Hund på stranda: alt du må vite!

Når er det sol og varme ute frister det gjerne med et bad på nærmeste strand! For oss mennesker kan det virke fristende å ta med seg vår firbente kompis på stranda, men dersom du skal ta med hunden din er det et par ting du bør tenke over først.

Ved å ta med hunden din på stranda må du ikke bare passe på behovene til hunden din, men også ta hensyn til andre som er der for å bade. Det er ikke alle som er helt komfortable med hunder, og det må man respektere.

I utgangspunktet er det lov å ta med hund på stranda så lenge du viser hensyn til andre, passer på at hunden din har det fint med tilgang til skygge og vann, og at stranda godtar det. Det er likevel flere ting man bør tenke over før man tar med seg hunden på stranda.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på både skrevne og uskrevne regler for å ta med seg hunden på stranda, samt ta for oss måter du kan tilrettelegge besøket på for å gjøre det så bra for hunden som mulig.

To hunder på stranda

Må du ha med hunden på stranda?

Før du i det hele tatt begynner å tilrettelegge for å ta med deg hunden på stranda bør du spørre deg selv om det i hele tatt er noe vits. For de fleste hunder er rett og slett en het sommerdag for varm, og det blir bare ennå varmere og verre for dem om de ligger på stranda hvor mye av varmen blir liggende igjen i sanden og koke.

Så se på mulighetene for å ta hunden dine være hjemme eller hos noen som kan passe den. Den vil trolig trives mye bedre inne med varmepumpe som kjøler ned huset kontra å ligge ute i sola på de varmeste dagene.

Det spørs også mye på om dere stikker en rask tur på stranda for å bade i 20 minutter, eller om det er planen at dere skal ligge i sola i flere timer. I sistnevnte situasjon er det mye bedre å la hunden bli hjemme.

Tilrettelegging for hund på stranda

Dersom du først skal på stranda med hunden din er det flere ting du kan gjøre for å gjøre hele besøket behagelig for den.

Hunder kan ikke under noen omstendigheter ligge direkte i sola, og må ha en god parasoll eller et strandtelt som gir skygge. Telt kan ofte bli litt klamme, spesielt om hunden er våt etter et bad, så parasoll er kanskje den beste løsningen.

Noen kommer selvsagt til å oppleve at hunden selv legger seg i sola, men da er det viktig at du passer litt på, for hunder er ikke alltid verdensmestre i å regulere seg selv.

Sørg også for å ha et tykt teppe eller noe som hunden kan ligge på. Dette er for å unngå at den brenner seg på den varme sanden. Brannsår på potene er faktisk en ganske stor risiko om dere reiser på stranda på formiddagen en varm sommerdag, så vær forsiktig med å gå langt i den varma sanda. Ta av deg skoene dine når du går i sanda, så merker du fort om det er veldig varmt for hunden å gå der.

La gjerne hunden få bade ganske jevnlig, da dette hjelper den med å kjøle seg ned. Våt pels vil holde hunden kjølig ganske lenge, så ta den ned for å bade hver halvtime eller noe sånt. Husk at du må vaske pelsen når du kommer hjem dersom hunden bader i saltvann.

Noen hunderaser trenger også solkrem, spesielt på ører og snute. Dette er spesielt viktig på hunderaser med lite pels, som whippet og greyhound, eller hunderaser uten pels som meksikansk nakenhund. Det finnes egen hundesolkrem man bør bruke til dette formålet. Ellers er det selvsagt viktig med tilgang til drikkevann!

Greyhound på stranda
Greyhound er en av rasene som har fort for å bli solbrent på stranda.

Vis hensyn til andre som bader

Når man skal ha med hunden på stranda er det viktig å være hensynsfull ovenfor alle andre som er der. Noen er redde for hund, noen synes det er litt ekkelt med hunder i samme badevann som dem selv, mens andre igjen synes det er helt fint. Uansett bør du respektere de andre gjestene på stranda, og ikke gjøre besøket ditt til sjenanse for andre.

Det betyr at du bør ha litt avstand fra andre både når du soler deg så vel som når du bader med hunden. Du vet aldri hvem som synes det er ubehagelig å ha en hund tett på seg, så ha heller litt for mye avstand enn litt for lite.

Det er heller ikke spesielt morsomt å ha en stor, fremmed hund som rister seg og gjør deg klissvåt, så prøv å ha den litt for seg selv rett etter at der kommer opp fra badet.

Ikke alle strender lar deg ta med hund

Det er mulig for visse strender å ha et forbud mot hunder. For eksempel kan private strender regulere dette, og det er ikke uvanlig å se skilt som forbyr hunder på for eksempel campingplasser eller populære badestrender.

I prinsippet er det fritt frem for å sette regler for bruk av forbud på strender i ferskvann, så det er fint å respektere disse dersom de ikke ønsker hunder på stranda.

Forbudt med hund skilt

Ved kysten er det egne regler ettersom strandsonen har et sterkt vern mot privatisering. Så her er det vanskeligere å sette opp et forbud mot hund. Men om du er på en kyststrand hvor det er forbud bør du likevel velge å respektere ønsket, selv om det er viktig å vite at det kun er et ønske og ikke et ekte forbud.

Husk båndtvang på stranda!

Det er stort sett båndtvang i hele sommersesongen (faktiske datoer er fra 1. april til og med 20. august), og man får selvsagt ikke unntak fra denne selv om man er på stranda. Så du kan ikke ha hunden løs på stranda, og må alltid ha den i bånd – selv om du føler at du har full kontroll på den!

Det er blant annet flere arter med fugler som kan ha unger i nærheten av stranda i denne perioden, så hunden din kan faktisk gjøre en del skade på lokalt dyreliv om du mister kontroll over den.

Etter 20. august er det mulig å ha hunden løs på stranda i visse kommuner, men her må man sjekke opp reglene for den kommunen dere skal bade i, ettersom disse har hjemmel til å utvide perioden for båndtvang.

Legg igjen en kommentar