Raseprofil: Drever

Drever er en liten jakthund som brukes til jakt på både rådyr, hare, rev og andre dyr. Det er en svensk hunderase, og den er veldig populær både her i Norge og i hjemlandet sitt. Om den brukes til jakt og får nok mosjon er drever en god familiehund, men som mange andre jakthunder frarådes det å skaffe seg en slik utelukkende som selskapshund.

Om du er ute etter en knallgod jakthund kan drever derimot være et godt valg for deg. Dette er favoritten til mange jegere!

Drever. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Drever kort oppsummert

  • En god jakthund til drevjakt.
  • Har god utholdenhet.
  • Lettstelt pels.
  • Trenger mye mosjon.
  • Trenger mye mental aktivisering.
  • En god familiehund om den får nok mosjon og aktivisering.
  • Bør brukes til jakt.
  • Har lett for å stikke på skogsturer alene om den får sjansen.
  • Kan være sta og egenrådig.
Drever
Drever. Foto: Per Killingmo / CC BY-SA 3.0.

Atferd og lynne hos drever

Drevere er energiske, og liker å ta mye plass. De bør helst ha hager eller litt områder hvor de kan kose seg, og trives neppe godt i små leiligheter.

Dersom du har en drever må du regne med mye tur ute i skog og mark, og den har et enormt mosjonsbehov. Dersom man ikke klarer å mette dette behovet vil man få en rampete og kjip hund, så du må være klar for å gå tur i både fint og dårlig vær.

Rasen trives veldig godt ute i skogen, og bør få være i skog og mark så ofte som mulig. De fleste drevereiere har dem alltid i bånd ettersom de har et veldig sterkt jaktinstinkt, men det er også viktig å lære den innkallelse hvis den først stikker av.

Det er mange som har opplevd at dreveren kommer seg ut ytterdøra og stikker til skogs selv. Der kan de bli i noen timer, eller til og med flere dager før den kommer hjem igjen!

Om dreveren får nok mosjon og mental aktivisering regnes det som en ypperlig familiehund. Den er snill og omgjengelig, og går greit overens med både barn og andre hunder.

Rasen er rolig og balansert, og har et rolig temperament. De skal være glade i dem de bor med, og åpne og interesserte i andre mennesker.

Man bør ikke ha en drever hvis man ikke skal jakte. Rasen har såpass sterkt jaktinstinkt at man «må» jakte med den, og det finnes mange andre hunder som passer mye bedre for dere som ikke har lyst til å jakte.

Det er mange som har prøvd seg på å ha drever som selskapshund uten å drive med jakt, og dette går som regel dessverre dårlig.

Mosjon av drever

Drever trenger mye mosjon i all slags vær, og du bør regne med å lufte den i minst to timers tid hver dag. De fleste deler opp mosjonen til en halvtimes tid før jobb, en times tid på ettermiddagen og en halvtime igjen på kveldstid. Som nevnt ovenfor bør den få gå turer i skog og mark hvor den får lukte og snuse på ting.

Drevere trenger også mental aktivisering hvor de får brukt hodet sitt. Om du driver jevnlig jakttrening kan dette være nok, men noen må også drive med andre typer aktivisering ved siden av. Rasen har jo en utrolig god snute, så det er veldig kjekt å drive mental aktivisering ved å gjemme godbiter, drive med spor eller lignende oppgaver.

Drever
Drever. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Trening av drever

Det skal sies at en drever er svært selvstendig, og delvis sta, så treningen kan by på litt problemer. Det er viktig at man er konsekvent i oppdragelsen, og setter tydelige grenser for hva hunden kan og hva den ikke får lov til.

Med god tålmodighet går som regel treningen helt fint. Hvis den ikke oppfører seg godt nok kan ofte problemet ligge i at den får for lite mental aktivisering eller mosjon.

Ellers er det bare å bruke positiv forsterker for å trene den, samtidig som man må sette tydelige grenser for den.

Bruksområder for drever

Drever er først og fremst en jakthund, og har ikke all verdens med bruksområder utenom dette. Det er mulig å trene den som en ettersøkshund eller sporhund, og det har dessuten være eksempler på drevere som har blitt brukt som narkotikahunder.

Rasen har et såpass sterkt jaktinstinkt at de regnes som ekstremt gode jakthunder. I motsetning til andre raser som beagle er det så godt som 100 % sikkerhet at dreveren kan jakte om du legger innsats i å trene den, for dette jaktinstinktet er alltid til stede.

På grunn av den gode luktesansen fungerer de godt til slike ting, så det kan være fint mulig å trene den til å for eksempel finne sopp i skogen eller noe sånt hvis du skulle ønske det. Men dette bør være en «deltidsjobb» ved siden av selve jakten.

Drever
Drever. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Helsen til drever

Drever regnes som en veldig frisk og sunn hunderase uten noen store arvelige sykdommer. Det har vært noen få enkelthunder som har hatt problemer med lungeødem og hjertefeil, men dette tilhører sjeldenheten.

De aller fleste drevere lever til de blir godt gamle uten noen form for sykdommer, og det er ikke uvanlig at de kan blir 14 – 16 år gamle.

Du bør for øvrig ha en rutine for å sjekke under buken etter kutt og skader etter at man har vært på jakt eller tur i skogen. Det lave bukpartiet har nemlig lett for å skrape seg opp på kvister og steiner, så ta en sjekk hver gang dere kommer hjem for å oppdage eventuelle skader tidlig.

