Vi nordmenn elsker å reise til Sverige, enten for dagsturer hvor vi fyller på kjæleskapet med bacon, ost og noe godt å drikke, eller på lengre turer. Men hvordan er det egentlig om man ønsker ta med seg hunden sin til Sverige?
I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan man tar med seg hund til Sverige. Artikkelen tar utgangspunkt for dagsturer eller kortere opphold i Sverige, hvor hunden kommer med fra Norge og skal være med tilbake til Norge.
Dette trenger hunden for å reise til Sverige
Det er heldigvis ikke så mange ting man må ha på plass for å ta med hunden til Sverige, men det er derimot ekstremt viktig at alle disse tre tingene er i orden. Om du har mangler på én av disse kan du bli nektet å ta med hunden tilbake til Norge igjen, eller måtte ha den i karantene i en viss periode mens den behandles mot parasitter.
De tingene du må nødt til å ha på plass før du tar med hunden til Sverige er:
- Kjæledyrpass. Dette får man hos veterinær, og krever godkjent signatur og stempel fra en autorisert veterinær. Her står også navnet på eier, og det er viktig at den som reiser sammen med hunden står oppgitt som eier i passet. Eiere i passet trenger ikke å være samme som registret eier hos NKK.
- ID-merke. Hunden må være ID-merket i form av en mikrochip, og dette nummeret må stemme overens med nummeret som står i kjæledyrpasset. Dette kan gjøres hos veterinær kort tid før avreise.
- Behandling mot revens dvergbendelorm (ormkur). Denne må gis i to omganger med minst 24 timers mellomrom. Etter behandling nummer to har dere 28 dager hvor hunden kan reise til Sverige. Hvis man jevnlig reiser til Sverige kan man ta behandlinger hver 28 dag for å kunne reise fritt frem og tilbake.
Om du oppholder deg i Sverige i mer enn 24 timer er det også mulig å ta ormkuren hos en svensk veterinær, men da må det gjøres slik at det er over 24 timer siden hunden fikk vaksine før du krysser grensen inn til Norge.
Det er også krav om at hundens eier reiser sammen med hunden. I praksis betyr det at det må stå navnet til noen som er med hunden i hundepasset.
Merk også at regler kan endre seg, så ta en kontrollsjekk med Mattilsynet og Tollvesenet selv før du reiser til utlandet med hunden din.
PS. om du skal kjøpe hunden i Sverige er det litt andre krav. Les mer om hvordan du tar med deg en hund du har kjøpt i Sverige tilbake til Norge.
Det er ikke nødvendig med rabiesvaksine i Sverige
Når man reiser til omtrent alle andre land enn Sverige er det også krav om at hunden får rabiesvaksine før den får lov til å komme inn til Norge igjen. Det er derimot et unntak for Sverige siden også Sverige regnes som rabiesfritt, så dette trenger du ikke å tenke på.
Dersom du skal reise videre til andre land enn Sverige anbefaler jeg å lese artikkelen om hvordan man tar med hunden til utlandet. Det er litt ulike vaksiner og sånt som anbefales etter hvert som man farter lenger sør i Europa, så det er mer å tenke på hvis du skal ta med hunden til Spania eller Italia enn når du bare skal til Sverige.
Slik er selve passeringen mellom Norge og Sverige med hund
Så sant dere oppfyller alle kravene kan dere gå på grønn sone både inn og ut av Norge, og trenger ikke å styre noe mer med dette. Dere må derimot ha kjæledyrpasset klart i tilfelle dere blir stoppet i en tilfeldig kontroll.
Man kjører altså på grønn sone både inn til Sverige, og grønn sone inn til Norge igjen. Forutsetningen er at all dokumentasjonen som kjæledyrpass og attest på ormkur er i orden.
Spørsmål og svar om å ta med hunden til Sverige
Det er ingen vaksiner som er påbudt når man reiser med hunden til Sverige (eller tar den med tilbake til Norge), så det er ikke nødvendig. Men det anbefales å vaksinere hunden for dens egen del. Gi grunnvaksinene, og vurder også å gi vaksine mot hjerteorm.
Det er ikke nødvendigvis helt nødvendig med to ormekurer for å reise til Sverige, og det holder egentlig med én runde. Men denne må gis over 24 timer før hunden kommer inn til Norge igjen, så det fungerer ikke til dagsturer. Det andre alternativet er å gi to doser med minst 24 timer og maks 28 dagers mellomrom.
Dersom du krysser grensen og blir stoppet uten å ha alt i orden risikerer du at det blir dyrt. Om hunden mangler ormekur tilkalles veterinær som gir den dette, samt at hunden plasseres i kennel i 24 timer. Alt dette i tillegg til saksomkostninger til Mattilsynet og bot fra Tollvesenet må du betalt. For ikke å snakke om at du må være i Sverige i 24 timer mens hunden er i karantene.
Hunder som mangler ID-chip eller pass kan i ytterste konsekvens bli regnet for å være smuglerhunder, og kanskje til og med bli begjært avlivet om du ikke kan dokumentere hvilken hund det er.