Campbells dverghamster er en av de fem hamsterartene som er lovlige i Norge, og er en undervurdert liten gnager. Selv om det er en dverghamster blir den hele 10 til 12 centimeter lang, og er dermed den største av alle dverghamsterne.
Som andre dverghamstere er de både raske og livlige, og elsker å utforske utenfor buret sitt. De har ikke krav til sosial kontakt med eieren sin på samme måte som for eksempel en rotte har, men de kan temmes og lære seg å godta å bli håndtert.
Campbells dverghamster er svært lik på vinterhvit dverghamster, og det kan være nesten umulig å skille disse fra hverandre. I dyrebutikker selges ofte hybridblandinger mellom disse to artene.
Campbells dverghamster kort oppsummert
- En artig, liten dverghamster.
- Har en fleksibel døgnrytme som betyr at den oftere er våken om dagen.
- Er veldig territorial, og kan bite en del.
- Kommer i mange ulike fargevarianter.
- Kan holdes i par eller små grupper.
Om å ha campbells dverghamster som kjæledyr
Campbells dverghamster er en utrolig aktiv og nysgjerrig hamsterart som elsker å dra på oppdagelsesferd utenfor buret sitt. De er veldig raske av seg, og har enormt med energi.
I kontrast til de fleste hamsterartene er faktisk ikke campbells dverghamster nattaktiv, men har isteden en fleksibel døgnrytme. I praksis betyr dette at den ofte våkner opp når den hører at det er noe som skjer i rommet, så den vil tilpasse seg hverdagen din. Da sover den når du sover, og sover gjerne mens du er på skole og jobb også.
Campbells dverghamster har et sterkt graveinstinkt, og bør få ha rikelig med bunnmateriale i buret slik at den kan grave når den måtte ønske det. En god start er å ha et lag med rundt 20 cm bunnmateriale den kan grave i.
Arten kan være litt mer territorial enn andre hamstere, og kan beskytte buret sitt om den føler seg truet. Dette fører ofte til at de kan bite på fingre når man holder på å temme dem. De lærer heldigvis raskt at menneskefingre ikke er farlige eller truende, så de slutter jo, men regn med at det faktisk kan bli litt biting de første ukene.
Hvis du sliter med at den biter deg i buret bør du vurdere et bur hvor hånden kommer inn fra siden istedenfor ovenifra.
Fordelen med at de er så tøffe er jo også at de elsker å utforske, og er ikke redde for å farte utenfor buret. De lærer seg raskt å komme ut for å hilse på deg når du kommer, og er sjeldent spesielt redde for noe som helst.
Campbells dverghamster bør holdes i par eller små grupper med samme kjønn. Aller helst anbefales det å holde søstre eller brødre, og aldri ta inn nye hamstere i gruppen. Noen vil krangle sammen og slåss, og det er anbefalt å ha et backupbur som du kan bruke hvis du må skille dem fra hverandre.
Dersom du har campbells dverghamstere som først slåss er det trolig slik at du aldri kan ha disse to sammen igjen. Det aller beste er om du har et annet bur du flytter den ene over til permanent.
Som regel lever campbells dverghamster til å bli rundt 2 år gamle, men alt mellom 1 og 2,5 år er normalt.
Temming av campbells dverghamster
Det kan som nevnt ovenfor være litt krevende å temme en campbells dverghamster. Grunnen er jo at hamsteren ofte vil bite om den føler seg truet, og har lav terskel for å beskytte territoriet sitt. Mens de andre hamsterartene ofte vil være skeptiske til hånden din i starten av en temmeprosess kan man risikere at campbells dverghamster istedenfor angriper deg med småbitt.
Du må derfor kanskje bruke litt lenger tid på å temme hamsteren. Start med å la den bli vandt til lydene dine og lukten din ved å være mye i nærheten av buret mens du snakker rolig med den. Gi den gjerne litt godbiter gjennom sprinklene. Her er målet at den skal forbinde deg og spesielt hendende dine med godbiter og mat.
Etter en stund med dette kan du prøve å ta hånden forsiktig inn i buret for å gi godbiter der. Her må du nesten bare se an hvordan hamsteren reagerer. Hvis den angriper hånden din går du tilbake et steg og bruker mer tid på å gjøre den vandt til deg.
Hvis den derimot godtar hånden din og tar godbiten uten å angripe deg er det et godt tegn. Nå fortsetter treningen på denne måten. Over tid skal du nå gradvis flytte godbiter fra å ha den i fingrene til midt inne i hånden. Da må hamsteren klatre opp i handen for å få tak i den.
Etter hvert som dette går bra kan du gradvis prøve å løfte hamsteren ut i hånden din. Dette kan ta litt tid for en del hamstere, mens andre godtar det raskt. Start med litt bevegelse i hånda mens den er der for å hente godbit, og øk bevegelsen helt til den godtar at du bører den ut av buret.
Les også: Slik temmer du hamsteren din.
