eller passer på unger.
Tigerastrild i naturen
I naturen finnes tigerastrild i mange land i Asia, og er veldig utbredt i India, Kina, Indonesia, Vietnam, Nepal og flere land. Den har også spredd seg til steder som Spania, Portugal, Puerto Rico, Japan, Italia, Hawaii og Singapore via burfugler som har rømt.
De bor i store flokker, men danner par i naturen. Tigerastrildene bor typisk i nærheten av dyrket mark, og foretrekker å bo i nærheten av en vannkilde som en elv, stor bekk eller en innsjø. Områder hvor det dyrkes ris er en storfavoritt!
Som regel er tigerastrildene nede mellom korn eller gress, så det er vanskelig å oppdage fuglene før du er tett på dem.
Arten regnes som vanlig i naturen, og finnes i store deler av Asia.
Anskaffelse av tigerastrild
Tigerastrild er relativt sjelden å se til salgs i dyrebutikker her i Norge, men de dukker opp innimellom. Det er heller ikke spesielt mange som driver oppdrett av dem her, så det kan være litt utfordrende å få tak i en liten gruppe med tigerastrilder.
Det er en relativt dyr art, så regn med å ut med minst en tusenlapp for et par.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.