Raseprofil: Goldendoodle

Goldendoodle er en blandingsrase som lages ved å krysse en golden retriever med enten dverg-, mellom- eller storpuddel.

Bakgrunnen for avlen har vært å få frem de beste trekkene fra både golden retriever og puddel i én og samme hund, og helst beholde den røytefri pelsen til puddelen. Det kan debatteres om dette har lyktes, men goldendoodle er likevel en populær blandingsrase som er ettertraktet verden over.

Som med andre blandinger hvor man krysser to ulike raser kan man få store variasjoner. Det betyr at noen goldendoodelhunder har lang pels, noen har korte, noen har glatt pels, mens andre har krøller. Størrelsen kan variere helt enormt fra 7 – 8 kg hvis man bruker dvergpudler, til over 40 kg hvis man bruker storpuddel.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

Goldendoodle kort oppsummert

  • Fungerer bra som en familiehund.
  • Krever mye mosjon og mental aktivisering.
  • Fint lynne.
  • Pleier sjeldent å være allergivennlig eller røytefri.
  • Store variasjoner fra hund til hund og fra kull til kull.
  • Krever enorme mengder pelsstell.
Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos goldendoodle

Ikke veldig overraskende er atferden og lynnet til goldendoodle veldig likt på det du får hos pudler og golden retrievere. Det betyr at det er smarte hunder som er relativt enkelt å jobbe med, men det er også en blandingsrase hvor du bør begynne å jobbe med lydighetstrening fra tidlig alder av.

Ideelt sett bør du delta på et valpekurs og jobbe jevnlig med lydighet gjennom hele livet, og spesielt som unghund. Goldendoodle kan være litt vel ivrige, og med sin store kropp og enorme iver kan det være lett for dem å glemme seg litt når det kommer til lydigheten.

Om du jobber godt med dem kan de derimot bli veldig lydige hunder. Som oftest kan de være litt sta og vanskelige som unge, men blir superlydige og lærevillige etter hvert som de blir voksne.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Ellers er goldendoodle en snill og som regel rolig hund. De knytter bånd til alle i familien, og er som regel veldig flinke med barn. De elsker mennesker, og vil trolig møte en innbruddstyv med et stort smil istedenfor knurring.

En goldendoodle fungerer godt som familiehund, men det er verdt å merke seg at de kan være veldig ivrige i ung alder. Alle retriever-rasene har en tendens til å være veldig ivrige som unghunder, så det kan være utfordrende å skulle oppdra en ung goldendoodle.

De fleste goldendoodler går fint overens med andre hunderaser, men for å være helt sikker på dette bør man sette av tid til å sosialisere dem med andre hunder fra ung alder av.

Det er sjeldent at en goldendoodle er spesielt god som vakthund, men de kan si ifra hvis de tror det er noe som skjuler seg i buskene utenfor huset. Men jevnt over er de ikke spesielt gode vakthunder med mindre de arver mye puddel i blandingen.

En annen ting å merke seg med atferden til en goldendoodle er at de elsker vann. Få ting gjør dem like lykkelig som å få lov til å ta seg et bad, og de bryr seg ikke om vannet er 5 grader! Et bad tar de uansett, og er fornøyd med det.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av goldendoodle

En goldendoodle trenger en del mosjon, og må få en skikkelig tur hver eneste dag. En ålreit tommelfingerregel er 15 minutter på morgen, 15 minutter før kveld, og rundt 60 – 90 minutter på dagen når du har tid.

Ved å gi den nok mosjon vil den være mindre aktiv innendørs, og en mye mer balansert hund.

I tillegg til fysisk mosjon trenger også goldendoodle mye mental aktivisering. Dette vil si at den må få bruke hjernen sin til noe, og klassiske måter å trene denne måten på er ved å sette opp agilityhinder, øve på lydighetsøvelser, la den bruke snuten til å lete etter ting du gjemmer, eller andre snuteøvelser.

Om en goldendoodle ikke får nok mental aktivisering vil den kjede seg, og finne egne måter å bruke hjernen på. Og tro oss, det vil du ikke at skal skje, for da kan oppgaver som «finne ut hva som er på innsiden av sofaen» være oppgaver den gir seg selv.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

Trening av goldendoodle

Goldendoodle er stort sett en veldig smart rase som lærer nye ting lett. De kan være litt sta, spesielt som unghunder, men når de er voksne vil de være veldig flinke til lydighet.

