Irsk setter er en energisk og aktiv hund som brukes til stående fuglejakt. Om man klarer å fylle kravene den har til mosjon er det en helt ypperlig familiehund som er snill mot både voksne og barn.
Merk at rasen irsk rød og hvit setter er en beslektet rase, men likevel regnes som en annen rase.
Irsk setter kort oppsummert
- En god hund til jakt på fugl!
- Krever mye mosjon.
- Er en god familiehund om den får nok mosjon.
- Veldig vennlig og sosial hund.
- Kan være litt sta, så trenger en konsekvent eier.
- Bør helst være en brukshund.
- Fungerer til mange typer hundesport.
Atferd og lynne hos irsk setter
Det viktigste å være klar over med irsk setter er at det først og fremst er en jakthund med krav om store mengder mosjon. Denne rasen elsker å bli brukt, og egner seg best for folk som kan bruke dem til jakt eller lignende.
Denne rasen vil derfor alltid ha energi til å bli med på alt du vil ha den med på, og kan fint tåle å være på tur i timesvis i ruskvær.
På hjemmebane er den snill og rolig, så sant den er godt nok mosjonert. De kommer som regel godt overens med barn, men har en tendens til å være litt uforsiktige uten å mene det, så det er ikke uvanlig at barn blir veltet overrenne.
Man regner irsk setter for å være enkel å håndtere når man er hjemme med den, og har ingen store utfordringer. De kan være veldig glad i kos og oppmerksomhet, både fra barn og voksne.
De må bo inne med familien sin, og vil knytte sterke bånd til alle de deler husstand med. Dette er ikke en rase som vil trives i en kennel hvor den står utendørs med andre hunder stort sett hele dagen.
Rasen er kjent for å kunne være litt rampete, så noen ganger kan de føles litt som valper selv om de er godt voksne. Om de blir i overkant mye rampete kan det skyldes at de får for lite mental stimuli, men en liten mengde ramping må man alltid tåle hvis man skal ha en irsk setter.
Irsk setter har vært avlet for å fungere til fuglejakt i våtmarksområder og sumper, og dette preger fortsatt rasen. Den er nemlig alltid klar for å ta et bad, uansett hvor kaldt og møkkete vannet er!
Noen irske settere har en tendens til å være litt skeptiske til andre hunder eller barn, og det er fornuftig å sosialisere rasen godt når den er valp og unghund. Den har absolutt godt av å få seg noen turer i en hundepark eller andre steder hvor den kan møte og leke med andre hunder. Jo mer arbeid du legger i dette når den er ung, jo større er sjansen for at den ikke får problemer med dette når den er voksen.
Mosjon av irsk setter
Irsk setter er som de andre setterne en rase som trenger mye mosjon. Du bør kunne sette av to timer om dagen til å gå tur med den, og helst ha mulighet til å gå tur i skog eller ulendt terreng i et raskt tempo.
Den vil trives veldig godt om den også får jobbe litt under mosjonen. For eksempel kan du sette den til å bære kløv på tur, drive med litt apportering underveis, eller ta den med på ski- eller sykkelturer.
Irsk setter er en rase som trenger mosjon hver dag, og dårlig vær er ingen unnskyldning for å ikke lufte den. Du må regne med å ut på en ordentlig tur selv om det pøsregner ute, for hunden kommer til å trenge mosjonen.
Trening av irsk setter
Irsk setter er en smart hund som ofte kan være veldig lærevillig, men noen hunder har også en tendens til å være veldig sta.
Om du skal ha en irsk setter må du regne med å sette av tid til å trene den hver eneste dag, og være tydelig og konsekvent i treningen. Rasen fungerer best med positiv forsterker, men det kan ta en stund før de skjønner helt hvordan det foregår.
Det er derfor viktig med god tålmodighet når du skal trene en irsk setter, uansett om det er til hverdagslydighet, eller mer avansert til jakt eller agility.
Det er viktig å være klar over at den ikke er dum, og at det faktisk er en intelligent rase. Den trenger bare ofte litt tid på å komme i gang med treningen. Det betyr at når hunden har vendt seg til å trene vil den kunne være nye ting veldig raskt, så en voksen irsk setter med grunntreningen på plass kan raskt læres opp til å gjøre nye ting. Men også voksne hunder bør ha konsekvent og jevnlig trening.
De vil trives godt med trening knyttet opp mot jakt, og spesielt om de får bruke nesen sin i treningen.
Irsk setter passer best for folk med litt erfaring med hund fra før av, for de kan virke litt umulige for nybegynnere. Men vit at hvis du bare har tålmodighet nok og bruker en god, positiv forsterker når den gjør ting riktig, så sitter det til slutt.
Bruksområder for irsk setter
Irsk setter er først og fremst en jakthund som brukes for stående jakt på fugler. Den regnes som mer vidstrakt enn gordon setter, så mange foretrekker å bruke irsk setter til fuglejakt.
Den kan fungere godt som en familiehund, men kun om den får dekt alle behov den har for mosjon og mental stimuli. Om du vil ha irsk setter som en familiehund bør du være svært glad i å gå tur, uansett vær, og bruke mye tid utendørs i naturen.
Mange bruker irsk setter til agility, lydighetskonkurranser eller rallylydighet, og de kan gjøre det godt med dette hvis du har tålmodighet nok til å trene de opp til å drive med det.
De er relativt dårlige som vakthunder, men kan finne på å bjeffe om det for eksempel banker på døra. Men du har ingen garanti for at de vil gjøre det.
Helsen til irsk setter
Irsk setter regnes som en frisk hunderase, og raseklubben har gjort et godt arbeid med å kun velge friske dyr som avlsdyr.
