Clumber spaniel er en kortbent, britisk hunderase som regnes som svært sjelden her i Norge. Denne massive hunden kan nå en vekt på rundt 35 kg, er kjent for å være litt sta av seg, og byr på en god utfordring for uerfarne hundeeiere.
Som andre spaniels er den glad i tur og mosjon, og trenger både fysisk så vel som mental mosjon for å trives optimalt. Den passer godt inn hos aktive familier som har mye tid til å være ute på tur med hunden, og som har erfaring med å oppdra noe krevende hunderaser.
Navnet clumber spaniel kommer fra Clumber Park, en offentlig park i Nottinghamshire i Storbritannia.
Clumber spaniel kort oppsummert
- En god og rolig familiehund.
- Sikler en god del.
- Snorker mye.
- Røyter veldig mye.
- Trives godt på sofaen.
- Liker å gå i et rolig tempo.
- En del plaget av hofteleddsdysplasi (HD).
Atferd og lynne hos clumber spaniel
Clumber spaniel er en artig skrue av en hund, og regnes som en god familiehund for erfarne hundefolk. Denne hunderasen trives godt sammen med barn, og passer inn i mange ulike typer hjem, så lenge eierne vet hva de går til og respekterer hunden for det den er.
Dette er en hund som elsker å være familiens midtpunkt, og er svært sosial mot dem den kjenner godt. Å få kos eller leke med flokken er det beste den vet. Noen clumber spanieler kan mistrives med å være mye alene hjemme, så den passer best i hjem hvor den ikke må sitte alene hjemme i 8 – 9 timer hver formiddag.
Clumber spaniel kan virke litt lat, og trives bedre på sofaen enn de andre spanielene gjør. Mange sier at den trives bedre i en hundeseng foran peisen enn ute på tur, så den har ikke noe imot en litt rolig livsstil. De tar seg ofte god tid med å gjennomføre aktiviteter eller bevegelser, og ser aldri ut til å ha noe hastverk. Likevel må man huske at det er en hund, og den bør få en normal mengde mosjon.
Rasen er for det meste veldig glad i å bruke hodet sitt, og synes det er spennende med utfordringer. Den har en utrolig god snute, og har derfor teft for sporprøver og andre oppgaver hvor den må bruke snuten sin.
Det er normalt at clumber spaniel er litt reservert mot fremmede, og bruker gjerne litt tid på å undersøke personer før den vil hilse. Først etter en liten stund godtar den disse nye personene.
Clumber spaniel går som oftest godt overens med andre hunder, og trives både som eneste hund i familien eller sammen med andre hunder.
Det finnes noen clumber spanieler som har vist seg å være aggressive, både mot andre hunder og mennesker. Det er usikkert om dette skyldes atferdsproblemer eller om det kommer av dårlig oppdragelse, men det er uansett noe å være oppmerksom på. De færreste clumber spanieler er selvsagt aggressive, men det er likevel viktig å vite at man bør passe på.
Mosjon av clumber spaniel
Clumber spaniel er nok den spanielen som trenger minst mosjon, for med denne holder det greit om man går turer på en times tid daglig. Kombiner denne langturen med et par korte turer på morgen og kveld, så får man en fornøyd clumber spaniel.
Man kan fint trene hunden til å godta lengre turer, men det er ikke noen langdistansetraver dette. Om du er ute etter en hund som skal være med på raske joggeturer eller sykkelturer finnes det bedre raser. Den er derimot glad i å gå langt om den får ta det i et rolig tempo, og vil bli superglad om den får lov til å gå rolig mens den får snute på saker og ting underveis.
Clumber spaniel trenger også litt mental aktivisering hvor den får brukt hodet sitt. Igjen har den ikke spesielt høye krav, men flett inn litt ulike aktiviteter i hverdagen, så får man en roligere og mer balansert hund.
Trening av clumber spaniel
Clumber spaniel kan ha sterk egenvilje, og derfor oppleves som sta. Å trene den kan noen ganger være krevende, men samtidig er det en hund som er villig til å gå langt om du har den riktige motivasjonen. Clumber spaniel er ofte veldig glad i godbiter, så hvis du finner en godbit den liker godt kan det være at den er veldig lærevillig.
Noen clumber spanieler er også svært glade i å gjøre eieren sin glad, og kan derfor finne på å gjøre som den får beskjed om bare for å være snill. Men for de fleste må godbitene frem.
Som unghund kan den ofte være litt krevende, så oppdragelsen er ikke alltid så enkel som med andre hunderaser. Man må ha god tålmodighet når man trener den, for den vil raskt ta styringen i hjemmet hvis man skulle finne på å gi opp treningen. Her er det bare å smøre seg med tålmodighet og prøve å finne godbiter den responderer godt på.
Det kan være fornuftig å prøve flere korte treningsøkter fremfor lange og repeterende økter, da de raskt kan bli litt lei av å gjøre samme oppgave mange ganger på rad. Det er også viktig å sette tydelige grenser for clumber spanielen, for den vil raskt prøve å teste grensene hvis det er muligheter for det.
Bruksområder for clumber spaniel
Clumber spaniel er først og fremst en selskapshund her i Norge, men brukes til fasanjakt i Storbritannia. Den kan trenes opp som sporhund eller jakthund her også, men det er sjeldent å se, og krever mye innsats fra eieren sin side.
