Raseprofil: Groenendael

Groenendael er en av de fire hunderasene som omfatter hundene som kalles for belgisk fårehund. Dette er en skikkelig tøff arbeidshund som bør brukes til noe, og som trenger store mengder mental aktivisering og fysisk mosjon.

Mange regner det å ha en groenendael mer som en livsstil enn en hobby, men det er ingen tvil om at det er en givende opplevelse om man først legger inn innsatsen som kreves!

Raseprofil Groenendael

Man skiller groenendael fra de tre andre belgiske fårehundene ved at denne har sort og lang pels. De andre har stri pels (laekenois), kort pels (malinois) eller lang, rødbrun pels (tervueren). De er derimot nokså like i bruksmåte og hvordan de fungerer.

Navnet groenendael er belgisk, og uttales omtrent som «gronen-dal», men her i Norge er det mange som uttaler det (feil) som «gro-en-dal» uten n-en som skal være der. Det er også veldig vanlig å forkorte navnet til groen i dagligtale (igjen glemmer vi nordmenn n-en som skal være der).

Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Groenendael kort oppsummert

  • Svært høy arbeidskapasitet.
  • Krever veldig mye av eieren sin.
  • Bør få mye mosjon.
  • Liker seg best tett på eierne sine.
  • Må ha mye aktivisering.
  • En av de mer vanlige belgiske fårehundene.
  • Knallgod på agility, lydighet og lignende.
Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos groenendael

Groenendael er en krevende hund som har mye hund i seg. Den har en utrolig sterk arbeidsvilje, og er alltid på. Dette betyr at du får en våken hund som alltid er klar til å jobbe, uansett om du står opp for å gå på do midt på natta.

Om du vurderer å skaffe deg en groenendael må du vurdere om du kan tilby den et godt hjem. Dette er en hund som ønsker og må jobbe, og du må kunne tilby den nok aktivisering for å få den til å trives.

Rasen trenger god miljøtrening fra ung alder av. De kan ofte bli litt nervøse i nye situasjoner, og det er derfor viktig at du lærer den å ta bussen, være på folksomme plasser og utsetter den for lignende situasjoner mens den ennå er valp og mottakelig for slike inntrykk uten å bli redd.

Mange opplever groenendael som en «innpåsliten» hund. I realiteten er dette fordi hunden alltid søker kontakt med eierne sine for å hente informasjon om hva de ønsker. Dette kan oppleves ved at hunden ofte stirrer, og alltid er i nærheten, og er helt normalt for gode gjeterhunder. Det er derimot mange som synes dette kan være litt slitsomt, men det er altså noe man må regne med når man har en groenendael eller annen belgisk fårehund.

Det er dessverre en del groenendaeler som ender opp som «problemhunder». Det er ikke nødvendigvis noe feil med hunden, men heller at rasen ikke passer overens med hva eierne kan tilby den. Ofte innser eiere at hunden krever mer enn de faktisk klarer å gi den over tid, og så ender hunden opp med å være understimulert.

Når alt dette er sagt kan groenendael være en god familiehund i det rette hjem. Så lenge den har en god og tydelig leder, får brukt hodet nok, og får nok mosjon, så er den ofte veldig grei å ha med å gjøre.

Noen groenendaeler er litt nervøse og stressa rundt barn, så det kan være lurt å tilvenne dem barn fra de selv er valper for å unngå dette problemet.

Det samme gjelder til en viss grad andre hunder. Det kan være fornuftig å sosialisere hunden godt fra den er valp av, så minsker man risikoen for at den vil utagere mot andre hunder som voksen.

Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av groenendael

Man bør regne med å bruke ganske mye tid på å mosjonere en groenendael. Et godt utgangspunkt er å planlegge for turer på halvannen til to timer daglig, fordelt på to-tre turer.

Dette er en hund som fint tåler høyaktivitetsmosjon som canicross, sykling, trekk, joggeturer og lignende. Den må selvsagt trenes gradvis til dette som med alle hunder, men har et enormt potensiale. Så hvis du ønsker å få ut energien dens litt mer målrettet enn å gå lange, rolige turer, kan turer med høy aktivitet være et godt alternativ for rasen.

Det er også viktig å huske at mental mosjon er minst like viktig som fysisk mosjon. Groenendael er en rase som virkelig trenger å bruke både hode og kropp, og du kommer ikke til å få et fint forhold til hunden med mindre du går aktivt inn for å aktivisere hjernen dens!

Her er det bare å gjøre klar øvelser for å aktivisere hodet dens, og jobbe med dette hver eneste dag. Dette er en rase som raskt blir understimulert om du ikke prioriterer dette godt nok. Planlegg gjerne for en times tid med dette daglig, gjerne mer. Husk at dette tross alt er en hund som er laget for å bruke hodet sitt dagen lang.

