Beste hamsterbur (Best i test 2023)

Når man skal kjøpe en hamster trenger den jo et eget bur, og det er stor variasjon i hvor gode de ulike hamsterburene som selges er. Noen bur som selges som hamsterbur er i virkeligheten altfor små for hamstere, mens andre har en konstruksjon som rett og slett er latterlig dårlig.

Problemet er bare at det ikke er så enkelt å vite hvilke hamsterbur som er gode, for de fleste av oss kjøper jo bare ett eller to hamsterbur i løpet av hamsterens liv. Men frykt ikke! Jeg har prøvd en hel haug ulike hamsterbur gjennom tidene, og har samlet en liste med de fire beste hamsterburene.

Hamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

1) Ferplast Duna Fun Large

Av alle burene på denne listen over de beste hamsterburene er det nok Duna Fun Large fra Ferplast som er mest populær. Denne er nokså billig, kommer med alt av utstyr, gir godt innsyn i buet, og er akkurat stort nok til å romme en vanlig hamster.

I tillegg er den enkel å bestille på nett eller kjøpe i dyrebutikk ettersom den er såpass populær som den er. Ferplast lager gode produkter som varer lenge, og Duna Fun Large er intet unntak. Et trygt og godt valg!

Ungene her i huset digget i alle fall røret som går utenfor buret. Her kan man dessuten bestille Ferplast sine hamsterrør for å forlenge rørene. På et punkt her hadde vi to hamsterbur koblet sammen med rør (men bare med én hamster i dem), og det var jo moro for både barn og hamster.

Størrelse: 71,5 x 46 x 41cm.

Ferplast Duna Fun Large
Ferplast sin Duna Fun Large er et godt bur for syrisk gullhamster.

Fordeler med Ferplast Duna Fun Large:

  • Kommer med kule tuneller og godt utstyr.
  • Tett gitter; godt sikret mot katter og andre dyr.
  • Enkelt å ta av bunnen for å rengjøre buret.
  • Mulighet for å ha tykt bunnlag uten å søle.

Ulemper med Ferplast Duna Fun Large:

  • Ikke det største buret i oversikten.
  • Kun åpning på toppen av buret.

2) Savic Hamster Sky Metro

Også Savic sin Sky Metro ser ut som et ganske tradisjonelt hamsterbur med plastbunn og gitter på toppen, men er et stort og solid bur som er et trygt og godt valg når du skal kjøpe et hamsterbur. Her følger det også med utstyr, inkludert en kul tunnel over buret, en hengekøye til hamsteren, og en stor etasjeplate.

Buret er 80 centimeter langt, så det gir godt med plass. Det kan anbefales å kjøpe et platå til for å øke hvor mye plass det er i buret, og det er egentlig veldig god plass til det.

Størrelse: 80 x 50 x 50 cm.

Fordeler med Savic Hamster Sky Metro:

  • Kommer med utstyr og tuneller.
  • Har alt du trenger til en god pris.

Ulemper med Savic Hamster Sky Metro:

  • Kanskje litt kjedelig med et helt «standard hamsterbur»?
  • Ikke så enkelt å finne rør som passer til buret (men det er mulig).

3) Plaza Knock Down

Plaza Knock Down er betydelig større enn de to over, og dermed perfekt for deg som vil gi hamsteren litt ekstra plass å boltre seg på.

Det følger ikke med like mye utstyr som på de to andre, så om du ikke kjøper noe ekstra kan det føles litt nakent. Men om du kjøper inn et ekstra platå, noen tuneller eller litt ekstra leker blir det raskt veldig fint.

En ting jeg liker godt med det er at det er rammer rundt kanten av buret. Ikke bare er dette finere (det synes i alle fall jeg), men det blir mindre bråk hvis du har buret helt tett inntil veggen eller noe sånt.

Et veldig godt bur som er enkelt å stable i høyden (for de av oss som er gærne nok til å ha mange hamstere).

Størrelse: 100 x 50 x 50 cm.