Fysikken til drever

Drever skal være langstrakt og lavstillet med en kraftig og robust kropp. Mankehøyden hos hannhunder ligger mellom 32 og 38 centimeter, mens tispene sin ligger mellom 30 og 30 cm. Vekten er rundt 13 – 14 kg for tisper, og nærmere 15 – 16 kg hos hannhunder.

Drever
Drever. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Pelsstell hos drever

Den korte pelsen til dreveren er veldig lettstelt, og trenger kun å børstes med for eksempel en gummikarde fra tid til annen. Det er ikke nødvendig å børste ofte, men det vil redusere hvor mye den røyter.

Ellers trenger dreveren kun å bades etter behov, men siden den har et såpass lavt brystparti må man ofte gi den et bad etter å ha være ute i sølevær.

Drever sin rasehistorie og utvikling

Drever stammer fra en gammel hunderase som ble kalt for dachsbracken. Denne ble importert til Sverige på 1900-tallet hvor den trolig ble krysset med lokale støvere. Over tid utviklet den seg til å bli en egen rase, og i 1944 fikk den sin første raseklubb i hjemlandet sitt.

I dag er rasen utrolig populær i både Sverige og Norge, men det er nokså sjeldent å se den i andre deler av verden. Den er blant de aller mest ettertraktede jakthundene i Norden.

Spørsmål og svar om drever

Er drever en god familiehund?

Drever er en god familiehund, gitt at den får nok mosjon, mental aktivisering og får bruke jaktinstinktet sitt.

Går drever godt overens med barn?

Drevere går godt overens med barn, og regnes som barnevennlige.

Hvor mye pelsstell er det med drever?

Det er nokså lite pelsstell med en drever, men den kan børstes innimellom for å begrense røyting.

Hvor vanskelig er det å trene en drever?

Drevere er både sta og egenrådige, så det kan være litt krevende å trene dem. De trenger en eier som er konsekvent og tydelig, og som kan sette tydelige grenser som hunden forstår. Om du gjør dette vil den bli lydig med tiden, men det krever at man jobber en del med den.

Egner drever seg for førstegangs hundeeiere?

Drever er ikke nødvendigvis noen god førstegangshund ettersom den trenger en nokså erfaren leder. Men om man legger nok innsats i å lære seg hundeoppdragelse, deltar på valpekurs og lignende så kan det gå fint.

Hvor mye røyter drevere?

Drevere røyter litt, omtrent som man forventer fra en hund på den størrelsen.

Er drever allergivennlig?

Drevere regnes ikke som en allergivennlige hunderase.

Er drever en vanlig rase?

Drever er en veldig populær rase her i Norge, og det er sjeldent spesielt vanlig å få tak i en.

Hvem passer drever for?

Drever passer for deg som ønsker deg en jakthund, og som har anledning til å mosjonere den mye hver eneste dag.

Fungerer drever til hundesport?

Drevere kan gjøre det godt på spor, men har ellers nokså lite å bidra med på hundesporter.

Fungerer drever til jakt?

Drever er en god jakthund, og er en halsdrivende jakthund som ofte brukes til rødrev, hare og rådyr.

Egner drever seg til utstilling?

Drever er en godkjent hunderase både i Norge og internasjonalt, så den kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører drever?

Drever tilhører raseklubben som heter Norske Harehundklubbers Forbund.

Går drever overens med andre hunder?

Drever er en sosial hund som pleier å gå fint overens med andre hunder.

Hvor lenge lever en drever?

Drevere lever typisk mellom 11 og 13 år, selv om en del individer blir 15 – 16 år gamle.

Bjeffer drever mye?

Drevere skal bjeffe når de har los, men de skal i utgangspunktet ikke bjeffe mye når de er hjemme. Om den gjør dette kan det tyde på at den har fått for lite mosjon eller er understimulert.

Hvilket land kommer drever fra?

Drever kommer fra Sverige.

Hvor ofte må man bade en drever?

Drevere trenger kun å bades etter behov.

Hvor lange turer trenger en drever?

Drevere trenger mye mosjon, og du bør regne med å gi den minst to timers daglig mosjon, aller helst i skog og mark.

2 kommentarer om “Raseprofil: Drever”

  1. Jeg lurer på å mange kuldegrader de kan ligge, være ute i hundegården, eller lite hundehus uten at det er skadelig på noen måte ? Finner ikke ut av det noen steder. Ps har ikke hund selv, men kunne gjerne fått klarhet i det .

    Svar
    • Hei, Gerd.

      Det er ingen fasitsvar på akkurat hvor grensa går, men avhenger mest av hva slags ly den har tilgang til. Dersom den har et godt isolert hundehus er det egentlig ingenting i veien for at den er ute hele dagen, da et godt isolert hundehus kan holde plussgrader selv i sprengkulde. Men her snakker jeg altså om et hundehus med god isolasjon, en varmekilde og en hundeluke, ikke disse standard hundehusene laget av terrassebord.

      Når det er sagt ville jeg neppe hatt en drever ute i hundehus i spesielt mange kuldegrader. Det er fort gjort at hunder får skader som følge av kulde om de er ute uten at noen følger med på dem. Jeg ville nok hatt min inne i huset når det blir stort mer enn bare noen få minusgrader.

      Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar

Legg igjen en kommentar