Noen ganger trenger hunder blodtilførsel hos veterinær under operasjon eller som følge av en skade eller ulykke, og akkurat som hos oss mennesker må dette blodet komme fra donorer.
Hunder trenger blod fra hunder, og det er derfor helt nødvendig med hunder som er bloddonorer.
For noen hunder kan en bloddonasjon være forskjellen på liv og død, og det er kjempeviktig at dyreklinikkene har hundeblod tilgjengelig.
Hvilke hunder kan donere blod?
Generelt sett kan friske hunder donere blod. De nøyaktige reglene for hvilke hunder som får donere blod avhenger litt fra dyreklinikk til dyreklinikk, men ofte er dette omtrentlige krav:
- Hunden må være mellom 1 og 5 – 9 år gammel (øvre aldersgrense varierer stort).
- Hunden må være minst 25 – 30 kg.
- Hunden kan ikke være drektig.
- Hunden kan ikke selv ha mottatt blod.
- Hunden må ha et rolig og stabilt temperament.
- Hunden skal ikke ha vært i utlandet.
- Blodverdiene skal være over en viss grense (ofte 40 %).
- Hunden må ha «negativt blod», noe som vil si at den ikke har noen spesifikke antistoffer i blodet sitt.
Noen raser egner seg bedre til bloddonasjon enn andre. For det første må de jo være ganske store raser, men for det andre er det noen raser som har dette negative blodet. Noen av rasene med negativt blod er rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schæfer, dobermann, boxer, flat coated retriever og greyhound.
Hvordan donerer man blod fra hunder?
For å vurdere om hunden din kan donere blod må du rett og slett ta kontakt med din lokale dyreklinikk. De fleste klinikker har behov for mer blod og flere potensielle blodgivere, så dette får man som regle positiv respons på så lenge hunden oppfyller kravene de stiller.
Når man kommer til blodtappingsavtalen begynner man med en klinisk helsesjekk av hunden for å sjekke at den er i god form. Her får du på en måte en gratis helsesjekk på kjøpet, for dette trenger du ikke å betale for.
Selve bloddonasjonen foregår ved at hunden tappes for rundt 400 mL, men det avhenger fra klinikk til klinikk og noen ganger hund til hund. Dette skjer mens hunden ligger stille på siden, og blodet tappes fra blodårene i halsen. Samtidig får hunden intravenøs væske inn i kroppen.
Noen hunder og noen klinikker bedøver hundene før blodtappingen, og det pleier som regel å gå helt fint å tappe blod.
Selve prosessen tar 5 til 10 minutter, men man bør beregne minst 30 minutter for hele besøket. Deretter er det bare å reise hjem. De færreste hunder blir spesielt påvirket av tappingen, men det er anbefalt å unngå stress eller sterk fysisk aktivitet for hunden resten av dagen.
Deretter kan man bli oppringt og innkalt for en ny bloddonasjonstime i fremtiden. Noen klinikker kan trenge donasjoner oftere, mens andre kun trenger det 2 – 3 ganger i året. Du kan selvsagt takke nei hvis du føler at det blir for stor påkjenning for hunden eller lignende.
Hva brukes hundeblodet til?
Hundeblod brukes egentlig på helt samme måte som når man donerer menneskeblod, og har en rekke ulike livsviktige bruksområder hos veterinæren.
Blod fra blodtapping deles først og fremst opp i plasma og røde blodlegemer. De røde blodlegemene har en holdbarhet på kun 5 – 6 uker, mens plasmaen kan oppbevares i opptil et år. Det betyr at hver bloddonasjon i praksis kan brukes til å hjelpe to ulike hunder.
Deretter ligger blodet kjølig en stund helt til det er bruk for det. Noen typiske ting som krever blodtransfusjon er:
- Påkjørsler eller fysiske skader hvor hunden har mistet mye blod.
- Tilstander hvor oksygentilførsel til deler av kroppen er nedsatt.
- Forgiftninger (bruker kun plasma).
- Brannskader (kun plasma).
- Om hunden får blodtap under en operasjon.
Bloddonasjoner kan i ytterste konsekvens være direkte med på å redde livet til en hund som har blitt forgiftet, påkjørt eller vært i en ulykke, og det er derfor veldig viktig at noen gjør dette.
Du får ikke betalt for å donere hundeblod
Akkurat som med donasjon av menneskeblod får man ikke betalt noe for å donere hundeblod, men de fleste dyreklinikker gir deg noen fordeler om du er en jevnlig bloddonor.
Først og fremst får man jo en gratis helsesjekk og ikke minst en kontroll av blodet når man skal donere blod. Når de tar helsesjekk av hunden din for å se om den kan donere blod får du jo også vite om det er noe galt, så hvis man donerer blod et par ganger i året får man ganske jevnlig kontroll.
I tillegg sjekkes blodet for mange ulike verdier før man kan donere blodet. Det gir jo mening siden man ikke kan donere blod om det er noe feil. Men for deg som hundeeier betyr det i praksis også at du får gratis blodtester av hunden din, for også her får du svar om det er for høye eller for lave verdier av noe i blodet til hunden din.
Noen dyreklinikker går til og med ekstra lenger, og har andre fordeler aktive blodgivere får. Hos AniCura får man for eksempel «Hund basis»-abonnementet på AniPlan, noe som gir gratis årlige helsekontroll med vaksiner, tannsjekk, kloklipp og resepter, samt ubegrenset gratis konsultasjoner på AniCura-appen.