Å ta med hunden på flytur er litt av et styr, og det er en del informasjon man må sette seg inn for å sikre at reisen går så bra som mulig for både deg og hunden. Det er dessverre litt ulike regler og rutiner fra flyselskap til flyselskap for hvordan de håndterer flyvninger med hund, men jeg har likevel gjort mitt beste for å gi en generell veiledning av hvordan det er å fly med hund.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du tar med deg hunden på flyet, hva du må tenke på når du planlegger reisen, og hvordan det hele foregår på flyplassen og på flyet.
Dette må du planlegge for før du skal fly med hunden
Det viktigste å tenke på når man skal fly med hunden er å gjøre den vandt til å oppholde seg i reiseburet sitt, gjerne i lengre tid. Under flyreiser kan den ikke luftes, tas ut av buret for å trøstes eller drikke og spise (med noen unntak), samtidig som det er veldig mange nye lyder, lukter og opplevelser.
Jeg anbefaler å bruke god tid på å gjøre hunden komfortabel med å ligge i buret sitt. Ikke la flyplassen være første møte med reiseburet! Jo mer vandt hunden er til reiseburet, jo mer komfortabel føler den seg i det, og mindre stress blir det på flyreisen.
Det kan også være lurt å drive litt miljøtrening inne i buret hvis du har muligheten til det. For eksempel kan du ta med hund og bur til et nokså travelt sted og la den ligge i buret og roe seg ned samtidig som folk farter og holder på med sitt på utsiden. Dette er mer likt på hvordan flyopplevelsen blir enn om den bare har burtrening hjemme i rolige omgivelser.
Før du reiser på flytur med hunden må du også sørge for at det er plass til den på flyet du skal ta. Det er begrenset med hundeplasser både i kabinen og i lasterommet, og det kan ofte være fullbooket, spesielt i jaktsesongen når mange skal reise med jakthundene sine. Det er lurt å kontakte flyselskapet for å booke plass til hunden så tidlig som mulig.
Skaff et egnet transportbur til flyreisen
Det er viktig å ha et godt bur som egner seg til flyturen, og de fleste flyselskaper har strenge krav for hva som er godkjente bur. Hvor stort buret må være avhenger jo av hundens størrelse, men buret skal være stort nok til at hunden kan reise seg, snu seg, og ligge i en naturlig og komfortabel stilling.
Om du skal ha hunden i lasterommet må buret være tett med vegger, samtidig som det må ha god ventilasjon på alle sider. Metallreisebur som er vanlige å ha i bil kan ikke brukes. Typisk kjøper folk plastbur, og disse kommer i alle slags størrelser. Nettbutikker som Zoo.no har et stort utvalg av plastbur som egner seg til å ta med på flyet, til både store og små hunder.
Det er svært viktig at buret ikke har åpninger som er store nok til at hunden kan bite eller klore gjennom det.
Når man skal ha hunden i kabinen kan man ofte bruke plastbur eller tøybur. Sjekk at buret passer overens med størrelsen til flyselskapet, for det er strenge maksgrenser.
Pakk også med et mykt underlag til å ha i buret (som kan absorbere eventuelle lekkasjer), og noen strips til å sikre buret om det skal i lasterommet.
Slik fungerer det når man skal fly med hund i kabinen
Det er kun små hunder som kan bli med i kabinen, og de nøyaktige målene på buret og maksvekten avhenger litt fra flyselskap til flyselskap. Ofte er det snakk om vekt på 6 – 8 kg, og bur med maksmål på 40 x 25 x 23 cm.
Du tar med hunden og buret som en del av håndbagasjen, og mange flyselskap lar deg kun få ha ett kolli som håndbagasje. Det betyr at du ikke nødvendigvis kan ta med en ekstra bagasje uten å betale for ekstra.
Under selve flyturen skal hundeburet være under setet foran deg, og det er ikke anledning for å ta hunden ut av buret for å trøste den eller noe sånt. Hunden skal være i buret gjennom hele flyvningen.
