Canicross er en hundesport hvor man driver terrengløp med hund som trekker. Her har man hunden løpende foran seg festet til et magebånd slik at den kan trekke, så drar dere på løpetur sammen. Dette er en slags sportversjon av å dra på joggetur med hunden, og canicross har gradvis blitt mer og mer vanlig de siste årene.
Det er også mange som kaller canicross for snøreløping, og disse to tingene er akkurat det samme. I denne artikkelen kommer jeg derimot til å holde meg til canicross.
Til tross for at canicross regnes som en hundesport er det noe som passer for alle som ønsker å være mer aktive med hunden sin. Så lenge både du og hunden din er frisk nok til å ta dere en joggetur i skogen kan dere prøve dere på canicross, uansett om du bare liker å jogge litt for moro eller ønsker å drive med konkurranse.
Under canicross er både selve løpingen så vel som kommunikasjon med hunden viktig. Selv om hunden løper foran og trekker må den hele tiden være klar for å motta kommandoer fra føreren bak, så dette er en sport hvor både kondisjonen og samarbeidet får utviklet seg.
Slik kommer du i gang med canicross
For å komme i gang med canicross trenger du en voksen hund, et par gode løpesko, og litt utstyr til hunden (eget avsnitt om dette under). Det er viktig at hunden er fullvoksen ettersom valper kan ta skade av for hard trening. I praksis anbefales det er små og mellomstore hunderaser er minst 12 måneder gamle, mens store hunderaser er minst 18 til 24 måneder gamle.
Hunden man skal bruke bør også være normalvektig og frisk, og ikke ha hatt problemet med bein, hofter eller lignende. Om alt er i orden er det bare å begynne med canicross!
Akkurat som oss mennesker trenger hunder å trenes opp til å takle løping, så det er viktig at man ikke starter for hardt. Ta en testtur for å se hvordan kondisjonen til hunden ligger an når du løper med den. Om den begynner å dilte bak er det et tegn på at den er sliten, så da vet du hvor langt den tåler. Stopp turen, og planlegg neste tur til å være omtrent 30 % kortere enn den tåler.
Deretter er det bare å jobbe gradvis med å trene den. Hundens kondisjon kan bedres raskt ved å trene 2 – 3 økter i uken. Da kan man øke distansen med 10 – 15 % hver dag frem til man når den distansen man ønsker å løpe.
Om du ikke selv er i verdens beste form kan det godt være at hunden får kondisjon raskere enn deg selv, men det er jo bare bra.
Få hunden til å trekke deg
Samtidig med at man trener kondisjonen til hunden må man jo også trene den til å trekke. For de fleste hunder går det enkelt å trene den til å trekke, men for andre kan det være litt krevende. Om du sliter med å få den til å trekke må du jobbe med det med å være to personer hvor en holder igjen mens den andre prøver å få den til å komme (og da trekke med seg den første personen). Gi mye ros og godbit når den trekker, så skjønner den raskt tegningen.
Kommandoene hunden bør kunne når man skal drive canicross
Det er visse kommandoer som er svært viktige å ha på plass når man driver med canicross, og følgende kommandoer anbefales å trene inn før man deltar på stevner eller løp:
- Stå. Signaliser at hunden skal stå stille fremt il du sier noe annet.
- Gå / start. Signaliser at hunden skal begynne å løpe.
- Høyre / gee. Signalisere at hunden skal svinge mot høyre.
- Venstre / haw. Signalisere at hunden skal svinge mot venstre.
- Forbi. Her signaliserer du til hunden din at du vil passere noen foran deg uten at den skal forstyrre verken hund eller fører foran.
- Rolig. Denne brukes for å senke farten.
Om å gjøre seg klar til canicross-konkurranser
Selv om hunden er flink til å løpe med deg i skogen er det noe helt annet å delta på en organisert konkurranse. Her er det både publikum, andre løpere med egne hunder, mye støy og mye som skjer. Det er fornuftig å trene hunden til å slappe av i stressede omgivelser før man deltar på et løp.
Det er mange som trener såkalt line out-trening hvor man trener hunden til å stå i ro med spent line på startområdet. Da skal den stå stille helt til du kan løpe uten å begynne å stresse over andre ting.
