Om belgisk fårehund

Belgisk fårehund er en hunderase som egentlig består av fire varianter; groenendael, malinois, tervueren og laekenois. De er alle ypperlige gjeterhunder som også kan brukes til andre formål, og noen av variantene er populære familiehunder, mens andre brukes til hundesport og som tjenestehund.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de fire ulike belgiske fårehundene, og litt generelt om belgisk fårehund. Det er ikke så all verdens store forskjeller mellom de fire variantene, men jeg har likevel valgt å lage én raseprofil for hver variant, så det er bare å klikke seg inn der for å lære mer om rasen og varianten.

Groenendael – den langhårede og sorte belgiske fårehunden

Groenendael er kanskje den mest vanlige av de fire variantene av belgisk fårehund, og denne varianten har lang og sort pels. Den er rasetypisk for belgisk fårehund, så groenendael er en supergod arbeidshund som alltid følger med og er klar for å yte.

Den lange pelsen deres betyr at det også er litt mer pelsarbeid med groenendael enn de andre variantene (selv om det ikke er det helt store arbeidet likevel). Varianten regnes også som spesielt godt egnet til hundesport som agility eller rallylydighet, selv om alle fire selvsagt kan gjøre det bra på dette.

Les mer om groenendael på raseprofilen dens her.

Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Malinois – den korthårede og intense belgiske fårehunden

Malinois er den belgiske fårehundvarianten med kort og tett pels, med varmgul pelsfarge. Dette er trolig den av variantene som regnes som mest krevende, men samtidig er det den som er best i arbeid hvis man har mulighet til å legge ned alt arbeidet som trengs. Dette har ført til at denne er veldig populær som politihund, narkotikahund og militærhund.

Samtidig er det nok den som byr på størst utfordringer for folk flest, og bør ikke være noen familiehund med mindre man har en klar strategi for hvordan hunden skal brukes nok. Den har et helt vanvittig pågangsmot, og gir seg aldri med mindre den får beskjed om det. Dette kan virkelig være en helt utrolig brukshund for de rette folkene!

Det er også verdt å nevne at noen oppdrettere og andre mener at rasen ikke bør være i direkte kontakt med barn som følge av at de har høyere risiko for å bite som en del av overslagshandling enn de fleste andre hunderaser. Dette er jo noe man må vurdere selv, men det er i alle fall viktig å være klar over at det er mange som mener dette.

Les mer om malinois på raseprofilen dens her.

Malinois
Malinois. Foto publisert med tillatelse.

Tervueren – den langhårede, rødbrune belgiske fårehunden

Tervueren er den langhårede belgeren med rødbrun pels. Denne varianten har en kraftig og muskuløs kropp, men det mest iøyefallende er selvsagt de mektige pelsen dens. Dette betyr at du i tillegg til mosjonen og den mentale aktiviseringen rasen trenger, også må sette av tid til pelsstell.

Spesielt i utlandet er tevueren populære blant friluftsinteresserte, og hvis de blir brukt nok blir de gode familiehunder. De trives best med sin egen flokk, og har lett for å bli skeptisk til fremmede om de ikke sosialiseres godt fra ung alder av.

Les mer om tervueren på raseprofilen dens her.

Tervueren
Tervueren. Foto publisert med tillatelse.

Laekenois – den belgiske fårehunden med stri pels

Laekenois er den sjeldneste av de fire belgiske fårehundene, og ble først godkjent av FCI i 2020. I motsetning til de tre andre er den strihåret, og har en askeblond pels.

I utgangspunktet er denne varianten også ganske så lik på resten av de belgiske fårehundene, men på grunn av pelsen er det jo kanskje den som skiller seg mest ut. Det er også verdt å merke seg at laekenois har en høyere risiko for å bli overvektig enn de andre variantene, og dette er faktisk noe mange eiere sliter litt med. Så unngå for mye godbiter og menneskemat om du har en laekenois.

Laekenois er den desidert mest sjeldne av de fire belgiske fårehundene, både i Norge og i resten av verden. Denne regnes som en ekstremt sjelden rase.

Les mer om laekenois på raseprofilen dens her.

Laekenois
Laekenois. Foto: sannse / CC BY-SA 3.0.

Alle belgiske fårehunder er brukshunder

Selv om det er noen små forskjeller mellom de fire variantene av belgiske fårehund, er de alle brukshunder som må brukes for å trives. De fleste som skaffer seg en belgisk fårehund har en helt konkret plan eller jobb for hvordan hunden skal brukes, og det er heller ikke uvanlig at oppdretter ønsker å få informasjon om denne planen slik at de ikke selger valper til folk som ikke er klar for rasen.

For belgisk fårehund er nemlig en krevende rase! Her må du enten bruke hunden hardt hver dag, eller ha en jobb til den som den kan bruke hodet og energien sin på. Noen ting som belgisk fårehund gjør det godt som er:

  • Gjeterhund til sau.
  • Agility og annen hundesport på høyt nivå (med daglige treninger).
  • Redningshund.

Spesielt malinois brukes også ofte som tjenestehund, mens det er sjeldent å se de tre andre brukes til dette.

Dersom du bare skaffer deg en belgisk fårehund uten en plan for å bruke den vil du få en «problemhund» som typisk vil bjeffe på alt den ser, utagere ved å ødelegge ting når den kjeder seg, og jevnt over ikke være spesielt hyggelig å ha med å gjøre.

Alle belgiske fårehunder trenger mye mental aktivisering, og du må kunne tilby dem minst et par timer med mental aktivisering hver eneste dag.

Les også: Slik gir du hunden nok mental aktivisering.

Mosjon av belgisk fårehund

I tillegg til alt arbeidet med mental aktivisering og bruk av hunden, må jo også belgisk fårehund ha fysisk mosjon. Og de trenger jo en del mosjon, og det er anbefalt å beregne rundt halvannen til to timers luftetur daglig. Så bruk gjerne en halvtime på morgen og kveld, og rundt en times tid på ettermiddag, så er man raskt oppe i to timer.

Det kan også anbefales å kombinere luftingen med mental aktivisering, for eksempel ved at du gjør klar sporoppgaver i skogen når dere er ute på tur, så får man variert litt mellom de to ulike typene mosjon.

Trening av belgisk fårehund

Belgiske fårehunder er intelligente og lettlærte hunderaser, og med litt arbeid får men utrolig lydige hunder. Siden man uansett må bruke en time eller to på mental aktivisering av hunden hver dag er det jo mange som trener dem til å bli superlydige, så her er det bare å være kreativ og lære hunden til å gjøre triks og oppgave du måtte ønske.

Hva med en hund som kan lukte seg frem til kantarell? Eller kanskje hente en utvalgt gjenstand? Hva med å lære den navnet på ulike leker? Her kan man få til det meste med litt innsats.

Når det er sagt trenger belgisk fårehund en tydelig leder som er konsekvent i oppdragelsen. Rasen trenger tydelige regler som alltid blir fulgt, og du bør ikke ha for mange avvik fra reglene. Så hvis du først setter en grense bør du være klar for å hevde denne gjennom hele hundens liv.

Belgisk fårehund egner seg best for erfarne hundeeiere som gjerne har litt erfaring med å trene gjeterhunder fra før av. Det er langt ifra den enkleste gjeterhundrasen, så hvis man ønsker seg en kontaktsøkende gjeterhund som er litt enklere bør man heller vurdere rasen som for eksempel shetland sheepdog eller finsk lapphund. Belgisk fårehund er ikke noen god nybegynnerhund.

Legg igjen en kommentar