Chinchillaer er fine kjæledyr med store krav til eieren sin. Disse gnagerne er helt lovlig å ha som kjæledyr, og passer perfekt for personer som ønsker seg noen kule småtasser, samtidig som man har både tid og økonomi til å gi chinchillaene alt de trenger.
De er litt mer sarte enn mange av de andre gnagerne, og man må regne med å tilpasse livet sitt etter chinchillaene dersom man ønsker seg disse.
En chinchilla er både rask samtidig som den ikke er spesielt kosete av seg. De elsker å løpe rundt når man har dem ute fra buret, men vil neppe like å sitte lenge stille for å bare kose slik som rotter, marsvin eller kaniner kan like. De er skjøre dyr som må behandles svært forsiktig, for røff behandling kan faktisk føre til at de brekker ribbein eller andre bein i kroppen sin.
Chinchilla raskt oppsummert
- En gnager som er veldig aktiv, og lever lenge.
- Krever stort bur, og mye tid utenfor buret.
- Må bo i en gruppe på minst to dyr.
- Det tar en stund å få chinchillaer tamme, men de knytter tette bånd til eieren når de først er tamme.
- Har relativt høye krav til eieren sin.
Dersom du har tid til å lufte chinchillaen din ofte, har plass til å ha et stort bur, har muligheten til å gi den riktig mat, og klarer å håndtere den rolig, er chinchilla er supert kjæledyr. Selv om de ikke alltid blir like tamme som kaniner eller rotter, er det fortsatt kjæledyr som knytter sterke bånd til eieren over tid og som kan bli en super kompis.
Chinchillaer er som mange av de andre gnagerne flokkdyr, og vil mistrives sterkt om den holdes alene. Man må derfor beregne å ha minst to chinchillaer sammen, og helst av samme kjønn for å unngå at det blir flere av dem.
I likhet med hamsteren er chinchillaen nattaktiv. Den våkner som regel på tidlig ettermiddag, og legger seg til å sove igjen rundt 7 – 8 på morgenen neste dag. Dette er derfor et godt kjæledyr for deg som jobber eller går på skole på dagtid, og har tid til å stelle med chinchillaene når du kommer hjem på ettermiddagen. De er som regel veldig interessert i litt lek og å få komme ut av buret rett etter de våkner, så man bør regne med å måtte lufte dem hver dag etter at man kommer hjem fra jobb eller skole.
Det er også viktig å være klar over at chinchillaer trenger store bur hvor de kan hoppe og trimme. Mange bruker faktisk bur som er beregnet på store papegøyer, da disse fungerer godt. De kan aldri trives i et lite plastbur beregnet for kanin eller marsvin som selges i mange dyrebutikker, og det må mye større greier til.
Når man vurderer å skaffe seg et nytt kjæledyr er det viktig å bruke god tid på å sette seg inn i hva det trenger. Vi har samlet sammen det aller meste man trenger å vite om å eie en chinchilla her på nettsidene våre, og om du har noen spørsmål utover det som står i denne artikkelen er det bare å bruke kommentarfeltet nedenfor.
Les også: Hvem passer egentlig chinchillaer for?
Om å ha flere chinchillaer sammen
Chinchillaer er dyr som naturlig lever i flokk, og vil egentlig ikke trives dersom de holdes alene i fangenskap. Disse dyrene trenger en sosial kontakt som vi mennesker aldri kan klare å gjenskape, og man må derfor ha minst to chinchillaer sammen.
Det er mulig å ha større grupper på alt fra tre til fem dyr, men dette krever også større burplass og mer arbeid enn om man bare har to stykker sammen. I naturen finnes det grupper på flere hundre chinchillaer som lever sammen, så du kan jo egentlig ha så mange som du bare vil, men på et punkt blir det jo veldig mye arbeid og krever veldig mye plass.
Det er fornuftig å velge enten to hanner eller to hunner som skal bo sammen, da én hann og én hunn sammen fører til unger uten at du som eier kan kontrollere når og hvor ofte.
Når man skal kjøpe chinchillaer er det lurt å kjøpe to søstre eller to brødre. Da kan de gå fint sammen hele livet. Det er også helt mulig å la to hanner eller to hunner som ikke kjenner hverandre gå sammen, men da må de få litt tid til å bli kjent før de puttes i samme bur. Her bør man ha de i hvert sitt bur i en ukes tid mens man lar de bli godt kjent utenfor buret. Når de kjenner hverandre godt kan de flyttes over i et felles bur, men det er selvsagt viktig å følge godt med den første tiden.
