Raseprofil: Engelsk setter

Engelsk setter er en av de beste fuglehundene som finnes, og er et fantastisk valg for deg som ønsker å ha en pointer til jakten, samtidig som du får en snill, barnevennlig, leken og kosete kompis i hjemmet.

Denne mellomstore rasen passer for deg som har mye tid og energi til å gi hunden både fysisk og mental stimuli, og som er villig til å gå på lange turer i all slags vær, uansett om den skal brukes til jakt eller ikke.

Engelsk setter
Engelsk setter i snøen. Foto: Fisher99 / CC BY-SA 3.0.

Engelsk setter kort oppsummert

  • En svært energisk rase.
  • Trenger mye mosjon!
  • God med barn.
  • Super jakthund for fuglejakt.
  • Passer for deg som enten jakter eller er svært mye i skogen.
  • Litt sta, men er heller ikke spesielt vanskelig å trene.
Engelsk setter
Engelsk setter. Foto: daveynin / CC BY 2.0.

Atferd og lynne hos engelsk setter

Engelsk setter er i utgangspunktet en veldig snill hund som hos mange fungerer veldig godt som en familiehund. Rasen er kjent for å være veldig flink med barn, og vil like både små og store barn.

En engelsk setter regnes som veldig kontaktsøkende og sosial, og er på mange måter helt perfekt som familiehund hvis den får all mosjonen den trenger. Dette er en hund som vil foretrekke å være i samme rom som eierne sine, og vil ikke like å måtte være alene i mange timer hver dag.

Engelsk settere er lojale mot familien sin, og kan læres opp til å fungere godt med andre husdyr. Om den først ser på katten i familien som en del av flokken vil den være snill med den. Den er tålmodig mot både barn, voksne og andre husdyr, og lar seg ikke irritere enkelt.

Noen engelske settere er litt tilbakeholdne mot fremmede, og trenger litt tid for å bli kjent med nye mennesker. Når den derimot først godtar gjestene vil den være hengiven og sosial. Om det kommer noen og ringer på dørklokka eller banker på døra vil den uten tvil si ifra ved å bjeffe, men den vil også roe seg ned igjen ganske raskt.

Engelsk setter er en rase som bruker opptil to år før de blir voksne, og selv etter den tid vil de føles som valper fra tid til annen. De er veldig glad i å leke, og sier omtrent aldri nei til en drakamp eller å hente en ball du kaster.

Rasen pleier å gå veldig godt overens med andre hunder, og vil trives godt i hundeparker og andre steder hvor den får leke og interagere med andre hunder. Som med alle hunder er det lurt å begynne sosialisering fra ung alder av hvis du vil være helt sikker på at den kommer til å gå overens med andre hunder.

Dersom hunden er understimulert kan den bli kreativ og rampete, og til tider også destruktiv. Dette er en rase som MÅ ha mye mosjon, og hvis du ikke kan tilby den det er det ikke rasen for deg.

Engelsk setter
Engelsk setter. Foto: Elf / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av engelsk setter

Engelsk setter er en rase som trenger mye mosjon, og bør få en langtur i rask ganske daglig. I praksis betyr det at man aller helst bør gå en rask tur ute i skogen i minst en times tid hver eneste dag, samt litt kortere turer på morgen og kveld for at den skal få gjort fra seg.

Turen bør aller helst være litt krevende for hunden, så runder rundt nabolaget i et rolig tempo er ikke nok for engelsk setter.

Dersom man jogger, står på langrenn eller sykler vil engelsk setter elske å bli med på dette, og vil som regel enkelt klare å holde følge.

Det er viktig at den får nok mosjon, for uten dette kan det fort blir utfordrende å leve med rasen.

Er du villig til å gå i skogen i en time i øs, pøs regnvær? Bra! Hvis ikke kan det være fornuftig å se etter en annen rase.

I tillegg til den fysiske mosjonen bør den få mental stimuli. Aller best er det om den kan trenes til jakt, spor eller noe sånt, men agility og lydighet fungerer også som et slags alternativ.

Engelsk setter
Engelsk setter. Foto: Dmitry A. Mottl / CC BY-SA 3.0.

Trening av engelsk setter

Engelsk setter er en rase som regnes som veldig intelligent, men samtidig som en barnslig rase. Så noen vil mene at det kan være litt utfordrende å trene dem, mens andre ikke synes det er så krevende i det hele tatt.

Det fine med engelsk setter er at når de først lærer noe, så husker de det for resten av livet! Så det kan virke litt håpløst å trene inn nye ting, men når den først kan det så sitter det.

Rasen skal være selvstendig, og dette vil du også merke i treningen. Som oftest vil den derimot være lærevillig, og det er lurt å bruke positiv forsterker kombinert med klikker, så kan du trene inn atferd både under lydighetsøkter så vel som når dere er ute i skogen.

På grunn av at den kan være litt sta og selvstendig bør den ha en konsekvent eier med god tålmodighet, som ikke lar seg bli frustrert når det tar en stund før den lærer nye ting. Vit at den til slutt kommer til å forstå det, og at det sitter når den først har lært det.

