Chinchillaer er et supre kjæledyr for de som klarer å oppfylle de mange behovene disse gnagerne har, men til tross for hvor kule de er, er de ikke spesielt populære her i Norge. Det er likevel fint mulig å få tak i chinchillaer, men før du kan stikke ut og kjøpe deg et par stykker (de må tross alt være minst to stykker sammen), må man jo ha alt av utstyret på plass.
Vi har samlet sammen en oversikt over alt du trenger å kjøpe inn når du skal ha deg en chinchilla. Nedenfor har vi sett nærmere på de ulike tingene man trenger, og dessuten gitt noen tips over hvilke produkter som fungerer godt, hva man skal tenke over når man skal velge produkter, og ikke minst hvilke produkter man helst bør unngå.
Bur
Buret er kanskje det viktigste enkeltinnkjøpet når man skal kjøpe en chinchilla, for et stort og fint bur vil gi gode muligheter for å gi chinchillaene et fint liv. Selv med et stort bur må de selvsagt få lufte seg hver dag, men de må likevel ha et stort bur hvor de kan hoppe fra plattform til plattform, gjemme seg, og ikke minst ha et sted å tisse, bade og sove.
Chinchillaer må ha et stort bur! Det bør være minst 1,5 meter høyt fra bunnen, ha flere ulike etasjer med åpninger hvor de kan hoppe frem og tilbake, og ha en solid grunnflate. Siden det kan være litt vanskelig å få tak i chinchillabur i Norge er det mange som heller kjøper bur beregnet på papegøyer eller ilder.
Disse fungerer superfint for chinchillaer også, og den største forskjellen er vel egentlig bare navnet. Papegøyebur har typisk litt heftige metallstenger, men det gjør jo ikke noe.
Et godt ilderbur som også egner seg som chinchillabur er Ferplast Furet Tower. Her kan man fjerne midtplaten for å åpne det opp om øsnkelig.
Unngå bur med mye plastikk. Plast gnager chinchillaen i stykker på fem minutter!
Det er også mange som velger å bygge sine egne chinchillabur. En god start er å kjøpe for eksempel et klesskap hvor man gjør om døren til et gitter, lager egne platåer, og fikser det som man vil. Her har man jo mulighet til å lage buret akkurat som man måtte ønske, og det er uendelige muligheter. Ofte er det heller ikke noe dyrere enn å kjøpe et ferdig bur.
Dersom du skal bygge ditt eget chinchillabur må du sørge for å kun bruke materiale som ikke inneholder noen typer gift, så hold deg unna alt som er ferdig malt og sånt. Chinchillaer har nemlig lav toleranse for alle typer gift, og kan faktisk dø om de gnager på treverk som er behandlet med antimuggmiddel, maling eller sånne ting.
Bunnmateriale
Når man skal ha en chinchilla trenger man selvsagt bunnmateriale til å ha i bunnen av buret. Dette bruker chinchillaen til å tisse og bæsje på, så det må byttes jevnlig. Man må nødt til å bruke et støvfritt bunnmateriale av et materiale som ikke er giftig for chinchillaen. I praksis vil det si at man må bruke papirstrø, for spon er farlig for dem. De fleste dyrebutikker selger heldigvis papirstrø ganske billig, så det er sjeldent et stort problem å få tak i.
Dersom du ikke skulle få tak i det, kan du enkelt lage det selv. Kjøp dopapir uten parfyme (for eksempel First Price dopapir fungerer), og riv det opp i små strimler. Bruk dette til å dekke hele bunnen av buret, så har du eget, hjemmelaget og billig bunnmateriale som du kan kjøpe på enhver butikk. Det tar jo fem minutter med arbeid da, men såpass får man tåle når man skal bytte på buret til chinchillaen sin.
Les mer om valg av bunnmateriale til chinchilla her.
Høy og mat
Chinchillaer trenger selvsagt å spise, og de må ha egne chinchillapellets. Gnagermix fungerer ikke! Da vil chinchillaene garantert bli syke.
Mange dyrebutikker har chinchillapellets inne, og man bør helst velge en de allerede er godt kjent med. Et par gode chinchillapellets er Oxbow Chinchilla, Brit Animals Chinchilla, Nature Chinchilla, Science Selective Chinchilla eller Burgess Excel Chinchilla. Disse er spesiallaget for chinchillaer, og har dessuten ekstra vitaminer som et tilskudd.
I tillegg til pellets må chinchillaer ha tilgang til så mye høy de måtte ønske. Du som eier må passe på at det aldri blir tomt, for høyet er ekstremt viktig for at de skal klare å holde fordøyelsen ved like.
Les mer om fôring av chinchilla her.
Et sovested
Inne i buret må hver chinchilla ha tilgang til et eget sovested. Noen chinchillaer velger jo å dele seng, men du må likevel ha minst én soveplass til hvert dyr i tilfelle de krangler en dag. Soverommene bør være som små hus som du kan fylle med pledd eller noe annet mykt. De liker gjerne å ha det ganske tett og lunt der.
Et par gjemmesteder
I tillegg til sovestedet sitt bør chinchillaene få et par ulike gjemmesteder rundt om i buret. Da kan de selv velge om de vil være fremme, eller om de vil ligge og slappe av i fred uten at noen skal sitte og stirre på dem. Tuneller, hengekøyer og små bokser med pledd i pleier å være populære. Dette får man kjøpt på alle dyrebutikker, eller så kan man være kreativ og lage det selv.
