Artsprofil: Vinterhvit dverghamster

Vinterhvit dverghamster er trolig den aller tammeste av alle hamsterne, og den eneste av de fem ulike hamsterartene som kan finne på å sovne i hånden din når du håndterer den!

Disse dverghamsterne blir bare mellom 8 og 10 centimeter lange, og som navnet tilsier har de hvit pels på vinteren. Det er litt variasjon i nøyaktig hvor hvit pels de faktisk får, da noen individer får helt kritthvit pels mens andre bare blir litt hvitere. Men de fleste legger om en god del av pelsen i alle fall.

Som kjæledyr er vinterhvit hamster godt egnet, og det er kanskje den enkleste av alle dverghamsterne. De regnes som ganske slappe eller late, og du som eier må ofte oppmuntre dem til å aktivisere seg når de er utenfor buret.

Vinterhvit hamster
Vinterhvit dverghamster. Foto: Philipp Salzgeber / CC BY-SA 3.0.

Vinterhvit dverghamster kort oppsummert

  • En liten og koselig dverghamster.
  • Veldig enkel å temme.
  • Får hvit pels om vinteren.
  • Trives best alene, men kan godta å leve som søskenpar.
  • Veldig sjelden.
Vinterhvit dverghamster
Vinterhvit dverghamster (fargevariant safir). Foto: rubund / CC BY-SA 3.0.

Om å ha vinterhvit dverghamster som kjæledyr

Å ha en vinterhvit dverghamster er langt ifra det meste krevende kjæledyret du kan ha, men det er som alle kjæledyr et ansvar. Du må sørge for at den har et fint bur den kan leve i, får dekt behovene sine både når det kommer til aktivisering og ernæring, og du bør ha tid og overskudd til å temme den skikkelig.

Som nevnt er det mange som regnes vinterhvit dverghamster for å være den av alle hamsterne som er enklest å temme. De er på mange måter ekstremt passive byttedyr som står stille om de er redde, og er veldig ofte redde i nye situasjoner når de er utenfor buret.

Selv om de er ganske lettskremte av seg har de litt utforskertrang, selv om denne er lavere enn hos de andre hamsterne. Hvis den er trygg på hånden din vil den gjerne foretrekke å sitte der når den er utenfor buret, og mange vinterhvite dverghamstere er så trygge på eieren sin hånd at de kan slappe helt av der. Noen liker også å sove i hånden!

Til tross for at de fint kan falle til ro i hånden er ikke vinterhvite hamstere spesielt glad i kos og klapp.

Når den er utenfor buret kan det være at du må oppmuntre den litt til å aktivisere seg istedenfor å bare sitte stille i hånden. Dette er bare bra for den, og den har faktisk behov for det selv om det kanskje ikke alltid virker sånn.

Som alle hamstere er de mest aktive i skumringen, og sover midt på dagen. Man bør aldri vekke en vinterhvit dverghamster som sover, men heller vente til den våkner av seg selv.

Vinterhvite dverghamstere trives både alene, og noen ganger sammen med andre. Om du vil ha de sammen bør det være en gruppe på to eller tre hamstere som alle kommer fra samme familie og er samme kjønn. Det betyr enten brødre, far og unge (hann), søstre, eller mor og hunnunge.

Hvis man har flere vinterhvite hamstere sammen må man være klar over at det kan hende at noen av dem begynner å slåss. Om dette er tilfellet må du skille dem permanent, noe som betyr at det er lurt å ha et ekstra bur tilgjengelig til slike situasjoner.

Når det kommer til stell og vedlikehold er det meste av stellet å sjekke at hamsteren ikke er syk, og at buret er i fin stand. Gi den rent vann daglig, og sørg for at den alltid har tilgang til mat. Buret bør nok renses omtrent 1 gang per uke.

Vinterhvit dverghamster
Vinterhvit dverghamster med vinterpels. Foto: Dirk Goldhahn, redigering: Jpbarrass / CC BY-SA 2.5.

Fysikk og utseende hos vinterhvit dverghamster

Vinterhvit dverghamster blir mellom 8 og 10 centimeter lang, og veier alt mellom 25 og 60 gram som voksen. På sommerhalvåret kommer den i fargevariantene agouti (viltfarge), safir eller pearl. På vinteren har den derimot hvit pels.