Når du skal jobbe med trening av en goldendoodle er positiv forsterker veien å gå. Disse hundene pleier å elske både leker og godbiter, og hvis du kombinerer dette med en klikker har du raskt en lærevillig hund. Du må selv finne ut av om godbiter eller leker er best for akkurat din hund, da dette varierer fra hund til hund.

Om den ikke er motivert for å jobbe for godbiter kan det hjelpe å finne bedre godbiter. Istedenfor tørre hundegodbiter kan en liten pølsebit gjøre underverker for lærevilligheten.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Bruksområder for goldendoodle

Goldendoodle er egentlig en selskapshund, men egner seg også godt til hundesport som lydighet og agility. De vil neppe hevde seg i noen konkurranser på noen typer hundesport, men fungerer helt greit på hobbybasis.

Ellers kan de egne seg som både terapihunder, førerhunder og andre type jobber som redningshunder.

Goldendoodle er ikke en egen rase, og kan derfor ikke stilles ut på tradisjonelle hundeutstillinger i regi av NKK.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

Det kan være store individuelle forskjeller hos goldendoodle

Når man vurderer å skaffe seg en goldendoodle er det viktig å være klar over at det er enorme individuelle forskjeller innad i blandingsraser, siden den blandes av to ganske ulike raser.

Noen synes hunden sin er som en golden retriever med puddelpels, mens andre får hunder som minner mest om pudler som er ekstra glad i vann og mennesker. Her kan man altså arve trekk fra begge raser, og det er umulig å forutsi hvilke trekk som arves fra hvilken rase.

Goldendoodle
Goldendoodle valp. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Helsen til goldendoodle

Goldendoodle er en relativt frisk blandingsrase. Om du bruker de største pudlene er det en viss risiko for hofteleddsdysplasi (HD), men det er ikke direkte utbredt. Ellers kan det være litt diverse problemer knyttet til øyne og ører. Her er det bare å følge med, og det er sjeldent noe veldig alvorlig.

Ellers gjelder helseinformasjon hos både golden retriever og puddel. I teorien kan en goldendoodle arve så godt som alle arvelige sykdommer fra begge rasene, så det er en del å følge litt med på.

Det er også en del goldendoodler som har helseproblemer knyttet opp mot at pelsen ikke stelles skikkelig, og får store sår og andre hudproblemer som følge av feil pelsstell.

Fôring av goldendoodle

Goldendoodle er sjeldent spesielt krevende i matveien, og spiser det meste den får tilbud om. En god type fôr som mange bruker er Royal Canin Medium Adult for de som veier under 30 kg, . De fleste tåler denne godt.

Man får tak i Royal Canin Medium Adult hos de aller fleste dyrebutikker, og kan dessuten få det levert i postkassa når man bestiller fra Zoo.no.

For de aller største goldendoodlene kan man vurdere Royal Canin Maxi Adult istedenfor.

Ellers er gode alternativer Orijen sitt fôr, og Acana sitt fôr. Begge disse regnes som blant de beste hundefôrene tilgjengelig på markedet med høyt innhold av protein fra animalske kilder, og regnes som gode alternativ til alle hunderaser!

Fysikken til goldendoodle

Siden man kan få goldendoodle fra flere ulike typer puddelvarianter, er det også veldig stor variasjon i hvordan en goldendoodle ser ut.

Størrelsen kan være alt fra 7 – 8 kg hvis du bruker en liten puddel som krysses med golden retriever, eller over 40 kg hvis du bruker storpuddel og får en litt stor hannhund. Mankehøyden vil også varere stort fra litt over 40 cm hos de minste til over 65 cm hos de største hundene.

Goldendoodle kan ha tre ulike typer pels, enten glatt, bølgete eller krøllete. Fargen kan variere stort fra nesten helt hvit, til sort, mørkerød eller mørkebrun.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos goldendoodle

Hvor mye pelsstell du må regne med hos en goldendoodle avhenger først og fremst av hvilken pelstype den får. Men uansett må du regne med mye arbeid for å holde pelsen fin!

Det er dessverre veldig mange som steller goldendoodle for dårlig, og får pels som tover seg under den faktiske pelsen du ser. Dette kan være veldig smertefullt for hunden. Så sett av god tid til å børste den godt, og ta jevnlige bad med en god hundesjampo.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto: Andrea Arden / CC BY 2.0.

