Å ha mus som et kjæledyr er faktisk nokså uvanlig, men det er fullt mulig å holde disse gnagerne i fangenskap. Det var mye vanligere med mus som kjæledyr før ulike hamstere og andre gnagere ble vanlig, og i dag er det mye vanligere med marsvin, hamstere og andre gnagere enn det er med mus.
Mus er dagaktive, så du ser mye til dem midt på dagen, i motsetning til for eksempel hamstere. De er sosiale dyr som knyttet bånd til eierne sine, og kan godt like å få kos og stell. Det kan være litt krevende å temme dem, men når de først er tamme er de skikkelig tamme. Mus krever lite utstyr og er enkle å ha med å gjøre.
Noen av ulempene med mus er at de er kjent for å lukte en del. Om du er flink til å bytte på buret ofte nok er det ikke problematisk, men du kommer lett til å lukte det hvis du glemmer å bytte på bunnmaterialet og doen!
Mus kommer i nesten alle slags ulike fargevarianter, med ulik lengde på pelsen. Det regnes med å være over 700 ulike farge- og pelsvarianter til sammen. De blir omtrent 7 til 8 centimeter lange, i tillegg til å ha en hale som er omtrent like lang som selve musa.
Det finnes flere ulike arter mus som holdes som kjæledyr, og i denne artikkelen ser vi på den vanligste arten, nemlig vanlig husmus (Mus musculus). Disse kalles også for fancymus, men jeg holder meg til å kun kalle dem mus i denne artikkelen.
Mus kort oppsummert
- En artig gnager som krever litt innsats.
- Dagaktiv og nysgjerrig.
- Bråker ganske lite.
- Kan lukte en del.
- Vanskelig å få skikkelig tam.
Om å ha mus som kjæledyr
Mus regnes som noen av de enkleste kjæledyrene å holde, og de er på ingen måte spesielt vanskelige av seg. Akkurat som med hamster og andre gnagere er det godt mulig å lufte dem utenfor buret, og de trives godt med å få være ute av buret noen timer om dagen.
Når de er ute kan de gjerne få utforske litt, men husk at de er knallflinke til å smette inn i hull, selv hull du aldri trodde de skulle klare å krabbe inn i. Så det kan være lurt å begrense litt hvor de får oppholde seg, og prøve å gjøre rommet musesikkert.
Det er noen som har opplevd at musene stikker av inn i vekken eller noe sånt, og ikke dukker opp igjen før etter lang tid. Dette er heldigvis sjeldent, men vær obs på det.
Mus er dessuten alltid veldig skvetne av seg, selv om de er tamme. Plutselig høye lyder eller bevegelser kan skremme dem til å stikke av, så man bør ha de i rolige omgivelser når de er utenfor buret.
Inne i buret sitt er de opptatte med å leke med leker, grave eller sove og slappe av, og de bråker generelt ganske lite.
Det er vanligst å ha to søstre sammen. Mus er sosiale dyr som trives aller best sammen, men det er også noen som holder dem alene. Om du holder to ulike kjønn sammen blir det garantert unger i løpet av kort tid! De blir kjønnsmodne allerede i 5 ukers alder, og er drektige i kun 18 til 21 dager før alt mellom 1 og 18 unger plopper ut.
Siden museurin lukter ganske sterkt anbefales det å bytte ut alt bunnmaterialet og rense doen minst én gang i uken. Du merker raskt om du bytter for sjeldent, men vær klar over at disse lukter og krever hyppigere rengjøring enn for eksempel hamstere.
Urinen fra hannene lukter mer enn fra hunner, så hvis du er plaget av sterke lukter bør du vurdere hunnmus. Hannmus kan dessuten være litt kranglete mot hverandre, og det er ikke alltid at hanner kan holdes sammen i bur selv om de er brødre eller kjenner hverandre godt.
Så for nybegynnere anbefales det å for eksempel ha én hann eller to hunner.