Det er litt variasjon i hvor hvit pelsen til vinterhvit dverghamster faktisk blir. I naturen blir de kritthvite, men det er ikke alltid man opplever dette hos hamsterne i fangenskap. Det er litt usikkert hvorfor det er slik, men det kan altså skje at de ikke blir så hvite som man forvente seg. Men de får i alle fall betydelig lysere pels på vinteren.

Temming av vinterhvit dverghamster

Vinterhvit dverghamster regnes som veldig enkel å temme, og det går veldig ofte helt av seg selv. Start temmingen med å gjøre den vandt til lukten og stemmen din ved å være litt i nærheten av buet og snakke med den. Når den ikke er redd for deg kan du ta hånden forsiktig inn i buret og gi den en godbit.

Gjør dette en del ganger slik at hamsteren blir trygg på å få godbit fra hånden din. Neste steg er å plassere godbiten inne i hånden din slik at den må klatre opp i hånden for å få godbiten.

For noen hamstere kan dette steget ta litt tid, men med nok tålmodighet går det til slutt. Etter hvert som hamsteren er trygg i hånden din kan du prøve å løfte den forsiktig med deg, eller ta den med litt utenfor buret.

Trikset for å temme alle hamstere er å ha mye tålmodighet. Med vinterhvite dverghamstere skal det som regel gå ganske raskt å temme dem, men noen ganger må man også bruke mer tid på dem.

Les også: Slik temmer du hamsteren din.

Vinterhvit dverghamster
Vinterhvit dverghamster med vinterpels. Foto: Justin Paul Barrass / CC BY-SA 3.0.

Fôring av vinterhvit dverghamster

Når det kommer til fôringen av vinterhvit dverghamster så trenger den alltid tilgang til vanlig basisfôr. Velg en god hamsterblanding som er beregnet for dverghamster, da disse har et litt annet kosthold enn vanlig syrisk gullhamster. Noen anbefalte fôrtyper for vinterhvit dverghamster er:

I tillegg til dette kan de gjerne få litt frukt og grønnsaker, men unngå å gi altfor mye frukt som har høyt sukkerinnhold.

Les også: Stor oversikt over godkjente godbiter, frukter og grønnsaker man kan gi til hamsteren sin.

Bur og utstyr til vinterhvit dverghamster

Et godt bur som jeg selv liker veldig godt til alle dverghamstere er Ferplast sin Duna Fun Large. Dette kan kanskje virke litt for stort for en dverghamster, men som nevnt er større bur bedre for dem, spesielt for vinterhvit dverghamster som kan ha en tendens til å være litt lat. Da er det bare en fordel om det er et stykke å gå fra sovehuset til drikkeflaska eller matskåla.

Ellers er det et veldig fint bur på mange måter. Det er ikke sprinkler på hele buret slik at hamsteren ikke kan klatre høyt og skade seg, samtidig som det er nok filtrering til at det blir god luft i buret. Det er også stort nok for en gruppe på to eller tre hamstere hvis du ønsker å prøve på det.

Ferplast Duna Fun Large
Ferplast sin Duna Fun Large er et godt bur for hamstere.

Noen andre gode hamsterbur som gir nok plass til en hamster er:

Les mer: Disse hamsterburene er best i test!

Ellers er det en del ulike utstyr du trenger, som:

Om du skal ha flere hamstere sammen må du ha én av hver ting til hver hamster. Så ha to eller tre matskåler, dokasser, drikkeflasker og lignende, så unngår du krangling i så stor grad som mulig.

Bunnlaget bør være spon, flis eller lignende materialer som lar hamsteren grave. Som andre dverghamstere er vinterhvit dverghamster veldig glad i å grave huler og tunneler, så ha gjerne et bunnlag på over 20 centimeter. Da får den god mulighet til å oppføre seg som den ville gjort i naturen.

Les også: Utstyrsliste med alt du trenger for å kjøpe en hamster. Denne er laget for syrisk gullhamster, men siden kinesisk hamster er såpass lik fungerer den også helt fint å bruke for denne arten.

