Hamster som kjæledyr: Alt om hold av gullhamster!

Vanlig hamster, teknisk sett kalt syrisk gullhamster er kanskje den mest vanlige gnageren å ha som kjæledyr, og er elsket av mange. Disse blir ofte kjøpt på impuls av barnefamilier og andre som ønsker seg et «lett» kjæledyr, men som med alt levende er det mye ansvar, og hamsteren har ulike behov du som eier må dekke.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som er verdt å vite om vanlig hamster, som hvordan man temmer dem, gir dem riktig mat, hva de trenger i buret sitt, og hva som skal til for at hamsteren skal få et fint liv.

Det er til sammen fem ulike hamsterarter som er lovlig å holde som kjæledyr her i Norge. Denne syrisk gullhamsteren er den som blir størst, og som regel er det folk tenker på når de hører ordet hamster. Syrisk gullhamster er uten tvil den mest populære hamsterarten.

Jeg kommer til å kalle den for syrisk gullhamster i denne artikkelen, rett og slett for å skille den fra de fire andre hamsterartene.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som skal til for å bo med en syrisk gullhamster, hvordan du gir den riktig type fôr, dekker alle behovene den har, og får den til å trives i fangenskap.

Hamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Syrisk gullhamster kort oppsummert

  • Den største hamsteren (blir opptil 20 centimeter lang).
  • Enkel å håndtere.
  • Nokså enkel å temme.
  • Må holdes alene.
  • Bør få mosjon utenfor buret sitt flere dager i uken.
  • Den enkleste hamsteren for barn og nybegynnere.
  • Vanlig å se i dyrebutikken.
Hamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Om å ha en syrisk gullhamster som kjæledyr

Å leve med en syrisk gullhamster er ikke så altfor krevende. I første omgang trenger den et fint bur som er tilrettelagt for hamsteren (mer om dette nedenfor), og i andre omgang trenger den litt jevnlig mosjon og aktivisering utenfor buret. Noen løser dette ved å la hamsteren løpe rundt i en hamsterball i noen timer, mens noen liker å ha dem fritt.

Syrisk gullhamster er i utgangspunktet en nattaktiv hamster. Det betyr at du ikke ser stort til den midt på dagen, men den er som regel våken på morgenen og mot kvelden. De passer derfor godt for alle som har skole eller jobb med vanlig arbeidstider. Videre betyr dette også at hamsteren er våken om natten, så det er lurt å ha hamsteren i et rom hvor du ikke blir plaget om det er litt lyder på natten. De egner seg svært dårlig til å være på soverom!

En syrisk gullhamster er nokså enkel å temme, og lar seg fint håndtere. Når de har blitt vandt til deg som eier vil de la deg bære dem rundt, og kan gode finne på å godta hånden din. Men når det er sagt så er syrisk gullhamstere veldig aktive hamstere som sjeldent sitter lenge i ro! Når de er utenfor buret er det oppdagelsesferd og matsanking som står i hodet på dem, og de er ikke noe glad i kos og klapping.

Hamsteren har ikke noe behov for sosial kontakt, så all sosial kontakt gjør du for din egen del. Du trenger derfor ikke å ha dårlig samvittighet hvis du ikke føler at du klapper og koser nok med den, for dette er ikke noe den egentlig trenger.

Når den er utenfor buret trenger den litt aktivisering. I praksis betyr det å lage litt ulike leker til den både innenfor og utenfor buret, la den søke litt etter mat, utforske hjemmet ditt, eller få mosjonere seg i en løpeball.

Selve hamsterburet trenger litt vedlikehold. I utgangspunktet er det daglige steller av hamsteren at du må sjekke at den ikke er syk eller skadet, og sørge for at den har mat og drikke. I tillegg bør du regne med å bytte bunnmaterialet, dokassen og rydde litt i buret minst ukentlig. Så du bør være klar for en liten time med arbeid til dette hver uke.

Som sagt bruker en syrisk gullhamster mesteparten av dagen på å sove. Du må aldri håndtere en syrisk gullhamster når den sover, og du må heller vente til den våkner av seg selv.

