Artsprofil: Kinesisk hamster

Kinesisk hamster er en av de fem tamme hamsterartene, og er den nest største av dem. Den er litt mindre enn syrisk gullhamster, men større enn de tre dverghamsterartene.

Man regner kinesisk hamster for å være en av de sjeldneste hamsterne, men det er en fin type hamster som kan bli riktig så tam, og som har en veldig kjekk størrelse.

En fullvoksen kinesisk dverghamster blir mellom 9 og 11 centimeter, pluss at den har en hale på 2 – 4 centimeter bak seg. Denne halen er betydelig lengre enn de andre hamsterne sin hale, og det er den eneste tamme hamsteren som har en nokså lang hale. Dette gjør at den ligner litt på en mus, men den er en ekte hamster og er ikke beslektet med mus i det hele tatt.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på kinesisk hamster, hva slags utstyr den trenger for å ha den i fangenskap, hvordan du temmer den, hva den spiser, og egentlig alt annet du trenger å vite før du kjøper deg en kinesisk hamster.

Kinesisk hamster
Kinesisk hamster. Foto: Alex Eames / CC BY-SA 3.0.

Kinesisk hamster kort oppsummert

  • En veldig sjelden hamster.
  • Den nest største arten; større enn dverghamsterne.
  • Ganske enkel å temme.
  • Veldig flink til å klatre.
Kinesisk hamster
Kinesisk hamster. Foto: Natuur12 / CC BY 4.0.

Om å ha en kinesisk hamster som kjæledyr

Å leve med en kinesisk hamster regnes som nokså greit, og de gjør ikke all verdens av seg. Som andre hamstere trenger den et fint og stort bur, daglig tilsyn, mat og drikke, og muligheten til å få utforske utenfor buret omtrent én gang om dagen.

Som regel er den kinesiske hamsteren mest aktiv midt på natten, men den er også å se på morgen og kveld. De pleier ofte å sove midt på dagen, så sånn sett passer det godt inn i en hverdag hvor man er på skole eller jobb på dagtid.

Kinesisk hamster er nokså sosial av seg, og motiveres ofte godt av å vite at du har godbiter til den. De er nokså enkle å temme, og er blant de hamsterne som godtar håndtering best. Men husk at de ikke er noen kosebamser selv om de godtar å bli håndtert. De får ingenting ut av å bli kost eller klappet på. Samtidig er de raske til å komme for å hilse på deg hvis de tror at du har en godbit eller noe godt på lur.

En unik ting med kinesisk hamster er at de er veldig glad i å klatre oppned, og kan fint finne på å henge i fingrene dine eller fra klærne dine. Dette klarer den bedre enn de andre hamsterne siden den har en hale den kan bruke til å holde balansen med. Om den gjør det kan det være lurt å sette seg på en slik måte at den ikke faller for langt om den først faller, selv om de pleier å ha god kontroll på det.

Det er også lurt å være klar over at den bråker en del på natten, så det frarådes å ha den stående på soverommet sitt. De elsker å leke, og er veldig aktive i bruken av leker, så det er mye lyd fra dem. Når den sover på dagtid er det sterkt frarådet å vekke den, da dette oppleves som svært forstyrrende for hamsteren.

Som de fleste andre hamstere elsker kinesisk hamster å grave. Den bør derfor ha et bur hvor det er lagt opp til at den kan grave tuneller i bunnmaterialet, så har den alltid noe moro å holde på med.

Man bør ha kinesiske hamstere alene, og aldri ha to eller flere i samme bur. Dette er som syrisk hamster en art som lever for seg selv, og kun møtes for å pare seg. Det betyr at de vil krangle og slåss om de møter hverandre utenfor brunst.

Kinesisk hamster lever som regel i 2 til 3 år.

Som eier av en kinesisk hamster må du regne med å sjekke til hamsteren daglig, sørge for at den får mat og rent drikkevann daglig, og prøve å la den få minst 30 til 60 minutter med utforskning utenfor buret. I tillegg må du regne med å rense buret omtrent en gang ukentlig.

Å ha en kinesisk hamster er derfor ikke så veldig tidskrevende, og kan passe godt inn i de fleste hjem som har omtrent en times tid til å stelle med hamsteren hver kveld eller morgen.

Kinesisk hamster
Kinesisk hamster. Foto: Alex Eames / CC BY-SA 3.0.