Mus kan leve i alt fra 1 til 5 år, så her er det stor variasjon. Det er vanligst at de blir et sted mellom 1 og 2 år faktisk, så de lever ikke så veldig lenge.
Temming av mus
Å temme mus kan kreve en del tålmodighet, og det går generelt sett enklere om du kun har én mus. Selve prinsippet er basert på at du skal gjøre dem komfortable med hånden og stemmen din først, og deretter lære dem å være med deg utenfor buret.
Start temmingen med å være i nærheten av buret og prøve å snakke til med med en rolig og lav stemme. Når de godtar dette uten å skvette unna kan du prøve å ta hånden med litt godbiter inn i buret for å se om de godtar å spise av denne. Noen mus gjør dette raskt, mens andre bruker litt tid.
Flytt godbitene gradvis fra fingertuppene dine og over mot midten av hånden slik at musene må klatre opp i hånden din for å spise. Dette steget kan ta litt tid, men ha god tålmodighet, og prøv gjerne flere ganger om dagen frem til de godtar det.
Når de har begynt å bli helt komfortable med hånden din er det bare å fortsette med det samme mens du flytter litt på hånden din. Etter hvert som de også synes dette er greit er det på tide å prøve å ta dem med ut av buret. De første gangene bør du ta det litt rolig, og heller øke lengden litt for hver gang.
Fôring av mus
Mus spiser jo det aller meste, men det er likevel lurt å gi dem et kosthold som er basert på næringsstoffene de faktisk trenger. Noen bruker rottefôr, men det finnes også et eget musefôr som heter Selective Mouse. Alternativt kan man bruke Versele-Laga Nature Mouse. Hvis du får tak i en av disse anbefales det, men hvis ikke så velger du et vanlig rottefôr.
I tillegg kan de få litt frukt og grønnsaker hvis du ønsker det, men ikke gi altfor mye. Mus har nemlig veldig lett for å bli overvektige, så hvis den begynner å bli litt lubben må du kutte ned på spesielt frukt.
Noen gode typer grønnsaker er:
- Gulrot.
- Brokkoli.
- Salat.
- Selleri.
- Vannkastanjer.
- Sukkererter.
- Spinat.
- Tomat.
- Kokt potet
- Gresskar,
- Asparges.
- Agurk.
- Paprika.
- Mais.
- Blomkål.
- Kinakål.
- Rosenkål.
- Alfalfa.
Og god frukt er:
- Blåbær.
- Jordbær.
- Banan.
- Kokos.
- Dadler.
- Pære.
- Eple.
- Papaya.
- Fersken.
- Bringebær.
- Bjørnebær.
- Tyttebær.
- Kiwi.
- Melon.
- Mandarin i små mengder.
- Mango.
Husk å fjerne rester fra fersk mat hver eneste dag slik at det ikke blir liggende og råtne inne i buret.
Bur og utstyr til mus
Når man skal kjøpe et bur til mus må man ha tunge rett i munnen, for de kan verken ha for stort mellomrom mellom sprinklene eller områder med mykplast. De klarer nemlig enkelt å gnage over plast, og før du vet ordet av det har du et tomt bur og et par mus som har gjemt seg et sted i huset ditt.
Hardplastbur fungerer derimot i de aller fleste tilfeller godt. Et klassisk bur mange bruker til mus er Ferplast sin Mini Duna. Dette er egentlig et hamsterbur, men passer bedre til mus enn hamster i alle fall.
Et annet kjøpe alternativ er Ferplas Favola. Her er det gjennomsiktig bunn som gjør at du kan følge med på hva de graver, og veldig tette sprinkler.
Det er mange som bruker et akvarium eller lignende som musebur, og det fungerer ofte veldig godt. Ha en slags netting på toppen som er tett nok til at musene ikke klarer å komme seg ut, og prøv å unngå å legge til rette slik at de kan klatre helt til toppen. Det er viktig at du ikke har noe heldekkende over toppen av akvariet, da de trenger frisk luft.