Fordeler med Plaza Knock Down:

  • Veldig romslig!
  • Smal gitteravstand; perfekt for dverghamstere.
  • Stor åpning for å komme inn og ut av buret.

Ulemper med Plaza Knock Down:

  • Kommer ikke med all verdens utstyr.
  • Du bør kjøpe et ekstra platå for å utnytte plassen.

4) Ferplast Karat 100 Gabbia

Om du ønsker å se alt som skjer i hamsterburet er Karat 100 Gabbia fra Ferplast er godt valg. Dette buret er egentlig designet for ørkenrotter, men det passer likevel supergodt for hamstere. Her har du glassbunn istedenfor vanlig plastbunn. Dette kommer jo med både fordeler og ulemper. For selv om det ser veldig kult ut er det jo en risiko for at det knuses om du flytter mye rundt på det.

Samtidig er glassbunner skikkelig kult, og du kan se når hamsteren graver rundt i bunnmaterialet. Det er også stort sett mye enklere å vaske et glassbur enn plastbur.

Dette er for øvrig også artikkelens største bur. Det er nesten 1 meter langt, og 60 centimeter høyt, så her har hamsteren stor plass til å kose seg. Buret leveres med en del utstyr, inkludert stiger og to platåetasjer.

Som du sikkert kan gjette deg frem til er dette hamsterburet litt dyrere enn de andre, men vel verdt i mine øyne.

Størrelse: 98,5 x 50,5 x 61,5 cm.

Ferplast Karat 100 Gabbia
Ferplast Karat 100 Gabbia.

Fordeler med Ferplast Karat 100 Gabbia:

  • Veldig god innsyn i buret!
  • Tykk bunn sørger for lite søl.
  • God størrelse!
  • Ingen plast; gnagesikkert!

Ulemper med Ferplast Karat 100 Gabbia:

  • Dyrt!
  • Åpning kun på toppen, så kan være litt vanskelig å få ut hamsteren.

5) Ferplast Duna Multy

Dersom du er ute etter et helplastbur som ikke har sprinkler er Ferplast sin Duna Multy et godt valg. Med denne slipper du risikoen for at hamsteren skal klatre på sprinklene og falle ned, og du slipper dessuten at den gnager på dem. En hamster som kjeder seg kan gnage på sprinklene dagen lang, og dette bråker overraskende mye.

Helplastbur som denne fungerer godt, men det er viktig å velge en modell som har sprinkler på toppen slik at det kommer godt med luft ned.

Her følger det heller ikke med noe utstyr til hamsteren, men om du allerede har dette fra før av er Ferplast sin Duna Multy et godt valg.

Størrelse: 71 x 46 x 31,5 cm.

Fordeler med Ferplast Duna Multy:

  • Tykk bunn sørger for lite søl.
  • Ingen bråk fra gnaging på sprinkler.
  • Ingen utsyn for hamsteren.

Ulemper med Ferplast Duna Multy:

  • Litt lite.
  • Åpning kun på toppen.
  • Vanskeligere å feste platåer.

Hvor stort bur trenger egentlig en hamster?

Den minste størrelsen på et hamsterbur for vanlig hamster (syrisk gullhamster) bør ha en lengde + bredde som er totalt 115 centimeter. Så pluss sammen lengde og bredde, og om svaret er over 115 regnes det som godt nok.

Dette betyr at størrelsene kan være for eksempel minst 75×40 cm, 80 x 35 cm eller 60 x 55 cm. Alle disse fungerer, og alle sammensetninger som gir en sum på over 115 cm er godt nok.

Når det er sagt er det jo også slik at jo større bur, jo bedre for hamsteren. Noen av burene i denne artikkelen gir en sum på så mye som 150 centimeter, og dette er helt supert for hamsteren.

PS. ikke glem å lese artikkelen om hvilket rom du bør ha hamsterburet stående i!

Artikkelen inneholder reklame for VetZoo og Zoo.no.

Legg igjen en kommentar