Flere og flere kjøper hund fra Sverige, og det er overraskende enkelt å kjøpe seg en valp fra en oppdretter i nabolandet vårt. Det er likevel en del ting man bør være klar over og ha i orden når man skal reise til Sverige for å kjøpe hund, så derfor har jeg satt sammen en guide til å kjøpe hund fra Sverige.
Guiden for å kjøpe hund fra Sverige er delt inn i fire, så det er enkelt å hoppe til den delen som er aktuell for deg:
- Planlegging og finne oppdretter i Sverige.
- Ting som må gjøres før du henter valpen.
- Selve importen av valpen.
- Ting du må gjøre når du er hjemme i Norge med valpen.
Og selv om dette er laget som en guide for Sverige er egentlig fremgangsmåten kliss lik for alle andre land i Europa eller som er medlem av EØS, så det er ikke store forskjellene dersom du kjøper valp fra Tyskland, England, Sveits eller Italia. Den eneste forskjellen er at disse landene også trenger en rabiesvaksine, noe du slipper når du kjøper fra Sverige.
Det er stort sett ganske enkelt og greit å kjøpe hunder fra Sverige, men det er viktig å ha papirer i orden, sørge for å kjøpe fra en ordentlig oppdretter, og ha mulighet til å fysisk reise for å hente valpen.
Da er det vel bare å komme i gang med guiden! Det er verdt å merke seg at dette er en guide for å kjøpe og importere hund til seg selv enten privat eller for oppdrett, og dersom du skal importere hund fra Sverige for å selge den i Norge gjelder andre regler. Men om du ønsker et nytt familiemedlem til familien eller kennelen din er det denne fremgangsmåten som gjelder.
Del 1) Planlegging av å kjøpe valp fra Sverige
Før du kan kjøpe en valp fra Sverige må du jo finne en valp å kjøpe. Det er mange gode oppdrettere i Sverige, men det er også et land hvor mange valper er smuglet inn i landet. Det er viktig å bruke god tid på å finne deg en seriøs oppdretter!
Det er nemlig relativt vanlig å se hunder til salgs uten stamtavle i Sverige (og delvis også i Norge, men det er en annen diskusjon). Disse hunden kan være veldig fine, men problemer er at du ikke aner hvor de kommer fra. Kanskje er det et resultat av nært beslektede hunder som har blitt paret med hverandre, eller kanskje er de importert fra en valpfabrikk i et tidligere østblokkland? Dette kan du aldri vite når du kjøper en slik hund.
Det har vært mange eksempler på at personer har kjøpt tilsynelatende friske rasehunder fra Sverige som viser seg å ha alvorlige sykdommer, og er tydelig preget av dårlige forhold. Når du kjøper en hund fra Sverige er det du som kjøper hunden som er ansvarlig for å være sikker på at det er en frisk og fin hund.
Ved å kjøpe en hund uten stamtavle fra Sverige aner du virkelig ikke hva du får! Vi anbefaler heller å bruke tid på å finne en seriøs, svensk oppdretter som leverer valper med gode stamtavler slik at du selv kan vurdere om hunden er frisk eller ikke.
En god start for å finne en seriøs oppdretter er «köpa hund»-sidene til Svensk Kennelklubb.
Del 2) Dette må fikses før du henter valpen
Når du har funnet en oppdretter og en valp du skal kjøpe tenker du kanskje at alt er i orden, men det er fortsatt mye som må fikses før du kan reise for å hente det nye familiemedlemmet ditt.
Noen av disse tingene må du gjøre selv, mens andre ting må gjøres av oppdretteren. Siden ikke alle oppdrettere i Sverige har erfaring med å selge hunder til Norge må du selv stå ansvarlig for at oppdretteren fikser alle disse tingene, så sørg for at de er klar over at det er litt ekstra styr for dem med valper som skal selges for å importeres til Norge.
Sørg for at alle papirene er i orden
Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at det er en del papirarbeid når du skal importere hunder eller valper til Norge. Disse papirene må være i orden før du kan ta med hunden din inn i Norge.
Det viktigste papiret ditt er kjæledyrpasset. Dette er selve identifikasjonskortet til dyret ditt, og du må ha det i orden for å kunne komme over grense. I dette passet skal det være en veterinærattest som er maksimalt 48 timer gammel. Denne skal erklære at dyret ble undersøkt, men var friskt og i stand til å reiser.
I tillegg er det viktig med en kjøpskontrakt eller eierskapsbevis. Det holder med en skriftlig bekreftelse fra selger om at du har kjøpt hunden, og denne kontrakten trenger ikke å være formalisert. Denne trenger du når du skal passere grensen, og må inneholde signatur fra selger, kjennetegnene på hunden, ID-chipnummeret og prisen du betalte for dyret.