Som regel lever syriske gullhamstere i 2 til 3 år, selv om det også skjer at de blir opptil 4 år gamle. De er solitære dyr, noe som vil si at de lever alene i naturen. Om de møter andre syriske gullhamstere blir det slåsskamp (eller parring), og de trives ikke sammen med andre hamstere i fangenskap. Det blir slåsskamp som kan føre til skader eller døden til slutt, selv om det kan gå OK i en kort periode.

Syrisk gullhamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Utseende til syrisk gullhamster

‘Syrisk gullhamster har stor variasjon i hvordan den ser ut. De blir som regel et sted mellom 15 og 20 centimeter lange fra snute til hale, og er derfor ganske store når de for eksempel sitter i hånden din. Vekten kan være alt mellom 120 og 220g.

Pelsen varierer stort. De kan komme i heldekkende farger som hvit, sort, brun, grå, kremfarger og mer, eller i ulike blandingsfarger. Det er blant annet veldig populært med pandamønster hvor det er en hvit hamster med sorte flekker rundt øyne.

Pelsen kan også komme i både kort og lang. Det er absolutt mest vanlig med korthårede syriske gullhamstere i handelen, men hos oppdrettere og hamstermiljøet er de langhårede syriske hamsterne veldig populære.

En langhåret syrisk gullhamster
En langhåret syrisk gullhamster. Foto: Harpoen / CC BY-SA 3.0.

Temming av syrisk gullhamster

Når man får en ny syrisk hamster i hus er det viktig å sette av mye tid til å temme den. Det anbefales å vente til dag 2 eller 3 etter at du fikk den før du begynner, men noen liker å begynne ganske tidlig.

Det regnes som nokså enkelt å temme en syrisk gullhamster, men du må være litt tålmodig.

Start temmingen ved å la hamsteren bli kjent med lukten og stemmen din. Sitt utenfor buret og snakk litt rolig til hamsteren. Etter en liten stund kan du prøve å ta hånden forsiktig inn i buret og prøve å gi den noe godt å spise på. Gjør dette noen ganger før du gradvis plasserer godbiten over mot midten av hånden din slik at hamsteren må klatre opp i hånden for å få godbiten.

På denne måten blir hamsteren trygg på hånden din raskt. Men ikke la deg friste til å løfte den opp eller bære den med deg helt ennå, for du bør gjenta dette minst 4 – 5 ganger på ulike tider for å gjøre hamsteren vandt til prosessen.

Jo mer du jobber med dette, jo tryggere blir hamsteren på hånden din, og jo raskere kan du håndtere den mer.

Etter en liten stund kan du prøve å ta hånden inn i buret uten godbiter. Når hamsteren er klar for å klatre opp i hånden din bare fordi den har lyst kan du prøve å løfte den litt ut for å se hvordan det går. Om den forholder seg rolig og fin kan du ha den litt utenfor buret. Det er lurt å ta det litt rolig de første gangene, og heller bruke for lang tid enn for kort.

Les også: Slik temmer du hamsteren din.

Hamster strekker seg
Foto publisert med tillatelse.

Fôring av syrisk gullhamster

Syrisk hamster skal i utgangspunktet fôret med en hamsterblanding som basisfôr. Dette skal du ha i matskålen for at den får tilgang til alt den trenger av vitaminer og mineraler. Noen gode fôrtyper er Beaphar Care+, Versela-Laga Crispy Muesli Hamster & co, Nature Hamster, Oxbow Hamster, JR Farmfeast hamster.

Mange liker å blande sammen to typer basisfôr for å variere litt, så det er noe du fint kan gjøre.

I tillegg til basisfôret er det mye ulikt man godt kan gi hamsteren sin innimellom, som:

  • Tørket melorm.
  • Frø som solsikkefrø eller gresskarkjerner.
  • Kokt egg.
  • Grønnsaker.
  • Litt frukt (men bare litt, siden det er veldig mye sukker).
  • Havrefras.
  • Rå kjøttdeig.
  • Kokt kylling.
  • Påleggsskinke.