Slik skaffer du en vinterhvit dverghamster

Det kan være veldig vanskelig å få tak i en renraset vinterhvit dverghamster. Det er nemlig svært vanlig at hamsterne i dyrebutikken er blandinger mellom campbells dverghamster og vinterhvit dverghamster (mer om dette under avsnitt som helseproblemer). For at hamsteren skal regnes som en ren vinterhvit dverghamster bør den komme fra oppdretter.

Problemet er bare at det er svært få aktive oppdrettere av vinterhvit dverghamster i Norge nå om dagen, så det kan være så godt som umulig å skaffe seg en «renraset» vinterhvit dverghamster.

Så frem til det dukker opp flere oppdrettere i miljøet igjen er nok den eneste måten å få tak i vinterhvite dverghamstere på ved å kjøpe fra dyrebutikken uten stamtavle. Det kan også være mulig å importere dem fra utlandet.

PS. ordet renraset er ikke teknisk sett korrekt brukt her siden vinterhvit dverghamster og campbells dverghamster er to ulike arter.

Vinterhvit dverghamster
Vinterhvit dverghamster (farge agouti). Foto: TJ / CC BY-SA 3.0.

Vinterhvit dverghamster i naturen

I naturen finner man vinterhvit dverghamster i områder i Kazakhstan, Mongolia og Russland. Her blir det snødekke om vinteren, og dette er grunnen til at hamsteren skifter pels til hvit vinterpels. Dette er noe vi også ser for eksempel hare gjøre her i Norge også.

Som andre hamstere har de massive tunneler under bakken hvor de har egne rom til å sove i, lagre mat i, eller gjøre fra seg i. Det kan være mange rom i tunnelsystemet, for ikke å snakke om en håndfull ulike inn- og utganger. Tunnelene er faktisk rundt 16 grader om vinteren, så der er det fint og varmt selv om temperaturen kan gå i minusgrader på utsiden.

Vinterhvit dverghamster regnes ikke som truet i naturen, og det finnes mange av dem.

Sykdom og helseproblemer hos vinterhvit dverghamster

En ting man må være obs på med vinterhvit dverghamster er at de ofte krysses med campbells dverghamster for å danne hybridhamstere. Ofte er det slike hybrider man får kjøpt i dyrebutikk, og ved første øyekast kan det være umulig å skille en hybrid fra en renraset vinterhvit dverghamster.

Problemet med hybridene er at det har vært en del eksempler på at disse utvikler ulike sykdommer som kognitive problemer, sterilitet, og liten kullstørrelse. Ofte vil du som eier ikke nødvendigvis merke stort til dette, men det kan over tid true arten som helhet.

Som alle dverghamstere har vinterhvit dverghamster risiko for å utvikle diabetes. Dette skjer først og fremst hvis den får altfor mye sukkerholdige godbiter, så begrens hvor mye bær og søte frukter de skal få, og velg heller noe med lavere sukkerinnhold.

Denne artikkelen inneholder annonser for Tropehagen og Zoo.no.

4 kommentarer om “Artsprofil: Vinterhvit dverghamster”

  1. Jeg tilbyr renraset vinterhvite m/stamtavle og holder til i Trondheim 🙂 Har første kull leveringsklart 10.mai

    Svar
  2. Jeg har verdens mest fantastiske vinterhvite dverghamsterjente, Tutsi, som er spansk. Vurderer å la henne få et kull babyer, men er usikker, hun begynner å bli godt voksen.
    (1,7 år). Har drevet oppdrett før.
    Hun kjørte gjennom hele Europa sammen med meg og elsker fransk sitronterte og koffeinfri kaffe 😆
    Håper jeg kunne finne en renraset gentleman til henne med godt lynne, men er livredd for at hun kan bli skadet..

    Svar
    • Hei, Pia.

      Så kult! Er de vanligere i Spania?

      Det er neppe så lett å finne en partner til henne, for det er vel bare én aktiv oppdretter i Norge nå om dagen. Men det er jo ikke umulig om du er villig til å reise litt for å kjøpe en.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar

Legg igjen en kommentar