Oversikt over de 5 ulike hamsterartene

Det er til sammen 5 ulike hamsterarter som er lovlige å holde som kjæledyr her i Norge, men hvilken av disse skal ham velge når man skal kjøpe seg en hamster? I denne artikkelen skal jeg ta for meg en kort oppsummering av alle de fem artene, og skrive litt om hvem de ulike artene passer for.

I denne artikkelen ser vi altså bare veldig raskt på arten, og jeg anbefaler å lese videre på artsprofilene til de ulike artene du vurderer for å lære mer om dem.

Syrisk gullhamster

Syrisk gullhamster er den vanlige hamsterarten, og den av alle de fem hamsterne som blir størst. En voksen gullhamster kan nemlig bli opptil 15 centimeter lang.

Arten har store variasjoner i utseende, og kommer i de aller fleste fargen. Det finnes både korthåret og langhåret variant av arten.

Som kjæledyr er nok den syriske gullhamsteren den som egner seg best. Den er rolig og behagelig, og trives godt sammen med mennesker. Det er likevel ikke et dyr som elsker å bli klappet, selv om det fint godtar å bli båret rundt på og håndtert. De lever ofte i 2 til 3 år.

Det er viktig å være klar over at syrisk gullhamster må holdes alene. Om man har flere sammen bil de krangle og slåss, og dette kan føre til døden for den svakeste hamsteren.

Syrisk gullhamster passer for deg som vil ha en vanlig hamster som lever relativt lenge, er enkel å temme, og for deg som har plass og tid til å la den få være en del utenfor buret sitt.

Les mer om syrisk gullhamster på artsprofilen dens her.

Hamster spiser mat
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Vinterhvit dverghamster

Vinterhvit dverghamster er en liten og rund hamster som blir mellom 8 og 10 centimeter lang i voksen størrelse. De regnes for å være veldig lettskremte, og har et stort byttedyrinstinkt som gjør at det kan være vanskelig å få dem til å slappe av utenfor buret.

Dette kommer med både fordeler og ulemper, siden de ofte kan finne på å sitte helt rolig i hånden. Mange opplever vinterhvite dverghamstere som veldig passive, og at du må overtale dem til å aktiviseres, selv om dette ikke stemmer for alle.

Dersom du har lyst på en hamster som er veldig rolig av seg kan vinterhvit dverghamster være et godt valg. Noen opplever at de er så rolige i hånden at de til og med sovner der!

Navnet til vinterhvit dverghamster kommer av at de skifter til hvit pels på vinteren, omtrent som mange ville gnagere gjør her i Norge. Det er derimot ikke alle hamstere som har en like komplett endring av pelsen sin når de lever i fangenskap, så det er ingen garanti for at du faktisk får en vinterhvit dverghamster som faktisk blir kritthvit på vinteren.

Man bør holde vinterhvite dverghamstere alene, i par eller små grupper i store bur. De elsker å grave i tunneler, og må få ha et bur med mulighet for å kunne grave i bunnlaget. De lever forholdsvis kort, og som regel blir de rundt halvannet år gamle.

Les mer om vinterhvit dverghamster på artsprofilen dens her.

Vinterhvit hamster
Vinterhvit dverghamster. Foto: Philipp Salzgeber / CC BY-SA 3.0.

Roborovski dverghamster (robo)

Roborovski dverghamster er den minste av alle hamsterne, og også den nyeste arten i norsk handel. Denne lille tassen har likevel rukket å bli populær, selv om det også er noen utfordringer med dem. Siden de bare blir knappe 4 – 5 centimeter store regnes de som vanskelig å håndtere, og det krever mye innsats å temme dem.

Generelt frarådes det med «roboer» til barnefamilier og andre hvor man ønsker å ha en aktiv del av hamsterens liv. Disse tassene må nemlig håndteres på deres egne premisser, og selv om du legger vanvittig mye innsats i å temme dem er det ingen garanti for at de faktisk vil bli ordentlig tamme.

