Hamster i dvale: Info, forebygging og vekking

Hamstere trives dårlig i kulde, og som en strategi for å unngå å fryse i hjel kan hamstere finne på å gå i dvale for å stoppe kulden fra å skade dem. Da våkner den kun korte perioder hver femte til syvende dag, og utsettes for risiko for nyresvikt.

I motsetning til hva vi nordmenn tenker på som kaldt kan hamstere faktisk finne på å gå i dvale ved temperaturer under 18 grader, så på vintertid er det en risiko for at hamsteren går i dvale selv om den står på rom som varmes opp. Det er fort gjort at det trekker litt ekstra ved vegger og på gulvet, og plutselig føler hamsteren at det er på tide å gå i dvale.

Generelt sett går hamstere i dvale dersom temperaturen ligger jevnt under 18 grader over flere dager. Det er OK om du går til 18 grader noen timer midt på natten så lenge den varmes opp igjen på dagen (og den har et sovehus med et isolerende materiale), men den bør helst ligge jevnt på over 21 grader.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hamsteren sin dvale, hvorfor du bør unngå det, hvordan du unngår det, og ikke minst hvordan du vekker hamsteren fra dvalen sin.

Dvale er ikke bra for hamsteren!

Det er viktig å være klar over at selv om dvale er naturlig for hamsteren, er det ikke bra. Dette er en slags siste forsvarsmekanisme mot å fryse i hjel, og innebærer seriøs risiko for hamsteren. Størst risiko er det for at den får nyresvikt mens den ligger i dvale.

Hamsterens dvale er ikke en faktisk ekte dvale, men noe som kalles for å gå i torpor. Da senkes kroppstemperaturen og hjerterytmen til hamsteren, men den våkner ca. hver femte til syvende dag for å gå på do, spise og drikke.

Til tross for at dvale kanskje ikke er det beste begrepet vil vi fortsette å bruke dette siden det er etablert.

Hamster strekker seg
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Slik unngår du at hamsteren går i dvale

Siden dvale ikke er bra for hamsteren er det viktig å gjøre tiltak for å forhindre det.

Først og fremst må du sørge for å ha nok varme i rommet. Dersom hamsteren står i et rom som ikke ellers er i bruk må du ha på en varmeovn på vinteren. Denne bør stå på 20 eller 21 grader.

Selv med en varmeovn på kan det være at temperaturen blir lavere enn dette i visse perioder, for eksempel når det er sprengkulde ute på natten om vinteren. Sørg derfor for å sjekke temperaturen et par ganger om dagen, gjerne rett før leggetid og tidlig på morgenen for å sikre deg at den ikke blir for lav.

I tillegg er det viktig å tenke på hvor buret står. Det er ofte trekk langs gulv og vegger, så da kan temperaturen være noen få grader lavere der enn i resten av rommet. Et viktig prinsipp å huske på er at varme trekker oppover, så et godt råd er å plassere hamsterburet opp fra gulvet, for eksempel på et bord eller en stol. Unngå også helst å ha hamsterburet helt tett på veggen for å unngå kald trekk.

Det er kanskje selvsagt, men husk også å plassere buret litt vekk fra vinduer. Selv gode vinduer har litt trekk og kaldere temperaturer rett i nærheten enn resten av rommet.

Det finnes også flere tips i artikkelen om hvor du bør plassere hamsterburet, så les den om du vil ha flere detaljer, tips og råd.

Ellers er det viktig å bruke materiale som isolerer i huset til hamsteren. Dette kan være med på å forhindre at hamsteren går i dvale selv om temperaturen bikker under dvaletemperatur i noen få timer siden huset holdes varmt. Bruk rikelig med isolasjon i hamsterhuset slik at det ikke er for mye tomrom der.

Hvordan vekke hamsteren fra dvalen

Det er heldigvis ikke vanskelig å vekke en sovende hamster fra dvale, og litt varme gjør futten raskt.

Den beste måten å vekke en hamster fra dvale på er ved å varme opp rommet hvor den ligger. Når temperaturen har være over 20 grader en liten periode vil den våkne av seg selv.

Det er bedre å varme den opp sakte, men sikkert, enn å varme den opp altfor raskt. Det vil i de fleste tilfeller gå fint om man varmer den opp for raskt, men det er mye bedre for kroppen dens om den får våknet opp av dvalen i sitt eget tempo.

unngå å ta hamsteren rett ved en varmekilde eller bruke kroppen din for å vekke den, men øk heller temperaturen i rommet til 20 grader og gi den et par timer på å våkne av seg selv.

Når den er kvikk og raskt som før er den helt våken fra dvalen, og vil leve livet som normalt igjen – så sant rommet er varmt nok.

En dverghamster som sitter i hånden
En dverghamster som sitter i hånden. Foto publisert med tillatelse.

Dvale eller død?

Det er dessverre slik at mange graver ned eller kaster hamsteren sin når den er i dvale, da de rett og slett tror at hamsteren har dødd.

Så hvis du mistenker at hamsteren er død er det verdt å ta en sjekk først. Det er et par ulike ting du kan gjøre for å sjekke om hamsteren er død eller i dvale:

  1. Prøv å vekke hamsteren fra dvale, slik som beskrevet ovenfor.
  2. Se om hamsteren puster. En hamster i dvale kan puste så sjeldent som 1 gang i minuttet, men om du følger nøye med kan du se at den puster litt.
  3. Løft på hamsteren. En hamster i dvale er nokså myk, mens en død hamster raskt blir veldig stiv i kroppen.
  4. Se hvordan hamsteren ligger. Dersom den er sammenkrøllet som en ball er den trolig i dvale.

Merk at hamstere som er i dvale føles veldig kalde, så ikke bruk temperatur som en målestokk for om hamsteren er død eller i dvale. Det er helt normalt at hamsteren føles veldig kald når den ligger i dvale.

Hamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar