Det er ingen som liker at hunden bjeffer, men det er likevel en av de største problemene hundeeiere har. Noen opplever hunder som bjeffer som et uvær hver gang de møter en annen hund på tur, mens andre har hunder som står og bjeffer ut av vinduet dagen lang. Men har du noen gang lurt på hvorfor hunden din egentlig bjeffer?
Det er i utgangspunktet fire grunner til at hunder bjeffer; for å få oppmerksomhet, fordi den er redd / stressa, fordi den beskytter et territorium, eller fordi den er glad. Ved å finne ut hvorfor hunden bjeffer kan man også peile seg inn mot en god treningsrutine for å få slutt på atferden.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvorfor hunder bjeffer, og noen gode måter man kan redusere bjeffingen på. Før man begynner arbeidet med å trene vekk bjeffing er det viktig å finne ut hvorfor hunden bjeffer, og bruke riktig metode for riktig type atferd.
1) Hunder som bjeffer for å få oppmerksomhet
Å bjeffe er en god måte for å få oppmerksomhet på, for det er stor sjanse for at du ser på hunden og gir den oppmerksomhet når den bjeffer. Oppmerksomheten den får er som regel kanskje av det negative slaget, men hunden får det likevel som den ønsker. For hundene gjelder nemlig «all oppmerksomhet er god oppmerksomhet», så den får det faktisk som den vil selv om du kjefter på den.
I disse tilfellene kan bjeffingen være et «se på meg»-signal. Hunden kan for eksempel ha en leke i munnen og bjeffer for å så deg til å se på den slik at du kan leke med den.
I noen tilfeller er slik bjeffing for oppmerksomhet et tegn på at hunden får for lite mental aktivisering, og kanskje til og med er understimulert. Samtidig kan denne bjeffingen også være et tegn på at hunden er overstimulert, så det er ikke alltid enkelt å si hva grunnen er. For lite mental aktivisering er derimot uhyre mer vanlig enn for mye for folk flest, med mindre du driver med store mengder trening.
Så hvis det har vært en lat dag hvor hunden ikke har fått brukt hodet sitt stort kan det være tegn på at den trenger å jobbe litt. Da er det best å gi den noen oppgaver, men vent til den ikke bjeffer før du setter i gang noe.
Noen gode måter å aktivisere hunden på er ved å lage oppgaver hvor den må bruke hodet eller nese for å løse oppgaver. For eksempel ulike agilityhinder, at den må snuse seg frem til maten i en snusematte eller søkoppgaver hvor den må finne gjenstander du har gjemt i hus eller hage.
Om du derimot har gitt hunden godt med aktivisering den dagen bør du heller prøve å roe den ned ved å trene inn en «rolig»-kommando eller få hunden til å legge seg.
Hvordan trene vekk bjeffing for oppmerksomhet
Hvis du vil trene vekk oppmerksomhetsbjerring er det selvsagt alfa-omega at du ikke gir den oppmerksomhet når den bjeffer. Selv ikke hysjing eller kjefting. Bare ignorer hunden fullstendig til den slutter å bjeffe, og heller gi den ros når den har roet seg helt ned.
Det kan være litt krevende å bli kvitt oppmerksomhetsbjeffing, spesielt hvis hunden har gjort det lenge. Ofte forverrer problemet seg når du begynner å ignorere den, men her er det heldigvis slik at det er verre i starten før det blir bedre. Så ikke gi opp med ignoreringsmetoden selv om det kan føles som om det ikke går fremover, for det vil løsne til slutt!
Når hunden først skjønner at den må være rolig før den får oppmerksomhet kan mange oppleve at bjeffingen slutter på dagen, for når hunden først har skjønt greia gidder den ikke å prøve engang.
2) Hunder som bjeffer fordi de er redde eller stessa
For mange hunder er bjeffing en naturlig ting når de er redde eller stressa. Her kan man for eksempel oppleve hunder som bjeffer som et uvær når du reiser ut av døra slik at de er hjemme alene, eller hunder som bjeffer når de hører noen skumle lyder i huset. Noen situasjoner som kan være skumle er:
- Hunden er hjemme alene.
- Det er mye aktivitet i hjemmet (for eksempel høylytte barnebarn i et ellers rolig hjem).
- Dager som nyttårsaften hvor det er raketter og bråk.
- Alt annet som skremmer hunden din.
Hvordan trene vekk bjeffing på grunn av stress og frykt
I disse situasjonene er bjeffingen ikke problemet, kun et symptom. Så her må du finne ut hvorfor hunden er stressa eller redd, og løse dette problemet.
Å trene vekk angst, stress og frykt kan være litt krevende, avhengig av hva hunden er redd for. Heldigvis vil det i mange situasjoner være fullt mulig hvis du legger nok tid og innsats i det.