Det er sjeldent at de vil sloss, men de kan mistrives om de ikke kommer overens før de må flytte sammen. Men om man kjøper dyr som allerede kjenner hverandre trenger man altså ikke å tenke mer over akkurat dette problemet.
Om buret til chinchillaen
Chinchillaer trenger store bur, og som vi nevnte i innledningen er det mange som velger å kjøpe store papegøyebur (også ofte kalt aviarium eller voliére) til chinchillaene sine. Disse har sterke metallstenger som stopper dem fra å gnage seg gjennom – noe de kan gjøre med plastbur – samtidig som de gir både god størrelse og en fin høyde.
Chinchillaer er helt avhengige av å ha et bur de kan hoppe i, og må derfor ha en høyde på buret som bør være minst 1,5 meter høy.
Et annet alternativ er å kjøpe egne chinchillabur, da disse selvsagt er beregnet for chinchillaer. Vær derimot obs på at jo større bur du velger, jo bedre er det for dyrene dine. Chinchillaer vil ha store og romslige bur hvor de kan hoppe og kose seg.
Noen kjøper også bur beregnet for ildere, og det fungerer også stort sett helt fint så lenge det er høyt nok. Ilder er jo et stort dyr som også trenger et stort bur, og de fleste ilderbur kan enkelt gjøres om til chinchillabur. For eksempel kan Ferplast Furet Tower fungere veldig fint dersom du fjerner platene som deler det inn i etasjer og heller setter opp platåer den kan hoppe opp og ned fra.
Det er også noen som bygger egne bur til chinchilla, og det kan man jo selvsagt gjøre. Da får man mulighet til å få det til å passe inn der hvor det skal stå, og det er enklere å få buret til å være akkurat slik man ønsker at det skal være. Mange baserer egenlagde chinchillabur på et klesskap hvor selve skapdøra byttes ut med revenetting, så kan man tilpasse skapet/buret med platåer og områder som man måtte ønske.
Dette er en super løsning for de som er litt handy, og koster ofte mindre enn om man kjøper et stort ferdigbur i metall. Når man bygger eget bur er det utrolig viktig å være sikker på at man bruker materialer som ikke inneholder noen skadelige stoffer i verken treverket, spikeren eller malingen. Chinchillaer gnager nemlig på det meste, og kan bli forgiftet på denne måten.
Innredning av buret til chinchilla
Nå som selve buret er i orden, er det på tide å gå litt nærme inn på hvordan det bør innredes.
Det viktigste for en chinchilla er at det har ulike platåer rundt forbi som de kan hoppe og opp ned fra. Dette kan man kjøpe ferdig, eller lage selv ved å bruke vanlig, ubehandlede treplater som festes i kanten av buret. Man kan godt ha mange av disse, for dyrene elsker å hoppe fra en plate til en annen.
Når man skal innrede platåer og plater bør man prøve å gjøre det slik at det aldri er mer enn 60 centimeter fall ned til neste plate. Dette er nemlig den grensa som regnes som OK for en chinchilla å falle ned (for selv om de har god kontroll hender det at de har uhell og feilberegner hopp). Så ikke ha for høye fall om de først bommer på en plate. Dersom du får unger på chinchillaene dine må du ha enda kortere fallhøyde, gjerne så lite som 15 – 20 centimeter maks.
I bunnen av buret kan man godt ha papirstrø som bunnmateriale. Chinchillaer elsker å spise bark og treverk, så unngå behandlet bunnstrø som man typisk bruker til mange andre gnagere. Revet avispapir eller ubehandlet papirstrø er uten tvil å anbefale. Bunnmaterialet bruker den også som toalett, og det må rengjøres ukentlig. Chinchillaen tisser lite, og det lukter dessuten lite, men du må likevel bytte på buret minst en gang i uken, da dette bunnmaterialet kan gi grobunn for smitte og sykdom.
Les mer om valg av bunnmateriale til chinchilla her.
Ellers bør chinchillaene få ha litt leker i buret, en fin matskål, og selvsagt minst én drikkeflaske. Hver chinchilla bør få ha sitt eget hus hvor man innreder det med fine og lune materialer som fleecepledd eller lignende. De er renslige dyr som ikke vil tisse eller bæsje i huset sitt, så her kan man bruke gode materialer.
