Danske hunderaser: Stor oversikt over alle hunderaser fra Danmark

Det er en håndfull med danske hunderaser hvor Danmark har ansvaret med å forvalte rasestandarden til hundene. I motsetning til de norske eller svenske hunderasene er det ikke et veldig stort utvalg av jakthunder i Danmark ettersom de ikke har hatt samme behov for jakthunder i det danske terrenget, men de har likevel fått noen unike raser.

Det er få av de danske rasene som regnes som utbredt eller godt kjent, og de fleste holdes kun av spesielt interesserte folk. Av de 5 hunderasene som tilhører Danmark er kun 4 av dem godkjent av FCI, og én av disse har dessuten delt opphavsland med Sverige. Av disse 3 er også én av rasene egentlig fra Grønland, men den hører likevel til som en dansk hunderase siden Danmark teknisk sett eier Grønland. Så totalt sett er det kun 2 godkjente, heldanske hunderaser.

PS. det er veldig mange som tenker at grand danois er en dansk hunderase, da navnet kan oversettes til «stor danske». Det er likevel ikke slik at grand danois er dansk, for det er faktisk en tysk hunderaser.

Les også: Svenske hunderaser.

1) Gammel dansk hønsehund

Gammel dansk hønsehund er en ganske stor og tung hunderase som ofte bare kalles for hønsehund. Det er den eldste nålevende hunderasen i Danmark, og den er populær i hjemlandet sitt selv om den regnes som veldig sjelden i alle andre land.

Rasen gammel dansk hønsehund regnes som en rolig, vennlig og behersket hund som passer godt som familiehund. Den er sterk og har mye utholdenhet, og kan både bære kløv, trekke eller gjøre annet arbeid. For at hunden skal trives best mulig bør den ha et aktivt hjem hvor den får brukt både hode og kropp ofte.

Gammel dansk hønsehund har lange tradisjoner som jakthund. Den er en stående fuglehund, men har mistet mye av bruksområdet sitt ettersom settere regnes som bedre og enklere enn det gammel dansk hønsehund er. Så de som bruker den til jakt er først og fremst folk som er spesielt interessert i rasen.

Gammel dansk hønsehund
Gammel dansk hønsehund. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

2) Broholmer

Broholmer er en stor molosserhund som kan få en vekt på opptil 70 kg som fullvoksen. Rasen har tradisjonelt fungerte både som vakt- og jakthund, men er i dag først og fremst en selskapshund. Til tross for den store størrelsen regnes også broholmeren som en god familiehund som er snill og grei med barn, og den trives godt sammen med familier med både store og små.

Vaktinstinktene sitter fortsatt litt igjen, så broholmer er ofte kjent for å være skeptisk til fremmede. De er derimot svært lojale mot og glade i de den ser på som flokken sin, og når den først godtar et menneske får man en venn for livet.

Broholmer er for øvrig en svært sterk hund, så det er viktig med solid oppdragelse og trening! Den regnes ikke som spesielt krevende å trene, men den kan raskt ta kontrollen om den ikke har god oppdragelse.

Broholmer
Broholmer. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

3) Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er jo ikke en ren dansk hunderase, da den regnes for å ha både Sverige og Danmark som opprinnelsesland. Av alle de danske hunderasene er det nok dansk-svensk gårdshund som er mest populær, både i Danmark og her i Norge. Denne lille tassen regnes som en snill, rolig og kosete liten hund som passer godt inn i mange typer hjem.

Til tross for at rasen er liten og rolig trenger den mye mosjon og mental aktivisering, så den passer best inn i aktive hjem som liker å være utendørs. Dansk-svenske gårdshunder er kjent for å være nokså egenrådige, så oppdragelsen og treningen kan være utfordrende, men med god tålmodighet og tydelige grenser blir de veloppdragne til slutt.

Dansk-svensk gårdshund er for øvrig en svært sosial rase som ofte mistrives helt alene. De bør enten bo i hjem hvor det ofte er noen hjemme, eller hvor det bor andre hunder som kan holde dem med selskap gjennom dagen. Som de andre hundene ovenfor regnes det som en god familiehund som fungerer godt sammen med barn.

Les mer om dansk-svensk gårdshund på raseprofilen dens her.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Danish-swedish farmdog / CC BY-SA 4.0.

4) Grønlandshund

Grønlandshund er teknisk sett en dansk hund, men som man kanskje kan gjette fra navnet dens stammer den fra den danske øya Grønland. Dette er en skikkelig polarhund med alt dette innebærer. Først og fremst betyr det at den trenger enorme mengder med mosjon for å trives. Dette er en rase som først og fremst passer for svært aktive mennesker eller deg som driver med hundekjøring eller tilsvarende aktiviteter.

En av de store fordelene med grønlandshund fremfor andre polarhunder er at den ikke knytter seg så tett til spesifikke mennesker, så den godtar kommandoer fra hvem som helst. Dette kan jo være kjedelig for noen, men nyttig for andre.

Ellers er grønlandshund kjent for å være svært sindig og rolig, og tar enhver utfordring uten å stresse. Den tåler kulde skikkelig godt, og er av mange den fortrukne rasen for ekspedisjoner.

Grønlandshund
Grønlandshund. Foto: sannse / CC BY-SA 3.0.

5) Dansk spets

Dansk spets er ikke offisielt godkjent av FCI, og regnes derfor teknisk sett ikke som en hunderase, men til tross for dette har dansk spets vært en populær hunderase i Danmark siden slutten av 1700-tallet. Det er på ingen måte en blandingshund heller, for den har lukkede stambøker, så det er gode sjanser for at den vil bli godkjent før eller siden.

Så selv om dansk spets ikke er en godkjent rase er den veldig unik. Den har tradisjon som både gårdshund og vakthund, men brukes i dag først og fremst til hundesport som agility og lydighet, eller som en ren familiehund.

Dansk spets er en svært intelligent hunderase som trenger mye mental aktivisering for å trives. Den vil passe best inn i hjem hvor den får brukt hodet sitt jevnlig, for eksempel ved å brukes til hundesport, men kan også trives i «vanlige» hjem om den får nok utfordringer i hverdagen.

Når man har en dansk spets er det viktig å være en tydelig og konsekvent leder uten at man prøver å kue hunden. Den har lett for å ta kontrollen om den ikke respekterer lederen sin, og passer derfor best for erfarne hundefolk.

Dansk spets
Dansk spets. Foto: Jozef / CC BY-SA 3.0.

Legg igjen en kommentar