Hamstere er såkalte altetere som spiser det aller meste de får tilbud om. Likevel er det slik at de i fangenskap kan oppleve sykdom som følge av dårlig kosthold, og det er opp til eieren å sørge for å gi de alt de trenger av vitaminer og mineraler, og at de ikke blir verken for mye eller for lite av ulike ting.
Dette er ikke så enkelt, så i denne artikkelen skal jeg se nærmere på hvordan du fikse en god matplan til hamsteren din. Det er heldigvis ikke så vanskelig! Vi skal også se nærmere på frukter, grønnsaker, frø, kjøtt og annet som er greit å gi hamsteren sin, samt ta for oss ting man aldri bør la hamsteren få spise.
Denne artikkelen gjelder i utgangspunktet for alle de fem ulike hamsterartene, siden de har et veldig likt kosthold. Der hvor det er unntak nevnes dette i artikkelen.
PS. både kinesisk hamster og alle dverghamsterartene tåler sukker dårligere enn syrisk gullhamster, så du må være forsiktig med å gi altfor søte godbiter til disse. Ta heller litt for lite enn litt for mye. Jeg nevner det på tingene som er veldig søte nedenfor.
Slik velger du basisfôr til hamsteren
Basisfôr er en typisk fôrmiks som hamsteren må ha tilgang til hele tiden. Den vil jo gjerne hamstre med seg dette til huset sitt eller et annet gjemmested, men du må passe på at lageret ikke blir tomt. Det finnes mange ulike typer basisfôr, og sikkert like mange meninger om hvilke som er det beste. Det de fleste derimot er enige om er at det er lurest å blande sammen et par ulike fôrblandinger, så øker man sjansen for et komplett kosthold.
Noen gode fôrtyper til syrisk gullhamster er:
- Beaphar Nature+.
- Beaphar Care+.
- Versele-Laga Nature Hamster.
- Versela-Laga Crispy Muesli Hamster & co.
- Brit Animals Hamster Complete.
- Oxbow Hamster.
- JR Farmfeast hamster.
Det er viktig at dverghamstere får eget fôr beregnet for nettopp dverghamstere. Dette har lavere innhold av sukker, som motvirker diabetes.
Noen gode fôrtyper til dverghamstere er:
Hvis du ønsker å gå litt mer i dybden selv bør du lage en blanding som består av omtrent:
- 60 til 65 % karbohydrater.
- 8 til 10 % fiber.
- 4 – 6 % fett.
- 15 – 20 % protein.
Jeg anbefaler også å styre unna såkalte «gnagerblandinger» som ikke er spesiallaget for hamster. Disse har helt feil næringssammensetning for hamstere, så hold deg unna.
Ferskmat til hamsteren
I tillegg til vanlig basisfôr bør hamsteren få ferskmat ganske ofte. I utgangspunktet sier man 0,5 spiseskjeer til de minste artene og opptil 2 spiseskjeer for gullhamster. Man kan egentlig gi ganske mye rart som en del av ferskmaten, men ofte brukes babymat på glass eller våtfôr beregnet på hund eller katt.
Velg noe som ikke inneholder noen giftige stoffer, men dette er sjeldent man finner i maten til hunder, katter eller babyer uansett. Unngå billigvariantene av våtfôr, og velg noe med 80 % eller mer kjøtt i seg. Fjerne ment til valper eller kattunger.
Sørg for at hamsteren ikke legger ferskmaten sin på er lurt sted, men heller spise det. Fjern derfor alle rester etter noen timer slik at den ikke utvikler en vane for å lagre det, for dette vil åpenbart begynne å råtne etter en liten stund.
Et godt tips for å fôre med ferskmat er å bruke et isbitbrett til å fryse ned små porsjoner. Da er det bare å ta dem opp litt før servering, så slipper du å måle og styre med det.
Proteinkilder for hamstere
Hamstere bør spise proteiner fra tid til annen, og dette er spesielt viktig for gravide eller diende hunner. Ellers kan alle hamstere få litt av dette et par-tre ganger i uken som et supplement til vanlig basisfôr.
Noen gode proteinkilder er:
- Kokt egg.
- Rå kjøttdeig.
- Rå karbonadedeig.
- Kokt lever.
- Kokt skinke (som påleggsskinke)
- Levergodbiter (til hund).
- Kokt kylling.
- Sirisser.
- Melormer.
- Yoghurt naturell.
- Gulost.
- Fullkornsknekkebrød.
- Fullkornspasta.
Trygge frukter og grønnsaker som du kan gi til hamsteren din
Hamstere bør få frukt og grønt fra tid til annen, og dette er viktig for å gi de nok vitaminer. Når man fôrer med grønnsaker eller frukt bør du prøve å velge den delen av den som har minst fuktighet i seg, da for mye vann kan føre til diaré.
Noen gode grønnsaker man kan gi til hamsteren sin er:
- Gulrot.
- Brokkoli.
- Salat.
- Selleri.
- Vannkastanjer.
- Sukkererter.
- Spinat.
- Tomat (ikke bladet!).
- Kokt potet (aldri rå!).
- Gresskat.
- Asparges.
- Agurk.
- Paprika.
- Mais.
- Blomkål.
- Kinakål.
- Rosenkål.
- Alfalfa.
I tillegg kan man godt gi litt planter som hestehov, karse, haremat, roser, persille, mynte, kløver, koriander og lignende.
Når det kommer til frukt bør disse gis mest som godbiter, og ikke som en del av basisfôret. Ikke bare er det ofte mye vann i dem, men det er også mye sukker (farlig for dverghamstere over tid), og hamsterne har lett for å bli overvektige om de får mye frukt. Men gi det gjerne i små mengder et par ganger i uken.
Frukter man kan gi til hamsteren er:
- Blåbær.
- Jordbær.
- Banan.
- Kokos.
- Dadler.
- Pære.
- Eple.
- Papaya.
- Fersken.
- Bringebær.
- Bjørnebær.
- Tyttebær.
- Kiwi.
- Melon.
- Mandarin i små mengder.
- Mango.
Les også: Trygge kvister og greiner til hamstere.
Dette bør du aldri fôre hamsteren din med
Som med alle dyr er det en del ting man aldri bør gi til hamsteren sin. På listen nedenfor er det en del ting som er farlig for hamsteren, men husk også at det er bedre å være på den sikre siden, så aldri gi hamsteren din noe du ikke vet om den tåler eller ikke.
Nei-mat for hamster:
- Sjokolade.
- Tomatblader.
- Sukker.
- Smør.
- Løk (alle typer).
- Rabarbra.
- Potetgull.
- Rå potet.
- Melk.
- Avokado.
- Alt med koffein i seg (kaffe, brus og sånt).
Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no, VetZoo og Tropehagen.