I tillegg må chinchillaer ha et sandbad. Dette bruker de for å kunne vaske pelsen sin, og uten dette vil pelsen bli fettete og fungere dårligere. Så et godt sandbad er helt nødvendig for chinchillaer. Det selges ferdige sandbad og egen chinchillsand hos de fleste dyrebutikker.
Chinchillaene dine vil også bli glade for annen moro i buret, som hengekøyer som festes i taket, broer de kan løpe over, eller høyballer som gjør at de må jobbe litt for å få høy. Husk at de må ha tilgang til vanlig høy de kan gnage på ved siden av, men de liker likevel å leke med disse høykulene.
Les mer: Alt du trenger for å skaffe deg chinchilla – stor utstyrsliste!
Om chinchillaens sandbad
Chinchillaer trenger et sandbad, og må få bade minst hver dag. Noen liker å la dem ha tilgang til sandbad døgnet rundt, og hvis det fungerer for deg er det bare bra. Problemet er bare at noen dyr begynner å bruke sandbadet som toalett, så hvis det skjer er det mulig å sette inn sandbadet hver dag, la de bade litt, for så å ta det ut.
Om du skal ta sandbadet inn og ut må hver chinchilla få bruke det i minst en halvtimes tid hver dag. Dette er nok tid til å la de få rengjort pelsen sin. Ofte er de ferdige innen ti minutter, men det er bedre å gi dem for god tid enn for dårlig.
Hvis du synes det blir mye søl når du lar chinchillaen din få bade i sand kan det lønne seg å kjøpe et større sandbad som har form som et badekar. Det kan gjerne være ganske tungt slik at chinchillaene ikke klarer å velte det overende.
Ettersom chinchillaer lever i ørkenområder i naturen har de sjeldent tilgang til vann, og har derfor utviklet sandbad som et alternativ til å vaske seg med vann. Det de faktisk gjør er å holde pelsen sin ved like ved å bruke sanden til å rense vekk fett og støv. I motsetning til nesten alle andre dyr har ikke chinchillaen sin pels et beskyttende fettlag, og dersom den blir fett er dette ødeleggende for isolasjonen til pelsen. Så derfor må de vaske vekk fettet fra pelsen hver eneste dag for å unngå å bli for varme eller for kalde.
Om å leve sammen med en gruppe chinchillaer
Chinchillaer er kjæledyr som stiller en del krav til eieren sin. De trenger store mengder høy jevnlig, bør få luftes hver eneste dag, og må håndteres veldig forsiktig. Det er langt ifra like enkelt å ha en chinchilla som å ha en mer selvgående gnager som en hamster, og man må være helt sikker før man skaffer seg et par chinchillaer, for disse lever lenge.
Det første man trenger er jo et sted å ha det enorme buret. Dette tar en del plass, og bør stå et sted hvor de får se og være tett på mennesker. Mange har dem i stua, og det er egentlig veldig bra for dem å være der. Her får de være tett på eierne sine.
Chinchillaer må luftes hver eneste dag, og et minstekrav er én time hver dag. De kan godt få mye mer, men dette er bare det daglige minstekravet. Du kan godt ha dem med deg mens du slapper av med TV eller noe sånt, men vær obs på at de er nysgjerrige, og fort piler av gårde. De må ikke få slippe til stikkontakter som fører strøm, giftige planter, eller hull inn i veggen hvor de kan forsvinne. De må heller ikke være i samme rom som hunder eller katter når de luftes.
Det er viktig å huske at chinchillaer er nattaktive. De våkner altså på ettermiddagen, så du får fint tid til å være sammen med dem etter jobb eller skole, men husk at nattaktive dyr lager en del bråk på natta. Så det er veldig dumt å ha buret stående på soverommet med mindre du er en person som kan sove til tross for et realt leven i buret.
Barn bør helst ikke håndtere chinchillaer før de begynner å bli ganske gamle. Chinchillaer er nemlig utrolig skjøre, og har ribbein som knekker utrolig raskt hvis man holder dem for hardt. Det er mange barn som har klemt litt for hardt på chinchillaene slik at de må til dyrlegen, og det er jo ikke noe moro for noen.
Man løfter chinchillaen ved å ta tak i halen helt tett på kroppen til dyret med den ene hånden din, og løfter under dyret med den andre. I løftet skal man ikke dra i noen kroppsdeler, men heller la den sitte i hånden din mens du da har en beskyttende hånd bak på rompa og der halen fester seg.
