Hold av hund

Hunder er det mest vanlige kjæledyret, og ifølge Norsk Kennel Klubb er det over en halv million hunder i norske hjem. Det er flere hundre ulike hunderaser som alle er litt forskjellige fra hverandre, og en hel haug kjente og ukjente typer blandingshunder.

Det er også mange ulike bruksområder for hunder. Noen er førerhunder som hjelper synshemmede mennesker med oppgaver, noen er jakthunder som sporer vilt, noen hunder deltar på søk etter savnede mennesker, og noen hunder brukes til og med for å lukte etter sykdom på mennesker!

På denne siden har jeg samlet sammen informasjon om hold av hund som kjæledyr. Nedenfor får du se en kort innføring i ulike hundetemaer med linker til videre lesning for å fordype deg i emnet.

Informasjon for deg som tenker på å kjøpe din første valp

Det er veldig mye man bør tenke over før man får seg sin første valp, og noe av det aller viktigste å tenke over er hvilken hunderase du skal kjøpe. Det er store forskjeller i både utseende, men aller viktigst oppførselen og forutsetningene til de ulike hunderasene. Noen raser vil elske om de får bo sammen med en livlig familie, mens andre hunderaser vil hate det. Det er utrolig viktig å velge en rase som passer det livet du faktisk lever, ikke det livet du ønsker å leve.

Oppdragelse av hund

Alle hunder trenger oppdragelse og trening for å fungere godt sammen med eier, og visse raser har større behov for kontroll fra eieren enn andre. Når man får sin første valp anbefales det å bruke mye tid på lære seg ulike teknikker for å trene og oppdra hunden til å fungere godt i ulike situasjoner, kombinert med å melde seg på et valpekurs.

Sosialisering av hund

Alle hunder trenger sosialisering med både andre hunder og andre mennesker for å unngå at de skal bli skeptiske eller oppføre seg merkelig når de først møter andre. Jo tidligere man kan begynne å sosialisere en valp, jo bedre er det.

Fôring av hund

De fleste fôrer hundene sine med tørrfôr som basisfôr to ganger om dagen, men det er også mange som velger å gi hundene sine våtfôr enten jevnlig eller innimellom. Det er mange ulike meninger om hvilken fôrtype, fôringrutine og sånt som er best, så man må nesten prøve seg litt frem for å finne den typen som passer hunden din best.

Feil fôr for hunden kan føre til lite glans i pelsen, en slapp hund, mer røyting og andre problemer.

Raseprofil for alle godkjent hunderaser

Nedenfor er en stor liste over alle de godkjente hunderasene i Norge. Vi har delt inn rasene alfabetisk etter første bokstav i det offisielle rasenavnet.

Lisen oppdateres etter hvert som flere raseprofiler legges til.

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Æ

Ø

Å

Raseprofil for alle andre ikke-godkjente hunderaser

Hunderasene på denne listen er raser som regnes som en egen rase av mange, men som ikke er godkjent som egen rase av NKK.

Lisen oppdateres etter hvert som flere raseprofiler legges til.

Raseprofil for blandingshunder

Det har blitt enormt populært med blandingshunder hvor to ulike hunderaser krysses sammen for å lage en ny type hund. Ofte er målet å få en mindre variant av hunden, en friskere variant, eller en røytefri variant. Det er ekstremt vanlig å bruke puddel i disse blandingene, så listen nedenfor er delt inn i puddelblandinger og andre blandinger.

Puddelblandinger:

Andre blandingshunder:

  • Greyster (vorstehhund x greyhound).
  • Pomchi (pomeranian x chihuahua).
  • Retromops (mops x jack russell terrier).

Forskjell på en ikke-godkjent hunderase og en navngitt blandingsrase

En ikke-godkjent hunderase er raser som NKK ikke har godkjent, men som er såpass unike at de har en egen linje. Dersom rasen krysses med andre hunder av den samme ikke-godkjente rasen regnes den som dette. Et par eksempler er windsprite og silkemynde.

En navngitt blandingsrase er en «rase» som oppstår ved at man krysser to ulike blandingsraser. For eksempel labradoodle som er en krysning mellom labrador retriever og puddel.

Bør man kjøpe rasehund eller blandingshund?

Det er mange sterke meninger om tematikken rundt rasehunder og blandingshunder. Noen mener at det er helt tullete med blandingshunder, mens andre mener at dette også kan være fine hunder. Det som er sikkert er at man har mye større sjanse til å forutse hva slags hund man kommer til å få når man kjøper en rasehund, enn det man gjør når man kjøper en blandingshund.