Hygenhund er en av de syv norske nasjonalrasene, og er en tradisjonell jakthund som har vært brukt primært til harejakt, selv om noen også har fått prøve seg på gaupe og rødrev.
Som med de andre norske harehundene er det svært få hygenhunder igjen, og rasen er i direkte fare for å bli utryddet.
Denne raseprofilen har generell mangel på bilder. Om du har bilder av haldenstøver som vi kan bruke kan du gjerne ta kontakt med nicklas@dyreliv.no.
Hygenhund kort oppsummert
- En av de syv norske hunderasene.
- En god hund til harejakt.
- Krever mye mosjon og mental aktivisering.
- Egner seg ikke for personer som ikke skal jakte.
- Ikke anbefalt for nybegynnere.
- I direkte fare for å dø ut.
Atferd og lynne hos hygenhund
Hygenhund er på mange måter som man forventer av støvere. Dette er en skikkelig jakthund som trenger å brukes deretter. Den er hardfør og robust, og tåler fint å jakte i mange timer i det norske klimaet.
Om den brukes til jakt og får tilstrekkelig mosjon vil den kunne fungere fint som en familiehund. Den vil ikke fungere godt om den ikke brukes eller får nok mosjon. Rasen anbefales kun til veldig aktive mennesker eller de som skal drive med harejakt.
Hygenhund er en smart rase, og mange mener at den er veldig enkel å trene. Samtidig er det en del som mener at den kan være veldig sta og krevende, så man må være klar over at det kan bli en del arbeid med å trene den. Det spørs litt på hvordan hunden man får er.
Dersom hygenhunder får nok mosjon og mental aktivisering er de ofte stille og rolige når de er innendørs. De er sosiale med andre hunder, og går som oftest helt fint overens med både store og små hunder hvis de får nok sosialisering mens de er unge.
Noe av det mest unike med hygenhund er en karakteristisk klang i røsten, og den kan stemmen sin for å kommunisere med jegeren og fortelle hvor langt unna byttet er.
Hygenhund har åpenbart sterkt jaktinstinkt, og får dette i ung alder. Den bør ikke gå løs utenom når den jakter.
Mosjon av hygenhund
Hygenhund trenger store mengder mosjon, og utenfor jaktsesongen må man gå skikkelig turer i skog og mark for å få den til å trives. Man bør regne med minst én til to timers luftetur hver dag, og gjerne lenger når man har mulighet til det.
Rasen trenger litt mental aktivisering, men ikke i noen spesielt stor grad. Vanlig jakttrening holder som regel.
Trening av hygenhund
Hygenhund regnes som en middels krevende hund når det kommer til trening. De er relativt intelligente og lærevillige, men noen individer kan være litt sta. Man må jobbe konsekvent med dem over tid, og bruke positiv forsterker.
Selv om de er middels lettlærte kommer du neppe til å komme spesielt langt på agilitykonkurranser eller lydighetskonkurranser, selv om det er mulig å delta på hobbybasis.
Bruksområder for hygenhund
Hygenhund er først og fremst en jakthund for harejakt, og ikke så veldig mye annet. Hvis du vil ha en god jakthund til å jakte hare med er den et godt valg, men hvis ikke bør du kanskje heller vurdere noe annet.
Utenfor jaktsesongen fungerer den godt som turkamerat for lengre turer, og kan bære kløv. Det er stort sett en rolig og balansert familiehund, men dette krever at den får alle behovene sine skikkelig dekt.
De kan gjøre det godt på jaktprøver.
Som nevnt kan hygenhund brukes til agility eller lydighet på hobbynivå.
Helsen til hygenhund
Hygenhund er jevnt over en sunn og frisk rase. Det er noe forekomst av hofteleddsdysplasi (HD) innad i rasen, men det er ikke så veldig stort problem. Det har vært noe epilepsi innad i rasen, men det er trolig ikke et utbredt problem i dagens bestand.
Fysikken til hygenhund
Hygenhunden er en middels stor hund, med en skulderhøyde som skal være mellom 50 og 58 cm hos hannene, og 47 til 55 cm hos tispene.
Som regel er pelsen rød med hvite tegn, men faktisk er alle fargekombinasjoner er godkjente.
Pelsstell hos hygenhund
Hygenhundens tette og korte pels krever lite stell, men kan børstes med en gummikarde innimellom for å unngå at den røyter like mye. Ellers trenger den bare å bades etter behov.
Hygenhund sin rasehistorie og utvikling
Hygenhunden stammer fra 1830-taller, hvor prokurator Hans Fredrik Hygen avlet på lokale harejakthunder for å lage en ny rase. Gjennom tiden har den blitt krysset med litt ulike hunderaser for å øke den genetiske variasjonen innad i rasen. Raser den har blitt krysset med er blant annet dunker, hamiltonstøver og finsk støver.
Hygenhund har aldri vært en veldig populær rase, men nå om dagen er den kritisk truet med utryddelse.
Selv om alle de tre norske harehundene er svært sjeldne nå om dagen, er hygenhund er den sjeldneste av dem alle. I 2017 var det for eksempel bare født 14 valper til sammen. Gjennomsnittet siden 2000 har derimot ligget på omtrent 35 valper per år.
Spørsmål og svar om hygenhund
Hygenhund kan være en god familiehund hvis den får brukt seg nok, men er ikke en hund som kun kan være familiehund uten å brukes.
Hygenhunder går som regel greit overens med barn.
Det er ganske lite pelsstell med hygenhund.
Ofte går det fint å trene hygenhunder, men noen individer kan være litt sta og by på en utfordring.
Hygenhund er ikke en spesielt egnet hund til førstegangs hundeeiere.
Hygenhund røyter litt, omtrent som forventet av størrelsen dens.
Hygenhund er ikke allergivennlig.
Hygenhund er en ekstremt sjelden rase.
Hygenhund passer for deg som ønsker deg en god jakthund til å drive harejakt, gaupejakt eller revejakt med.
Hygenhund kan fungere OK til hundesport, men vil aldri kunne klare å hevde seg på et høyt nivå.
Hygenhund fungerer knallgodt til jakt, og er en super harejakthund.
Hygenhund er en godkjent rase av både NKK og FCI, og kan derfor stilles ut i både Norge og de fleste andre land rundt om i verden.
Hygenhund tilhører raseklubben Norske Harehundklubbers Forbund. Den har også en interesseklubb som heter Hygenringen som jobber for å bevare rasen.
Hygenhund er en normalt sosial hund som pleier å gå fint overens med andre hunder. Det kan være lurt å sosialisere den i ung alder for å sikre seg at det går bra.
Hygenhund er ikke spesielt klengete av seg.
Hygenhund lever gjennomsnittlig 11 år, men kan også bli 13 – 14 år gammel i noen tilfeller.
Hygenhunder får en mankehøyde på mellom 47 og 58 centimeter, hvor hannene er et par-tre centimeter høyere enn tispene.
Hygenhund er en norsk hunderase.
Man trenger kun å bade hygenhunder når det er behov for det, for eksempel hvis den er dekt i søle og møkk.
Hygenhunder trenger ganske mye mosjon, og man bør regne med å gå på tur i minst én til to timer hver dag.