Roborovski dverghamster er for øvrig en utrolig sosial hamsterart, og de må alltid holdes parvis eller i grupper. De vil mistrives sterkt alene, samtidig som man må være litt forsiktig med hva slags gruppe man holder. Som regel anbefales det å holde dem i familiegrupper med kun ett kjønn (brødre, søstre, mor + datter, far + sønn osv)

Disse hamsterne har også en nokså kort levetid, og det er ikke spesielt vanlig at de blir mer enn rundt 1,5 år gamle. Roboer passer best for deg som vil ha en liten gruppe med hamstere som stort sett lever sitt eget liv uten altfor mye menneskelig håndtering, og som ikke blir skuffet om de aldri blir så tamme som man kanskje ønsker.

Les mer om roborovski dverghamster på artsprofilen dens her.

Roborovski dverghamster
Roborovski dverghamster. Foto: Bullet / CC BY-SA 3.0.

Campbells dverghamster

Campbells dverghamster er veldig lik vinterhvit dverghamster, men det er faktisk to forskjellige arter. De er også mer uredde og robuste, så de er tøffere av seg både i og utenfor buret.

Om du skal ha campbells dverghamster trenger du tålmodighet, for disse er litt mer krevende å temme enn mange av de andre hamsterne på listen. De har nemlig et sterkt instinkt for å beskytte territoriet sitt mot alt som er skummelt, og i en del tilfeller betyr det også menneskefingre. De lærer heldigvis fort, men det er altså ikke uvanlig med noen småbitt i starten.

Også campbells dverghamster bør holdes enten parvis eller i små grupper. Ofte fungerer grupper basert på søskenpar aller best.

Campbells dverghamster passer best for de med mye tålmodighet når det kommer til temmingen, som ikke har noe imot at de gjør litt motstand. De passer ikke veldig godt for småbarn.

Les mer om campbells dverghamster på artsprofilen dens her.

Campbells dverghamster
Campbells dverghamster. Foto: NasserHalaweh / CC BY-SA 4.0.

Kinesisk hamster

Kinesisk hamster er den andre hamsteren som ikke er en dverghamster, men som heller regnes som en vanlig hamster. I praksis er den derimot en slags mellomting mellom dverghamsterne og syrisk gullhamster, og kan bli mellom 10 og 12 centimeter lang i voksen alder.

Denne hamsteren ligner egentlig en del på mus, da den også har en muselignende hale bak på kroppen som er betydelig lengre enn noen av de andre hamsterne sin. Den vil alltid ha en hvitaktig pels med en tydelig stripe langs ryggen.

Det regnes som enkelt å håndtere og temme kinesiske hamstere, og de blir tamme og snille om du legger innsats i det. De er ofte litt nervøse og stressa som unge, men faller raskt til ro når de blir omtrent et halvår gammelt.

Kinesisk hamster er svært territorial, og bør alltid holdes alene. De er derimot veldig sosiale mot mennesker. Siden de er ganske store trenger de også et stort bur. Kinesisk hamster har generelt sett et veldig høyt energinivå, og er veldig glad i å løpe fritt utenfor buret.

Kinesisk hamster passer for dere som vil ha en mellomstor hamster som er enkel å temme, og har tid og energi nok til å aktivisere den utenfor buret.

Les mer om kinesisk hamster på artsprofilen dens her.

Kinesisk hamster
Kinesisk hamster. Foto: Alex Eames / CC BY-SA 3.0.

Det finnes flere hamsterarter i naturen

Man regner med at det er opptil 18 ulike hamsterarter i naturen, men det er altså kun disse 5 ulike artene som er lovlig å holde som kjæledyr her i Norge. De andre artene er derimot ikke mulig å holde som kjæledyr her i Norge, og er heller ikke tilgjengelig i handelen i andre land.

Legg igjen en kommentar