Temming av nye chinchillaer
Chinchillaer er blant de gnagerne som er vanskeligst å temme. Man må beregne god tid når man kjøper en ny chinchilla som skal temmes, så her blir det mange timer med å få den til å stole på deg. Man starter temmeprosessen ved å åpne buret og la de nysgjerrige dyrene få hilse på deg og lukte på hånden din. Bruk god tid på å vinne dyrets tillit.
Et godt tips i starten er å ha med litt godbiter de kan få mens du temmer dem. Noen gode eksempler på godbiter er små biter med gulrot, et løvetannblad eller tørkede bær som jordbær. Gi de små biter av gangen, men nok til at de får lyst til å komme tilbake til hånden din for mer. Da gir du dem en positiv opplevelse hver gang de er borte og snuser på hånden din, og på sikt vil de da forbinde deg med positive opplevelser.
Etter en stund er det på tide å begynne å ta dyrene ut av buret for å temme dem, og i starten er det lurt å ha dem ute på et lite sted hvor de ikke kan pile av gårde. Gi de litt godbiter for å fortsette å belønne god atferd. Det vil fortsatt ta en stund før de er helt trygge på deg, men nå er du i alle fall på god vei.
Mange bruker store og myke gensere de første gangene de har chinchillaer ute. Chinchillaer elsker nemlig å ligge og varme seg inne i store gensere, så det er en fin måte å la den bli godt kjent med luktene dine på samtidig som den ikke blir så veldig stresset. Ha gjerne én genser du bruker til å temme chinchillaen med, så blir den raskere vandt til denne lukta.
Fôr og fôringrutiner hos chinchilla
Chinchilla er en gnager som trenger eget spesialfôr, og må for all del ikke fôres med gnagerblanding. De trenger et næringsfattig kosthold som er rikt på fiber, i tillegg til at de må ha tilgang til å spise så mye høy som de bare måtte ønske. Det er en fordel om fôret er tilsatt vitamintilskudd, og da spesielt vitamin C.
Noen gode chinchillapellets er typene Oxbow Chinchilla, Brit Animals Chinchilla, Nature Chinchilla, Science Selective Chinchilla eller Burgess Excel Chinchilla.
Høyet i kosten deres er svært næringsfattig, og sånn sett ikke så nyttig for energiens skyld, men det har et par andre viktige funksjoner. For det første er høy helt nødvendig for at de skal klare å holde fordøyelsen ved like. Uten høyet vil chinchillaer få en løs avføring, og må leve med konstant diaré. Det er jo ikke noe ålreit for dem, men med høy pleier det å bli bedre.
For det andre er høy viktig for å la dem slipe tennene sine på. Om de ikke får tilgang til høy risikerer man at chinchillaen gnager mye mer på andre ting, og om den ikke engang får gjøre dette vil den få tenner som vokser seg for lange. I verste fall må man til dyrlegen for å klippe tennene, for hos chinchillaen vokser nemlig tennene gjennom hele livet, og må alltid slipes for at de ikke skal bli for lange.
Dersom du gir chinchillaene dine tilgang til ferskt høy hver eneste dag trenger du sjeldent å tenke stort mer over verken diaré eller for lange tenner, så sørg for at de har nok høy i buret ditt.
Les mer om fôring av chinchilla her.
Ulike fargevarianter av chinchilla
Den vanligste fargen på pelsen til chinchilla er den som kalles for «standard grey», altså standard grå, men det finnes også andre fargevarianter på pelsen. Noen andre fargevarianter man kan komme over er:
- White. Helt hvite chinchillaer med sorte eller rødaktige øyne.
- Beige. Chinchillaer kommer i beige varianter, og det kan være variasjoner i graden av beige de har på pelsen.
- Violet. En violet-chinchilla har nesten lillaaktig pels, og sorte øyne.
- Sapphire. En sapphire-chinchilla har en nesten blåaktig farge.
- Ebony. Disse er helt sorte.
- Charcoal. Disse har grå mage, sorte øyne og ører, og en pels som kan være fra gråaktig til nesten helt sort.
- Touch of Velvet. Disse har en mørk farge som starter ved ansiktet og går nedover mot halen i ulik grad. Hvit underside og sorte øyne.
Chinchillaer kommer altså i litt ulike fargevarianter, og noen av disse er svært sjeldne å se til salgs.
Pris og anskaffelse av chinchilla
Chinchillaer er typisk litt dyrere enn andre burdyr, og man kan regne med å betale mellom ett til tre tusen kroner for hver chinchilla. En vanlig pris pleier ofte å være 1 500 kroner per stykk både i dyrebutikk og fra private oppdrettere.
