Griffon belge er en av de tre griffon-rasene som finnes, sammen med griffon bruxellois og petit brabançon. Disse er ganske like i atferden og lynnet, men griffon belge skiller seg fra de to andre griffon-rasene ved at den har stri pels.
Ellers er griffon belge en aktiv, liten hunderase som elsker å være midtpunktet i flokken dens. Det er en storsjarmør av en hund som er både intelligent og lettlært, men som ikke krever all verdens med fysisk mosjon.
Les også: Raseprofil for griffon bruxellois.
Griffon belge kort oppsummert
- En strihåret variant av griffon bruxellois.
- Fungerer godt som en selskapshund.
- En liten hund som krever ganske lite mosjon.
- Ganske sjelden rase.
- Snorker!
- Bør ha en del mental aktivisering.
- Kan være klengete mot eieren sin.
Atferd og lynne hos griffon belge
Griffon belge er en veldig aktiv, liten hunderase med mye personlighet. Den har et høyt energinivå, samtidig som den ikke nødvendigvis er den rasen som ønsker de lengre turene.
Disse hundene passer fint hos både familier, enslige og par, og knytter dette bånd til alle eierne sine. De har lett for å bli en borrelåshund hvis de bor med én hovedeier som er med dem dagen lang, men vil også være glad i resten av flokken den bor med.
Griffon belge har et visst vokterinstinkt, og vil som regel si ifra hvis det banker på døra eller om den ser noen utenfor huset.
Rasen går godt overens med både barn, andre hunder og andre husdyr. De er sjeldent gneldrete eller bjeffete mot andre hunder, men det er som med alle hunder lurt å begynne sosialisering tidlig for å være sikker på at den klarer å gå godt overens med andre hunder.
Griffon belge er for øvrig en hunderase som trives aller best om den får være sammen med andre store deler av dagen. De trives dårlig alene. Rasen er aller best for de som kan gå hjemme med hunden, slik at den slipper å være hjemme alene dagen lang. De er også en rase som trives om de får bli med på ting fremfor å være hjemme alene.
Noen opplever at griffon belge kan bli destruktiv når den går for lenge alene. Om den begynner å kjede seg etter en lang dag alene kan det gå hardt ut over ting og møbler, men det varierer fra hund til hund.
Om en griffon belge skal bo med en familie bør man jobbe litt for at den skal unngå å bli en enmannshund. Dette er ekstra viktig hvis det er en i familien som går hjemme med den hele dagen. Så la resten av familien også drive med både lydighetstrening, gå turer og stelle med hunden slik at den ser på alle som jevnverdige eiere.
Mosjon av griffon belge
Griffon belge trenger ikke spesielt mye mosjon, samtidig som de kan trenes opp til en aktiv livsstil dersom du ønsker det. De passer derfor inn hos de aller fleste uansett hvilket mosjonsnivå man ligger på.
Det er likevel en hund, så noe mosjon må den selvsagt ha. En vanlig dag for en griffon belge kan være en kortere tur på morgen og kveld, og rundt 20 – 30 minutter på ettermiddagen.
Den kan selvsagt også få lengre turer, og takker fint ja til turer på en times tid om den får mulighet. Skal man på lengre fjellturer eller ut i skogen i mange timer kan det være lurt å tilvenne den dette, istedenfor å bare dra den med.
De fleste griffon belger lærer seg raskt å tilpasse seg mosjonsmønsteret til eieren sin, så det er en veldig tilpasningsdyktig hunderase.
Griffon belge trenger også mental aktivisering i tillegg til den fysiske mosjonen, og her må man ikke tro at man kommer unna uten. Dette er nemlig en smart hunderase som trenger å få bruke hodet sitt. Så sett opp litt hinder, la den bruke nesa, eller jobb med lydighetsøvelser daglig.
Les også: Guide til mental aktivisering av hund.
Trening av griffon belge
Griffon belge regnes som en hunderase som er enkel å trene. En del individer kan være litt sta, så du må ha litt tålmodighet med denne rasen, men om du setter av tid til å trene jevnlig blir de som regel veldig flinke.
Hverdagslydighet går stort sett veldig fint, og den kan også lære seg mer avansert lydighet når hverdagslydigheten er på plass.
Rasen fungerer best om du bruker positiv forsterker når du skal trene inn nye kommandoer og konsepter. Ta med godbiter den liker og tren det inn med en klikker, så går det stort sett veldig greit.
Bruksområder for griffon belge
Griffon belge er en selskapshund som også kan brukes til litt hundesport hvis man ønsker det. Dette bør først og fremst være en familiehund, men om du ønsker å drive litt med lydighet, rallylydighet, agility eller noe sånt, så kan rasen fungere helt greit til dette.
Det er ikke rasen som kommer til å utpreget seg mest på hundesport, men likevel gjøre det helt greit om du har tålmodighet til å trene med den.
Det er også en del som har brukt griffon belge som besøkshund, og dette fungerer de godt til.
Helsen til griffon belge
Griffon belge regnes som en ganske frisk rase. Mange tror at den ville hatt problemer med pusten på grunn av den korte snuten, men det er faktisk ikke tilfellet. Mange griffon belge vil snorke, men ellers ikke ha noen helseplager knyttet til den korte snuten.
De største helseutfordringene til griffon belge er patellaluksasjon og øyeskader. I tillegg kan de få urinstein, så dette er noe man må følge med på.