Vannflasker og matskåler
Chinchillaer må selvsagt ha både vann og mat, og før man kjøper inn dyrene trenger man både drikkeflasker og matskåler. Velg gjerne en tung matskål i keramikk eller lignende slik at de ikke klarer å velte den når de spiser. Man kan også kjøpe inn et sted hvor man kan legge høyet, men det er jo ikke helt nødvendig, for mange liker også å bare legge høyet i et hjørne i buret eller noe sånt.
De fleste drikkeflasker duger for chinchillaer, men pass på at de er store nok. Chinchillaer drikke ikke så veldig mye, men det er viktig at det alltid er tilgang til ferskt vann når de først er tørste.
Sandbad
Chinchillaer må ha et sandbad, og da må du kjøpe inn selve «badekaret» så vel som egen chinchillasand. De fleste dyrebutikker har begge tingene inne.
Sandbadekar får du kjøpt fra Tropehagen her, mens selve chinchillasanden finner du ved å klikke her.
Det kan være lurt å velge et badekar med tak, for chinchillaene søler stort sett ekstremt mye når de bader. Et litt tungt badekar med lokk er genialt, selv om det koster litt mer. Men om du kjøper et lite badekar i plast som velter hver dag kommer du garantert til å angre at du ikke skaffet det et litt mer solid badekar først som sist.
Chinchillasanden må byttes ut jevnlig, så det kan være lurt å kjøpe en stor sekk når du først skal kjøpe det inn.
Platåer og etasjer
Platåer og ulike etasjer er den desidert viktigste tingen for chinchillaer. De elsker å hoppe mellom ulike platåer, og om du kan ha mange små plattformer de kan hoppe mellom blir de kjempeglade. Det finnes dyrebutikker som selger slike etasjer man kan klipse på buret, men det er også mulig å lage egne av sponplater eller lignende materialer.
Når man legger disse i buret bør man prøve å få til at det aldri er fall på over 60 centimeter under plattformen. Dette er nemlig smertegrensa for hvor langt en chinchilla kan falle uten å skade seg, så prøv å sikre buret mot fallskader. De faller heldigvis sjeldent ned, men det hender jo også at chinchillaer feilberegner hoppet sitt.
Løpehjul
Chinchillaer er aktive dyr, og selv om de mosjonerer med å hoppe fra plattform til plattform i buret, må de også ha et godt løpehjul. Dette løpehjulet må være stort nok. Det betyr at chinchillaen skal kunne løpe i det uten å måtte bøye ryggen.
Samtidig må løpehjulet ha en solid bunn, altså ikke gitter eller sprinkler, for dette tåler ikke føttene til chinchillaen.
Leker
Chinchillaer er også glade i å leke, og bør få jevnlig tilførsel av nye leker. Det er mange ulike chinchillaleker til salgs i dyrebutikker, men merk at de har en tendens til å ødelegge dem etter hvert, så du må regne med å fylle på selv. Det er mange som liker å lage egne leker til chinchillaene sine, så det er jo noe man kan vurdere å gjøre.
Godbiter
Godbiter er jo ikke strengt tatt nødvendig, men det kan være kjekt å ha liggende. Det er nemlig veldig fint å ha godbiter klare når du skal begynne å temme chinchillaene dine, for de responderer veldig godt på å få godbiter når de utfører ønsket atferd. Ikke kjøp godbiter med melk eller frø, men velg noe som passer godt for chinchillaer.
Det er fint mulig å kutte opp små biter av eple, pære eller gulrot som kan brukes som godbiter, så dette kan du egentlig bare kjøpe på en dagligvareforretning istedenfor å kjøpe det i dyrebutikken.
Reisebur
Det kan være kjekt å ha et reisebur klart, for du må jo frakte chinchillaene dine hjem fra oppdretter eller dyrebutikk. Om de blir syke må du også ha det klart i tilfelle du må haste av gårde til veterinæren, så dette er noe du må ha liggende.
For mange gnagere fungerer det gode med billige kattebur, men chinchillaer er jo mestere på å gnage i stykker plast, så det holder ikke for disse. Her må du ha et solid bur i metall.
Det finnes flere typer reisebur beregnet for ilder og chinchilla som fungerer bra. Det er også mulig å bruke reisebur beregnet for små hunder og katter.
Nå er du klar for å kjøpe chinchillaene dine!
Når du har kjøpt inn alle tingene på listen ovenfor har du egentlig alt du trenger før du kan dra ut for å kjøpe selve dyrene. Når man først har kjøpt inn alle disse tingene er det egentlig bare mat, bunnmateriale og godbiter man jevnlig må kjøpe inn, i tillegg til leker som må skaffes innimellom. Så når man først har alle tingene er det ikke så ofte at man må handle mer.
Så mye koster alt utstyret du trenger for å kjøpe en chinchilla
Chinchilla er en av de gnagerne som er dyrest i innkjøp. Selve utstyret koster neppe mer enn et par tusenlapper til sammen, men selve buret kan fort koste mye. Noen chinchillabur kan koste mange tusen kroner, og man må jo ha et stort og solid bur i metall for at de skal trives. Å kjøpe dette nytt på dyrebutikken er langt ifra billig, men det er jo fornuftig å se etter brukte bur. Det er ikke sjeldent å se gamle papegøyebur som selges billig på Finn.no, så da er det bare å følge med på om det dukker opp noe i nærheten.
Selve dyrene koster også en del i innkjøp, og man bør regne med å betale minst 1 500 kroner per chinchilla. Så totalt sett bør man sette av minst 5 – 8 000 kroner for å skaffe alt utstyret og selve dyrene. Det er som sagt et ganske dyrt kjæledyr å skaffe seg, men de er derimot ganske billige i drift når man først har alt man trenger.
Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no, VetZoo og Tropehagen.