Bolognese er en liten, italiensk hunderase som regnes for å være forløperen til det som senere utviklet seg til å bli bichon frisé, malteser og bichon havanais. Navnet har den fra den italienske byen Bologna, og må dessverre dele det med den kjente pastaretten med samme navn.
En bolognese er en selskapshund som passer inn i de fleste hjem. Den trenger ikke enorme mengder med verken fysisk mosjon eller mental aktivisering, og liker aller best å kose eller leke med eierne sine. Den elsker å få oppmerksomhet, og er flink med barn.
Bolognese kort oppsummert
- En søt hund i hendig størrelse.
- Regnes som røytefri og allergivennlig.
- Alltid blid, og har et godt gemytt.
- Går godt overens med barn.
- Regnes som enkel å trene, men kan være litt sta.
- En rolig og balansert hunderase.
- Trenger en normal mengde mosjon.
Atferd og lynne hos bolognese
Bologneseren er en liten, aktiv og glad hund som elsker å være med eierne sine. Dette er en god familiehund som kommer overens med alle den bor sammen med, og trives både sammen med store og små.
Det er ingen ting som er bedre enn å få være sammen med flokken, og den gjør seg gjerne til for å være midtpunktet i rommet. Bolognese kan fort være veldig klengete av seg, og hvis du er alene hjemme med en bolognese kommer den til å fotfølge deg fra rom til rom, og helst prøve å bli med inn på toalettet eller andre steder du helst vil være i fred.
Det er også en del bolognesere som sliter med å være hjemme alene, spesielt når det blir mer enn 4 – 5 timer hver dag. Man bør vurdere om det er mer hensiktsmessig å velge en annen rase hvis man har tenkt å være borte fra huset 8 – 9 timer hver dag for å dra på jobb eller skole.
En bolognese er alltid veldig glad og sosial mot dem den kjenner, men reservert mot fremmede. Den går for det meste fint overens med andre hunder fra de fleste raser, men kan være noe reservert i starten her også.
Hjemme kan en bolognese være ganske rolig, og noen vil nesten si at den kan virke lat. Dette forutsetter selvsagt at den får lov til å leke og gå turer ute. Bolognese er ofte veldig glad i å leke med leker, enten det er alene eller med mennesker, og noen mener at den oppfører seg som en valp gjennom hele livet sitt.
Ellers er bolognese en tilpasningsdyktig hund som kan være med på det meste. Den trives godt i de fleste situasjoner, og forholder seg rolig til det meste. Rasen kan bli ganske bjeffete av seg, spesielt hvis man ikke jobber hardt for å trene dette vekk. De har en tendens til å lære seg å bjeffe mot alt de ser og hører hvis de får lov til å holde på med det.
Mosjon av bolognese
Bolognese er ikke den hunderasen som trenger mest mosjon, men den bør jo få noen lufteturer hver dag. Om den for eksempel får 10 minutter på morgen og kveld, og 20 – 30 minutter med lufting på ettermiddagen bør dette være nok for den.
Selv om den ikke trenger all verdens med mosjon kan den selvsagt fint trenes opp til å bli med på lengre turer, alt etter hva eieren ønsker av den.
Trening av bolognese
Det er stort sett veldig enkelt å trene en bolognese. Den reagerer veldig godt på positiv forsterker med godbit og ros, og skjønner raskt at det lønner seg å gjøre for å få beskjed om for å få godbiten. Hverdagslydighet bør for det meste gå veldig fint.
Bologneseren kan bli litt lei av å øve lenge på samme tingen, så det er lurt å variere lydighetstreningen litt, eller dele den opp i flere, kortere økter i løpet av dagen.
Det skal også være verdt å merke seg at bolognese kan være litt sta, så hvis den ikke vil, så vil den ikke. Da kan det hende du får testet tålmodigheten din, men det er verdt å «vinne kampen». Det er viktig at hunden vet at du er mer tålmodig og sta enn den, så den ikke prøver seg på å utfordre på dette hele tiden.
Bruksområder for bolognese
Bolognese er en ren selskapshund. Den har ingen andre bruksområder, men som en godkjent hunderase kan den selvsagt brukes til utstilling. Dette er en av ganske få hunder som har mange hundre år med tradisjoner for å ha vært avlet til kos og selskap, og så vidt man vet har den aldri hatt noen andre bruksområder.
Det er mulig å drive hundesport på hobbynivå, men du kommer neppe til å kunne gjøre det spesielt bra sammenlignet med andre hunder. Men en del bolognesere trives godt med denne typen aktivitet, så det er jo en fin måte å aktivisere den på selv om man ikke kan forvente verdens beste resultater.
Bolognese kan også bli en OK varslerhund, og mange har problemer med at den varsler på alt den ser eller hører – uansett om den er trent opp som varslerhund eller ikke.
Helsen til bolognese
Bolognese er for det meste en sunn hunderase, men som de fleste andre hunder i denne størrelsen er det kjent at de kan få patellaluksasjon hvor kneskålen sklir inn og ut av ledd.
Det er funnet progressiv retinal atrofi (PRA) og grå stær (katarakt) hos noen få bolognesere, men det regnes ikke som normalt for rasen, i alle fall ikke per dags dato. Begge disse er arvelige øyesykdommer som føler til nedsatt syn eller blindhet.