Om du vil ha en spesiell fargevariant eller kjøpe en chinchilla med en god stamtavle kan du faktisk også regne med å betale enda mer enn dette. Det finnes de som selges for 3 – 4 tusen kroner per stykk, selv om dette er ganske sjeldent.
Så sett av litt under 2 000 kroner for hver chinchilla du skal ha, så får du tak i dem.
I Norge er det ikke spesielt vanlig å se chinchillaer til salgs i dyrebutikker, selv om det skjer fra tid til annen. Veldig mange dyrebutikker har mulighet til å bestille dem inn for deg selv om de ikke har det stående i butikken, så det er en mulighet hvis du sliter med å finne noen som er til salgs.
Ellers er det en del privatoppdrettere av chinchilla i Norge. Disse kan man komme i kontakt med ved å melde seg inn i en av de mange chinchilla-gruppene som finnes på Facebook. Ellers er det som regel chinchillaunger til salgs fra privatoppdrettere på Finn.no, så det er verdt å ta et søk der også.
Vi på Dyreliv.no vil egentlig anbefale å kjøpe fra en oppdretter dersom du har muligheten til dette. Chinchilla er typisk er dyr som dyrebutikkene ikke vet all verdens om, så du vil få mye bedre veiledning og hjelp fra en oppdretter som virkelig bryr seg om dyrene. Privatoppdretterne tjener sjeldent store summer på å drive med oppdrett av burdyr, så de som driver med det gjør det først og fremst fordi de virkelig elsker disse dyrene, og ønsker å spre god informasjon og riktig stell rundt til de som vil ha chinchillaer. Så ring heller en oppdretter for å slå av en prat før du stikker innom dyrebutikken, så er det stor sjanse for at du kan skaffe deg et fint, friskt og renraset dyr med en stamtavle.
En annen fordel med å kjøpe fra private oppdrettere er at du kan møte foreldrene. Her kan du selv sjekke at disse er friske og raskt, og ikke har noen sykdommer. Oppdrettere pleier sjeldent å avle videre på linjer med chinchillaer som har arvelige sykdommer, men disse kan man ofte finne på «dyrebutikkdyr».
Hva skal jeg se etter når jeg skal kjøpe en chinchilla?
Når man skal kjøpe seg en chinchilla er det viktigst å se etter om dyret er helt friskt, eller om det har tegn på sykdom. En frisk chinchilla har tørre øyne, ører, munn, nese og kjønnsorgan, så det skal ikke komme væske fra noen av disse. Øyne skal også se friske ut.
Når man ser på pelsen bør den være pen og blank. Det skal ikke være noen bare flekker på kroppen, og pelsen skal dessuten være helt fri for virvler.
Tennene til chinchillaen bør vokse rett nedover, og ikke ha bøy på seg. De bør ha en gul-oransje farge.
Til slutt bør man velge det dyret som er størst. I naturen er størrelse viktig, og kullets minste unge vil trolig ha større risiko for sykdom enn det største dyret.
Om du tar hensyn til alle disse tingene har du stor sannsynlighet for å velge deg en chinchilla som er frisk og rask, og som ikke må til dyrlegen med det første. Det kan jo alltids skje uhell uansett, men her øker man i alle fall sjansen for at dyret er friskt når du skaffer deg det.
Chinchillaer i naturen
I naturen finnes chinchillaen i Andes-fjellkjeden i Peru i Sør-Amerika. De bor i store flokker på opptil flere hundre medlemmer, og trives best langt oppe i høyden. Man finner nemlig chinchillaer på mellom 3 000 og 5 000 meters høyde over havet!
Selve naturtypen der hvor de holder til er steinete ørken som stort sett er ganske kald og veldig tørr. Det er typiske områder hvor det stort sett vokser kaktuser og litt gress, og der livnærer de seg på røtter og bark fra disse plantene. De bor i små åpninger i steinurer, i fjellformasjoner eller i ganger de graver i bakken.
Det pleide å være mange chinchillaer i naturen, men bestanden er stadig synkende. Per 2020 regnes begge artene med chinchilla som kritisk truet, og er derfor i sterk fare for å bli utryddet i naturen. Grunnen til bestandsproblemene stammer fra at de har blitt jaktet på av mennesker for den myke pelsen deres.
De viltlevende chinchillaene er litt ulike fra de vi har i fangenskap, og er blant annet litt mindre kompakte, og litt lettere.