Ta en grundig sjekk av oppdretteren før du kjøper valp

Som med de fleste designerhunder sliter også goldendoodle med useriøse oppdrettere. Dette kan være personer som får altfor mange kull på tispene sine for å tjene penger, eller bruker syke dyr i oppdretten.

Siden det ikke finnes et sentralt register som sjekker at oppdretterne følger etisk avl må du selv bedømme dette. Her anbefaler vi å bruke god tid på å bli kjent med oppdretteren for å bli kjent med personene og dyrene deres for å avgjøre om de driver etisk avl.

Ved å kjøpe en valp fra noen som driver med rådrift på dyrene er du med på å støtte denne industrien! Det er ditt ansvar at valpen kommer fra et fint hjem.

Goldendoodle sin rasehistorie og utvikling

Goldendoodle har egentlig vært avlet i lang tid, men det var først på 1990-tallet at denne blandingsrasen ble populær. I denne perioden fikk USA helt dilla på såkalte designerhunder hvor de krysset puddel med alle slags raser for å prøve å lage allergivennlige hunder. Dette førte til at blant annet goldendoodle ble en populær blanding, og siden den gang har den også blitt populær her i Norge.

Goldendoodle
Goldendoodle. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om goldendoodle

Er goldendoodle en god familiehund?

Gooldendoodle er en god familiehund som passer for aktive familier som har mye tid til å mosjonere og trene med hunden.

Går goldendoodle godt overens med barn?

De fleste gooldendoodler går fint overens med barn. Men akkurat som golden retrievere kan mange goldendoodler være litt store og brautete, spesielt når de er unge. Så da er det en risiko for at de velter barn overende og er litt hardhendte uten å mene noe vondt med det. De passer derfor best med litt eldre barn.

Hvor mye pelsstell er det med goldendoodle?

Det er stor variasjon på pelsen til en goldendoodle, og det er derfor også stor variasjon i hvor mye pelsstell som kreves. Men i utgangspunktet bør man regne med veldig mye pelsstell hos goldendoodle og alle andre doodle-blandinger. Sett av minst 2 – 3 timer med pelsarbeid i uka for å holde pelsen i orden.

Hvor vanskelig er det å trene en goldendoodle?

Goldendoodler flest er relativt enkelt å få trent til normal hverdagslydighet og annen lydighetstrening, men som med andre hunder som har retrieverraser i seg er det verdt å være klar over at de regnes som unghunder lenge. Det kan derfor ta opptil 3 år før de regnes som ordentlig voksne og ikke lenger vil være like rampete. Så det kan føles litt krevende å trene en goldendoodle, men så pleier det å gå seg til når den blir litt eldre.

Egner goldendoodle seg for førstegangs hundeeiere?

Goldendoodle kan være en ålreit førstegangshund, men det krever at man setter seg godt inn i behovene deres. Man må jobbe en del med goldendoodler for å få de lydige, og den store størrelsen gjør at det er ennå viktigere å ha full kontroll på dem enn med mindre hunder.

Hvor mye røyter goldendoodle?

Goldendoodle røyter relativt lite, selv om den vil røyte noe. Så den røyter mer enn vanlige pudler gjør, men ikke like mye som golden retrievere. Noen individer vil også røyte mye, mens andre individer vil røyte lite.

Er goldendoodle allergivennlig?

Goldendoodle regnes som en delvis allergivennlig rase. Noen individer arver mye av pelsen sin fra puddel og er derfor relativt allergivennlig. Samtidig vil andre få mer pels fra golden retriever, og derfor ikke være spesielt allergivennlig i det hele tatt.

Er goldendoodle en vanlig rase?

Goldendoodle er ikke en veldig vanlig rase her i Norge, og labradoodle ser ut til å være mer populær her, selv om goldendoodle er veldig populær i mange andre land.

Hvem passer goldendoodle for?

Goldendoodle passer best for aktive mennesker som har mye tid til å mosjonere hunden, samt gi den nok mental stimuli. I tillegg må man ha tid til alt pelsstellet, og ha en konsekvent treningsplan. Så jevnt over passer den for aktive mennesker som har en del tid til å drive med hund.

Fungerer goldendoodle til hundesport?

Goldendoodle kan fungere godt til ulike typer hundesport som agiliyt, lydighet og rallylydighet.