Buret bør innredes slik at det er flere etasjer og ulike klatremuligheter for musene. De elsker dessuten å grave, og bør få et dypt lag med bunnmateriale på 20+ centimeter slik at de kan grave så mye som de måtte ønske.
Innred også med litt ulike kvister og greiner slik at de har noe å gnage på. Dette er med på å slipe tennene deres, som vokser gjennom hele livet.
Om du av en eller annen grunn skal ha flere hanner i samme bur må du velge et bur som er betydelig større enn disse nevnt ovenfor.
Av utstyret du trenger er det viktig at musene har tingene på listen nedenfor. Klikk på linkene for å bli tatt med til Zoo.no hvor du får riktig type.
- Matskåler.
- Drikkeflasker.
- Sagspon eller annet bunnmateriale som musene kan grave i. Det er også mulig å bruke bunnmateriale med mer absorberingsevne og luktfjerner hvis du ønsker det, så slipper du å bytte det like ofte.
- Soveplass. Velg minst én soveplass per mus i buret.
- Leker de kan gnage på og leke med. Velg helst de som er laget av treverk, spesielt om du har en mus som liker å gnage.
- Løpehjul. Dette er helt nødvendig for at de skal få ut all energien sin.
Det er jo ofte litt vanskelig å finne egne ting utviklet for mus som kjæledyr siden de er nokså lite populære, så om du ikke finner det går du for hamster-ting. Hamster er omtrent samme størrelse, så matskåler, leker og sånne ting kan brukes om hverandre.
Slik skaffer du en mus som kjæledyr
Det er ikke akkurat vanlig å se mus til salgs i dyrebutikker, men det skjer fra tid til annen. Det regnes derimot som enklere å få tak i mus fra en oppdretter. Noen driver med lite hobbyoppdrett av mus på si for moro skyld, men en annen måte er ved å kontakte noen som driver med museoppdrett til fôr.
Det er nemlig en del som driver småskala oppdrett av mus for å bruke som fôr til blant annet slanger, og selv om det kan høres morbid ut for mange er det en fin måte å få tak i mus på. Da trenger du stort sett ikke å betale stort, og kan få tak i ungmus som bør være OK å temme.
Sykdom og helseproblemer hos mus
Mus er utsatt for litt ulike sykdommer, og har blant annet ofte problemer med innvollsparasitter og lus. Jevnt over er den beste forebyggende behandlingen mot alt dette å sørge for at buret er rent, og at det ikke samler seg opp matrester eller avføring over tid.
Kreft er også vanlig hos mus, og det er ikke uvanlig at de dør av kreftsvulster. Jo eldre musen er, jo større er sjansen for kreft, og mange ser på det som en slags naturlig død.
Spørsmål og svar om mus
Både ja og nei. Mus kan være gode kjæledyr, men de er ofte litt skvetne og kan være krevende å temme.
Mus som kjæledyr er ikke spesielt godt egnet for barn. Man må håndtere mus veldig forsiktig siden de er så små, og bør ikke håndteres av små barn.
Mus pleier å være veldig billige, og regn med å betale alt fra 50kr til 200kr for en mus.
Dansemus er mus med en defekt på hjernen som gjør at de sliter med balansen. De sliter med å bevege seg på riktig måte, og det kan derfor se ut som om de danser. Selv om mange synes det er søtt er dette altså en slags hjerneskade, og jeg fraråder sterkt å kjøpe eller avle på dansemus.
De musene vi har som kjæledyr har vært domestisert i hundrevis av år, og er betydelig tammere og roligere enn ville mus. Det er ikke anbefalt å fange ville mus som brukes som kjæledyr eller krysses med tamme mus. Det er trolig heller ikke lov slik jeg tolker det.
Denne artikkelen inneholder reklame for Tropehagen, Zoo.no og VetZoo.
Hvor finner jeg rotteoppdrettere?
Hei, Isabelly.
Du kan sjekke ut nettsidene og Facebook-sidene til Norsk Tamrotteforening, samt følge litt med på Finn.no for å finne rotteoppdrettere som har unger til salgs.
Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.