Det er godt mulig å kombinere fysisk og mental mosjon, for eksempel ved at du har søkøvelser ute i skogen når dere er på tur.

Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Trening av groenendael

Groenendael er en svært førbar hund, og treningen bør gå enkelt. Det er likevel viktig å lese seg godt opp på hvordan man skal trene en hund med positiv forsteker, da denne som alle gjeterhunder kan være litt sensitiv mot eiere som er for harde. De trenger en eier de kan stole på, og er villig til å gjøre alt de får beskjed om av disse.

Samtidig er det viktig å være tydelig og konsekvent, og lære hunden at det finnes grenser

Det kan være litt vanskelig å finne balansen for hvordan man skal være tydelig uten å være for streng mot den, så det er noe man bør jobbe med å finne ut av.

En groenendael vil ofte være veldig flink til å lære nye kommandoer, og har ofte interesse av å trene i lang tid. Mange andre hunder krever variasjon i oppgavene for å holde dem interessert, men en groenendael kan ofte jobbe på i timesvis uten annen motivasjon enn å ville gjøre som eieren sier.

Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for groenendael

Groenendael brukes først og fremst til ulike typer hundesport, og er ofte veldig gode på lydighet, agility eller rallylydighet. Dessverre ser man dem sjeldent vinne konkurranser ettersom de er i samme vektklasse som border collie, men de kan likevel gjøre det svært godt.

Rasen regnes som den beste av de fire belgiske fårehundene til hundesport, så det er vanlig å se dem delta på konkurranser.

Ellers kan rasen brukes til det meste. Den egner seg godt som tjenestehund, og kan få til det meste om du legger innsats i å trene den til det. Det er ikke spesielt vanlig å se groenendael brukt av politi, militære eller lignende, da en annen belgisk fårehund ofte får denne jobben. Man regner nemlig malinois som bedre egnet til de mer tunge jobbene hvor de må konfrontere andre mennesker.

Man kan selvsagt bruke groenendael som gjeterhund til sau, men det er sjeldent å se dette i Norge. Noen bruker dem også som vakt, og de vil være gode varslere om de trenes opp til dette. Men vær litt forsiktig med dette med mindre du vet hva du driver med, for de kan raskt bli litt for «triggerhappy» på bjeffingen og bjeffe på hver minste lyd.

Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til groenendael

Groenendael og de andre belgiske fårehundene er svært friske og sunne hunderaser uten store helseproblemer. De lever ofte til et sted mellom 11 og 14 år, noe som er ganske lenge for størrelsen deres, og kan fint gå hele livet uten helseproblemer.

Når det er sagt er ingen hunder garantert å ikke få helseproblemer, så man vet jo aldri hva som skjer med akkurat sin hund. Det er også noen ulike arvelige sykdommer man skal være obs på, selv om alle disse regnes som nokså sjeldne.

Som alle store hunder er det en viss risiko for hofteleddsdysplasi (HD), selv om det ikke er direkte utbredt hos rasen. Men det er noe å følge med på, og vurdere om man skal kjøpe valper fra en oppdretter som har tatt skann av foreldrene.

Ellers er det også en liten risiko for albueleddsdysplasi (AD).

Fysikken til groenendael

Fysikken til en groenendael er samme som for alle belgiske fårehunder. Det vil si at det skal være en kraftfull og elegant hund med en kvadratisk kroppsbygning.

Hannhundene er mellom 60 og 66 cm målt i mankehøyde, og varier gjerne rundt 25 – 35 kg.

Tispene veier et sted mellom 20 og 28 kg, og har en mankehøyde på mellom 56 og 62 cm.

Groenendael skiller seg fra de andre belgiske fårehundene ved at den har lang og sort pels.

Groenendael
Groenendael. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos groenendael

Selv om groenendael har lang pels er det ikke spesielt mye pelsarbeid med dem. De har en mer eller mindre selvrensende pels, og alt du trenger å gjøre er å børste over den et par ganger i uken for å unngå floker, og få ut ting som vikler seg inn i pelsen.

Det er derimot verdt å være klar over at det er en rase som røyter ganske mye, så det kan være lurt å drive med litt forebyggende pelsstell. Da jeg hadde en groenendael (begynner å bli noen år siden nå) var jeg helt avhengig av å bruke furminator jevnlig for å begrense røytingen.

Ellers kan hunden fint bades når det trengs, og pelsen tar ikke skade av dette så lenge du bruker en mild hundesjampo og ikke bader for ofte.

Groenendael sin rasehistorie og utvikling

Groenendael stammer fra Belgia hvor det på 1700-, og 1800-tallet var haugevis av ulike gjeterhunder. Hundefolk i landet ønsker derimot å samle disse rasene for å utvikle felles standarder, og det ble derfor holdt flere store møter hvor det ble lagt planer for belgiske fårehunder.

