Om avlssperre hos hund

Avlssperre er en begrensning som kan settes på hunder som er registrert hos Norsk Kennel Klub (NKK), og brukes for å regulere hvilke hunder som kan brukes i avl. I utgangspunktet skal avlssperrer brukes for å stoppe avl på syke hunder eller hunder som ikke egner seg til videre avl.

Eieren av en hund kan registrere en avlssperre på hunden. Denne er irreversibel, så man får aldri fjernet en avlssperre fra hunden sin. Også oppdretter kan registrere avlssperre på valper før de selges, og i disse tilfellene er det normalt at valpen selges til en litt redusert pris.

Det er for øvrig greit å være klar over at avlssperre kun er noe NKK holder på med, og juridisk sett er det ikke ulovlig eller problematisk å få kull på en hund med avlssperre. Konsekvensene blir bare at valpene ikke blir registrert som rasevalper hos NKK, og dermed heller ikke får stamtavle. Da må man selge valpene uten papirer, og disse kan ikke stilles ut, og de regnes ikke som renrasede hunder selv om de jo teknisk sett er det.

Hunder med avlssperre kan være fine hunder for deg som bare vil drive med hund uten å avle på den, og det kan være mange grunner til at det er avlssperre på hunden uten at det trenger å påvirke den faktiske helsen til hunden din. Som eier uten planer om å starte oppdrett har avlssperren fint lite å si for hverdagen din.

Australian shepherd
Australian shepherd. Foto publisert med tillatelse.

Årsaker til avlssperre

Oppdrettere kan i utgangspunktet selv velge å sette avlssperre på valper de selger, så grunnene er egentlig opp til oppdretter. Noen oppdrettere setter avlssperrer på hunder de mener ikke er gode nok for å burde få lov til å spre genene sine videre, mens andre kun setter det på hunder med alvorlig feil.

Noen vanlige grunner for at det registreres avlssperre på hunder er:

  • Begge foreldrene har fått registrert hofteleddsdysplasi-grad E.
  • Det er for stor innavlsgrad på hunden. Per 2022 er denne satt til hunder med 12,5 % eller høyere innavlsgrad.
  • Den har en ikke-godkjent farge eller tegning.
  • Hunden har kjente, arvelige sykdommer.
  • Hunden oppfyller ikke avlskravene til raseklubben. De faktiske kravene til variere fra raseklubb til raseklubb.

Man må oppgi en grunn for avlssperren når man registreren den hos NKK, men det er ingen krav om dokumentasjon for registreringen.

Hjelp, hunden min har avlssperre i Dogweb!

Det er mange som har sett på den digitale stamtavlen til hunden sin på Dogweb og oppdaget at det står store, røde bokstaver om avlssperre der. Hva skal man gjøre hvis man plutselig oppdager at det er avlssperre på hunden sin?

Om du ikke er oppdretter vil det i de fleste tilfeller ikke ha noen verdens ting å si for deg. Hunden er like fin, kan stilles ut og stille på alle slags brukshundprøver eller tilsvarende, og det er ingen begrensninger på hunden utenom at den ikke får registrert kull hos NKK.

Den eneste muligheten for å finne grunnen til avlssperren er ved å kontakte den som registrerte den. Dette vil da enten være oppdretter eller en tidligere eier.

Som nevnt er det ikke mulig å fjerne avlssperren, men det er mulig å søke om dispensasjon hos NKK sine saksbehandlersider.

Oppdretter plikter å opplyst kjøpere om avlssperre, så hvis du har kjøpt valp med avlssperre uten å vite om det er det en feil fra oppdretter sin side.

Mops
Mops. Foto publisert med tillatelse.

Man kan måtte sette avlssperre for å få utbetalt avlsforsikring

Det finnes noen typer avlsforsikringer for hund hvor man får utbetalt erstatning for hunden dersom det kommer frem at den får en sykdom eller feil som gjør at den ikke lenger kan brukes i avl. Dette er jo en forsikrings som først og fremst noen få oppdrettere bruker, men om man har denne forsikringen er det som regel snakk om at man må nødt til å registrere avlssperre på hunden før man får utbetalt forsikringen.

Slik registrerer du avlssperre på en hund

For å registrere avlssperre på hunden må du fylle ut skjemaet «Avlssperre enkelthund» eller «Avlssperre valpekull«, og sendes inn til adressen som står på bunnen av skjemaet.

Hver avlssperre koster rundt 600 kr, men denne summen endrer seg, så sjekk opp den faktiske prisen på nettsidene til NKK for å være helt sikker på å få en oppdatert pris.

Legg igjen en kommentar