Fôring av campbells dverghamster
Det er ikke så vanskelig å fôre campbells dverghamster, og det viktigste er at den får en god hamsterblanding som er laget for dverghamstere. Et par gode alternativer er:
Begge disse har alle næringsstoffene som campbells dverghamster trenger, samtidig som de er lave på sukkerinnhold. Campbells dverghamster kan utvikle diabeter om det er for mye sukker i kosten deres, så det er viktig å velge en fôrtype som er ment for dverghamstere, ikke for store hamstere som syrisk gullhamster.
Ellers liker de både frukt og grønnsaker, og kan godt få en del av dette. Her er en ganske omfattende artikkel om fôring av hamster, så ta en titt der for litt mer info om hva slags mat den kan spise og hvilke mengder man kan gi av ulike typer godbiter og tilleggsfôr.
Campbells dverghamster trenger ikke all verdens med tilleggskost ved siden av hamsterblandingen, så ofte er det nok å gi de litt grønnsaker et par-tre ganger i uken ved siden av pellets.
Bur og utstyr til campbells dverghamster
Hos hamstere er det mantraet at jo større jo bedre, og dette gjelder også for campbells dverghamster. Jeg er veldig glad i et bur som heter Ferplast Duna Fun Large som jeg pleier å bruke til alle dverghamsterne mine, men det er også mange andre bur som passer godt.
Når du skal velge bur er det viktig å velge et hvor det ikke er så enkelt for hamsteren å klatre høyt og falle langt, og at det er plass til å ha romslige mengder med bunnmateriale. Buret bør innredes slik at hamsteren har litt ulike etasjer for å øke bruksarealet, men samtidig på en måte som gjør at det aldri er mer enn 20 centimeter fallhøyde.
Les mer: Disse hamsterburene er best i test!
Siden campbells dverghamster elsker å grave anbefales det å ha minst 15 til 20 centimeter med bunnmateriale i bunn av buret.
Noen andre gode hamsterbur som gir nok plass til en hamster er:
I tillegg til selve buret trenger du jo en del utstyr ved siden av. Det er ingen store overraskelser der, og i tillegg til matskåler og drikkeflasker trenger du:
- Minst ett løpehjul per hamster i buret. Om du har færre løpehjul enn hamstere kan det raskt utvikle seg konflink som kan føre til slåssing.
- Et tykt lag med bunnmateriale. Noen bruker spon eller flis, men du kan selv velge det du ønsker å ha i bunnen der.
- Dokasse. Velg en type klumpefri og uparfymert kattesand.
- Minst ett sovehus til hver hamster. Her finnes det litt ulike løsninger, så du kan godt variere litt. Det viktigste er at det alltid er soveplass til hver eneste hamster i buret.
- Sandbad. Kjøp deg en boks med chinchillasand til å ha i badet, så kan de stelle pelsen der.
- Kvister til å gnage på. Se oversikt over tygge kvister ved å klikke her.
- Løpeballer.
Det er altså ikke snakk om all verdens med ekstrautstyr de trenger utenom buret, men alt ovenfor er derimot svært viktig å ha, og bør sees på som obligatorisk.
Les også: Utstyrsliste med alt du trenger for å kjøpe en hamster. Denne er laget for syrisk gullhamster, men siden kinesisk hamster er såpass lik fungerer den også helt fint å bruke for denne arten.
Slik skaffer du en campbells dverghamster
Det er dessverre ikke så enkelt å få tak i en campbells dverghamster, i alle fall ikke en «renraset» en. De som selges på dyrebutikker er ofte en blanding av campbells dverghamster og vinterhvit dverghamster, og selv om disse er gode kjæledyr bør man i alle fall ikke avle på dem. Det er heller ikke direkte vanlig å se disse til salgs i dyrebutikker, selv om de dukker opp med jevne mellomrom.
Det finnes noen få privatpersoner som driver med oppdrett av campbells dverghamster her i Norge, men det er langt ifra den vanligste hamsteren. En godkjent oppdretter som driver aktivt med oppdrett av campbells dverghamster er Hamsterhiet. Der er det mulig å sette seg på venteliste hvis du øsker deg en renraset campbells dverghamster.
PS. ordet renraset brukes i veldig løs betydning her siden det er snakk om to ulike arter, og ikke raser.
Campbells dverghamster i naturen
I naturen finnes vi campbells dverghamster helt nord i Kina, på grensen mot Kazakhstan og Mongolia. Der lever de i steppe- og ørkenlandskap hvor de bor i store tunnelsystemer. Disse kan være veldig store, ha flere ulike innganger, og ikke minst ha en hel rekke rom med ulike funksjoner som toalett, rom til barna, soverom og matlager.
Spørsmål og svar om campbells dverghamster
Man regner campbells dverghamster for å være en hamsterart som passer dårlig for barn, da den biter når den er usikker, noe barna ikke ofte liker så godt. Den krever mye innsats for å temme skikkelig.
Campbells dverghamster har fått navnet sitt fra Charles William Campbell som samlet den første hamsteren av denne arten i 1902.
Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no og Tropehagen.