Cavalier king charles spaniel er en liten hund som faktisk er en av de mest populære rasene her i Norge. Det er en selskapshund som først og fremst er en knallgod familiehund.
De fleste kaller den bare for cavalier i dagligtale, for det er ikke akkurat praktisk å si cavalier king charles spaniel. Det er heller ikke spesielt behagelig å skrive hele det lange navnet, så fra nå av kommer jeg bare til å bruke cavalier som en forkortelse av rasenavnet.
Den 31. januar 2022 vant Dyrebeskyttelsen en rettssak mot NKK, Norsk Cavalierklubb, og 6 oppdrettere av rasen hvor det ble avgjort at oppdrett av rasen bryter dyrevelferdsloven §25. Dommen har blitt anket helt til Høyesterett som har gitt medhold til Dyrebeskyttelsen.
Det betyr at det i praksis er avlsforbud på cavalier king charles spaniel! Det er fortsatt lov å eie, kjøpe og importere hunder av rasen, men det er ulovlig å drive avl på rasen innenfor Norges grenser.
Cavalier kort oppsummert
- En lojal følgesvenn.
- Går godt overens med barn.
- Har en del arvelige sykdommer.
- Kan bjeffe litt, spesielt om noen ringer på døra.
- Veldig sosial både mot andre hunder, mennesker, katter og andre dyr.
- Trenger en del mosjon.
- Må ha jevnlig mental stimuli!
- Avlsforbud – ulovlig å oppdrette rasen i Norge!
Atferd og lynne hos cavalier
Cavalier er en veldig tilpasningsdyktig rase som er kjent for å kunne passe i de fleste hjem. De kan gjerne gå på lange fjellturer om de bor i en aktiv familie, men kan også sette pris på et stille og rolig hjem hvis de bor med et pensjonistpar som ofte bruker mye tid hjemme.
Når den er inne regnes cavalier som veldig rolig og balansert, og gjør ikke stort ut av seg. De vil varsle om det er noen som banker på døren eller ringer på, men er eller ikke spesielt bjeffete.
Den er glad i barn og alle i familien, og vil dessuten elske å hilse på fremmede mennesker når den får sjansen! Cavalier går godt overens med andre hunder, og kan som oftest også gå godt sammen med løse kaniner og katter i hjemmet.
Rasen er kjent for å være veldig kosete, og vil gjerne litt tett ved siden av eieren sin om den får lov til det.
Cavalier trives ikke spesielt godt alene, og bør få mye tid sammen med eierne sine. Om den må stå alene 9 timer om dagen mens eierne er på jobb kan den fort bli deprimert.
Når cavalier er utendørs er det en energisk, atletisk og livlig hund. Samtidig er den ganske forsiktig av seg (men aldri redd), og holder seg som oftest i nærheten av eierne sine selv om den får løpe uten bånd. Noen individer er mer nysgjerrige enn andre, men de pleier sjeldent å gå for langt unna eierne sine.
Mosjon av cavalier
Cavalier er en rase som trenger en del mosjon, og har veldig fort for å bli overvektig om den ikke får nok mosjon.
Man bør gå en daglig tur på minst en halvtime, men gjerne også litt lenger. I tillegg må den får noen kortere turer på morgen og kveld for å gjøre fra seg.
Ellers er det viktig å være klar over at cavalier trenger mental stimuli for å trives! Det betyr at du må sette av tid til dette, og gode aktiviteter er agility, lydighetstrening eller å la den bruke den gode snuten sin til å lukte seg frem til ting.
Dersom dere er en aktiv familie vil cavalieren gjerne bli med på det. Denne rasen kan nemlig bli svært utholden om den får sjansen, og blir gledelig med på teltturer, lange fjellturer og lignende ekspedisjoner.
Om avlsforbud hos cavalier king chales spaniel
Som nevnt innledningsvis er det avlsforbud på cavalier king charles spaniel. Dette begynte som et søkmål fra Dyrebeskyttelsen som endte opp i Høyesterett i 2023, og det endelig resultatet ble at det er forbudt å avle på cavalier i Norge.
Det finnes ingen instanser høyere enn Høyesterett, og det betyr at søkmålet er over, og resultatet er endelig (kjent som et domskraftig resultat).
Bakgrunnen for avlsforbudet er at dyrevelferdsloven § 25 åpner for avlsforbud på dyr hvor avlen påvirker dyrs funksjoner negativt, eller som hindrer dem fra å kunne utøve naturlig atferd.
For cavalier sin del er argumentet for avlsforbudet at det er umulig å avle rasen på en måte som ikke skaper lidelse hos valpene som blir født, og at all avl regnes som ulovlig. Høyesterett mente at risikoen for at valpene skulle få syringomyelia eller chiari-like malformation pain (CM-P) var for høy til å rettferdiggjøre avl.