Det er også mange som liker å gi hamstere egne godbiter. Dette kan man kjøpe på dyrebutikken, men personlig foretrekker jeg heller å gi en liten bit av en gulrot, brokkoli, eple eller litt nøtter istedenfor å bruke penger på disse. Dette liker hamsterne mye bedre enn godbiter fra dyrebutikk, som dessuten kan ha et litt høyere sukkerinnhold enn det som er ønskelig.

Les også: Stor oversikt over godkjente godbiter, frukter og grønnsaker man kan gi til hamsteren sin. Der går jeg mer i detalj på hva slags ting man kan gi hamsteren sin, og hvor mye man bør gi av hver ting.

Syrisk gullhamster som spiser
Syrisk gullhamster som spiser. Foto publisert med tillatelse.

Bur og utstyr til syrisk gullhamster

Når det kommer til selve buret til hamsteren gjelder det å ha det så stort som mulig. Selv om hamsteren er liten vil et stort bur være å foretrekke, men det aller minste som er OK er 75x40cm. For eksempel kan man bestille buret Ferplast Fun Large som fungerer godt til syriske gullhamstere.

Når man velger bør kan man velge mellom plasttopp eller sprinkler. Hos syrisk gullhamster er begge deler greit, men sørg for at det aldri er mer enn 40 cm fallhøyde på noen punkt. Alle hamstere vil nemlig klatre i sprinkler, og høye fall kan skade dem.

Ferplast Duna Fun Large
Ferplast sin Duna Fun Large er et godt bur for syrisk gullhamster.

Andre alternative bur man kan vurdere som også tilfredsstiller behovene til en syrisk gullhamster er:

Noen velger også å lage egne bur fra plastesker og lignende, og dette kan også fungere godt. Det er en god løsning for deg som vil ha et stort bur uten å ville styre med å spesialbestille det i dyrebutikken.

Les mer: Disse hamsterburene er best i test!

Inne i buret trenger du også:

  • Matskål. Velg en som ikke velter hvis hamsteren dytter litt på den.
  • Bunnmateriale. Hamstere trenger raust med bunnmateriale slik at de kan grave i det. Allspon, trechip og stallstrø fungerer godt. Ha minst 20 cm bunnstrø i buret.
  • Drikkeflaske.
  • Sovehus. Syriske gullhamstere bør ha et par sovehus i buret sitt, og dette bør være minst 20x20x20cm stort. Dette sovehuset fra Trixie fungerer godt.
  • En do. Velg en plastdokasse og bruk chinchillasand som dosand.
  • Kvister og pinner. Det er viktig å la hamsteren ha kvister og pinner den kan gnage på for å slipe tennene sine. Her er en oversikt over trygge kvister.
  • Løpehjul. Dette må være minst 28 cm i diameter for at det ikke skal skade ryggen til hamsteren! Det kan være litt vanskelig å få tak i et som er stort nok, men det finnes blant annet hos Tropehagen ved å klikke her.
  • Leker. Jo flere leker, jo bedre. Ha gjerne et lite lager som du bytter ut fra tid til annen, så føles det alltid som om det er noe nytt der for hamsteren.

Ellers anbefales det også å ha en løpeball som denne slik at hamsteren kan få løpe litt utenfor buret uten at du trenger å følge med på den hele tiden. Her må diameter være minst 18 cm, men det gjør ingenting om den er større enn dette heller.

Det kan også vært lurt å kjøpe et reisebur som dette reiseburet. Plutselig trenger du å ta med hamsteren til veterinær eller noe, og da er det jo kjekt å ha reiseburet klart. I tillegg er det lurt å ha reiseburet eller en løpeball til når du må bytte på buret, så slipper du å måtte følge med på hvor hamsteren er samtidig som du renser buret dens.

Dette var bare en kort oppsummering av hva slags utstyr du trenger. Jeg har nemlig allerede skrevet en ganske omfattende guide over utstyr man trenger til syrisk gullhamster, så ta en titt der for mer info. Der tar jeg blant annet med litt ulike alternativet til utstyr, og forklarer litt mer rundt hvorfor akkurat dette utstyret anbefales mens annet utstyr frarådes.

