Hundepest er en alvorlig og smittsom sykdom hos hund som skylles et virus som heter parvovirus. I Norge er hundepest relativt sjeldent siden de fleste hunder vaksineres mot det, men det blusser opp utbrudd fra tid til annen rundt om i landet, og spesielt valper og eldre hunder er i fare for å dø av infeksjonen.
Hundepest kalles også for parvovirusdiaré og parvoinfeksjon. Det er ingen behandling mot sykdommen, men det er gode sjanser for at hunden overlever hvis den blir behandlet hos veterinær tidsnok.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva hundepest er, hvordan det smitter mellom hunder, symptomer, hvordan man forebygger det, hvordan man behandler hundepest, og hvor gode prognosene er for en hund som har blitt smittet.
Man forebygger hundepest ved å ta vaksine
Hundepest kan i veldig stor grad unngås ved at hunden får vaksine mot det. Vaksine mot parvovirus er en del av den vanlige vaksinen som hunder bør få hvert tredje år, så hvis du har vaksinert hunden din jevnlig vil den allerede være vaksinert mot hundepest.
Man må holde vaksinen oppdatert hvert tredje år for at hunden skal ha god beskyttelse mot hundepest.
Vaksinerte hunder er ikke direkte immune, men vil få veldig milde symptomer. De kan dessverre være bærere av viruset, og dermed infisere andre hunder med sykdommen selv om de er vaksinert.
Om hunden ikke vaksineres kan man forebygge mot hundepest ved å ta forhåndsregler for å minimere sjansen for at hunden kommer i kontakt med pravoviruset som forårsaker sykdommen. Som eier betyr det at verken du, de som har kontakt med hunden din, eller hunden din selv, har kontakt med andre hunder i områder hvor det er smitte av valpepest.
Symptomer på hundepest
De vanligste symptomene på hundepest er følgende:
- (Høy) feber.
- Kraftig nedsatt allmenntilstand.
- Oppkast, gjerne heftig.
- Heftig diaré.
- Blodig avføring.
De fleste uvaksinerte hunder blir ordentlig dårlige av det, så det er generelt sett ikke noen tvil om at det er nødvendig å besøke dyrlegen når hunden først får symptomer.
Merk at disse symptomene også kan tyde på andre sykdommer, og man kan ikke være sikker på at hunden nødvendigvis har hundepest bare basert på om den har ett eller flere av symptomene fra listen ovenfor.
Når man skal tilkalle veterinær ved mistanke om hundepest?
Dersom du tror at hunden din kan ha hundepest bør du kontakte veterinær med det samme. Når symptomene først begynner er det ikke lange tiden før det blir alvorlig for hunden din, og da er det best å komme seg inn til veterinær for behandling så raskt som mulig.
Det finnes hurtigtester som veterinærene kan ta for å sjekke om hunden faktisk har virusinfeksjonen eller ikke.
Hvis man mistenker at hunden har hundepest skal man ringe veterinær, og ikke under noen omstendigheter dukke opp med en potensielt syk hund hos veterinær uten avtale. Dette er fordi sykdommen er såpass smittsom, og på venterommet hos veterinæren er det en risiko for at det er syke, drektige eller unge dyr som også kan bli alvorlig syke om de blir smittet. En kort tur innom venterommet kan i verste fall være nok til å smitte andre dyr (mer om dette nedenfor).
Man skal derfor ringe inn først, så får man som regel mulighet til å møte veterinæren utenfor bygget og gå inn en egen inngang med smittevernsutstyr for dyrlegene.
Slik smitter hundepest
Parvoviruset er altså det viruset som forårsaker sykdommen hundepest, og dette viruset er ekstremt motstandsdyktig. Viruset kan fint overleve flere måneder eller til og med flere år ute i miljøet, noe som vil si at hvis en hund med viruset i seg gjør fra seg, kan det i teorien smitte en annen hund som snuser på denne bæsjen flere år frem i tid.
Selve viruset spres via avføringen til hunden, men virrer også opp i luften og legger seg i pelsen til hunden og klærne til eierne.
Noen typiske måter hundepest smitter mellom hunder er:
- Hunder som hilser på tur.
- Hunden snuser på en bæsj som ligger i veikanten.
- Et menneske tråkker på en hundebæsj, og senere snuser en hund på disse (det hjelper ikke om de er OK rengjort, for viruset overlever mye).