Vanlige spørsmål om hold av chinchilla
En chinchilla som stelles godt med og får en riktig diett kan bli hele 15 år gammel. Noen blir også så mye som 20 år, men det er vanlig at de blir rundt 15 med riktig stell. Det er med andre ord et dyr som skal leve sammen med det veldig lenge, så det er ekstremt viktig å tenke seg godt om før man kjøper en chinchilla.
I naturen blir de vanligvis ikke så gamle, for der ender de som regel opp som byttedyr for andre dyr lenge før de er i nærheten av å bli 15 år gamle.
Chinchillaer bør i utgangspunktet ikke dele bur med verken kaniner eller marsvin. Disse dyrene kan ikke kommunisere med hverandre spesielt godt, og det er risiko for konflikt. De har dessuten helt andre krav til type bur, hva de skal spise, og hvordan de bør håndteres, så det er ikke lurt å la dem dele bur.
Det kan derimot gå fint å la kaniner eller marsvin møte chinchillaer utenfor buret så lenge du gjør det i en situasjon hvor du har kontroll over dem, og kan observere om det skjer noe galt.
Som regel veier en chinchilla mellom 450 og 800 gram. Det er likevel noen som blir litt større, men de blir sjeldent tyngre enn rundt 1 kg.
Chinchillaer egner seg ikke spesielt godt for barn. Dette er både fordi chinchillaer ikke er spesielt glade i å bli klappet eller kost med, og barn som oftest er litt for voldsomme for dem. Samtidig har de veldig lett for å skade seg dersom barna er litt for røffe med dem.
Chinchillaer har en pels som gjør dem ganske allergivennlige. De får verken midd eller andre infeksjoner i huden sin, så mange med pelsallergi tåler faktisk chinchillaer fint. Problemet for mange er derimot at de må ha høy, så om man har høy- eller gressallergi hjelper det ikke stort.
Chinchillaer er egentlig ekstremt renslige dyr, og det lukter sjeldent noe fra buret deres i det hele tatt. De lever egentlig i ørkenområder, og har utviklet en måte for å nesten ikke utskille urin i det hele tatt. Så chinchillaburet lukter stort sett nesten ingenting.
Chinchillaer er noen notoriske ledninggnagere, så det er viktig at de ikke får tilgang på ledninger. Ikke bare vil de gnage over ledninger på veldig kort tid, men de kan også dø som følge av støtet de får når de gnager på ledninger.
Chinchillaer må ikke bades i vann, og det er faktisk noe man aldri skal gjøre med dem. Istedenfor vasker de pelsen sin i et sandbad, så man må kjøpe chinchillasand som settes inn i buret hver dag.
Prisen for en chinchilla er typisk rundt 1 500 kroner per stykk.
Chinchillaer trenger ganske stort bur som bør være minst 1,5 meter høyt. Et voliere til papegøyer egner seg ofte mye bedre enn typiske bur som selges til gnagere.
Chinchilla er flokkdyr, og må alltid bo minst to stykker sammen.
Det finnes flere private oppdrettere av chinchillaer i Norge. Det er ofte mulig å kontakte disse for å reservere unger fra fremtidige kull, eller følge med på nettsider som Finn etter unger som selges.
Det er mange dyrebutikker som selger chinchillaer. Disse kan også ofte bestille dem inn for deg om de ikke har de inne. Ellers er det mulig å kontakte oppdrettere for å få kjøpt chinchillaer.
Denne artikkelen inneholder reklame for VetZoo og Zoo.no.
Kan chinchillaer bo i en lekestue ute? Eller kan man ta de ut til tider?
Hei, Julie.
Chinchillaer tåler fint å være ute i f.eks en lekestue på sommerhalvåret. Du bør derimot ta dem inn hvis det blir minusgrader ute, så de kan ikke bo der over vinteren med mindre det er godt nok isolert til at det er en OK temperatur inne i lekestua.
Husk også at du bør tenke på å sikre lekestua mot rovdyr slik at ikke en rev eller rovfugl sniker seg inn til dem.
Mvh Nicklas fra Dyreliv.no 🙂
Hvor ofte må man skifte toalett eller vaske buret til chinchillaene?
Hei, Filippa.
Det spørs helt på hvor mye det lukter eller hvor møkkete det er. Regn med en gang eller to i uka. Jeg anbefaler å bytte bunnmaterialet og doen oftere, og selve buret kun når det er møkkete.
– Nicklas fra Dyreliv.no.