Engelsk setter
Engelsk setter. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for engelsk setter

Engelsk setter er først og fremst en jakthund. Den jakter ved at den bruker snuten til å finne fugler, og setter seg ned og stirrer på disse. Derav navnet «setter». Når den får et signal fra jegeren vil den bykse mot fuglen slik at den blir skremt, og flyr. Da kan jegeren skyte den.

Rasen regnes som en veldig dyktig jakthund som passer i alle typer terreng.

Ellers kan engelsk setter være en familiehund, men kun under visse forhold. Dersom den får alle behovene til trening, mosjon og mental stimuli dekket vil det være en helt super familiehund. Hvis man derimot har en understimulert engelsk setter vil det fort bli et problematisk forhold.

Så hvis du vil ha en engelsk setter som familiehund bør du enten bruke den til jakt, eller være av typen som gjerne er ute i skogen i minst et par timer om dagen.

Engelsk setter fungerer OK til hundesport, men er ikke utpreget flink til det. De er også populære på utstillinger.

Engelsk setter
Engelsk setter. Foto: Angela / CC BY-SA 3.0.

Helsen til engelsk setter

Engelsk setter er en jevnt over sunn rase. Den har selvsagt noen problemer som alle andre raser.

Hofteleddsdysplasi (HD), albueleddsdysplasi (AD) og progressiv retinal atrofi (PRA) er noe man bør følge med på. Alle disse er arvelige, så man kan i stor grad unngå disse problemene ved å velge en god oppdretter som har sjekket hundene sine.

Noen hunder lider også av arvelig døvhet, men det er heldigvis lite utbredt i Norge.

Fysikken til engelsk setter

Engelsk setter er en mellomstor hund hvor hannene skal ha mankehøyde på mellom 58 og 64 centimeter, med tisper som skal ha mankehøyde på et sted mellom 54 og 60 centimeter. Vekten på de norske engelske setterne er typisk er sted rundt 25 kg, med tisper på litt over 20 kg.

Pelsen kommer i følgende farger:

  • Blue belton (sortog hvit)
  • Orange belton (hvit og oransje).
  • Lemon og belton (hvit og gul).
  • Liver belton (lever og hvit).
  • Tricolor (tre ulike farger).

I internasjonal sammenheng er rasestandarden til engelsk setter gjerne litt større. Dette er fordi hunder som har vært brukt som jakthunder har en linje som er litt mindre enn de andre engelske setterne, og NKK har valgt å bruke jaktstammen som rasestandard. Den internasjonale standarden er at hannene skal ha mankehøyde på mellom 65 og 68 centimeter, mens tispene skal være mellom 61 og 65 centimeter høye. Disse vil også veie noen kilo mer.

Engelsk setter
Engelsk setter. Foto: SheltieBoy / CC BY 2.0.

Pelsstell hos engelsk setter

Engelsk setter har jo lang pels, men pelsstellet er ikke så veldig krevende likevel. Egentlig trenger du ikke å gjøre stort mer enn å børste gjennom pelsen etter behov, noe som ofte er etter skogsturer hvor barnåler og kvister fester seg til pelsen dens. Vær obs på at denne rasen er en ekte flottmagnet!

Håret på og bak ørene bør jevnlig trimmes, for her har det fort for å floke seg, noe som i verste fall kan føre til at det blir for lite luftsirkulasjon i øret, som igjen kan gi ørebetennelse.

På vinteren bør man trimme pelsen ved potene for å forhindre at det fester seg så mye snø og is der.

Engelsk setter sin rasehistorie og utvikling

Engelsk setter oppsto som følge av jaktkulturen i Storbritannia på 1600- til 1800-tallet. Det er ikke så mye god informasjon om akkurat hvordan denne rasen ble til, men man regner med at den ble utformet på 1800-tallet ved at settere ble krysset med spanielere og pointere, samt innavlet for å få frem de jaktegenskapene de ønsket.

Den britiske kennelklubben The Kennel Club anerkjente rasen som en egen rase i 1873, og har siden den gang vært relativt stabil.

I dag er rasen populær blant de som driver med fuglejakt, og den gjør denne jobben veldig godt.

Engelsk setter
Engelsk setter. Foto publisert med tillatelse.

Når du skal kjøpe en engelsk settervalp

Når man skal kjøpe en engelsk settervalp er det lurt å velge en oppdretter som har samme mål som det du selv har for hunden. Noen velger nemlig å fokusere på hunder som er knallgode til fuglejakt, andre velger å avle på hunder som gjør det godt på utstilling, mens andre igjen avler på at hundene skal være så gode familiehunder som mulig.

Bruk derfor gjerne litt tid på å finne en oppdretter som har samme mål som deg, for det er ingen automatikk i at de som gjør det bra på utstilling også er like gode på jakt.