Resultatet ble som kjent at det ble laget en rasestandard for fire ulike versjoner av belgiske fårehund, og slik har det vært siden den gang.

Spørsmål og svar om groenendael

Er groenendael en god familiehund?

Groenendael kan være en god familiehund i de rette familiene. Men det er ingen typisk enkel familiehund som bare passer inn i enhver normalt familie.

Går groenendael godt overens med barn?

Groenendael trenger ofte en del hjelp for å bli flink med barn, så det er viktig at den sosialiseres godt fra den er valp av. Mange individer kan bli nervøse og redde når de er sammen med barn, spesielt barn i alderen hvor de er raske og uforutsigbare.

Hvor mye pelsstell er det med en groenendael?

Det er overraskende lite pelsstell med en groenendael, og det er faktisk mindre enn man skulle tro. Den lange pelsen er i stor grad nokså selvrensende, men man bør børste over hunden et par ganger i uken.

Hvor vanskelig er det å trene en groenendael?

Groenendael er svært arbeidsvillig og lettlært, så det er enkelt å trene den til å lære nye ting.

Egner groenendael seg for førstegangs hundeeiere?

Groenendael er ikke et godt valg for personer som skal ha sin første hund. Dette er en krevende hunderase som bør ha en eier med hundeerfaring, som kan lese hundespråk godt, og som har tid og kunnskap til å aktivisere den i tilstrekkelig grad.

Hvor mye røyter groenendael?

Groenendael røyter ganske mye.

Er groenendael allergivennlig?

Groenendael regnes ikke som en allergivennlig hund.

Er groenendael en vanlig rase?

Groenendael er ikke den rasen man ser oftest når man er ute på tur, men den er heller ikke direkte sjelden.

Hvem passer groenendael for?

Groenendael passer for deg som har et hjem hvor du kan tilbyr alt hunden trenger. Det vil si at du har interesse, tid og kunnskap til å aktivisere hunden nok, og ikke er redd for å gå tur i flere timer daglig, og attpåtil drive med mental aktivisering når dere kommer hjem.

Fungerer groenendael til hundesport?

Groenendael fungerer veldig godt til hundesport, og kan gjøre det svært godt på slike øvelser.

Fungerer groenendael til jakt?

Groenendael er ikke en jakthund, og fungerer ikke til dette.

Egner groenendael seg til utstilling?

Groenendael er en godkjent hunderase, så den kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører groenendael?

Groenendael tilhører hundeklubben Norsk belgisk fårehund klubb.

Går groenendael overens med andre hunder?

Groenendael utmerker seg ikke spesielt verken negativt eller positivt i forhold til å gå overens med andre hunder. Som oftest går det helt fint, men det er viktig at rasen sosialiseres godt med andre hunder fra den er valp av.

Er groenendael en klengete hunderase?

Groenendael er ganske klengete av seg, og er gjerne i samme rom som eieren sin. Den er alltid på, så du vil ofte merke at den følger etter deg og har full kontroll over hvor alle i huset oppholder seg.

Liker groenendael å leke?

Groenendaeler flest er veldig glad i å leke, og takker aldri nei til lek.

Hvor lenge lever en groenendael?

Som regel lever en groenendael til den blir mellom 11 og 14 år gammel.

Hvor mye koster en groenendael?

Groenendaelvalper koster gjenge rundt 20 000 kroner stykket, som de fleste hunder gjør nå om dagen.

Hvor mye veier en voksen groenendael?

Groenendaeler kan veie alt mellom 20 og 35 kg, og hannhundene blir litt større enn tispene.

Bjeffer groenendael mye?

Groenendael er ikke nødvendigvis en hunderase som må bjeffe mye, men mange opplever at hunden deres bjeffer en del. Så det spørs helt på hunden. Det kan i stor grad være mulig å trene vekk bjeffing så lenge du jobber godt med det fra den er ung av. Understimulerte hunder og hunder som kjeder seg har også en tendens til å bjeffe.

Hvilket land kommer groenendael fra?

Belgia.

Hvor lange turer trenger en groenendael?

Man bør regne med å bruke mellom 1,5 og 2 timer på tur hver dag. Dette kan deles opp i flere turer, men den bør helst få minst én langtur på over 1 time daglig.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

En kommentar om “Raseprofil: Groenendael”

  1. Hei. Fint og lese om rasen Belgisk Groenendal. Vi har kjøpt valp. Vi har tidligere hatt oppdrett av collie. Synes denne rasen er veldig lik collien. Herlig hund 🐶

    Svar

Legg igjen en kommentar