Hamster spiser mat
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Slik skaffer du en syrisk gullhamster

Syrisk gullhamster er den vanligste hamsterarten, og pleier som regel å være å se i dyrebutikker. Så i utgangspunktet er det bare å kjøpe en syrisk gullhamster i hvilken som helst dyrebutikk.

Det finnes også et lite oppdrettermiljø av syriske gullhamstere i Norge. Man kan ofte se annonser fra hamsteroppdrettere på Finn, så følg med der eller ta kontakt med en oppdretter for å skaffe deg en hamster fra oppdretterlinjer.

Dersom du er ute etter en langhåret syrisk gullhamster har du nok størst sannsynlighet for å få tak i dette via private hamsteroppdrettere.

Prisen for en syrisk gullhamster ligger gjerne et sted mellom 300 og 500 kroner per hamster. Dette gjelder både privat og i dyrebutikk.

Hamster
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Syrisk gullhamster i naturen

I naturen finner vi syriske gullhamstere nord i Syria og sør i Tyrkia. Dette er områder hvor det ikke er spesielt enkelt å ferdes for forskere, og samtidig er det ikke enkelt å finne dyr som stort sett holder til i store tuneller på dagtid, så det var lenge svært usikkert hvordan det sto til med hamsteren i naturen. Nå regner man syrisk gullhamster for å være ganske sjelden, men ikke direkte truet.

Selve habitatet hvor den holder til er preget av å være ørkenlignende med lite vegetasjon.

Siden de bor i store tunnelsystemer hvor de sover hele dagen, er det ikke all verdens vi vet om dem. Det vi vet er at de har vært målt at de kan løpe opptil 8 km i løpet av en natt, og ha tunnelsystemer hvor det kan være lagret så mye som 1 tonn med mat! De bruker for det meste skumringen til å gå ut av tunnelene sine for å hamstre mat, og forblir inne midt på natten. Det spekuleres i om dette har med å gjøre at de ikke tåler de kalde nettene i ørkenområdene spesielt godt.

Hamster med mat
Syrisk gullhamster. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om syrisk gullhamster

Er syrisk gullhamster et godt kjæledyr for barn?

Av alle hamsterne er det syrisk gullhamster som egner seg best for barn, men det frarådes at barna får dette selv. Det krever en del tålmodighet for å temme dem, samt at barn ofte blir raskt lei av hamsterne, så det er viktig at dere voksne også er klare for å få en hamster i hus. Barn under 16 år skal aldri ha ansvar for kjæledyr alene!

Hvor lenge kan en hamster være hjemme alene?

Det frarådes å la hamsteren være hjemme alene i mer enn 24 timer. Dette er fordi det er nødvendig å sjekke at den har det bra daglig, og sørge for at den har nok vann. De kan godt være alene litt lenger hvis man har noen til å sjekke etter dem en gang eller to om dagen.

Hva er forskjellen på korthåret og langhåret syrisk gullhamster?

Det er kun noen gener hos syriske gullhamstere som gjør om de blir langhårede eller korthårede. For å få frem langhårede gullhamstere må man i utgangspunktet avle spesifikt for å få det frem ettersom den trenger to utgaver av genet for å bli langhåret. Bærere får kort hår.

Hvor mye koster en syrisk gullhamster?

Prisen på en syrisk gullhamster ligger gjerne på mellom 300 og 500 kr, så regn med å måtte punge ut noe sånt. I tillegg trenger du jo alt utstyret da, som kan koste noen tusenlapper i seg selv.

Hva er en angorahamster?

Angorahamster er bare et fancy navn på langhårede syriske hamstere.

Kan man ha flere syriske gullhamstere sammen?

Syrisk gullhamster er en art som kun trives alene, og må aldri være sammen med andre syriske gullhamstere. De er ekstremt territoriale, og vil før eller siden ende opp med å slåss – ofte med et ganske heftig utfall hvor den ene eller begge blir sterkt skadet.

Denne artikkelen inneholder reklame for Tropehagen og Zoo.no.

Legg igjen en kommentar