Fungerer goldendoodle til jakt?

Goldendoodle egner seg ikke spesielt godt til jakt, men bør kunne trenes til å fungere som apporterende fuglehund.

Egner goldendoodle seg til utstilling?

Det er ikke mulig å stille ut goldendoodle på tradisjonelle utstillinger i regi av NKK her i Norge.

Finnes det stamtavler for goldendoodle?

Siden goldendoodle ikke er noen registrert hunderase finnes det heller ikke stamtavler for rasen.

Hvilken raseklubb tilhører goldendoodle?

Goldendoodle har ingen raseklubb. Det er noen oppdrettere som er tilknyttet den amerikanske raseklubben Goldendoodle Association of North America (GANA), men denne er ikke anerkjent av verken FCI eller NKK.

Går goldendoodle overens med andre hunder?

Goldendoodle går stort sett veldig godt overens med andre hunder.

Hvor lenge lever en goldendoodle?

Goldendoodle har en forventet levealder på 12 – 14 år.

Hvor mye koster en goldendoodle?

Prisen for en goldendoodle er usedvanlig høy, og pleier å ligge betydelig høyrere enn for normale hunderaser. Du bør regne med å betale et sted mellom 25 000 og 30 000 kroner for en valp.

Hvor stor blir en goldendoodle?

Størrelsen på goldendoodlen vil avhenge av hvilken type puddel som brukes, så mankehøyde kan variere fra rundt 45 cm til 65 cm.

Hvor mye veier en voksen goldendoodle?

Vekten til en goldendoodle vil avhenge av hvilken puddeltype som brukes til avlen, men ligger som regel et sted mellom 8 kg og 40 kg.

Bjeffer goldendoodle mye?

Goldendoodle er ikke spesielt bjeffete av seg, men kan fint si ifra hvis det ringer på ytterdøra.

Hvilket land kommer goldendoodle fra?

Goldendoodle er ikke en registrert rase, og har derfor ikke et eget opprinnelsesland som forvalter stamboka, men ble krysset av personer i USA og Australia først, selv om det er usikkert hvor den aller først ble laget.

Hvor ofte må man bade en goldendoodle?

Goldendoodler bør bades ukentlig.

Hvor lange turer trenger en goldendoodle?

Goldendoodle trenger en del mosjon, og du bør regne med å gå en lengre tur på minst en times tid hver dag, samt to kortere turer på morgen og kveld.

Finnes det goldendoodle-oppdrettere?

Det finnes noen som kaller seg oppdretter av goldendoodle. Dette er trolig personer som har erfaring med å få kull på krysningsrasen, men merk at det ikke er noe offisielle register eller retningslinjer for hvem som kan kalle seg oppdretter. At noen kaller seg dette gir derfor ingen form for ekstra troverdighet eller trygghet for valpekjøpere.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

3 kommentarer om “Raseprofil: Goldendoodle”

  1. Hei, jeg lurer på følgende raseopplysning i saken deres.

    Hvor lenge lever en goldendoodle?
    Goldendoodle har en forventet levealder på 12 – 14 år.

    Hvor mange hunder, over hvor mange år, er det samlet inn informasjon på?
    Hvem har samlet inn denne informasjonen og hvor er den registrert?
    Hvem har gitt informasjonen om levealder til registeret/databasen? Veterinærer? Eiere? Forsikringsselskaper?
    Er registeret/databasen offentlig?

    På forhånd tusen takk for hjelpen.

    mvh
    Anne-Birgitte Larsen

    Svar
    • Hei, Anne Birgitte.

      Nei, det foreligger ikke et datasett for gjennomsnittlig levealder for goldendoodle eller andre blandinger. Dette er fordi dette normalt er informasjon som forvaltes av raseklubber, og siden goldendoodle ikke er en godkjent rase foreligger det heller ikke noen strukturert data om rasen. Typisk finnes denne informasjonen i dokumenter som kalles «Rasespesifikk avlsstrategi» som utarbeides av raseklubber for hunder.

      Informasjonen om forventet levealder for goldendoodle er derfor basert på erfaringer fra et knippe utvalg eiere som har delt erfaringen sin enten privat eller via offentlige kanaler som nettforum. Tallene er tall som ofte går igjen, og ikke er rent gjennomsnitt. Se på tallet som veiledende.

      Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

      Svar

Legg igjen en kommentar