Valpen må ha vaksine, ID-chip og ormkur
Alle hunder som skal føres inn i Norge må ha gyldig ID-merking, og nå er det kun ID-chip / mikrochip som er gyldig. Dette er heldigvis noe de fleste valper allerede får i Sverige.
Alle valper som skal innføres til Norge må ha fått behandling for revens dvergbendelorm. Denne behandlingen gis i form av en tablett, og kalles bare for ormekur til daglig. Dette må gjøres mellom 24 til 120 timer før du ankommer Norge, og må føres inn i kjæledyrpasset til hunden.
Alternativt kan man behandle hunden mot bendelorm minst to ganger med maks 28 dagers mellomrom. De fleste valper fra seriøse oppdrettere får ormekur jevnlig nok til at de oppfyller dette kravet, og trenger derfor ikke en ekstra dose rett før avreise, men da er det viktig at man er 100 % sikker på at valpen oppfyller dette kravet, og at det er dokumentert i passet dens.
Om ikke er det som regel mest praktisk å få oppdretteren til å ta valpen til veterinær for en ormekur i forkant av at du henter den, siden man må vente minst 24 timer fra ormekuren til man kan krysse grensen inn til Norge.
Hunder fra Sverige trenger ikke gyldig rabiesvaksinasjon, men dette må hunder fra alle andre land ha. Dette er derfor ikke noe du trenger å bekymre deg over når du kjøper hund i Sverige.
Ellers trenger valpen å ha fått alle de samme standardvaksinene som gis i både Norge og Sverige (parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse).
Del 3) Slik importerer du hundevalpen til Norge
Når man skal importere kjæledyr fra Sverige som privatperson er den eneste praktiske måten å gjøre det på ved å kjøre og hente den selv. Det er ikke mulig å ta tog ettersom disse ikke stopper ved grensa, så du må ha et transportmiddel som lar deg stoppe på rød sone når du passerer inn til Norge.
Selve importen er ikke så vanskelig, og så lenge alle papirene er i orden er det egentlig bare å hente valpen, kjøre til nærmeste bemannede grenseovergang og gå på rød sone.
Du må mest sannsynlig betale moms på valpen
Når du skal importere en valp til Norge regnes den som en helt vanlig verdigjenstand, noe som også betyr at du må betale moms på den. Unntaket er om hunden koster under 6 000 kroner, for da kan du få momsfritak på den gitt at du har vært utenfor Norges grenser i minst 24 timer.
For de aller fleste blir det snakk om å betale moms på hunden sin. I praksis foregår dette ved at du går på rødt når du kommer til tollen på grensa til Norge, og betaler 25 % av verdien på hunden. Her regnes prisen om fra svenske kroner til norske, og du betaler avgiften direkte på tollen. Om du ikke har papirer på hvor mye den kostet vil tollerne kunne anslå verdien uten at du har så mye du skulle sagt om saken.
Det er derfor viktig at du har kjøpskontrakt eller annet bevis på hvor mye hunden koster når du passerer grenser.
Det er mange som prøver å sluntre seg unna denne momsen, men om du kjører på grønn sone uten å betale moms så smugler du egentlig hunden ulovlig inn i landet. Da kan det bli store konsekvenser om du blir tatt.
Del 4) Endelig hjemme med ny valp!
Når du endelig kommer hjem til Norge med nå valp fra Sverige er du nesten i mål. Som ny hundeeier er det jo mye du må gjøre, men i denne artikkelen ser vi kun på hva du må gjøre når du har importert hunden fra Sverige.
Og det siste du egentlig trenger å gjøre er å omregistrere hunden til Norsk Kennel Klubb. Dette krever at du har en rasehund fra en godkjent oppdretter, og gjøres via nettsidene til NKK. For de fleste rasene er det bare å sende inn det originale registreringsbeviset og en kopi av kjøpsavtalen, så er saken i orden. Det er likevel noen raser som har ekstra krav ved omregistrering.
Det tar som oftest litt tid å få omregistrert hunden til NKK, så du må regne med å vente i et par-tre uker før alt er klart.
Når hunden er registrert i NKK kan du bruke den til utstilling, bruke den som avlshund, og delta på andre aktiviteter i regi av NKK.
Dersom du har kjøpt en blandingshund eller papirløs hund fra Sverige kan du ikke få hunden registrert i NKK, så da er det bare å hoppe over denne siste delen.
Ellers anbefales det på et generelt grunnlag å gi hunden en ekstra dose med ormekur 1 til 2 uker etter at man kommer til Norge med den. Dette er ikke lovpålagt, men kan være med på å gi deg 100 % sikkerhet mot sykdommen revens dvergbendelorm. Det er lite sannsynlig at hunden bærer denne parasitten når man har behandlet mot det rett før avreise, men siden sykdommen er alvorlig for oss mennesker er det mange veterinærer som anbefaler at man tar en ekstra ormekur for å være helt trygg.