Nakenmarsvin er marsvinraser som er avlet frem for å ha liten eller ingen pels på kroppen, men er ellers samme art og har samme behov som vanlige marsvin. Noen synes de er kjempesøte, mens andre på sin side ikke helt forstår appellen med de hårløse rasene av marsvin.
Selv om nakenmarsvin er mer eller mindre helt like vanlige marsvin, er det selvsagt noen hensyn man må ta ettersom de ikke har pels. Disse rasene er nemlig mye mer sårbare for både varme og kulde, trenger mer mat, og har mye større sjanse for å få sykdommer eller irritasjon på huden.
Mange regner nakenmarsvin som et dårlig valg for de som ikke allerede har erfaring med å holde marsvin som kjæledyr, da disse rasene er betydelig mer krevende enn vanlige marsvin som allerede regnes som et krevende kjæledyr i seg selv.
Det er likevel raser som kan gi mye glede hvis man setter seg inn i hvilke krav og utfordringer de har, og er villig til å jobbe med å overvinne disse.
Om du er en av de som vurdere å skaffe deg et nakenmarsvin anbefaler vi at du leser gjennom hele denne artikkelen, og ser spesielt mye på avsnittet om sykdommer og utfordringer. Det er som sagt viktig å ha en slagplan for hvordan du skal håndtere utfordringene for at du skal kunne gi nakenmarsvinet et godt og langt liv.
I tillegg til informasjonen her om nakenmarsvin er det viktig at du leser deg godt opp på hold av marsvin som kjæledyr. Selv om det er noen ulikheter mellom hårete og nakenraser er det i utgangspunktet helt samme dyret, og atferd, ernæring, sosialisering, krav til leveområde og sånt er mer eller mindre helt likt.
De tre rasene med nakenmarsvin
Det er til sammen to ulike raser og en ekstra variant nakenmarsvin, hvor rasen “Skinny” er den vanligste. Vi skriver likevel kort om alle tre ulike raser her, mens resten av artikkelen tar for seg informasjon som passer godt for alle tre rasene.
Skinny marsvin
Skinny er den vanligste rasen med nakenmarsvin, men disse er ikke helt uten pels. Selve kroppen er for det meste hårløs, men det er som oftest hår på føttene, på bena, og på snuta. Noen individer har også litt hår oppe på ryggen, selv om det er ganske sjeldent.
Rasen skinny kan komme i mange ulike farger og mønstere.
Baldwin marsvin
Baldwin marsvin er ekte hårløse marsvin uten et eneste hår på kroppen. Denne rasen kommer av en mutasjon som gjør at alle ungene mister håret ved 4-5 dagers alder, og deretter vokser det aldri ut igjen. For noen dyr kan det ta litt tid før de mister all pelsen, men innen to måneder etter fødsel er alle sammen helt hårløse (foruten værhår).
De fleste regner Baldwin som mer sjelden enn Skinny, men begge rasene er mulig å få tak i dersom man er villig til å bruke litt tid på å finne dem.
Også Balwin-rasen kommer i mange ulike mønster og farger.
Varulvmarsvin
Varulv eller “werewolf” er en type skinnymarsvin som har mer hår enn vanlig, og kan på en måte sees på som en egen rase. Disse har veldig kort og pistrete pels på store deler av kroppen, men fra avstand ser de likevel nakne ut.
Det er mange som avler på varulvmarsvin, og ungene ser ut til å bli varulver selv.
Selve rasen stammer altså fra skinnymarsvin som har mer hår enn vanlig, og har blitt avlet frem derfra. Disse er sjeldne i hobbyen, og ikke noe man kommer ofte over.
Kan man ha nakenmarsvin sammen med vanlige marsvin?
Ja, det er ikke noe problem å ha nakenmarsvin sammen med en flokk vanlige marsvin. De er jo samme art som fungerer helt på samme måte, og de andre marsvina i flokken bryr seg ikke om noen av flokkmedlemmene ikke har pels. Så det går helt fint å ha nakenmarsvin sammen med vanlige marsvin.
Helseutfordringer hos nakenmarsvin
Nakenmarsvin har dessverre en del helseutfordringer som man stort sett ikke finner hos vanlige marsvin, eller som er veldig mye mer vanlig for nakenmarsvin. Noen av de vanligste helseproblemene er som følger:
– Følsomhet for kulde og varme. Nakenmarsvin er svært følsomme for endringer i temperatur, og har veldig fort for å bli både overopphetet så vel som underkjølt. Det er viktig at rommet de står i alltid har en god og jevn temperatur på mellom 20 og 24 grader, for andre temperaturer vil være ubehagelig for nakenmarsvin. Det er også viktig at temperaturen er jevn hele tiden, og at den ikke synker betraktelig på natten.
– Høy risiko for hudinfeksjoner og soppangrep på huden. Hudirritasjon kan være et problem for vanlige marsvin, men det er enda mer fremtredende hos nakenmarsvin. Det er heldigvis enkelt å oppdage, men likevel noe man må følge med på.