- Et menneske som klapper en hund som har hundepest, og som senere klapper en frisk hund med samme klær eller samme sko.
Her ser man altså at man ikke engang trenger å fysisk møte på en hund med sykdommen for å bli smittet, og det kan holde å møte på noen som har møtt på en syk hund dagen i forveien eller tidligere på dagen. Det er derfor umulig å være 100 % sikker på at man ikke blir utsatt for viruset.
Husk også at hundene kan ha viruset i kroppen og smitte andre hunder i en ukes tid før de får noen symptomer, samtidig som symptomfrie, vaksinerte hunder kan ha viruset i kroppen uten å vise noen tydelig tegn til det.
Vanlige vaskemidler er ikke gode nok til å drepe viruset, og det kan til og med overleve en runde med håndsprit eller tilsvarende desinfeksjon!
Viruset har en inkubasjonstid på 3 til 8 dager, og i denne perioden kan hunden smitte andre hunder uten at den selv vister symptomer. Det er derfor ekstra viktig at alle plukker opp etter hundene sine i området hvor det er påvist hundepest, uansett om hunden viser symptomer eller ikke, og uansett om hunden er vaksinert eller ikke.
Behandling av hundepest hos veterinær
Det er ingen direkte behandling mot hundepest, men hos veterinæren vil hunden få intravenøs væsketilførsel. Dette fungerer godt, da dehydrering fra diaré og oppkast ofte er noe av det mest kritiske med sykdommen.
Ellers observeres hunden og behandles for å gjøre sykdommen så håndterbar som mulig, mens man venter på at hundens eget immunforsvar skal bekjempe virusinfeksjonen.
Prognoser for hunder som har fått hundepest
Dersom en frisk hund har fått hundepest, og behandles hos veterinær med intravenøst behandling og er til observasjon, er det stort sett gode prognoser for at hunden overlever. Når viruset er ute av kroppen etter en ukes tid blir de som regel helt friske uten varige skader.
Det er spesielt noen grupper som er utsatt for skader og død enn andre. Unghunder på under 6 måneder, drektige tisper, eldre hunder og hunder som er syke av andre sykdommer har en forhøyet risiko. Disse kan i en del tilfeller få hjerteskader som følge av infeksjonen, noe som kan føre til døden selv om de behandles hos veterinær.
Dersom hunden ikke får behandling hos veterinær regner man med at dødeligheten kan være på over 90 %, så uten behandling er det veldig sannsynlig at hunden dør.
Vaksinerte hunder som får hundepest blir sjeldent spesielt syke, og blir som oftest helt friske etter noen få dager. De får kun milde symptomer, og har veldig til ingen risiko for følgeskader eller større problemer. I noen tilfeller kan det være så mildt som at hunden bare virker å være litt løs i magen, og gjerne ikke noe eieren tenker på som hundepest i det hele tatt.
Hundepest kommer ofte i utbrudd
Det er svært sjeldent at vi har hundepest her i Norge, men det dukker altså opp innimellom. Dette foregår typisk ved at det påvises hundepest hos én eller flere syke dyr i et område, så kan det bli et lite smitteutbrudd i området i nærheten. Etter at utbruddet har begynt å ta noen få hundeliv pleier det derimot ofte å dabbe raskt av, da dette pleier å være nok til å få de fleste hundeeiere til å få vaksinert hunden sin rimelig raskt.
Det er ofte smuglerhunder som mistenkes for å stå bak smitteutbruddene, da disse hundene ikke alltid har fått tilstrekkelig med vaksine mot sykdommen, og kan plukke opp viruset på hundefarmer hvor de avles frem før de smugles inn i landet. Hundepest er betydelig mer vanlig andre land rundt om i verden.
Utbrudd av hundepest i Norge i nyere tid
Det er nokså jevnlige «utbrudd» av hundepest her i Norge, hvor det ofte er snakk om rundt et titalls syke hunder, og kanskje noen få dødsfall. Lokalmedier er heldigvis flinke til å informere om utbruddene, så de utvikler seg sjeldent til å bli veldig dramatiske.
Noen utbrudd av hundepest i nyere tid er blant annet:
Denne listen kommer til å bli oppdatert etter hvert som det kommer nye utbrudd i fremtiden.