Alle småraser har også ekstra problemer med tennene, så her er det viktig å være flink med tannpuss for å unngå at det blir store skader når hunden blir gammel.
Ørene bør også sjekkes og renses jevnlig for å unngå at den får øreinfeksjoner.
Det er altså litt småting å følge med på, men om du er flink med tannpuss og ørestell er det relativt få sykdommer og helseplager som rammer rasen. Det er en langtlevende rase som ofte kan bli 15 år gamle!
Fysikken til griffon belge
Griffon belge er en liten hunderase som pleier å veie et sted mellom 3,5 kg og 6 kg. Hannene blir typisk litt større enn rispene.
Selve kroppen er robust med en kraftig beinstamme. Snuten er kort, og halen er krøllet oppover mot ryggen. Kroppsfassongen skal være kvadratisk med en kroppslengde som er like lang som mankehøyden.
Pelsen skal være relativt kort og strihåret.
Kun pelsfargene sort og sort/tan er godkjente farger hos griffon belge. Sort/tan ser du på bildet under, mens sort er en helt stort pelsdrakt.
Pelsstell hos griffon belge
Griffon belge har stri pels som bør trimmes / nappes 2 til 4 ganger hvert år. Dette er en egen teknikk som man bør lære av oppdretteren når man henter valpen sin.
Om man velger å klippe pelsen istedenfor å nappe den vil den over tid bli veldig blass i fargen, og bli mye mykere.
Pelsen er ment for å beskytte mot regn og smuss, og bør derfor ikke vaskes for ofte, for da vil den miste denne egenskapen. Så bad kun etter behov, og ikke altfor ofte.
Utenom selve trimmingen av pelsen er det relativt lite pelsstell med griffon belge. Bare børst ut skitt og sånt fra pelsen etter behov, så går resten av seg selv.
Fôring av griffon belge
Siden griffon belge er en såpass lite hund med rask fordøyelse er det anbefalt å gi den flere små måltider om dagen enn et stort et. To eller tre måltider hver dag er ideelt.
Griffon belge er ikke ofte utsatt for overvekt, men det er jo en liten rase som raskt kan bli litt lubben hvis man er for snill med godbiter. Så gi den god og næringsrik mat, men unngå å bli altfor sjenerøs med godbiter og matrester.
Griffon belge sin rasehistorie og utvikling
Griffon belge stammer fra en belgisk hund som ble brukt som rottejeger. Sammen med de to andre griffon-rasene ble griffon belge over tid avlet frem til å bli en egen rase ved at raser som mops og cavalier king charles spaniel ble blandet inn.
Rasen var veldig populær i Belgia frem til andre verdenskrig, men da forsvant også de fleste av hundene. I nyere tid har verken griffon belge eller de andre griffon-rasene helt funnet tilbake til å være like populære som den gang, men de siste årene virker det som om de gradvis øker i popularitet igjen.
Spørsmål og svar om griffon belge
Griffon belge kan være en god familiehund, men man må passe på at den ikke blir en enmannshund om alle i familien skal få full glede av den.
Griffon belge går stort sett veldig godt sammen med barn, men den kan være en skikkelig energibunt, så den kan bli litt for aktiv for de aller minste barna.
Griffon belge har ikke all verdens med pelsstell, men må nappes 2 til 4 ganger i året. Ellers er det bare å børste og stelle den etter behov, noe som ikke er altfor ofte. Den bør ikke bades veldig ofte.
Griffon belge er en smart hunderase som stort sett er veldig enkelt å trene, selv om de også kan være litt sta. Men med litt tålmodighet pleier de å være enkle å trene til normal lydighetstrening.
Griffon belge egner seg godt for deg som er ute etter din første hund.
Griffon belge røyter ganske lite, men pelsen må nappes for å unngå at den røyter.
Griffon belge regnes ikke som allergivennlig.
Griffon belge regnes som en sjelden hunderase, både i Norge og i mestparten av verden ellers.
Griffon belge passer for dere som ønsker en liten, intelligent hund med strihåret pels. Den passer godt inn selv hos personer som ikke har mulighet til å gi all verdens med mosjon, men som godtar at den er aktiv og energi i hverdagen.
Griffon belge kan gjøre det helt OK på agility og lydighet hvis man ønsker å drive med det.
Griffon belge egner seg ikke til jakt.
Griffon belge kan stilles ut, og kan gjøre det bra på utstillinger.
Griffon belge tilhører Norsk Miniatyrhundklubb, og er en del av raseutvalget som heter Griffonrasene.
Griffon belge pleier å gå fint med andre hunder, men kan være litt territoriale av seg, så det kan være lurt å gjøre dem vandt til andre hunder fra ung alder av.
Den forventede levealderen til en griffon belge er mellom 12 og 15 år.
Vekten til en griffon belge pleier å være mellom 3,5 kg og 6 kg.
Griffon belge er en hunderase som bjeffer en del, spesielt hjemme hvor den skal beskytte territoriet sitt. Man bør derfor jobbe med den fra ung alder av for å prøve å begrense hvor mye den bjeffer.
Griffon belge stammer fra Belgia.
Man skal kun bade griffon belge om det er et behov for det. Pelsen vil miste den regntette egenskapen om den bades for ofte.
Griffon belge trenger ikke verdens lengste turer, og små lufteturer på morgen og kveld + en tur på en halvtimes tid i løpet av dagen pleier å holde.