Når man får en baby lærer man raskt at honning skal på nei-listen over ting barnet kan smake på frem til de er over ett år gamle, så det er ikke rart at mange er litt skeptiske til hvorvidt man kan gi honning til hundene sine.
Så hvordan er det egentlig med honning og hunder, og er det farlig?
Det regnes som helt trygt å gi honning til hunder, men ikke valper. Gjør derfor som med babyer; vent til de er ett år gamle før de får smake honning. Det er derimot ikke slik at hunder trenger honning eller at det bør brukes som en behandling mot sykdom. Honning er jevnt over dårlig for tenner, og en skikkelig kaloribombe for hunden.
Bare gi litt honning
Selv om honning er ufarlig for voksne hunder er det viktig å være klar over at det ikke er spesielt sunt for hunden, spesielt ikke om du gir mye eller ofte.
Honning er jo svært rikt på sukker, og selv en liten skje er en skikkelig bombe med kalorier for småhunder. Det bør derfor være noe du gir i spesielle tilfeller, men ikke gi det daglig eller bruk det til trening. Honning kan raskt bli en faktor som kan føre til overvekt hos hunden.
Som et eksempel skal en voksen hund på 10 kg ha ca. 750 kcal i løpet av et døgn. Én spiseskje med honning inneholder ca 70. kcal, så hver spiseskje med honning er nesten 10 % av hele dagsbehovet til en hund på 10 kg. Så hvis du gir en liten hund honning som godbit når dere trener blir det fort farlig mange kalorier.
Det er også verdt å merke seg at honning er dårlig nytt for tennene til hunden. Honning er jo nesten bare rent sukker. Men om ikke det var nok er jo også honning klissete, så det blir liksom liggende å tære på tennene.
Så vær nøye med tannpuss de dagene hunden har fått honning, så slipper den å få økt risiko for hull i tennene.
Hjelper honning mot sykdom hos hund?
Det finnes tusenvis av artikler som påstår at honning har positive helseeffekter eller kan fungere som en «medisin» mot vanlige sykdommer og plager som forkjølelse og sår hals – både hos hund og mennesker. Mange påstår dessuten at honning kan lindre eller kurere allergier hos hunder.
Bakgrunnen for disse påstandene er at honning er full av antioksidanter, vitaminer (A, B, C, og E) og antibakterielle stoffer. Men hva er egentlig sannheten rundt alle disse helsepåstandene?
Honning kan være lindrende for en sår hals eller sure mager, men det er kun lindrende, og har derfor ikke en behandlende effekt. Med andre ord, hunden kan nok føle seg litt bedre, men det påvirker ikke hvor lenge den er syk eller hvor alvorlig sykdommen er.
Det er ikke vist noen vitenskapelig sammenheng mellom honning og andre sykdommer, så det er ikke noen ting som tyder på honning fungerer som allergimedisin eller en vidundermedisin for verken hunder eller mennesker.
Det er heller ingen vitenskapelig forskning som tyder på at det er hensiktsmessig å gi hunden honning som et tilskudd. Honning er riktignok rikt på antioksidanter og vitaminer, men en vanlig diett med et godt hundefôr skal sørge for at den uansett ikke skal mangle antioksidanter i kosten sin.
Aldri gi honning som et alternativ til dyrlegen! Dersom hunden er syk skal den undersøkes av dyrlege, ikke få honning som et kjerringråd.
Hvorfor kan ikke valper få honning?
Man skal ikke gi honning til valper, og grunnen til dette er akkurat den samme som grunnen til at man ikke skal gi det til små barn under ett år. Det kan nemlig være sporer fra bakterien Clostridium botulinum i honning. Denne er ufarlig for voksne, men kan føre til botulisme hos både spedbarn og valper.
Så ha samme huskeregel som for barn: vent til valpen har fylt ett år før den får honning.
Det skal sies at risikoen for å få botulisme er svært lav, så hvis du har en valp som har spist litt honning og sitter med hjertet i halsen kan du fint roe deg ned. Sjansen er altså veldig liten, men den er likevel til stede, så det er best å holde honning og valper atskilt.
Hvis hunden får botulisme vil den få lammelser, bli sløv og kan virke som om den er full. Infeksjonen må behandles hos veterinær, og det går som regel fint med valpen så lenge den kommer seg inn til behandling raskt etter at man oppdager infeksjonen.
En liten oppsummering om honning og hunder
Å gi hunden sin litt honning hvis den har sår hals eller sur mage kan lindre litt, men husk at du som eier alltid må oppsøke veterinær. Vi kan jo ikke vite om hunden bare har en sår hals eller om det kan være noe mer alvorlig som en rift på spiserøret, så dette må undersøkes av dyrlegen.
Honning er ikke farlig for hunder, så det er ikke krise om hunden får i seg litt honning. Det er derimot heller ikke nødvendig eller nyttig for hunden, så det er ikke noe poeng i å gi hunden honning regelmessig.
Alle vitaminene og antioksidantene i honning skal hunden i utgangspunktet få i seg via fôret sitt, og den har ikke noe behov for å få mer via honning.
Dersom du først skal gi honning til hunden din bør du gi små mengder, og huske å pusse tenner etterpå, da honning er en versting når det kommer til å få hull i tenner.
Unngå å gi honning til overvektige hunder, hunder med redusert immunforsvar, valper, og hunder med diabetes. For mye honning kan gi både overvekt og diabetes, og selv små mengder er mye for hunder.