Som mange andre store hunder er de i risikogruppen for hofteleddsdysplasi (HD), og omtrent 15 – 20 % av hundene har dette i en aller annen grad.
Rasen regnes som nesten helt fri for progressiv retinal atrofi (PRA) og CLAD, og det er som mål at rasen skal bli helt fri for dette i løpet av de neste ti årene.
Fysikken til irsk setter
Irsk setter får en mankehøyde på mellom 58 og 67 centimeter hos hannene, og 55 til 62 centimeter hos tispene. Vekten pleier å ligge på rett under 30 kg hos tispene, og rett over for hannene.
Irske settere skal ha en silkepels i en rødlig farge, og finnes i rødfarger fra lysrød til dyp mahoganyrød. Den har ganske mye pels og hengende ører. Pelsen på hodet er kortere enn på resten av kroppen.
Pelsstell hos irsk setter
Irsk setter er en rase som krever en del pelsstell. Først og fremst må man regne med å fjerne ting som setter seg fast i pelsen etter man har vært ute i skogen etter hver tur, og samtidig bør man ta en sjekk etter flått (for denne rasen er som en magnet for flått). Børst gjerne over hunden daglig for å unngå at det blir flokete pels.
Selve børstingen av irsk setter tar ikke så lang tid bare man gjør det ofte nok, så det er ikke spesielt tidskrevende arbeid, men det krever at man er konsekvent.
Hunden trenger ikke å bades regelmessig, men etter behov.
Det er viktig å klippe hunden rundt og i ørene for å unngå at det blir tett der. Da kan det oppstå problemer med for dårlig luftgjennomstrømning i øregangen, noe som gir gode forhold for bakterier, og øker sjansen for ørebetennelse. Så sørg for at øret ikke er tett igjen med pels.
Irsk setter sin rasehistorie og utvikling
Man regner med at irsk setter ble utviklet i Irland på 1800-tallet en gang. Da brukte man trolig engelsk setter som utgangspunkt, som gradvis ble avlet frem i hvit og rød variant. Over tid ble det avlet mer og mer på de som var helt røde, helt til disse ble regnet som en egen rase.
Rasen ble innført til Skandinavia i rundt år 1900, og har gradvis blitt mer og mer populær. Nå har den lange tradisjoner som en jakthund her i Norge, og er en av de mest populære hundene til å bruke på fuglejakt.
Spørsmål og svar om irsk setter
Irsk setter kan være en helt super familiehund, men det krever at man har noen i familien som har tid til å gå lange nok turer og trene den nok til at den får alle behovene sine dekket.
Irske settere går stort sett veldig godt overens med barn. Men de kan være litt vel uforsiktige, så det hender at de velter barn uten å mene det. Så det kan bli litt knall og fall om man har unge barn i hus med en irsk setter.
Irsk setter har behov for en del pelsstell. Man bør gå over pelsen hver gang den har vært på tur i skogen, og børste den daglig.
Irsk sette er ikke direkte vanskelig å trene, men noen hunder kan være litt sta og bruke lang tid på å lære nye ting. Men når man først har kommet i gang med treningen lærer de gjerne nye ting fort. De trenger en tålmodig eier som trener de med positiv forsteker.
En irsk setter røyter en del.
En irsk setter er ikke noen idealhund for deg som skal ha din første hund. Denne rasen vil nok egne seg best for de som har litt erfaring med hund fra før av.
Irsk setter regnes ikke som allergivennlig.
Irsk setter er en ganske vanlig rase, og spesielt er den populær i jaktmiljøet. Den har i mange år vært med på listen over de 25 mest populære hunderasene i Norge.
Irsk setter passer best for de som ønsker seg en jakthund til fugl, men også for svært naturglade mennesker som elsker å gå ut på tur i minst halvannen til to timer hver dag.
Irsk setter gjør det godt på hundesport, og kan brukes til både lydighet, agility, rallylydighet og det meste av jaktprøver.
Irsk setter er en knallgod hund til stående fuglejakt.
Irsk setter kan gjøre det bra på utstilling.
Irsk setter tilhører raseklubben Norsk Irsk Setter Klubb.
Irsk setter er en rase som ofte er litt skeptisk til andre hunder, selv om noen også går veldig godt overens med andre hunder naturlig. Vi anbefaler å være flink til å sosialisere irske settere godt fra ung alder av, så vil de nesten alltid gå overens med andre hunder.
Irsk setter her en forventet levealder på mellom 12 og 15 år, så de lever veldig lenge til å være den størrelsen de er.
Irsk setter får en mankehøyde på mellom 58 og 67 centimeter hos hannene, og 55 til 62 centimeter hos tispene.
En irsk setter skal veie mellom 27 og 33 kg, og hannene er typisk litt over 30, mens tispene er litt under.
Irsk setter er ikke en spesielt bjeffete hund, men kan finne på å si ifra hvis den føler seg engstelig, det banker på ytterdøren eller lignende situasjoner.
Irsk setter kommer fra Irland.
Man trenger ikke å bade irske settere fast, men heller bade dem etter behov.
Irsk setter trenger lange turer, og bør få rundt to timer med mosjon hver eneste dag. De kan gjerne få mosjon med høy aktivitet, som å være med på sykkeltur, joggetur eller skitur hvis du har mulighet til dette.
Irsk setter er en ganske vanlig rase, og det er mange oppdrettere av rasen her i Norge.
Prisen på en irsk setter pleier ofte å ligge et sted mellom 18 og 23 000 kroner for en valp fra en seriøs oppdretter.
Hva er maks farten til en irsk setter?
Hei, Alfred.
Toppfarten til en irsk setter ligger rundt 45 til 50 kilometer i timen, men ikke alle irske settere klarer å nå denne toppfarten.
Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.