Hundepest (parvovirus) påvist på Sørlandet sommeren 2021

I slutten av juli 2021 ble det påvist en valp med hundepest på Sørlandet. Dette er en alvorlig og smittsom sykdom som har dødelighet på over 90 % om hunden ikke behandles av veterinær, og som smitter andre hunder allerede før den har fått symptomer.

Hundepest skyldes et virus som heter parvovirus, og typiske symptomer er feber, magesmerter, diaré og oppkast. I mange tilfeller er avføringen blodig. Om du mistenker at hunden kan ha hundepest må den til dyrlege for behandling med det samme.

I Norge er hundepest relativt sjeldent, da alle hunder som vaksineres er immun mot sykdommen. Du som hundeeier kan derfor beskytte mot hundepest ved å ta vanlig vaksine annenhvert år. Vaksine mot parvovirus inngår i det vanlige vaksinasjonsprogrammet til hunden.

Les mer omfattende om årsaker, behandling, symptomer og smitte av hundepest i artikkelen om hundepest her.

En hund som er hos veterinæren
De fleste hunder er vaksinert mot parvovirus / hundepest. Foto publisert med tillatelse.

Hvordan skal hundeeiere på Sørlandet forholde seg til utbruddet av hundepest?

Så lenge hunden er vaksinert er det relativt lite å bekymre seg over, og hunden din kan ikke bli smittet av viruset. Om du derimot ikke har vaksinert hunden din på over 2 år bør du bestille vaksinering så raskt som mulig.

I mellomtiden bør man være veldig forsiktig med å la hunden være i kontakt med andre hunder. Ikke dra med uvaksinerte hunder til hundeparker eller gå tur i populære områder hvor det er stor risiko for at den møter på andre hunder.

Hundepest kan også smitte via avføringen, så man trenger heller ikke direkte kontakt med andre hunder for at hunden skal smittes. I praksis kan hunden få hundepest ved å snuse på bæsj som ligger i veikanten som stammer fra en smittet hund.

Dette betyr også at alle hundeeiere i berørte områder bør være ekstra flinke til å plukke opp etter hunden sin, uansett om den er vaksinert eller ikke. Også friske hunder kan bære viruset, og vil være smittsomme i flere dager før de får noen symptomer på smitten.

Til slutt kan også viruset spres ved at man klapper andre hunder selv, og tar med seg viruset videre til andre hunder. Det kan derfor være nok at noen andre mennesker klapper hunden din og kanskje har tråkket i en hundebæsj med de samme skoa noen uker eller måneder i forveien. Vi mennesker blir ikke syke av det, men kan bære det med oss i huden, på skoa, eller på klærne våre.

Les også: Utbrudd av hundepest i Rogaland høsten 2021.

Slik kom hundepestutbruddet til Norge

Hundepestviruset kom ifølge Mattilsynet til Norge via valper som var importert fra Romania. Valper og hunder må vaksineres mot parvovirus før det er lov å importere dem inn i Norge, så det kan være grunn til å tro at det enten har skjedd en feil, eller at valpene har blitt ulovlig smuglet inn i landet.

Dette er et godt eksempel på hvor problematisk det kan bli med smuglervalper som ikke følger vaksinasjonsprogrammet før de bringes inn i landet, og kan i verste fall føre til store utbrudd av smitte.

Hvis du mistenker at hunden din kan ha hundepest

Dersom du mistenker at hunden din har hundepest bør du kontakte veterinær med det samme. Merk at du må ringe inn først, og i alle fall ikke møte opp på klinikken uten avtale ettersom viruset er ekstremt smittsomt.

Hvis det er hundepest som går ubehandlet er det stor risiko for at hunden dør.

Behandling av hundepest foregår først og fremst ved intravenøs væsketilførsel mens hundens immunforsvar sloss med viruset. Det er gode prognoser hvis man kommer seg til dyrlege i tide.

Golden retriever hos veterinær
Golden retriever hos veterinær. Foto publisert med tillatelse.

Valper er utsatt

Valper vaksineres jevnlig mens de er små, men de regnes ikke som fullvaksinerte mot parvovirus / hundepest før du har fått 12-ukersvaksinen. Om du har en valp som ennå ikke har fått denne siste vaksinedosen bør du være ekstra forsiktig!

Generelt sett har valper, syke hunder og eldre hunder mye høyere risiko for å dø av sykdommen enn unge eller voksne, friske hunder.

Legg igjen en kommentar