Hele domsavgjørelsen er tilgjengelig på nettsidene til Norges Høyesterett her. Klikk deg inn der for å lese hva domsstolen selv sier om saken og hvorfor de innførte forbudet.
Kan man fortsatt kjøpe eller eie en cavalier?
Det er kun avl som regnes som ulovlig i Norge, og per 2023 er det fortsatt helt lovlig å eie, kjøpe eller importere en cavalier fra utlandet.
Så dersom du virkelig ønsker deg en cavalier er det lov å kjøpe en fra en utenlandsk oppdretter, og innføre den til Norge som privatperson.
Trening av cavalier
Cavalier er en middels vanskelig hunderase når det kommer til trening, og bør ha en eier som kan være bestemt og konsekvent. Hverdagslydighet går som regel veldig bra, og man kan begynne dette fra ganske ung alder av.
Rasen har relativt lett for å lære seg nye triks, men du bør være raus med godbiter underveis i treningen for å sørge for at den holder seg motivert.
En del hunder vil like lydighetstrening godt, og kan bli veldig flinke. Andre er ikke like opptatt av dette, så det er litt variasjon fra hund til hund hos cavalierer.
Bruksområder for cavalier
Cavalier er både en slags brukshund så vel som en selskapshund. Den blir veldig glad om den får oppgaver, og kan derfor trives godt med lydighetstrening, agility eller rallylydighet.
Rasen har vært brukt til jakt på fugl, men det er sjeldent at den brukes til det nå om dagen. Det er andre spanieler som passer mye bedre til denne jobben, så velg en annen rase dersom du vil ha en god jakthund.
Helsen til cavalier
Cavalier er en rase som har flere alvorlige rasebetingede lidelser. Nedenfor ser vi på noen av de vanligste problemene hos cavalier.
Den største utfordringen for cavalier er bilyd på hjertet med gradvis utvikling av hjertesykdom (endokardiose). Dette begynner som en bilyd på hjertet som veterinærer kan oppdage ved stetoskop, og som gradvis blir verre. De første årene kan hunden være helt frisk og fin, men vil etter hvert bli unormalt mye trøtt ved anstrengelser.
Over tid vil det kunne utvikle seg pusteproblemer på grunn av væskeansamling i lungene. Feilen finnes i omtrent halvparten av alle hunder på 5 år, og så godt som alle hunder i en alder av 10 år. Sykdommen kan til en viss grad behandles med medikamenter, men er også grunn til tidlig død hos en del hunder.
Den neste sykdommen på listen som regnes som spesielt vanlig hos cavalier er syringomyelia (SM). Dette er en slags cyste som oppstår i ryggmargen som over tid fører til at det kan bli deformeringer i ryggmarg eller hjerne på grunn av at cysten fører til unormalt høyt trykk i hjernen.
SM oppdages ved at hunden er ekstra sensitiv i nakke, hode eller skuldre, og hunden vil ofte klynke seg eller gråte når den klør seg der. Samtidig vil sykdommen føre til at disse områdene klør, så man oppdager det ofte enkelt. Sykdommen manifesterer seg ofte mellom 6 måneder og 3 års alder, og smertene kan behandles med medisin.
Det tredje store problemet til cavalier er øyeproblemer. Rasen har flere genetisk betingede øyesykdommer, og man må regne med å ta jevnlige sjekker av øyne til hunden for å oppdage potensielle sykdommer i tidlige stadier.
Ellers lider rasen også av ting som patellaluksasjon og hofteleddsdysplasi (HD), men dette er ikke like vanlig.
Til tross for at cavalier har en del rasespesifikke helseutfordringer lever den relativt lenge, og hunder blir ofte 10 år gamle. Mye av dette skyldes at mange av disse helseutfordringene ikke er direkte dødelige, men bare smertefulle og plagsomme for hunden.
Fysikken til cavalier
Cavalier er en ganske liten hunderase hvor rasestandarden sier at mankehøyden skal være mellom 30 og 33 centimeter. Vekten ligger på mellom 5,5 kg og 8 kg, hvor hannene typisk er én til to kg tyngre enn hunnene.
Det er fire godkjente pelsfarger:
- Blenheim. Kastanjebrune tegninger på hvit kropp, som på den avbildet nedenfor. Dette er den vanligste pelstypen.
- Tricolor. Hvit kropp med sorte tegninger på kropp, og rødbrune teninger i ansiktet. Denne er avbildet under avsnittet «Cavalier kort oppsummert».
- Black / tan: Sort med gulbrune teninger i ansiktet.
- Ruby: Ensfarget rød.
Pelsstell hos cavalier
Cavalier er en hunderaser som må børstes ganske ofte for å unngå at pelsen floker seg, men den er relativt enkelt å stelle når man først begynner. Så regn med mange, men korte stunder med pelsstell.