Tjenestehunder og førerhunder kan også fly i kabinen selv om disse er for store for vanlige kabinflygninger. Her er det litt ulik fremgangsmåte hos de ulike selskapene. Noen krever at dyret skal være i aktiv tjeneste for å kunne fly i kabinen, mens andre lar de fly i kabinen uansett. Jeg anbefaler deg å kontakte flyselskapet i god tid for å avklare flygninger med tjeneste- eller førerhunder.
Slik er det å fly med hund i lasterommet
Når man skal fly med hunden i lasterommet må denne sjekkes inn som spesialbagasje. Du må ta hunden inn i buret allerede på utsiden av flyplassen, og ta den med bort til skranken for å sjekke inn spesialbagasje. Der fraktes den bort av flypersonalet, så håndteres den av disse frem til du får den igjen etter å ha landet.
Både trykk og temperatur i lasterommet er lik som i kabinen, så hunden kommer ikke til å fryse der.
Dette må du gjøre på flyplassen
Du bør komme til flyplassen i god tid, og du må ha sjekket inn hunden minst én time før flyet reiser, selv på innenlandsreiser. Sørg for at hunden tisser og gjør fra seg før dere går inn på flyplassen, for dette er siste sjanse frem til du møter den igjen etter flyturen.
Hvis du skal fly med hunden i kabinen kan den sjekkes inn sammen med vanlig bagasje, mens hunder som skal i lasterommet må sjekkes inn via skranken for spesialbagasje.
Hunder som skal være med i kabinen må du selv bære rundt på når du er på flyplassen, og ta med inn på flyet når du stiger om bord. Der skal buret legges under setet foran deg, og ligge i ro der frem til dere kan stige av flyet igjen.
Hunder som har blitt fraktet i kabinen kan plukkes opp sammen med bagasjen når man går av flyet.
Hunderaser som ofte ikke får være med på flyturer
Det er langt ifra alle hunderaser som kan være med på flyvninger. Det er jevnt over slik at de færreste flyselskap vil godta å ta med såkalte brachycephale hunderaser på flygningene sine. Dette er raser med unormalt kort snute, og inkluderer raser som:
- Mops.
- Bull terrier.
- Japanese chin.
- Boston terrier.
- Boxer.
- Chow chow.
- King charles spaniel.
- Fransk bulldog.
- Engelsk bulldog.
- Cavalier king charles spaniel.
- Shar pei.
- Shih tzu.
- Pekingeser.
Det er ikke én offisiell liste over kortsnutede hunderaser, så her kan det være litt variasjon fra flyselskap til flyselskap. Sjekk listen til det flyselskapet du skal reise med, og ta en telefon om du er usikker på om hunden din kan fly med dem.
Ellers kan det tidvis være vanskelig å reise med enorme hunderaser som en fullvoksen irsk ulvehund eller grand danois. Dette er fordi burene de trenger for å kunne reise seg under flyvningen er veldig store, og kan rett og slett være for store for noen flyselskaper. Noen har nemlig en makshøyde på 70 – 80 cm, noe som åpenbart er altfor lavt for de største hunderasene.
Spørsmål og svar om å fly med hund
Prisen for å ta med hunden på flyet avhenger både av hunden størrelse, flyselskapet og ikke minst hvor langt man skal fly. Regn med mellom 600 og 1 200kr for reiser i Europa, og rundt 2 000kr for reiser til USA, Afrika, Asia eller tilsvarende.
De færreste flyselskap anbefaler å gi hunder beroligende midler fra veterinær før flyreise, da dette ofte forsterker sanseinntrykkene til hunden, og kan gjøre opplevelsen verre. Beroligende midler fungerer nemlig best i kjente omgivelser. Men her må man nesten bare vurdere ut ifra hva dyrlegen mener for hunden din. Om du har en helt normal og frisk hund er det i utgangspunktet ikke noe poeng i beroligende midler.
Om hunden skal fly innad i Norge trenger man ikke noen papirer på den, men om den skal fly til utlandet må den ha et kjæledyrpass og vaksinasjonspapirer i passet.
De fleste flyselskap tilbyr å frakte hunder uten eier, for eksempel i situasjoner hvor valpekjøper holder til i en helt annen del av landet. Her er det bare å ta kontakt med et flyselskap for å høre om priser og mulighet for dette. Hunder som fly alene må fraktes i lasterommet, og sjekkes inn som spesialbagasje.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.