Fremgangsmåten er kort fortalt at du gradvis bygger opp hundens selvtillit rundt den situasjonen den er redd for. Les gjerne mer om hvordan du trener hunden til å være hjemme alene, og bruk disse teknikkene for å trene hunden til å slutte å bjeffe i de skumle situasjonene.
3) Hunder som bjeffer for å vokte territoriet
Mange hunderaser er avlet frem for å være vakthunder eller varslerhunder, og disse har som en del av jobben at de skal bjeffe når de hører uvedkommende komme inn på territoriet sitt. I utgangspunktet skal de jo vokte mot uvedkommende mennesker, men mange hunder lærer seg selv å vokte mot andre hunder, katter, fugler eller alt annet som er i nærheten også.
Noen bruker vakthunder til faktisk vokting, men de fleste hundene her i Norge er ikke trent som vakthunder. For rasene som vokter kan likevel atferden ofte skinne gjennom, men uten treningen i grunn kan bjeffingen bli tilsynelatende tilfeldig og ofte overveldende.
Her får man noen ganger hunder som har et litt vel stort territorium, og for eksempel vil bjeffe hvis de ser noen gå på gata i nærheten, hører fuglekvitter i hagen, eller hører naboene bevege seg i huset sitt.
Det er jo åpenbart ikke noe moro for noen, men med nok innsats kan bjeffingen hos vokter- og varslerhunder som regel kan trenes vekk eller i alle fall reduseres sterkt.
Hvordan trene vekk bjeffing for å beskytte territoriet
For noen hunder og visse hunderaser kan det være svært vanskelig å trene vekk vokterbjeffing, men i mange tilfeller er det også mulig. Det aller beste er hvis man jobber målrettet med dette fra hunden er valp av, og aldri gir den anledning til å lære seg å vokte.
I praksis kan det bety at valpen ikke bør få tilgang til å stå bundet fast foran huset (og dermed «bestemme» hvem som får komme inn eller ikke), eller mulighet til å stå i vinduet for å kjefte på folk som går forbi utenfor.
Om problemet allerede er der kan det som nevnt være vanskelig å trene det vekk, men det kan gå. Mange har hatt gode resultater ved å trene inn distraksjoner hver gang den vokter. For eksempel at du trener hunden til å gjøre lydighetsøvelser hver gang du ser at den snart kommer til å bjeffe.
Dette krever utrolig mye tålmodighet, men over tid kan dette hjelpe hunden med å ikke bjeffe i disse voktersituasjonene.
For mange er hjelp av en erfaren hundetrener nødvendig for å få trent vekk slik varslerbjeffing. Så ikke fortvil om du føler at du ikke klarer å håndtere dette, for det er faktisk veldig vanskelig for mange.
Det er viktig å være klar over at det ikke er mulig å trene vekk vokterbjeffing ved å ignorere den. Dette er fordi hunden belønnes når den klarer å jage vekk personen, noe som ofte er tilfellet når folk for eksempel passerer forbi huset ditt.
4) Hunder som bjeffer av glede
En fjerde grunn til at hunder bjeffer er glede. Noen ganger bjeffer hunder fordi de blir overveldet glad, og ikke helt klarer å holde seg. Dette ser man typisk når hunden står klar og vet at den skal få godbit, når du gjør klar fôret, gjør deg klar til å gå tur, eller når du skal klar med en leke i hånden som skal kastes.
For de fleste er ikke gledesbjeff det hele store problemet, selv om det kan være plagsomt der og da. Spesielt plagsomt er det kanskje med hundene som bjeffer heftig når de merker at du finner frem sele og utstyr for tur, men igjen er det heldigvis nokså enkelt å trene vekk atferden med litt målrettet innsats.
Hvordan trene vekk bjeffing av glede
Her er løsningen enkelt nok å trene hunden til å ligge rolig på plassen sin mens du gjør det klar for turen. Gi hunden godt med ros og godbiter når den ligger rolig og venter, men ikke om den bjeffer eller girer seg opp.
Om bjeffingen er ganske intens kan du ta det så langt som at du avbryter hele prosessen med tur / fôring med det samme den bjeffer, og heller går inn og ser på TV frem til den roer seg helt. Bare ignorerer hunden helt til den er rolig. Dette kan også være en tålmodighetsprøve, men du vil vinne den til slutt.
Det er viktig å huske på å belønne hunden når den faktisk roer seg ned igjen. Da kan du fortsette med det du holdt på med. Men om den girer seg opp igjen og begynner å bjeffe er det bare å avbryte nok en gang. Slik må du fortsette helt til dere kommer i mål.
Jo mer gira hunden blir når den skal gjøre noe gøy, jo lenger tid tar det å trene vekk. Mange opplever at ignoreringen gjør det verre i en liten periode, men til slutt gir hunden opp, og skjønner at den ikke kan bjeffe.