Det er noen som sliter med at bolognesere får separasjonsangst. Dette kan jo skje med enhver hund, men som en litt klengete og uselvstendig rase er det noe man bør være ekstra oppmerksom på når man har en bolognese.
Fysikken til bolognese
Bolognese er en liten hund med kraftig krøllpels. Voksne hanner skal være mellom 27 og 31,5 cm høye i manken, mens tispene skal være mellom 25,5 og 28 cm. Vekten kan ligge på alt mellom 2,5 og 5 kg, men 3 – 4 kg er desidert vanligst.
Pelsen er fyldig, lang og rufsete. Det er normalt at pelsen går over øyne på hunden.
Pelsstell hos bolognese
Man skal ikke klippe pelsen til bologneseren, men det er likevel mye pelsstell med rasen. Den bølgete pelsen har jo en tendens til å floke seg, og dette blir smertefullt for hunden, så det må du unngå. Det betyr at du må regne med å kjemme pelsen daglig.
Heldigvis er det ikke store hunden, så det går fort å gå over den med en børste selv om du må gjøre det ofte. Det er spesielt områdene på magen, bak ørene, og på beina som floker seg, så følg ekstra godt med på disse stedene.
Bolognese sin rasehistorie og utvikling
Man kan spare bologneseren tilbake til den italienske byen Bolognese allerede på 1100-tallet. Da var den populær blant overklassen, men det var først i renessansen (1350-tallet) at rasen for alvor ble populær. Det var fortsatt overklassen som hadde dem, for vanlige folk hadde sjeldent hunder uten noen bruksegenskaper på den tiden.
Det var først i 1989 at bolognesen fant veien til Norge. Siden den gang har den vært en sjelden rase her til lands, men den har fått litt økt popularitet på grunn av de røytefri og allergivennlig egenskapene til pelsen dens.
Spørsmål og svar om bolognese
Bolognese regnes som en veldig god familiehund som passer inn i de fleste familier.
Bolognese regnes som en barnevennlig hunderase, men de bør helst eksponeres for barn når de er valper og unghunder for å sikre at det går bra.
Det er en del pelsstell med bolognese, for den bør kjemmes hver eneste dag. Hvis du ikke gjør dette vil pelsen floke seg, og da er det både vondt og slitsomt å få vekk flokene igjen. Så regn med å måtte kjemme over hunden daglig.
Bolognese er både lærevillig og intelligent, og det regnes som enkelt å trene den. Men merk at den kan være litt sta i ungdomstiden, så det er viktig å ikke gi seg. Bruk positiv forsterker med godbit og ros når du trener den.
Bolognese kan være et godt valg for førstegangseiere, men det er viktig å være klar over at den kan by på sine utfordringer også. Noen typiske ting som blir spesielt krevende for førstegangseiere er å trene vekk bjeffing, gi hunden nok og riktig miljøtrening, og at den kan by på litt utfordringer når den skal trenes (spesielt i ungdomstiden).
Bolognese røyter så godt som ingen ting, så den regnes for å være en røytefri hunderase.
Bolognese regnes som en allergivennlig hunderase.
Bolognese er en nokså sjelden rase både her i Norge og resten av verden.
Bolognese passer for alle som er ute etter en liten, allergivennlig hund med et mildt gemytt og rolig vesen. Den passer inn i de fleste hundehjem.
Bolognese kan brukes til hundesport på hobbynivå, men det vil variere litt fra individ til individ.
Bolognese kan ikke brukes til jakt.
Bolognese er en godkjent hunderase, så den kan stilles ut på utstillinger i regi av NKK og andre nasjonale kennelklubber.
Raseklubben til bolognese heter Klubben for Bolognese og Coton de Tulear.
Bolognese går stort sett alltid godt overens med andre hunder, og regnes for å være en sosial hund. Det kan selvsagt være lurt å sosialisere den godt som valp og unghund for å sikre at dette går seg til.
Bolognese har en tendens til å være ganske klengete, så det er ikke uvanlig at de følger etter eierne sine fra rom til rom. Dette er spesielt vanlig om den bor alene med én eier.
Bolognese er en leken og glad rase som alltid takker ja til å kaste ball, ha dralek eller en annen type lek.
Bolognesere lever typisk til de er mellom 12 og 15 år gamle, så det er noe lavt sammenlignet med andre hunderaser i samme størrelse.
Bolognesevalper koster typisk rundt 25 000 kroner.
En voksen bolognese har typisk en mankehøyde på mellom 25,5 cm (hos de minste tispene) og 31,5 cm (hos de største hannhundene.
Normalvekten hos en voksen bolognese er mellom 3 og 4 kg, men det er helt normalt at de også kan veie litt mer eller litt mindre enn dette.
Bolognesere kan bjeffe en god del hvis de får lov, så et anbefales at man bruker mye tid på å jobbe vekk denne bjeffingen når hunden er ung. Det skal være fint mulig å trene vekk det meste av bjeffing.
Bolognese kommer fra Italia.
Bolognese trenger ikke verdens lengste turer, men bør få gå turer på minst en halvtimes tid hver dag.
Finnes det bolognese-oppdrett i Dør-Norge?
Hei, Kristin.
Ja, det finnes oppdrettere av bolognese i Norge, men det er ikke spesielt mange. Sjekk oversikten på raseklubben sin nettside her: https://bolcot.com/oppdrettere/
Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.