Temming av kinesisk hamster

Man regner kinesisk hamster som redd og sketten som unge, men som gradvis blir tryggere etter hvert som den blir eldre. Om du har fått kjøpt en unge betyr det derfor at du kan regne med at den blir mindre nervøs med alderen, men det er likevel lurt å jobbe hardt for å temme den mens den ennå er ung.

Selve temmingen kan du begynne allerede de første dagene du har fått den i hus. I starten er det viktigst at den blir kjent med stemmen og lukten din, og alt du skal gjøre til å begynne med er å være i nærheten av den og snakke rolig med den. Om den er nysgjerrig på den kan du gi den en godbit eller litt mat gjennom sprinklene.

Etter hvert som hamsteren er komfortabel med at du er utenfor buret og snakker med den kan du begynne å ta hånden inn i buret og gi den godbit eller mat direkte til den inne i buret. Dette skal du gjenta med jevne mellomrom helt til hamsteren begynner å bli trygg på dette. Deretter er det på tide å legge godbiten inne i hånden slik at den må klatre opp på hånden din for å få tak i godbiten.

Igjen må du gjøre det mange ganger, og så vil du se at den kinesiske hamsteren gradvis blir mer komfortabel med å gå opp i hånden din. Etter hvert er det på tide å begynne å bevege litt på hånden mens den er der, og til og med prøve å ta hamsteren ut etter en stund.

Det er viktig å ha mye tålmodighet når du skal temme hamsteren, og heller bruke for mye tid enn for lite. Som nevnt tidligere kan kinesisk hamster være litt skvetten som ung, så det kan fort hende at det blir noen bitt om den føler seg redd.

Les også: Slik temmer du hamsteren din.

Kinesisk hamster
Kinesisk hamster. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av kinesisk hamster

Når man skal fôre kinesisk hamster så er det hamsterblanding som gjelder. Jeg anbefaler heller dverghamsterfôr enn fôr ment til syrisk hamster. Dette har å gjøre med at kinesisk hamster trenger fôr med lavt innhold av sukker, og har et kosthold som er mer likt dverghamsterne sitt enn gullhamsteren sitt.

Jeg anbefaler følgende fôrmerker når man skal kjøpe basisfôr til kinesisk hamster:

Aller helst kan du kjøpe én av hver og blande 50 / 50 % til hamsteren din. Da får du en god miks som garantert gir den alt den trenger av vitaminer og næringsstoffer.

I tillegg til vanlig basisfôr kan hamsteren godt få litt grønsaker ved siden av. Kinesisk hamster har lett for å utvikle diabetes, så vær veldig forsiktig med frukt og andre ting som inneholder sukker i løpet av det første leveåret dens.

Les mer om hva slags frukt og grønnsaker man kan gi til hamsteren sin her. Dette er en ganske omfattende artikkel med både ja- og nei-mat for alle typer hamster.

Bur og utstyr til kinesisk hamster

Kinesisk hamster trenger et ganske stort byr, og velg helst et byr som er minst 75 x 40 cm stort. Jo større, jo bedre! Det er anbefalt å velge et bur som ikke har sprinkeltopp, da disse hamsterne fort kan skade seg om de klatrer og faller ofte.

Et godt kjøp av bur er Ferplast Duna Fun Large. Dette er rett og slett et veldig godt kjøp! Her får du en stor plastbunn som kan fylles med et tykt lag bunnmateriale, sprinkler på midten som den ikke kan klatre i (men som gir god luftfiltrering), og flere etasjer og innebygde rør.

Plasser buret i et rom hvor det er en jevn og stabil romtemperatur. Husk at hamsteren bråker en del om natten, så det er ikke anbefalt å ha dem på soverommet.

Ferplast Duna Fun Large
Ferplast sin Duna Fun Large er et godt bur.

Noen andre gode hamsterbur som gir nok plass til en hamster er:

Det er også mulig å lage sine egne hamsterbur av plastkasser, akvarier eller tilsvarende.

Les mer: Disse hamsterburene er best i test!