Merk spesielt at pelsen bak ørene har en tendens til å floke seg, så følg ekstra med der.
Start pelsstell allerede når hunden er valp, selv om den ikke trenger det. Da blir det mye enklere å håndtere pelsstell når den blir eldre og må gjennom dette daglig.
Cavalier sin rasehistorie og utvikling
Cavalier er en hunderase som stammer fra diverse dvergspanieler fra Storbritannia. Den har fått navnet sitt fra Karl II av England (Charles II of England på engelsk), en konge som styrte landet på 1600-tallet.
I lang tid var cavalier brukt som en jakthund, men som gradvis endret seg til å bli brukt mer og mer som selskapshund. På 1800-tallet ble raser som mops, japansk chin og pekingeser populære, og trolig ble en av disse eller andre asiatiske hunderaser blandet med cavalier for å gi den en kortere snute.
En periode var rasen mer kortsnutet enn den er i dag, men rasestandarden valgte å gå for en litt mer langsnutet variant enn det man hadde på tidlig 1900-tallet. Rasestandarden ble for øvrig valgt i 1926, og brukte et maleri av Kong Karl II sin hund som utgangspunkt, og det ble arrangert en stor konkurranse om å avle frem hunden som lignet mest mulig på denne. Vinneren ble brukt som målestokk når rasestandarden ble utarbeidet.
Spørsmål og svar om cavalier
Cavalier regnes som en veldig god familiehund som passer i alle slags familier, om det så er en familie med flere hunder, barnefamilier eller hos par.
Cavalier er kjent for å gå veldig godt overens med barn, både småbarn og eldre barn.
Du må sette av tid til daglig børsting av pelsen til en cavalier, men det er jo en liten hund, så pelsstellet tar ikke så lang tid. Men børst den hver dag, så slipper den å få floker i pelsen.
Det er stort sett ganske enkelt å trene en cavalier. Dette er en smart hunderase som lærer fort, og som gjerne vil gjøre som du ber den om hvis den får en godbit.
Cavalier egner seg godt for deg som skal ha din første hund. Den har ingen store utfordringer, og er en ganske enkel rase å begynne med.
Cavalier røyter litt.
Cavalier regnes ikke som allergivennlig.
Cavalier regnes som en veldig vanlig hunderase, og kommer jevnlig på topplisten over de mest populære hunderasene. Det er likevel vanskelig å få tak i en valp siden det nå er avlsforbud på rasen.
Cavalier passer for de aller fleste som vil ha en liten hund, og som har mulighet til å oppfylle kravene den har til mosjon og mental stimuli. Kun deg med en ordnet økonomi som har råd til forsikring og de jevnlige veterinærbesøkene (blant annet for å undersøke øyne) bør skaffe deg denne rasen, for dette er en hunderase som er oftere hos veterinær enn gjennomsnittet.
Cavalier kan gjøre det godt på spor og agility, og kan gjøre det ganske greit på lydighet hvis man jobber mye med den.
Cavalier har aner som en jakthund for hønsefugl, men brukes ikke aktivt til dette lenger.
Cavalier kan gjøre det godt på utstilling.
Cavalier tilhører raseklubben Norsk Cavalierklubb.
Cavalier har litt kortere forventet levealder enn mange andre raser i samme størrelse på grunn av de mange sykdommene de er utsatt for. Forventet levealder er et sted mellom 9 og 11 år, selv om friske dyr kan bli opptil 15 år.
Cavalier går stort sett veldig godt overens med alle andre hunder.
En cavalier blir som oftest mellom 30 og 33 centimeter høy, målt i mankehøyde.
Vekten til en cavalier er typisk rundt 6 kg for tisper, og 7- 8 kg for hanner. Vekt mellom 5,5 kg og 8 kg godtas.
Cavalier er ikke akkurat enn bjeffete hund, men den vil si ifra hvis det banker på døren, eller den oppdager at det lusker en katt eller noe sånt rett utenfor vinduet. Men det er langt ifra noen gneldrehund, og regnes som en god hund for de som vil ha en liten spaniel som bjeffer lite.
Cavalier kommer fra Storbritannia.
Man må bade en cavalier omtrent én gang i måneden, eller etter behov. Bruk en god hundesjampo!
Cavalier bør ha turer på minst en times tid daglig.
Den 31. januar 2022 besluttet Oslo Tingrett at avl på renraset cavalier king charles spaniel var brudd på dyrevelferdsloven §25, så det er i praksis forbudt å drive avl på renrasede cavalierer. Det er usikkert hva som skjer hvis man bryter loven, men det er grunn til å tro at det kan bli aktuelt med bøter.
Dommen er ikke rettskraftig, det er dermed lov å avle videre på Cavalier. Høyesterett har bestemt å ta opp anken. Så det blir feil å skrive at det er forbudt å avle på Cavalier King Charles Spaniel.