Helsen til clumber spaniel
Den største helseutfordringen til clumber spaniel er hofteleddsdysplasi (HD). Denne er knyttet opp mot tunge hunder, og clumber spaniel er absolutt en svært tung hunderaser. I praksis betyr det at HD ikke bare er ganske vanlig hos rasen, men også at individene som har HD har ganske alvorlig grad av sykdommen.
Hofteleddsdysplasi har også en genetisk faktor, så man kan redusere risikoen for å få en hund med HD om man kjøper fra friske foreldre, selv om det ikke blir noen garanti med en så tung rase.
Det er også en viss grad av ektropion og entropion hos rasen, eller det vi kaller for inn- og utoverrullede øyenlokk på godt norsk. Dette er ikke farlig, men må korrigeres med kirurgi, noe som er kostbart og plagsomt for hunden.
Forventet levealder er mellom 10 og 12 år, noe som er nokså lavt sammenlignet med de mindre spanielrasene.
Fysikken til clumber spaniel
Clumber spaniel har en spesiell kropp som er best kjennetegnet ved hvor tung den er. Beina er korte. Også ansiktet er tungt med en kort snute, og lange hengeører.
Pelsen er halvlang silkepels. Godkjent farge er hvit med brune eller gule tegninger.
Voksne hunder har mankehøyde på mellom 42 og 46 cm, og veier typisk et sted mellom 30 og 35 kg.
Pelsstell hos clumber spaniel
Clumber spaniel trenger litt pelsstell, men dette er ikke spesielt krevende. Gå over den med en karde eller børste ukentlig for å unngå at pelsen floker seg, så er mye gjort. Hunden kan bades om det er behov for det.
Det er også nødvendig å trimme pelsen rundt ørene for å unngå at den blir for lang. Dette trenger man ikke å gjøre oftere enn et par ganger i året.
Clumber spaniel sin rasehistorie og utvikling
Clumber spaniel stammer fra Nord-England, og det sies at hertugen av Newcastle fikk noen store, hvite spanieler i gave på 1700-tallet. Disse vokste opp i Clumber Park (og ga navnet til rasen), og ble utgangspunktet for rasen slik vi kjenner den i dag. Det er ingen som vet om denne historien er sann.
Den første faktiske dokumenterte tilstedeværende av rasen clumber spaniel stammer derimot fra 1840, for da fikk dronning Victoria hele 7 clumber spaniels.
Clumber spaniel kom til Norge allerede på 1970-tallet, men ble aldri noen populær hund verken her eller i andre europeiske land. Nå er den mest vanlig i Storbritannia, men den regnes også som svært sjelden der.
Spørsmål og svar om clumber spaniel
Clumber spaniel kan være en god familiehund, men fortrinnsvis hos en familie som har erfaring med hund fra før av.
Clumber spaniel regnes som en barnevennlig hund.
Det er litt pelsstell med en clumber spaniel, og man bør børste den 1 eller 2 ganger per uke. I tillegg må pelsen på ørene trimmes et par ganger i året.
Det regnes som ganske krevende å trene en clumber spaniel ettersom de ofte kan være sta og egenrådige, og ha en tanke om at de selv vet best. Så oppdragelse og trening krever god tålmodighet, tydelige grenser og mye innsats.
Clumber spaniel er en krevende hund, så den er ikke et godt valg for personer som skal ha sin første hund.
Clumber spaniel røyter en god del, så her er det bare å finne frem støvsugeren, for den kommer til å bli godt brukt med en clumber spaniel i hus.
Clumber spaniel er ikke allergivennlig.
Clumber spaniel regnes som en veldig sjelden rase. Det er få oppdrettere av den her i Norge, men det er flere aktive oppdrettere i Danmark og Sverige, så man må regne med å ut av landet for å få tak i en valp.
Clumber spaniel passer for deg som vil ha en spesiell hund, og som trives på skogsturer i et behagelig tempo.
Clumber spaniel egner seg ikke spesielt godt til hundesport.
Det er sjeldent at man bruker clumber spaniel til jakt i dag, men den har tidligere vært jakthund som har vært brukt på fasanjakt.
Clumber spaniel er en godkjent hunderase, så den kan stilles ut.
Clumber spaniel tilhører Norsk spaniel klub.
Clumber spaniel pleier å gå godt overens med andre hunder, men det krever at den blir sosialisert med andre hunder fra den er lite av.
Clumber spaniel er sjeldent spesielt klengete av seg.
Clumber spaniel regnes som middels leken. Den kan godt leke og kose seg med det, men den er heller ikke en typisk lekehund som er utømmelig på energi når den leker.
Clumber spaniel pleier å leve til den er 10 – 12 år gammel.
Clumber spaniel er såpass sjelden at det er umulig å si noe om prisen. Man kan nok regne med å ut med rundt 20 000 for en registrert valp.
Clumber spaniel får en mankehøyde på mellom 42 og 46 cm i voksen størrelse, men er kraftig og stor i forhold til høyden på manken.
En voksen clumber spaniel veier typisk rundt 30 til 35 kg, men store hannhunder kan nærme seg 40 kg i noen tilfeller.
Clumber spaniel er ikke kjent for å bjeffe spesielt mye.
Clumber spaniel kommer fra Storbritannia.
Man trenger kun å bade clumber spaniel etter behov.
Clumber spaniel trenger ikke de lengste turene, men man bør prøve å få til en times tur daglig. De liker å ha turene i et rolig tempo.