I tillegg til buret trenger man også en del utstyr, og følgende utstyr regnes som helt nødvendig å ha i buret:

  • Matskåler. Den bør helst være stor nok til at hamsteren kan sitte i den når den spiser.
  • Drikkeflakse. Husk også å sjekke at den ikke er tett daglig.
  • Et eller flere ulike sovehus. Fyll sovehuset med opprevet, uparfymert dopapir (som f.eks First Price sitt). Ikke bruk hamstervatt.
  • En dokasse. Bruk gjerne grov sand i bunnen av dokassen. Kattesand fungerer også godt, så lenge den er klumpefri og uparfymert.
  • Leker.
  • Pinner til å gnage på. Se en oversikt over trygge kvister og pinner til hamster her.
  • Løpehjul med diameter på minst 28 cm. Dette kan kjøpes hos f.eks Tropehagen ved å klikke her.
  • Bunnmateriale. Du bør ha minst 20 cm lag med bunnmateriale i bunnen av buret slik at hamsteren kan grave og kose seg i det.

Ellers er det lurt å kjøpe seg en løpeball slik at den kan løpe fritt utenfor buret uten at du må følge med på den hele tiden.

Les også: Utstyrsliste med alt du trenger for å kjøpe en hamster. Denne er laget for syrisk gullhamster, men siden kinesisk hamster er såpass lik fungerer den også helt fint å bruke for denne arten.

Slik skaffer du en kinesisk hamster

Kinesisk hamster er egentlig veldig sjelden å se til salgs, både fra oppdretter og i dyrebutikker. Du skal rett og slett ha litt flaks for å finne en. Per 2021 er Pineapple Hamstery i Porsgrunn den eneste oppdretteren av rasen.

Tradisjonelt sett har kinesisk hamster lenge vært mye brukt som forsøksdyr på laboratorier, men den begynner også å bli litt vanligere å se om kjæledyr i andre land. Her i landet er det altså ikke ofte vi ser den til salgs.

Det er for øvrig flere oppdrettere av kinesisk hamster i Sverige, så det er mulig å ta turen over grensen for å kjøpe seg en. Der er de også vanligere på dyrebutikker.

Kinesiske hamstere
Kinesiske hamstere. Foto: Mamakru / CC BY-SA 4.0.

Kinesisk hamster sin fysikk

Selve utseende til den kinesiske hamsteren minner på mange måter veldig mye på en mus, selv om halen til hamsteren selvsagt er litt kortere enn en ekte mus sin. Kroppen er ellers litt lengre og slankere enn andre hamsterarter.

Kinesisk hamster kommer i tre fargevarianter; agouti (hvis med en sort strek over hele kroppen som på bildet over), agouti dominant spot (spettete sorte flekker på hvit kropp) og black eyed white (helt hvit kropp).

Lengden på hamsteren er gjerne mellom 9 og 10 centimeter når den er fullvoksen, mens vekten kan være alt mellom 25 og 35 g.

Kinesisk hamster i naturen

I naturen finnes kinesisk hamster helt nord i Kina og i deler av Mongolia. Det er ikke all verdens med informasjon om hamsteren i vill tilstand, da det er vanskelig å forske på dem. For det meste bruker de tiden sin i store underjordiske tunneler, og kommer kun opp om natten for å sanke mat.

Sykdom og helseproblemer hos kinesisk hamster

Kinesisk hamster er utsatt for diabetes, og det er derfor svært viktig å ikke gi dem mat som inneholder for mye sukker. Det er aller viktigst det første leveåret til hamsteren, men det er likevel best å unngå søt mat hele livet deres.

Spørsmål og svar om kinesisk hamster

Er kinesisk hamster et godt kjæledyr for barn?

Kinesisk hamster blir ganske tam, og er derfor blant de bedre hamsterne for barn. Men dette er ikke et kjæledyr som liker kos, klapp og styr, og er sånn sett ikke spesielt godt egnet for barn som vil ha et lite dyr til å kose og leke med. Barn skal heller aldri ha ansvar for kjæledyr selv.

Hvor får man tak i en kinesisk hamster?

Kinesisk hamster er kanskje den aller sjeldneste hamsterarten, og utrolig sjelden å se til salgs. Den beste måten å få tak i en på er ved å kontakte en oppdretter enten her i Norge eller i et av nabolandene våre.

Hvor mye koster en kinesisk hamster?

Prisen på en kinesisk hamster er gjerne et par hundre kroner per stykk.

Kan man ha flere kinesiske hamstere i samme bur?

Kinesisk hamster må aldri holdes i grupper eller par, da dette før eller siden fører til krangel og slåsskamp. De skal holdes helt alene i buret sitt.

Denne artikkelen inneholder annonser for Tropehagen og Zoo.no.

Legg igjen en kommentar