Velg et godt område for å trene canicross
Når man skal trene canicross bør man velge et område med et mykt underlag. Skogsstier, gamle traktorveier eller vanlige turstier egner seg godt. Unngå å trene canicross på hardt underlag som asfalt, da dette har veldig hard belastning på leddene og skjelettet til hunden, og vil over tid føre til slitasjeskader.
Canicross er jo tross alt en type terrengløp, så alt av organiserte løp foregår i terreng, og ikke på asfalterte veier.
Utstyret du trenger for å drive med canicross
Man trenger litt utstyr for å komme i gang med canicross, for det er viktig at man har godt utstyr når hunden faktisk skal trekke deg.
Det vanligste er å bruke en trekksele, et elastisk bånd (bungeebånd) og et magebelte. Da har man armene fri under løpet, og hunden får god mulighet til å trekke uten at den har slitasjeskader som følge av feil utstyr.
Personlig har jeg god erfaring med Non-stop sine produkter til canicross. Dette er jo utstyr laget for profesjonelle, men det er også best i klassen for hobbyister. En god start er:
- Non-stop Freemotion Harness som trekkselen.
- Non-stop Touring Bungee Leash som det elastiske båndet.
- Non-stop CaniX Belte.
Det er sikkert andre merker som er like gode som Non-stop, men det er kun denne aktøren jeg personlig har erfaring med, og kan gå god for at dette er godt utstyr som holder lenge.
Les mer: Beste trekksele til hund.
PS. ikke la deg friste til å bruke den vanlige selen til å drive canicross. Det er absolutt nødvendig med en egen trekksele, for hvis ikke får du en hund som alltid vil prøve å trekke på tur. Så hold trekkingen til kun denne ene trekkselen.
Du som fører hunden må jo også ha litt utstyr, men her holder det som regel med et par gode løpesko og treningstøy.
Organiserte canicrossløp i Norge
Canicross er ikke superutbredt her i Norge, men det er noen organiserte canicrossløp fra tid til annen. De fleste løp publiseres på terminlisten til Norges Hundekjørerforbund.
Den vanligste distansen på canicrossløp er 5 km, men det finnes både kortere og lengre løp. Det er sjeldent å se løp som er lengre enn 15 km.
Hunderaser som kan drive med canicross
De aller fleste hunderaser kan delta på canicross, i alle fall på et hobbynivå. De profesjonelle utøverene bruker gjerne utholdende og førerorienterte hunderaser som border collie, belgisk fårehund, vorstehhund, pointer eller blandingsraser som alaksa husky, men det er ikke nødvendig med en slik hund for å delta på canicross.
Om du har en puddel, whippet, cocker spaniel, beagle, labrador eller en annen familiehund klar kan disse også fint brukes. Det viktigste er å trene dem gradvis opp, så merker du raskt at selv de minste hundene kan overraske.
Skader når man driver med canicross
Når man driver med canicross kan man oppleve ulike typer skader, og de vanligste skadene man opplever at hundene får er:
- Kutt på potene. Både grus, is, steiner, knust glass og mye annet kan føre til store eller små kutt på potene til hunden. Den beste måten å unngå problemet på er ved å bruke potesokker som er laget for hard bruk.
- Sprukne poter. Om det er død hud på potene til hunden er det en viss risiko for at de vil sprekke opp. Det er anbefalt å file vekk død hud og smøre regelmessig med potesalve for å unngå sprukne poter.
- Knekte klør. Om klørne treffer for hardt på en hard underflate (som en stein) kan den knekke. Dette er smertefullt for hunden. Den beste måten å unngå risikoen på er ved å sørge for at hunden hele tiden har korte klør, så sørg for regelmessig kloklipp.
- Slitasjeskader på ledd og skjelett. Canicross er en krevende sport som kan føre til ulike slitasjeskader for både hund og eier, spesielt hvis man trenger på for hardt underlag.
- Skader på skuldre og rygg. Både feilinnstilte seler, for dårlige seler og overtrening kan føre til ulike skader på både skuldre og rygg.
- Magedreining. Magedreining er svært farlig, og kan fremprovoseres hvis man gir hunden mat for tett på en hard treningsøkt. Det er normalt å vente minst 2 timer fra man mater hunden til man trener med den, men noen mener også at det er best å vente mellom 4 og 5 timer fra fôring til trening! Så ikke gi mat for tett på treningsøkten.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.