– Høy risiko for å bli solbrent. Om de står i områder hvor det kan være direkte sollys i noen timer om dagen kan de bli solbrent på huden, da det ikke er noe pels som kan beskytte mot at UV-strålene skader huden. Å bli solbrent er selvsagt både vondt og skummelt for marvnet. Solbrenthet vil på sikt også bidra til økt risiko for kreft.
– Høy risiko for å få sår på huden. Som følge av at de ikke har noen beskyttende pels vil det være fort for nakenmarsvin å få sår og flenger på huden sin. Dette vil som oftest gå over av seg selv, men krever jo at man renser og følger med på såret.
– Diverse andre plager som kan skyldes genetiske problemer. For eksempel ser de ut til å ha litt kortere levetid enn vanlige marsvin, ha risiko for å utvikle “bumblefoot”, og øke risiko for immundefekter.
Helseproblemene til nakenmarsvin er noe av grunnen som er med på å gjøre at vi ikke anbefaler nakenmarsvin til nybegynnere, spesielt kombinert med at de kan være krevende å få tamme. Man må følge godt med på dem, og ta jevnlige kontroller av huden deres for å sjekke at de ikke har sår, infeksjoner eller andre problemer.
Kan man ha nakenmarsvin ute?
Man bør i utgangspunktet ikke holde nakenmarsvin utendørs, selv på sommeren. Dette er fordi de har veldig fort for å bli solbrent og overopphetet, samtidig som vind har fort for å gjøre dem syke. Så disse rasene bør helst holdes innendørs året rundt.
Fôring av nakenmarsvin
Man kan fôre nakenmarsvin med akkurat det samme man gir vanlige marsvin, men man må gi de mer mat. De mister nemlig mer energi som varmetap enn vanlige marsvin, og må derfor spise mer for å kunne produsere ekstra kroppsvarme. Om du allerede har marsvin og får et nakenmarsvin vil du absolutt merke at de spiser mer, og dette er altså bare fint.
Personlighet hos nakenmarsvin
Alle rasene av nakenmarsvin er kjent for å være litt sjenerte og vanskelig å få til å bli rolig rundt deg. De er derfor regnet som krevende raser, og man må være ekstra tålmodig med dem. Det krever mye tid og omsorg for å få dem til å bli komfortabel med deg, så dette er ikke raser for de som gir opp fort. Det er generelt sett vanskeligere å få dem ordentlig tamme sammenlignet med andre hårete raser.
Nakenmarsvin har også en tendens til å være mer stresset og aktive enn vanlige marsvin.
Når det er sagt er det helt mulig å få tamme nakenmarsvin for de som legger inn nok tid, og når de først er tamme har du en venn for livet!
Hvordan får man tak i nakenmarsvin?
Man ser svært sjeldent nakenmarsvin i dyrebutikken, noe som for så vidt er veldig fint ettersom det er raser som krever veldig mye av eieren sin. Det er derfor kjempebra at det ikke er folk som kjøper dem spontant på bakgrunn av hvor søte de er, men heller må jobbe litt for å få tak i dem.
Det kan være litt utfordrende å få tak i nakenmarsvin her i Norge. Det er noen få som driver med oppdrett av det, og det er lurt å lagre et søk på Finn. Det er ganske ofte at det kommer noen ut for salg når man søker på hele Norge, men det kan være sjeldent å finne noe i nærheten av der man bor.
Så skal du ha nakenmarsvin må du nok smøre deg med litt tålmodighet og være villig til å reise. Det anbefales også å melde seg inn i marsvingrupper på Facebook og lufte interessen der. Det er nemlig noen oppdrettere som har såpass mange som venter på å kjøpe fra dem at de ikke engang legger ut på Finn.
Om tørr hud hos nakenmarsvin
En del nakenmarsvin kan ha problemer med tørr hud, og en del liker å behandle huden deres med olje for å redusere tørrheten. Dette kan være en god idé, men det er viktig å kun bruke produkter som er ment for marsvin, og ikke bruke vanlig menneskefuktighetskrem. Det finnes egne oljer, ofte basert på kokosolje, som er spesiallaget for nakenmarsvin som anbefales.
Man kan i stor grad unngå tørr hud ved å smøre nakenmarsvin med olje et par ganger i uken. Det er derimot ikke alle nakenmarsvin som trenger det, for noen av dem har naturlig god hud til å begynne med.
Hus og innredning hos nakenmarsvin
På grunn av at nakenmarsvinene har utfordringer med temperaturen anbefales det å være ekstra raus med å innrede buret deres med hus – gjerne laget av fleecepledd og andre varme materialer hvor de kan ligge og kose seg.
Det er mange som bruker egne varmelamper i områder i buret, men om man skal det er det i alle fall viktig å passe på at de har mulighet til å komme unna varmelampa, da denne har en tendens til å bli varmere enn det som er optimalt. Så ha helst et område med varmelampe, og et annet ommråde uten.
Ellers er krav til innredning omtrent lik som hos vanlig marsvin. Det betyr at de ikke trives i små bur du får kjøpt på dyrebutikken, men krever større inngjerdinger hvor de kan få bevege seg fritt. Bygg gjerne ditt eget marsvinbur, så får du glade og fornøyde marsvin!