Fôring av engelsk setter

Engelsk setter er en veldig energisk rase som også trenger ganske mye godt fôr for å fungere bra. Det er samtidig en rase som har litt fort for å legge på seg, så man må hele tiden følge med på hvor mye mat den får.

Spørsmål og svar om engelsk setter

Er engelsk setter en god familiehund?

Engelsk setter kan være en supergod familiehund, da den er både snill og forsiktig med barn, samtidig som den elsker å være tett på eierne sine. Samtidig egner den seg ikke i alle familier, for det er først og fremst en jakthund som må ha store mengder mosjon for å trives.

Går engelsk setter godt overens med barn?

Engelsk setter går som oftest veldig godt overens med barn. Med småbarn er den tålmodig og forsiktig, mens den elsker å leke med litt eldre barn.

Hvor mye pelsstell er det med engelsk setter?

Til tross for lang pels er det ikke all verdens med pelsstell hos engelsk setter. Pelsen må børstes etter behov, og ørene og potene må trimmes.

Hvor vanskelig er det å trene en engelsk setter?

Engelsk setter kan være litt sta og egenrådig, men med god tålmodighet kan man fint få den veldig lydig. Men det krever at du jobber litt for det. Det sies at når den først lærer noe, så sitter det for resten av livet dens.

Egner engelsk setter seg for førstegangs hundeeiere?

Engelsk setter er ikke spesielt godt egnet for deg som skal ha din første hund. Det er en rase med store krav til mosjon og aktivisering, og det er trolig lett å bli overveldet om det er første hunden din.

Hvor mye røyter engelsk setter?

Engelsk setter røyter en god del.

Er engelsk setter allergivennlig?

Engelsk setter regnes ikke for å være allergivennlig.

Er engelsk setter en vanlig rase?

Engelsk setter er en veldig populær rase her i Norge, så den regnes som en ganske vanlig rase.

Hvem passer engelsk setter for?

Engelsk setter passer best for folk som enten skal bruke den på jakt, eller som b bare ønsker seg en snill, leken og morsom turkamerat til sine daglige skogsturer. Den passer kun for veldig aktive personer som går på tur i all slags vær.

Fungerer engelsk setter til hundesport?

Engelsk setter kan gjøre det godt på hundesport, spesielt på typer som spor hvor den må bruke nesen sin. De kan også gjøre det greit på agility, rallylydighet eller lydighetskonkurranser hvis man interesserer seg for dette.

Fungerer engelsk setter til jakt?

Engelsk setter er en supergod jakthund for alle som ønsker seg en fuglehund som kan oppsøke og jage opp fugler for seg.

Egner engelsk setter seg til utstilling?

Engelsk setter kan gjøre det godt på utstilling.

Hvilken raseklubb tilhører engelsk setter?

Engelsk setter tilhører raseklubben Norsk Engelsksetterklubb.

Går engelsk setter overens med andre hunder?

Engelsk setter er en rase som pleier å gå veldig fint overens med andre hunder, og vil leke og ha det moro med omtrent alle andre hunderaser.

Hvor lenge lever en engelsk setter?

Den gjennomsnittlige levealderen til engelsk setter er 12 år. Noen hunder kan fint bli 14 – 15 år hvis de ikke har noen sykdommer.

Hvor stor blir en engelsk setter?

Engelsk setterhanner blir mellom 58 og 64 cm høye, mens tispene har en mankehøyde på 54 til 60 centimeter. Den internasjonale standarden har litt større hunder, så engelske settere i andre land blir typisk omtrent 6 – 9 centimeter høyere enn de norske.

Hvor mye veier en voksen engelsk setter?

Norske engelske settere har gjerne en vekt på rundt 25 til 30 kg hos hannene, og 20 til 25 kg hos tispene. I andre land er det gjerne rundt 5 kg tyngre på grunn av at de er litt større der.

Bjeffer engelsk setter mye?

Engelsk setter vil bjeffe litt i form av at den sier ifra hvis det banker på døra, eller det lusker en katt rett utenfor vinduet, men det er ikke noen bjeffehund som bjeffer dagen lang.

Må man jakte for å ha en engelsk setter?

Det er ikke noe krav til at man driver med jakt for å ha en engelsk setter, men det vil alltid være en rase som har instinkter og behov deretter. Så hvis du ikke skal jakte med den bør du få mental stimuli på annen måte, gjerne ved at du lærer den til å spore eller drive andre oppgaver hvor den må bruke nesen sin.

Hvor mye koster en engelsk setter?

Prisen på en engelsk setter er typisk på 17 til 19 000 kroner per valp.

Hvilket land kommer engelsk setter fra?

Engelsk setter kommer fra Storbritannia.

Hvor ofte må man bade en engelsk setter?

Man trenger ikke å bade engelsk setter spesielt ofte, men kun etter behov. Den har lang pels som bør vaskes med en god hundesjampo når den først bader.

Hvor lange turer trenger en engelsk setter?

Engelsk setter er en rase som trenger mye mosjon, og du bør regne med å gi den en tur på minst én time i høyt tempo hver dag.

Legg igjen en kommentar