Grå stær (katarakt) hos hund

Grå stær, kjent som katarakt på fagspråket, er den vanligste typen synslidelse hos hunder, og fører til at hunden gradvis får dårligere syn og blir blinde. Noen hunder får grå stær som følge av andre sykdommer, mens andre hunder får det som en arvelig sykdom. Hos flere hunderaser er grå stær ganske utbredt, men totalt sett regnes det som en veldig sjelden sykdom hos hunder under 8 år.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på grå stær hos hund, på hvordan man kan oppdage og diagnostisere det, hvordan man behandler det, og ikke minst hvorfor noen hunder får grå stær.

En gammel golden retriever
Golden retriever har en viss grad av arvelig grå stær. Foto publisert med tillatelse.

Hva er egentlig grå stær?

Grå stær er en sykdom hvor det er en uklarhet i linsen på øyet til hunden. Disse grå flekkene skyldes at det har vært endringer i proteinene som har bygd opp linsen. Jo større område på linsen som har disse grå flekkene, jo dårligere syn får den. Over tid kan noen hunder bli helt blinde som følge av grå stær, mens andre hunder kan leve fint med et redusert syn.

Det finnes to typer grå stær:

  1. Primær grå stær. Dette er en arvelig variant av grå stær hvor foreldrehunder arver sykdommen videre til valpene. Denne sykdommen er nokså vanlig hos en del raser som cocker spaniel, alaksa husky, samojed, boston terrier, golden retriever og flere. Det frarådes å avle på hunder som har primær grå stær.
  2. Sekundær grå stær. Her kommer den grå stæren av en annen sykdom. Dette kan være ting som fysisk skade på øyet (kloring fra katt er vanlig), diabetes mellitus, grønn stær, øyebetennelse, progressiv retinal atrofi (PRA), kalsiummangel eller andre sykdommer.
Boston terrier
Boston terrier er utsatt for primær grå stær. Foto publisert med tillatelse.

Symptomer på grå stær

Symptomene på grå stær er enkelt nok at øyet får et slags gråskjær i seg. Hunden vil få nedsatt syn, spesielt i mørket, så hvis du mistenker at hunden har dårligere syn enn vanlig bør du ta den til en dyrlege for å få sjekket det ut.

Du kan se om hunden plutselig får dårligere syn ved å se etter ting som:

  • Hunden blir skremt når du kommer bak den.
  • Hunden stanger inn i dører, sofaer eller lignende ting.
  • Hunden blir mørkeredd.

Det kan ofte gå flere år fra hunden får litt gråe flekker på øyet til den begynner å få et skikkelig nedsatt syn, selv om hastigheten kan variere store.

Cocker spaniel
Cocker spaniel har den arvelige varianten av grå stær. Foto publisert med tillatelse.

Undersøkelse av grå stær hos dyrlegen

Dersom du selv ser grå flekker på øyet til hunden eller mistenker at den har grå stær må den til dyrlege for undersøkelse. Som regel undersøkes den der ved at dyrlegen lyser mot øyet for å se hvor god refleks det er på netthinnen. Samtidig tar de blodprøver og urinprøver for å prøve å finne ut hva som er grunnen til den grå stæren.

I mange tilfeller må hunden til en øyespesialist for å få undersøkt øyet skikkelig. Hvis det er nødvendig får man henvisning dit fra den vanlige veterinæren sin.

Alaska husky
Alaska husky. Foto publisert med tillatelse.

Behandling av grå stær

Det er mulig å behandle grå stær med kirurgi. Her fjerner man linsen til hunden og erstatter den med en kunstig linse. Som oftest gir dette et godt resultat, men det er selvsagt en kostbar og svært vanskelig operasjon. Jo tidligere hunden opereres, jo større er sjansen for at den blir helt frisk og ikke har noen komplikasjoner.

Det er derimot ikke alltid at man må operere om hunden får grå stær. Hvis det bare svekker synet litt, eller kanskje bare er på det éne øyet, så kan det fint være at hunden kan leve et helt normalt liv selv om den har sykdommen. Det er ofte vanlig at voksne og eldre hunder som begynner å få grå stær bare får fortsette livet som vanlig, og at de rett og slett dør av alderdom før sykdommen rekker å gjøre dem helt blinde.

Det finnes dessverre ingen medisiner eller preventiv behandling for å begrense utviklingen av grå stær hos hunder som har fått små områder med ødelagte proteiner på øyet.

Legg igjen en kommentar