Hundeparker begynner å bli nokså vanlig i Norge, og i de fleste byer og tettsteder er det tilbud om hundeparker. Her kan man la hunden løpe fritt og leke med andre hunder selv når det er generell båndtvang, og det er en ypperlig måte å sosialisere hunder på.
Før man drar til hundeparken for første gang er det derimot noen ting man bør være klar over, og noen uskrevne regler man bør ha kontroll på.
Hvis du vurdere å ta med hunden din til en hundepark i nærheten, men er litt usikker på hvordan det foregår, er du på rett sted. I denne artikkelen skal vi nemlig se nærmere på hvordan det er å ta med hunden sin til en hundepark.
Hvilke hunder kan bruke hundeparker?
I utgangspunktet er alle hunder velkomne til å bruke hundeparker, men det er noen unntak:
- Syke hunder skal ikke i hundeparker. Vent til hunden er helt frisk før den får dra til hundeparken.
- Aggressive hunder bør ikke være i hundeparker. Hvis du er redd for at hunden din skal være aggressiv eller slåss med andre hunder bør den ikke få være i hundeparker. Dette er heller ikke en god situasjon for aggressive hunder, da disse må behandles på en måte som gjør at du som eier har kontroll over situasjonen når de møter andre hunder.
- Ikke-vaksinerte hunder bør ikke bruke hundeparker. Uten vaksine er det risikosport å dra til hundeparken. Ta gjerne også vaksine mot kennelhoste hvis du har tenkt å reise til hundepark. Noen hundeparker krever vaksinasjonsbevis før man kommer inn i parken. Vær sikker på at du får vaksine mot kennelhoste når du vaksinerer hunden din, da dette ofte spres i hundeparker og lignende arenaer, men ikke alltid er inkludert i basepakken for vaksinasjoner hos alle dyreklinikker.
- Tisper med løpetid bør ikke være i hundeparker. Dette kan ikke bare føre til uhell med parring, men også føre til slåsskamper og knuffing mellom hannhundene i parken.
- Man bør være litt forsiktig med valper i hundeparker. Noen valper tåler det godt, mens andre synes det er veldig skummelt i en slik situasjon.
Ellers er det slik at friske hunder som ikke har noen atferdsproblemer eller har løpetid altså kan besøke hundeparker.
Generelle regler for bruk av hundeparker
Nå er det selvsagt ulike regler for hver enkelt hundepark, men du kan forvente omtrent noe som dette:
- Du må plukke opp etter hunden din, uansett hvor den gjør fra seg inne i parken.
- All lek er på eget ansvar. Hvis det skjer en ulykke eller slåsskamp mellom hunden din og en annen hund er det mellom deg og den andre hundeeieren å finne ut av dette.
- Ikke gi godbiter inne i hundeparken. Godbiter fører til krangling mellom hundene, og de fleste hundeparker nekter deg å ta med godbiter inn i parken.
- Ikke kast leker eller pinner inne i hundeparken. Kastelek fører også fort til krangling mellom hundene.
- Hundene må være løse uten sele eller halsbånd i parken. Dette er for at ikke andre hunder skal henge seg fast i hunden.
- Sørg for at hunden din kan være der til dette tidspunktet. Mange hundeparker har egne tidspunkt for små, mellomstore og store hunder, og da har disse fortrinnsrett til å bruke parken på dette tidspunktet. Andre hundeparker er åpne for alle og enhver hele tiden.
Når man kommer til den lokale hundeparken første gang er det viktig å sette seg inn i reglene som gjelder for den parken. Reglene ovenfor er bare eksempler, men som regel ser de omtrent ut som dette.
Noen hundeparker er gratis, mens andre koster penger. Typisk ser man at hundeparker som er eid av kommunen er gratis og tilgjengelig for alle, mens private aktører tar betalt for bruken. En del hundeparker krever en årlig avgift for å være med (200 – 500 kr per år), mens andre tar betalt per besøk.
Husk dette før du drar til hundeparken
Før du drar til hundeparken er det lurt å gå en liten tur med hunden din slik at den ikke er helt oppspilt og har full energi før dere kommer inn. Den bør heller ikke være helt sliten.
Pakk med en flaske og vannskål, spesielt på sommeren når det er varmt. Glem heller ikke bæsjeposer! Mange hundeparker har bæsjeposer og utstyr til å plukke den opp tilgjengelig, men det er bedre å være på den sikre siden og ha med selv enn å stå der uten.
Hvis hundeparken ikke har gjerde er det viktig å være sikker på at hunden din kommer på innkallelse, selv om det er noe spennende som skjer utenfor parken.
Noen liker å ha med godbiter, mens noen hundeparker har forbud mot dette. I åpne parker hvor man må kalle inn hunden er det jo kjekt å ha på lager i alle fall.
Kjekt å vite under besøket i hundeparken
Når man er i hundeparken er det viktig å følge med på hva som skjer. For selv om det kan være fristende å la hunden løpe av gårde og kose seg selv, er det alltid en risiko for at hunden skader seg eller kommer i krangel med andre hunder. Du må hele tiden være klar til å kalle inn hunden din og ta den ut av situasjoner som eventuelt oppstår.
Ellers er det bare å kose seg. Noen hunder elsker å løpe fritt med andre hunder i hundeparken fra første stund, mens andre trenger litt tid på å bli vandt til det. I noen hundeparker er det fort 15 – 20 hunder som løper og leker, og dette kan selvsagt være litt overveldende for valper og hunder som ikke er vandt til all denne aktiviteten.
Man merker også raskt at noen hunder elsker å løpe fritt i hundeparken, mens andre hunder rett og slett ikke er så glad i å være der. Noen hunder liker ikke å leke eller møte andre hunder, og da er det jo heller ikke noe vits å i dra med disse til hundeparken. Men om hunden din trives der er det jo bare å reise dit igjen.
Derfor er det bra for hunden å besøke en hundepark
Hundeparker er en super måte for hunder å bli sosialisert, og her får de anledning til å lære å kommunisere og interagere med andre hunder uten at eierne skal stå og holde dem i bånd. De fleste hunder får betydelig fysisk mosjon av et besøk i hundeparken, for ikke å snakke om hvor mye det krever av hjernen deres. Det er med andre ord en superfin måte å gi hunden mental aktivisering på!
Det er ofte anbefalt å ta med unghunder til hundeparker slik at de kan lære seg å kommunisere med andre hunder mens de ennå er unge nok til å lære av det. Da får de et godt utgangspunkt for å lære hvordan de skal oppføre seg mot andre hunder, og er gjerne en god investering når den er ung.
Noen tar også med valper, men det må man nesten vurdere litt selv. En del valper synes det kan være skummelt og overveldende i hundeparker, så ta det i et tempo og på et intensitetsnivå som valpen tåler. Du merker raskt om valpen trives der, eller om den er redd.